přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vyšel Linux Mint 15 Olivia

Vyšel Linux Mint 15 Olivia

linux_mint.png

Systém založený na Ubuntu 13.04 není jen hloupým klonem - obsahuje vlastní nástroje, minimálně dvě originální pracovní prostředí a šikovně využívá dostupných technologií.


Olivia obsahuje množství novinek, např. nové možnosti nastavení přihlašovací obrazovky (lze použít webové technologie jako HTML5), aplikaci MintSources pro správu repozitářů (včetně grafického znázornění jejich dostupnosti), MintDrivers (vylepšený správce ovladačů z Ubuntu), atraktivní spořič obrazovky, správce doplňků (říká se jim "spices") a programátorské rozhraní pro ně (API), MATE 1.6, Cinnamon 1.8, jádro 3.8 a samozřejmě další změny.

Originalita Linuxu Mint spočívá v tom, že nabízí dvě alternativy prostředí GNOME: konzervativní až zastaralé (ale udržované) MATE, tedy de facto Gnome2, a moderní Cinnamon, tedy podobné prostředí vytvořené moderními technologiemi. Obě obsahují buď originální vlastní komponenty nebo forky známějších projektů - místo Nautilu je Caja, resp. Nemo, místo GNOME Control Center je např. Cinnamon System Settings. Obě prostředí nabízejí komplexní "uživatelský zážitek", tedy česky řečeno obsahují vše, co průměrný uživatel potřebuji nastavit nebo upravit. Cinnamon se vydal cestou vytváření vlastních doplňků (spices) a můžete si ho rozšířit o témata, applety, desklety a rozšíření.

Přečtěte si poznámky k vydání a errata a stahujte Linux Mint 15 Olivia.

Nahoru

Příspěvky

Vyšel Linux Mint 15 Olivia
Kofola 29. 05. 2013, 21:14:45
Odpovědět  Odkaz 
A jak je to s podporou u linux mint? Skončí u Olivie stejně jako u Ringtailu, tzn. za 8 měsíců, nebo ten měsíc co jim teď utekl bude podporovat mint sám, pro dosažení 9 měsíců, nebo je to úplně jinak? :) Tak či onak se zkrácenou podporou na 9 měsíců dostávají LTS verze větší smysl, takže Olivia už nemusí být takovým hitem, jak by se mohlo zdát - ne však pro mě konkrétně - od 13.04 mi konečně korektně funguje AMD A10-5700 out of box :)
Re: Vyšel Linux Mint 15 Olivia
Kofola 29. 05. 2013, 22:05:22
Odpovědět  Odkaz 
Po upgradu, tak jak je bohužel zvykem, systém nenajede a buď ztratím hodiny hledáním příčiny a řešením problému nebo instalací a nastavením čistého systému. Už aby tu byla 14.04 LTS, tohle by mě každých 9 měsíců dělat asi dost nebavilo.
Re: Re: Vyšel Linux Mint 15 Olivia
kolemjdoucí 30. 05. 2013, 10:11:01
Odpovědět  Odkaz 
Otázka také zní, zda v novém Mintu fungují ovladače ATI Catalyst.

V Ubuntu 13.04 ATI Catalyst nefungují (žádná z několika posledních verzí), zatímco v některých jiných distribucích se chyba neprojevuje.

Svobodné vladače jsou na mnoha strojích naprosto nepoužitelné kvůli těžkému přehřívání (viz řadu stížnosti na netu a ohlášené bugy).
Vyšel Linux Mint 15 Olivia
Rover623 30. 05. 2013, 10:25:32
Odpovědět  Odkaz 
K Mintu mám několik zásadních výhrad. Stále nejde udělat upgrade přes internet, musíte si stáhnout ISO a upgradovat z něj. To je docela problém, pakliže upgrade neprovádíte hned po vydání nové verze, jednak povyšujete na ne-úplně odladěný systém a stejně je potom nutné systém aktualizovat. Bohužel u Mintu upgrade dost často končí spadnutím systému.

Také je otravné to schizofrenní prostředí kdy je tam pro každou blbost již předinstalováno několik programů. Docela to otravuje, nepotřebuji 3 přehrávače filmů, stačí mi jeden, další si případně doinstaluji sám, když je budu chtít.

Navíc to jejich Mint menu, ať už v MATE nebo Cinnamon jako takový, až nechutně to připomíná Windows (vím, že se to dá předělat). Chápu, že pro přeběhlíky z Windows je to asi výhoda, ale já utekl od Windows právě kvůli tomu děsnému konceptu ovládání.

Každopádně je Mint jeden z mála derivátů Ubuntu který staví na GNOME a dá se používat
Vyšel Linux Mint 15 Olivia
SpookY 30. 05. 2013, 14:28:02
Odpovědět  Odkaz 
Mint s Cinamonem je asi nejpovedenější ze současných řešení "desktopů nové generace". Což není pochvala pro Mint, ale smutné konstatování nad bordelem KDE+Gnome'sHell+Unity.

Mint jsem spokojeně používal od doby, kdy začalo Ubuntu být "hnus fialovej". Mint v té době byl skvělý "service pack", v podstatě vyladěné a rychlé Ubuntu bez kurvítek.

Jenže dnes už Mint přešel od jakéhosi "tuningu Ubuntu" k "samostatné" neoficiální dvoj-větvi Ubuntu, kterou bych označil jako "MATEbuntu" a "Cinnabuntu".

Existence MATE je samozřejmě super. A Cinnamon je rozhodně nejlepší prostředí ze všech "nových". V tomhle palec nahoru.

Problém je v tom, že se vývoj Mintu natolik odchýlili od hlavní Ubuntí větve, že na kvalitní údržbu nestačí síly. Tohle už není tuning, ale dost výrazná předělávka. Práce evidentně přibylo a to se projevilo na kvalitě.

Při vší úctě a respektu k vývojářům Mintu, poslední verze Mintu nejsou stabilitou žádná sláva a mám pocit, že Mint už má svoje nejlepší chvilky za sebou.
Re: Vyšel Linux Mint 15 Olivia
Ivan 30. 05. 2013, 19:29:45
Odpovědět  Odkaz 
Vidím to zcela stejně. Poté co jsem dříve používal Mint k naprosté spokojenosti, tak poslední dva upgrady vždy skončily čistou instalací. Nakonec jsem se vrátil k Ubuntu, ovšem v edici s čistým Gnome 3, to fialové peklo je fakt děs běs.
Re: Re: Vyšel Linux Mint 15 Olivia
SpookY 30. 05. 2013, 19:46:34
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem skončil u Xubuntu. Se všemi nedostatky, které má, je to pořád to nejlepší co máme. Samozřejmě jsem si je dost upravil a doplnil nástroji i z ostatních prostředí.
Re: Re: Re: Vyšel Linux Mint 15 Olivia
Ivan 30. 05. 2013, 21:15:30
Odpovědět  Odkaz 
Já mám kliku, že mi Gnome 3 hodně vyhovuje. Dá se perfektně ovládat z klávesnice. Jediné zlo je tam Nautilus, ale ten lze nahradit správcem Nemo z dílen Mintu. Takže jsem vlastně ten Mint tak úplně ani neopustil ;)
Re: Re: Re: Re: Vyšel Linux Mint 15 Olivia
SpookY 31. 05. 2013, 03:32:16
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem si tam přidal repozitáře MATE a Cinnamonu, takže tam mám jak Nemo, tak Caju a pár dalších vychytávek.

Ale než přidávat celý repozitář Mintu a mršil si systém, tak to jen repozitáře těch dvou prostředí.
Vyšel Linux Mint 15 Olivia
FERIK 30. 05. 2013, 15:46:31
Odpovědět  Odkaz 
Nvm o ake problemy so stabilitou ide,mam plne funkcny dell xps17 s dvoma grafikami /optimus/ kazdopadne z mojho pohladu, cista reinstalacia neroby problem, staci mat slusne oddelene home od zbytku systemu, ked chcem system s rolling updates tak taky budem pouzivat, a nie niektore z ubuntu odnozi
Vyšel Linux Mint 15 Olivia
polo 5. 06. 2013, 07:00:04
Odpovědět  Odkaz 
Neviem ako problemi su s Catalyst 13.4 v Ubuntu 13.04 ja som ziadne nenasiel, ani na Xubuntu ci Ubuntu-Gnome, catalyst 13.04 isiel bez problemov aj v 12.10,
V sucastnosti pouzivam Catalyst 13.6beta na Ubuntu-Gnome 13.04 ( Gnome 3.8.2) a tiez bez problemov.(Mozno je problem v tom ako to spravne nainstalovat)
Na verzii s cistym gnomom som si vsimol jediny problem a to znizenie vydrze cca. 5:20h oproti Xubuntu 13.04 kde to malo o hodinu lepsiu vydrz.

Tiez ma prestalo bavyt Ubuntu od verzie 11.04, nasledne som presiel na Kubuntu a potom na Xubuntu, od vydania 13.04 pouzivam ubuntu-gnome a musim povedat aj napriek HW narocnosti v porovnnai s ostatnymi mi pride najpraktickejsi a najkrajsi ale Mate ma docela laka, pacila sa mi myslienka Mintu ked to bola vyladenejsia verzia Ubuntu kazdopadne v sucastostnosti su ich upravy skor na skodu( resp. bugy s nimi spojene)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz