přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ext2driver – otevřete tučňákovi okno

Ext2driver – otevřete tučňákovi okno

Není to tak dávno, kdy mě kamarádka požádala o fotky a videa ze společné prázdninové dovolené. Protože vím, že nedisponuje nejrychlejším internetovým připojením, rozhodl jsem se pro osobní návštěvu s USB diskem. Při samotné návštěvě moji prázdninovou náladu málem pokazil fakt, že její operační systém nerozpoznal žádný linuxový oddíl, na které jsem data přenášel. Po několika minutách pátrání mě vyhledávač navedl na ext2driver, pomocí kterého byla data nakonec šťastně přenesena.


Celý příběh tedy skončil happyendem, ale mně to i přesto nedalo spát, a tak jsem začal hledat další informace, o které bych se s vámi rád podělil. S velkým počátečním nadšením jsem vyhledal desítku programů umožňujících přístup z OS Windows na linuxové oddíly s filesystémem ext2, ext3 a reiser. I přes tuto skutečnost jsem byl ve výsledku zklamán, neboť až na výjimku žádný z driverů nedisponoval všemi funkcemi, které bych od něj očekával.

Souborový systém (anglicky filesystem) je označení pro způsob organizace informací (počítačových souborů) ukládaných na paměťová média (disky, pásky, CD, DVD, ...) počítače. Souborový systém rozděluje oblast disku na jednotlivé adresáře a soubory, hlídá volné místo atd. Zdroj Wikipedia

Šedivá je teorie, zelený strom praxe

Jako první mi pod ruku přišel program explore2fs. Autorem tohoto projektu je John Newbigin. Samotný program není potřeba instalovat - stačí pouhé stažení a rozbalení jednoho souboru. Po jeho spuštění na nás vykoukne vzhled připomínající první verze průzkumníka. Co se týče funkčnosti, narazil jsem na dva problémy. Při přetahování větších souborů pomocí funkce drag'n'drop mi program vypsal chybové hlášení o nemožnosti zápisu - soubory bylo nutno uložit přes pravé tlačítko pomocí funkce Export. Druhý problém nastal při přesouvání souborů větších než 2 GB - ne vždy se podařilo soubor správně uložit. I kdybyste sebelépe hledali, nenaleznete zde bohužel podporu pro ReiserFS. Stejně jako většina ostatních programů má explore2fs problémy se zobrazováním a ukládáním jmen a souborů v různorodých znakových stránkách. Také zde zcela chybí podpora pro zápis. I přes tyto skutečnosti jde o velice šikovný program, který si můžete nahrát na disketu a kdykoliv si s ním obnovit nějaký ten zapomenutý konfigurační soubor na starém routeru.

Image

Druhý v pořadníku byl FS-DRIVER

Autorem projektu je Stephan Schreiber. FS-DRIVER disponuje vlastní knihovnou, díky které je možno připojit jakýkoliv ext2/ext3 svazek tak, aby vypadal jako standardní disk. Driver taktéž umožňuje kromě čtení i zápis na linuxovou partition. Nedělají mu problémy soubory větší než 4 GB, horší už je to s kódovou stránkou. Ta je vždy nastavena shodně s tou, kterou máte ve Windows. Na rozdíl od explore2fs FS-DRIVER nedokáže pracovat se softlinky a speciálními soubory. Jedná se zatím o jeden z nejaktivnějších projektů, bohužel ovšem s uzavřenou licencí.

Další na řadu přišel EXT2IFS

Autorem EXT2IFS je opět John Newbigin (projekt již asi rok stagnuje). Podle dokumentace umožňuje pouze čtení z ext2 a ext3 svazků. Více informací jsem nemohl zjistit, neboť driver nepodporuje OS WindowsXP s nainstalovaným Service Packem 2.

Jako čtvrtý testován plugin do programu Total Commander

Autorem nemůže být nikdo jiný než John Newbigin (ext2, ext3) a Gerson Kurz (Reiser). Instalace se provádí standardně jako u ostatních modulů Total Commanderu. Váš filesystém (pouze pro čtení) pak naleznete pod položkou Okolní počítače. Plugin nepodporuje jiné kódové stránky a má vážné problémy s kopírováním větších souborů.

Image

Doslova páté kolo u vozu DiskInternals Linux Reader 1.0

Maximum které jsem "vymáčkl" z tohoto programu, bylo překopírování souborů se stejným názvem, bohužel však s nulovou délkou. O nějaké funkčnosti zde nemůže být řeč.

V sérii programů za "papuč" pokračoval také Paragon Mount Everything 3.0 Personal, který je k dostání pouze pro operační systém Windows Millenium. Stejně tak mi nepomohl EXT2 driver, který se pyšní sice podporou zápisu, bohužel je funkční pouze na Windows NT a UFS-EXPLORER, který má v shareware omezení na velikost kopírovaného souboru 16 kB.

Benchmark

Kromě základních funkcí mě zajímala také rychlost přenosu mezi filesystémy u jednotlivých programů (driverů) . Rozhodl jsem se proto udělat si malý test rychlosti. Na USB disku jsem vytvořil prázdný oddíl s ext3 filesystémem, na který byl v Linuxu pomocí utility dd (a s ohledem na to, že den má pouze 24 hodin) vygenerován nejprve jeden soubor o velikosti 1 GB a poté přesně tisíc souborů o celkové velikosti 100 MB. Programy jsem následně testoval ve dvou fázích - nejdříve při čtení velkého souboru a v dalším kroku při čtení spousty malých souborů. Výsledky neměly mít olympijskou přesnost - k tomu jsem neměl bohužel čas a ani výkonné PC s dualbootem. Orientační výsledky zprůměrované vždy ze tří měření vám pro představu jistě stačí, vidíte je v tabulce.

Program            Velké soubory   Malé soubory
Explore2fs              2:28            00:23
FS-DRIVER               00:39           00:12
TotalCommander Plugin   00:42           00:28
Ext2FSD                 00:33           00:08

"Výhercem soutěže" se stal EXT2FSD. Tento prográmek zvládá všechny funkce, které od něj očekáváme. Má podporu pro čtení/zápis na ext2/ext3 systémy, podporu pro různé znakové stránky, bez problému zvládne soubory větší než 4 GB atd. Rozhodně doporučuji k vyzkoušení.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
23. 01. 2007, 10:05:59
Odpovědět  Odkaz 
Já teda mám Ext2IFS na XP SP2 a normálně čtu z oddílů Ext3. Bez problémů. Tak nevím.
Milan Kozák Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
Milan Kozák 23. 01. 2007, 15:10:45
Odpovědět  Odkaz 
>Já teda mám Ext2IFS na XP SP2 a normálně čtu z oddílů Ext3. Bez problémů. Tak nevím.

Na některých WindowsXP tento driver (udajne) funguje spolehlive, na jinych pada. Na WindowsXP u mych kolegu v kancelari nesel nainstalovat vubec.

Sam autor na svych strankach pise (http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/ext2ifs.htm):

<i>"Project Status
Version 0.3 has fixed a long standing bug with large disks. Under Windows 2000 the driver should be quite stable and can be considered beta quality. NT4 testing has been left behind and so the NT4 driver should be considered alpha quality.

<b>This version probably does not work under XP SP2. I have started to test this and I hope to update the driver soon to properly support XP.</b>

Please read the information on this page carefully. There is important information that you need to be aware of before you try to use this driver."</i>
Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
23. 01. 2007, 10:24:12
Odpovědět  Odkaz 
chtel jsem strasne nadavat ze ve clanku nejsou odkazy, protoze vetsina tech projektu se menuje stejne
(viz http://www.google.com/search?q=ext2ifs)
ale nakonec sem je nasel v prave casti stranky.

docela me zarazilo, ze vitez testu neni v clanku vubec popsan.
Jirka Vrba Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
baf 23. 01. 2007, 15:16:31
Odpovědět  Odkaz 
Puvodně na LE opravdu bývaly odkazy pod článkem. Přesunuli jsme je do pravého sloupce. Je to nepřehledné?
Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
24. 01. 2007, 09:40:52
Odpovědět  Odkaz 
osobne bych rekl ze velmi. ja to tam nasel ciste jen nahodou, nikdy by me tam nenapadlo umyslne se podivat.
Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
24. 01. 2007, 08:24:56
Odpovědět  Odkaz 
Asi jsem úplně blbej, nebo spíš slepej, ale kde se v článku píše o Ext2FSD? Nějak to tam nemůžu najít.
Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
24. 01. 2007, 20:48:37
Odpovědět  Odkaz 
ext2fsd ma jednu zasadni nevyhodu. disk nejde pripojit automaticky po startu. autor programu se ani neobtezuje textovym rozhranim programu, takze to nejde udelat ani jako vlastni sluzba. je nutne se vzdy prihlasit do profilu, pustit gui manazer, a pripojit disk. na 2 veci...
Re: Ext2driver – otevřete tučňákovi okno
20. 02. 2007, 09:38:32
Odpovědět  Odkaz 
Tak nevím, když jsem ještě ext2fsd používal, tak mi tam automatické připojení disku fungovalo. Jak na to bylo popsané v dokumentaci.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz