přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Výpalné i za OSS GUI?

Výpalné i za OSS GUI?

Organizacím vymáhajícím výpalné už nestačí, že platíme za média, ale chtějí výbárat i za GUI.


Na fórech Ubuntu a České pirátské strany se objevil případ, kdy se Ochranná organizace autorská snaží vymáhat od internetové kavárny poplatky za jistě velmi hodnotné audiovizuální dílo - grafické prostředí tak, jak se vyskytuje v Kubuntu. Této organizaci vůbec nevadí, že KDE a celé Ubuntu je dostupné pod svobodnou licencí a je ho tedy možné svobodně a zadarmo používat. Dělá si nároky na zastupování autorů a chce od uživatelů vybírat poplatky navzdory přání samotných autorů. Odpověď Ubuntu komunity a Pirátů na dotaz byla nic neplatit a odmítnout akceptovat takovouto absurdní smlouvu. Piráti navíc chtějí hledat další podobné případy a aktivně se do tématu zapojit.

Přečtěte si článek na toto téma: Placení autorských poplatků z GUI

Nahoru

Příspěvky

Výpalné i za OSS GUI?
lojzek 7. 09. 2011, 13:36:05
Odpovědět  Odkaz 
Mohli by také vybírat v mateřských školách, tam vzniká také mnoho vizuálních děl bez ochrany. Doufám že nebudou chtít desátek i z hajzlpapíru protože se na něj dá i mimo jiné psát.
Lukáš Jelínek Re: Výpalné i za OSS GUI?
Lukáš Jelínek 7. 09. 2011, 14:51:29
Odpovědět  Odkaz 
A z cihel u režného zdiva, protože cihla také může být umělecké dílo. Bude se platit za každou cihlu 1 Kč ročně, přičemž se tato částka bude násobit tabulkovým koeficientem podle předpokládaného počtu lidí, kteří projdou okolo (přičemž pokud jich bude méně než 1000, bude se počítat právě 1000 lidí). Další poplatek bude za dům jako takový (architektonické dílo), za každý designový prvek (okna včetně střešních, dveře včetně dvířek k uzávěru plynu, za okapy a žlaby včetně potrubí, za tlačítko zvonku, za tabulku čísla popisného...). Totéž třeba u aut.
Výpalné i za OSS GUI?
Tom 7. 09. 2011, 15:46:42
Odpovědět  Odkaz 
A bude se platit od počítače, od počtu OS, od počtu nainstalovaných GUI?
Mně to přijde docela absurdní...
Miroslav Hrončok Výpalné i za OSS GUI?
Miro Hrončok 7. 09. 2011, 16:42:21
Odpovědět  Odkaz 
Jakým právem si můžu založit společnost kolektivního správcovství? Rád bych založil kolektivní správu tvůrců exkrementů (což jsou vždy unikátní umělecká díla) a vybíral měsíční poplatky od kanalizace. Jakýkoli tvůrce exkrementů se může přihlásit, ale musí prokázat, kolik exkrementů vytvořil.
Výpalné i za OSS GUI?
Rezza 8. 09. 2011, 17:03:01
Odpovědět  Odkaz 
No ja jako autor jsem samozrejme rad, ty milijony za tech mych par radku v KDE, uz se tesim! Kde to mam podepsat? :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz