přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zopfli: nový kompresor pro statický obsah

Zopfli: nový kompresor pro statický obsah

ZIP

Google představil nový kompresní algoritmus pro statický obsah. Je dekompresně kompatibilní s algoritmem Deflate, ale má vyšší kompresní poměr.


Pro přenos webových dat se jako kompresní algoritmus (pokud se data komprimují) používá obvykle DEFLATE. Tento dlouho známý algoritmus kombinuje relativně slušný kompresní poměr s nízkou náročností na výkon při komprimaci i dekomprimaci. Firma Google nyní přestavila úplně nový algoritmus: Zopfli. Je dekompresně kompatibilní s Deflate (proto s ním webové prohlížeče mohou bez aktualizace pracovat) a dosahuje vyššího kompresního poměru (podle testů o 3,7 až 8,3 %).

Daní za to jsou však výrazně větší výkonové nároky – oproti Deflate 81krát. Proto se Zopfli hodí pro statický obsah, který stačí zkomprimovat jednou a pak ho jen odesílat. Ušetří se jak úložný prostor, tak i objem přenesených dat. Algoritmus je založen na „iteračním modelování entropie a algoritmu hledání nejkratší cesty pro nalezení bitově nejlevnější cesty grafem všech možných reprezentací Deflate“.

Implementace algoritmu Zopli je šířena pod Apache License 2.0.

Nahoru

Příspěvky

Zopfli: nový kompresor pro statický obsah
tom 11. 01. 2014, 12:31:55
Odpovědět  Odkaz 
Není spíš pořád lepší LZMA?
Lukáš Jelínek Re: Zopfli: nový kompresor pro statický obsah
Lukáš Jelínek 11. 01. 2014, 13:25:39
Odpovědět  Odkaz 
Lepší? Co je to lepší? Hlavní výhoda Zopfli je v tom, že je to stále metoda Deflate a tedy lze takto zkomprimovaná data dekomprimovat všude, kde je podpora algoritmu Deflate (například ve webových prohlížečích, jak je ostatně v článku zmíněno). LZMA má samozřejmě lepší kompresní poměr, ale jeho rozšířenost není zdaleka tak velká.
Re: Re: Zopfli: nový kompresor pro statický obsah
Tlampač 11. 01. 2014, 16:17:46
Odpovědět  Odkaz 
další zbytečnost která vyšumí do ztracena... objevování objeveného a ještě od googlu... v tom bude jen nějaká čertovina.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Zopfli: nový kompresor pro statický obsah
Lukáš Jelínek 11. 01. 2014, 16:35:11
Odpovědět  Odkaz 
Zbytečnost to není. Je to věc, která "téměř zadarmo" ušetří spoustu úložné kapacity (těch pár procent může ve velkém objemu udělat hodně). Objevení objeveného to také není, protože takovou implementaci nikdo předtím nevytvořil. Teď to vytvořil Google a - možná jen jako vedlejší efekt - to dal všem k dispozici pod Apache License.
Re: Re: Re: Re: Zopfli: nový kompresor pro statický obsah
Tlampač 11. 01. 2014, 18:52:28
Odpovědět  Odkaz 
Nesouhlasim s váma a to v mnoha bodech, ale do sporu se z niterních duchovních důvodu pouštět nehodlám.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog