přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma

Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma

thinkpad_edge.png

Pokud jste pod stromečkem našli nový počítač a v něm operační systém typu Windows, asi jste nemile překvapeni, že nainstalované programy jsou v podstatě k ničemu. Moc jich není a jsou plné reklam a není úplně jasné, proč se tváří tak složitě. Doporučíme vám programy, které jsou zdarma, česky, fungují a samozřejmě jsou legální.


Poznámka pro pokročilé uživatele a uživatele linuxových systémů: Tento článek je určen méně zkušeným uživatelům operačních systémů Windows. Svobodný software existuje pro mnoho typů operačních systémů a jsme přesvědčeni, že je nutné tento fakt připomínat. Článek jsme připravili, abychom uživatelům poradili a pomohli také svobodný software rozšiřovat na ryze uzavřené platformě.

Přichází nabídka kvalitního softwaru

Vybavit nový počítač softwarem staví uživatele před několik bariér. První z nich je bariéra finanční – asi nikdo z nás nechce platit za něco, co by bylo možné získat zdarma. Bohužel to často znamená, že takový zájem se realizuje nelegálním nabytím programu, hovorově řečeno „upirátěním“ programu. To je vlastně druhá bariéra – jak získat programy, které jsou legální a zároveň přirozeně zdarma?

Asi tušíte, že to jde, jak se o tom píše v článcích nejen na tomto webu. Svobodný software je ztělesněním představ mnoha uživatelů. Můžete ho získat zdarma, můžete ho kopírovat dál, můžete ho používat na kolika počítačích chcete, a to i ve firmě či ve škole, a to vše je právně zcela v pořádku a legální. Kromě toho ještě získáte zdrojový kód softwaru, který můžete upravovat a třeba jako nový produkt prodávat (pak jde o open-source software).

Pro domácí uživatele, kterým je tento článek určen, představuje svobodný software skvělou příležitost – získávají rozsáhlé možnosti díky mnoha nástrojům, které získají bezplatně (a to včetně aktualizací). Nemusí tak řešit omezení v podobě shareware nebo mít špatné svědomí z toho, že program používají v rozporu s licencí. Svobodný software se označuje přídomkem „svobodný“ proto, že uživatele neomezuje, nýbrž mu naopak dává svobodu výběru.

Ale dost teorie, připravili jsme pro vás několik doporučení ohledně softwaru pro vaše počítače.

Kancelářský balík LibreOffice (nebo Apache OpenOffice)

Obsahuje textový editor, tabulkový kalkulátor, prezentační program, vektorový editor, databázový nástroj a např. také editor vzorců. Ukládá a načítá také dokumenty z Microsoft Office (doc, ppt, xls a další), takže se nemusíte bát, že byste s nimi nemohli pracovat. Jedním kliknutím můžete vytvořit PDF soubor, který vypadá na všech počítačích stejně. Balík obsahuje slovníky překlepů také pro češtinu a slovenštinu. Mnoho návodů a uživatelskou poradnu najdete na webu OpenOffice.cz.

E-mail, kalendář, úkoly

Mnoho uživatelů používá pro e-mailovou komunikaci účet na Seznam.cz. Aby si přečetli e-mail, spustí webový prohlížeč, přesunou se na seznam.cz, přihlásí se do schránky. Rychlejší způsob ale nabízí program Thundebird, který poštu automaticky stáhne do vašeho počítače – a může ji stáhnout z více e-mailových účtů zároveň. Nemusíte se ručně přihlašovat, program nastavíte jen jednou. Pokaždé, když vám přijde e-mail, zobrazí se přímo na obrazovce oznámení.

Kromě práce s poštou obsahuje Thunderbird také funkce pro plánování času – jak kalendáře, tak naplánované úkoly. Kalendáře můžete sdílet s více lidmi a společně do nich zanášet termíny nebo úkoly. Program vás na příchozí data automaticky upozorňuje. Z dalších funkcí vzpomeneme např. označování zpráv barevnými štítky, adresář osob nebo filtrování zpráv podle toho, co je jejich obsahem nebo kdo je posílá. Přečtěte si naše články: Mozilla Thunderbird

Přehrávač filmů – SMPlayer nebo VLC

Programů, které přehrají filmy, je velké množství. My vám doporučíme dva nejlepší - SMPlayer a VLC (jeden si vyberte). Oba přehrávají všechny typy filmů a hudby, rádia z internetu, streamované video včetně YouTube.com, pozemní digitální televizi DVB-T nebo klasické disky. VLC navíc dokáže vysílat do místní sítě, při troše námahy si tedy doma můžete vytvořit vlastní videoserver.

Přehrávač hudby

Vybrat ideální přehrávač hudby je obtížné, protože jich je opravdu hodně. Berte náš tip skutečně jako doporučení. Tím je program aTunes, který přehraje množství zvukových formátů, zobrazí informace o skladbě i interpretovi, pracuje se seznamy skladeb a má mnoho možností přizpůsobení. Není samozřejmě jediný, ale lze jej použít na mnoha operačních systémech.

Přehrávač hudby aTunes Přehrávač hudby aTunes

Audacity: Úprava zvukových nahrávek

Možná jste ve volném čase digitalizovali staré nahrávky z desek nebo magnetofonu. Nebo něco podobného plánujete. Bude se vám tedy hodit program pro úpravu zvukových nahrávek, s jehož pomocí nahrávky vyčistíte, vylepšíte, nastříháte a uložíte do vhodných formátů. Dokáže to ještě mnohem více, třeba zvuk nahrávat, ostatně přesvědčte se v našich článcích o Audacity.

Práce s obrázky: Grafický editor GIMP

GIMP není dozajisté nutno představovat; od nedávné verze umožňuje práci v jednom okně, čímž padla jedna z kritizovaných bariér. Běžné úpravy fotek – odstranění červených očí, vyrovnání perspektivy nebo úpravu barev – se realizují snadno, pro pokročilejší úlohy jsme pro vás vytvořili sérii článků: Návody pro GIMP. Doporučujeme také knihu Lubomíra Čevely, která se zaměřuje na úpravy fotek v GIMPu.

Pokročilá práce s grafikou, sazba

Dvojice programů Scribus a Inkscape dokáže vytvořit kvalitní materiály pro distribuci v PDF nebo tiskové podklady. Scribus je nástroj pro desktop publishing (DTP), Inkscape vektorový editor. Výsledky práce programů můžete vidět v elektronickém openMagazinu nebo tištěném titulu Open source & praxe. Doplnit je můžete editorem Sigil pro vytváření elektronických knih.

Ukládání poznámek a zápisků, vedení deníku

Pokud se věnujete studiu, ať už ve škole nebo sami, určitě potřebujete efektivní nástroj pro ukládání poznámek, výpisků a dalších materiálů. Můžete samozřejmě využít textový editor a kancelářský balík, ale nebývá to ideální řešení. Mnohem lepší je Zim, aplikace, která je pro vytváření poznámek skutečně určena. Funguje na principu wiki stránek, ale instaluje se do počítače. Princip wiki je vidět hlavně v použití jmenných prostorů (v podstatě kategorií) a snadném odkazování na jiné články. Kromě toho se jednotlivé stránky ukládají automaticky v sešitu (těch můžete mít víc), nepracuje se s konkrétními soubory.

Program disponuje mnoha moduly, které mu přidávají funkce – např. pro vkládání vzorců, grafů, rovnic, notových zápisů, pro zobrazení zpětných odkazů, příloh nebo typografických symbolů.

Osobní wiki Zim Osobní wiki Zim

Správce souborů muCommander

Správce souborů je důležitou součástí počítačového vybavení. Pokud si vyberete dvoupanelový muCommander, můžete jej používat na různých operačních systémech. Dokáže pracovat s různými archivy (zip, rar, bzip2 atd.), používá záložky, abyste se rychle dostali do požadovaného adresáře, připojí vás ke vzdáleným počítačům prostřednictvím protokolů FTP, NFS nebo SSH. Dále samozřejmě obsahuje množství běžných funkcí, které od správce souborů očekáváme (více v článku MuCommander - dvoupanelový správce souborů v Javě).

http://www.mucommander.com/index.php#download

TIP. Doplňte si správce souborů programem jDiskReport, který vám jasně zobrazí, kolik místa zabírají vaše data nebo aplikace. Informace zobrazí velmi přehlednou formou – různými grafy nebo tabulkami.

Správce souborů muCommander Správce souborů muCommander

Svět svobodného softwaru je rozsáhlý

Tohle samozřejmě není konečný ani nejlepší výčet programů, které můžete získat zcela zdarma. Pokud si je oblíbíte a přesvědčí vás, pak zkuste rovnou nějaký linuxový operační systém, kde jsou mnohé z těchto aplikací doma. Může to být třeba přenosný Slax nebo tradiční Ubuntu či Linux Mint.



Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 7. 01. 2013, 05:38:58
Odpovědět  Odkaz 
No co si budeme povídat, těch pár programů, které ve widlích člověk po instalaci najde, není žádný výstřel z Aurory. Dokonce ani nějaké propriety na optimalizaci kompu, které jsou jaksi ve windows třeba, že. A o užitném softwaru raději nemluvě.

Uživatelé by měli vědět, že po instalaci windows na ně čekají hordy svobodného softwaru, který mohou hned používat. Antivirák, firewall, browser, archivátor, prohlížeč PDF, kancelářský balík, grafický soft, výukový soft atd.

Existuje zásadní rozdíl mezi windows a linuxem.

Uživatel, který si nainstaluje widle, se musí neustále obávat nějakého napadení, musí každý týden pucovat okna ccleanerem nebo tuneupem nebo jetcleanem a podobnou havětí, defragmentovat, aktualizovat každý den antivirák atd.

Uživatel linuxu nemusí z toho dělat nic, ale zato musí udělat tři jiné věci:
1. Odsunout židli od stolu,
2. sednout si na ni,
3. dát nohy na stůl.
Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 7. 01. 2013, 17:59:25
Odpovědět  Odkaz 
co jsou to za blaboly?

nedefragmentoval jsem ani nepamatuji, pocitac aktivne vyuzivam a nepozoruji vyrazneho spomaleni (krome prohlizece, kterej proste jednou za cas promazu - ale to je STEJNE i na linuxu, BSD, kdekoliv).

antivirak se snad aktualizuje sam, NIKDY jsem na to nemusel ani kliknout, sahnout.

"Uživatel linuxu nemusí z toho dělat nic, ale zato musí udělat tři jiné věci:"

asi myslite tyto 3 veci:

1. doufat, ze v tom libreoffice zazraku pojedou dokumenty nerozhazene

2. reinstalovat kazdeho pul roku / modlit se aby upgrade probehl spravne a 3 dny venovat tomu, ze vse je zase jinak nez v minule verzi

3. resit veci jako multimedia na webu, podporu starsiho HW (jo, ma to delat vyrobce, ale proc to me jako zakaznika ma zajimat, jeste i pod archaickyma XP vse jede).

proste tendencni kecy linuxaka
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Tomáš 17. 02. 2013, 21:23:05
Odpovědět  Odkaz 
Dobrej vtip :-D

Bát se, jak to bude s novou verzí distra, kterou ale nemusím přece instalovat. No co bude, nic, aktualizuje se jádro, UI, software a jede se dál :-D I na starém hardwaru. A těch ušetřených peněz za Office, nové Windows (u kterých bych se asi taky bál na Vašem místě, zda bude všechno ok po jejich instalaci). Žádné starosti se sháněním ovladačů na wifi, gfx, sfx,....

Každý ať si pracuje v čem mu vyhovuje, to žádná. Ale kdybych byl absolutní BFU, tak beru linux všemi 20ti (počítám i prsty na nohou). Např v Ubuntu mám většinu softwaru v Centru (tady je jasné, odkud to vlastně ten Android okopčil :).

Zvláštní je, kolik lidí nadává na Tuxe, ale že má doma 5 smartphonů s linuxem, mu nevadí :-)

Windows je stejně dobrý jako Linux. Neodladěný Linux samozřejmě. Kdyby se ve školách už od začátku mluvilo a učilo o Unix systémech a linuxu a netajili ho před námi, tak namísto 99% uživatelů nebude zastávat MS Win, ale bude to naopak.

Btw - dokončil se teď přechod Ubuntu na ver 12.10 a nevidím žádný problém. Ostatně jako vždy:)
Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Michal 25. 02. 2013, 14:58:46
Odpovědět  Odkaz 
Posledny mesiac sa trapim s Ubuntu 12.04/12.10 plus Fedora 18. Mal som graficku kartu Ati HD5770 ,po dvoch tyzdno riesenia tearingu vo videu aj na desktope, vypinania/zapinania Vsync, vsemozneho nastavovania Compizu a xorg.conf atd. som sa na webe docital, ze proste mam zlu znacku a lepsie linux podporuje NVIDIA. Ok zobral som to teda vazne a graficku kartu predal a kupil NVIDIA GTX650, ktora mi bola na forach odporucana ako ta spravna. Nainstalujem na novo Ubuntu 12.04 a tearing opat a zas tak isto ako predtym, opat hladanie na forach ale ziadna ina rada ako tie predtym. Skusam Fedoru 18, po instalacii tearing, nakoniec som ale nasiel nejaky sialeny navod, ktory ale fungoval i ked s porovnanim s Win ta plynulost dekstopu bola nizsia. Potom som opat skusil na dalsi disk Ubuntu 12.10 po instalcii driverov s repozitaru, to chodilo bez problemov. Tak som zacal jasat, ze konecne to vyriesili. Vsetko som si pekne nastavil a par dni pouzival. Potom prisiel malicky update, na ktory ma to upozornilo, ze je to security update a tak by som si ho mal uplatnit. Jednalo sa o update kernelu(tuto sobotu), po restarte mi nenatiahlo nvidia driver :) Nakoniec som musel rucne doinstalovat patricnu verziu kernel headers odinstalovat nvidia driver a na novo nainstalovat a opat to zacalo chodit. Vcera som si povedal, ze nabootujem do Fedory, ktora chodila ako tak bez problemov. Opat na mna vybeholo upozornenie, ze mam urobir update. Ok po restarte, bootujem, uz ma nabehnut desktop a ejhla, monitor sa odpojil a nic. A TY MI CHCE HOVORIT, ZE TOTO JE SYSTEM PRE BFU? Este mala poznamka, pracujem ako oracle administrator na AIX OS, tazke niesom ziadny BFU.
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Marv-CZ 27. 02. 2013, 10:57:31
Odpovědět  Odkaz 
U toho hardwaru jsi to snad chtěl napsat naopak. U Linuxu může být problém s nejnovějším hardwarem, když na to výrobce kašle a vytvoření Open Source ovladače někdy mívá zpoždění. Ale když jednou OS ovladač v jádře existuje, tak tam zůstává skoro napořád. To naopak u nových verzí Windows schází podpora pro starší hardware a tam s tím člověk nic nenadělá.
Július Pastierik Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Július Pastierik 7. 01. 2013, 07:05:13
Odpovědět  Odkaz 
Software pre Windows, ktorý je možné používať zadarmo (aspoň pre osobné účely, nie nutne Open Source) sú tisíce, iba veľa ľudí o nich nevie... Námatkou z toho, čo osobne používam: FreeCommander (dvojpanelový správca súborov), FontForge (editovanie fontov), Stellarium (hviezdna obloha), ScanTailor (úprava oskenovaných kníh), UniPDF (prevod PDF do DOC, HTML, ...), PDF creator (virtuálna PDF tlačiareň), Adobe Reader (čítanie PDF), Calibre (správa digitálnych kníh), AIMP3 (audio prehrávač, grabber audio CD, prevod medzi rôznymi audio formátmi), Scribus (DTP), VietOCR3/OCR gImageReader (OCR - tu používam aj komerčný program, ale VietOCR3 a OCR gImageReader umožňujú OCR napr. aj švabachu), FreeMind (myšlienkové mapy), Rainlendar Lite (nielen plánovací kalendár), jPDFTweak (úprava PDF, tu používam aj komerčný program, ktorý sa však dá získať zadarmo - môj prípad - stačí ak o ňom napíšete recenziu - Infix PDF Editor), Avira (zadarmo pre súkromné účely, viackrát vyhodnotený ako najlepší antivírový program), XNView (správca a prehliadač obrázkov). No a, pravdaže, OpenOffice (a preto nepoužívam Sigil, lebo export do ePub robím oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie pomocou rozšírenia z OpenOffice), na internet Google Chrome, Mozilla Firefox, Foxmail (vynikajúci čínsky e-mailový program), Mozilla Thunderbird, vlc prehrávač, Audacity...

A naozaj je to tak, že používatelia nevedia, čo je súčasť systému. Keď som známemu inštaloval do nového stroja W7, tak sa čudoval: "kde mám word?" Pri odpovedi - nekúpili ste si ho skoro skolaboval: "však som zaplatil xxx,- €". "To je však iba systém, word stojí od yyy,- €, musíte si ho dokúpiť alebo Vám mám nainštalovať OpenOffice?" "To radšej idem do firmy, kde som to kúpil, tam mi ho nainštalujú"...

P. Valach, nie je pravda, že sa každodenne niekto musí strachovať - antivír sa aktualizuje automaticky , s PC robím "psie kusy" a nemusím extrémne čistiť registre - raz za "uhorský rok", defragmentáciu som robil ani neviem kedy... Takže aj ja sa sadnem za stroj a "nohy na stôl". Žiaľ, sú programy, ktoré pre Linux neexistujú a nevyhnutne ich potrebujem (komerčný, ale zato vynikajúci OCR program ABBYY, jednoduché účtovníctvo - program Alfa Start - táto verzia je zadarmo a jej výstup končí automaticky vyplneným daňovým priznaním)...
Petr Valach Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 7. 01. 2013, 08:30:10
Odpovědět  Odkaz 
Pane Pastieriku, vždyť mě znáte :-) ano, na některé účely je třeba používat widle, protože k nim neexistuje adekvátní svobodná náhrada.
No pokud widle necháváte jen tak být, tak jsem zvědavý, co se stane. Možná zlikvidovaná hlava vašeho disku? Těžko říct.

Avira je nesvobodná, spíš bych doporučil komplexní řešení v podobě Comodo Internet Security.
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 7. 01. 2013, 18:02:05
Odpovědět  Odkaz 
zlikvidovana hlava disku?

to si snad pletete s linuxem, ktery jistou dobu nicil notebookove disky prilis castym parkovanim hlavy.
Otakar Haška Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 7. 01. 2013, 09:07:12
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s Vámi v tom, že pro Windows existuje spousta programů zdarma. Ovšem většina freeware programů je taková, no řekl bych že ne zrovna nejlepší (i když třeba XnView je schopný prohlížeč). Spíš považuji za výhodu Windows dostupnost některých špičkových programů, které pro Linux nemají konkurenci - ačkoliv tyto jsou za "těžké prachy".

Zmínil jste ještě špičkový program od ABBYY (jmenuje se FineReader, ABBYY je výrobce), ten ovšem 100% funguje i přes WINE (alespoň jeho Sprint verze, kterou jsem dostal se skenerem), takže Windows nutná nejsou.

Jestli tvrdíte, že děláte s PC psí kusy, tak to nevíte, co to psí kusy jsou, protože se mi dostávají do rukou počítače ratolestí mých kolegů, a ty bývají v takovém stavu, že kurzor myši po obrazovce jen poskakuje ;-)

Co se toho Wordu týká, s uvedenou mýlkou jsem se setkal jen jedinkrát v životě (a to byl prosím učitel), ale jinak všichni, komu občas dávám PC dohromady, mají koupenu domácí licenci (myslím, že je to na 3 počítače a stojí kolem 1500 korun), nebo spokojeně používají LO/OOo.

A obecně se k nohám na stůl Petra Valacha také přikláním, protože počítač s Linuxem se instaluje jednou - pak už se pouštějí jen aktualizace, a to velmi luxusním způsobem, až do doby, než počítač chcípne. Nejsem linuxový fanatik, ale už jsem viděl spoustu počítačů, napadených malwarem či zahlušených pozůstatky různých programů - a všechno to byly počítače s Windows.
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Lovap 7. 01. 2013, 09:21:29
Odpovědět  Odkaz 
No ... nohy na stole s Linuxom ... to platí, žiaľ, IBA vtedy, keď to funguje. Keď nie, tak fóra, google, spústa skúšania atď. Viem o čom hovorím, používal som prednostne Ubuntu, ale odkedy som prešiel na AMD platformu, stále problémy. Teda, predpokladám, že je to tou platformou. Takže teraz bežím na Win a Ubuntu spúšťam, len sem-tam.
Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
HouBa 7. 01. 2013, 10:20:19
Odpovědět  Odkaz 
Platformou AMD to není. Já jsem pravý opak. Chtěl jsem úsporný malý počítač, tak jsem koupil Intel s Atom D2700 má grafickou kartou kterou Intel odmítá podporovat v Linuxu (pouze v 32b Windows je ovladač). Po cca 1/2 roce marých pokusů jsem to vzdal, desku vyhodil a koupil Asrock s AMD Zacate E-350 k tomu Ubuntu 12.04 a 100% funkčnost odshora až dolů.

Do nového roku 2013 jsem si dal pro mě úžasný dárek. Na SSD s Windows 7 jsem napalil štítek abych vědět co tam je a dal ho do šuplíku (kdyby něco). Na druhé SSD nainstaloval Linux a po letech přešel na nový systém bez dual bootu.

Každý má své zkušenosti, někomu vše funguje na Intelu někomu na AMD. Já jsem býval výhradním uživatelem Intelu dlouhá léta, než jsem došel do situace, kdy jsem chtěl mobilní platformu, kterou Intel s Atomy D2xxx a absencí grafického ovladače zabil a nemá co mi nabídnout.
Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Milhouse 7. 01. 2013, 11:17:35
Odpovědět  Odkaz 
Mám CPU i chipset na AMD. Vše funkční bez obezliček. Spích bych to viděl na kvalitu od fy. Asus. Nic jinýho už nekupuju.
Otakar Haška Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 7. 01. 2013, 12:07:26
Odpovědět  Odkaz 
Mám doma 2 počítače s AMD + notebook s Intelem a funguje na všech všechno bez problémů.
Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
js 7. 01. 2013, 10:08:31
Odpovědět  Odkaz 
Mimochodem když tu již zavádíte skoro flamewar mezi win a linuxem, tak většina svodných programů (ne-li všechny ty lepší) co tu dáváte za příklad, že jde na linuxu jako alternativa používat, jde používat i na oknech... teda když to vezmu podle článku tak Libre Office, Mozilla Firefox i Thunderbird, SMCPlayer, VLC, aTunes, Songbird (je podle mého názoru možná o něco lepší), Audacity, Gimp,
Scribus, Inskape, Glump, muCommander a samozřejmě i mnoho dalších není problém nainstalovat a používat i ve Windows... antivir či alespoň firewall je potřeba i na linuxu, stejně jako dělat pravidelné aktualizace, takže v tom žádný rozdíl nevidím a není... (mimomochodem ccleaner a podobné programy nepoužívám, stejně jako defragmentaci nedělám, jediné co mám nainstalované v oknech je MS antivir a firewall a Revo Uninstaller (vše zdarma) a jednou za měsíc spustím antivir, jednou za čtvrt roku projedu počítač on-line eset antivirem a nemám žádný problém... a tahle jedu takhle už několikátý rok aniž bych viděl obrazovku smrti nebo pozoroval nějaké jiné "vylomeniny"... ono win 7 či teď i 8 jsou dost stabilní a odladěné...) tudíž jediný rozdíl který tady vidím, je cena licence a záleží pak na každém z nás jak se rozhodne, zda-li vezme o "něco snazší život a pohodlí" s Windows za nějaký poplatek za systém nebo dá přednost zatím stále "kompromisnímu a méně pohodlnému" linuxu zdarma, byť třeba s větší možností úprav celého systému...
p.s. to pohodlí mám na mysli z pohledu lidi, kteří se nechtějí týdny či měsíce zabývat laděním a nastavováním systému...
Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Milhouse 7. 01. 2013, 11:21:40
Odpovědět  Odkaz 
Článek je jistě hlavně pro windowsáky, protože linuxáci tohle zpravidla znají. :)

Jak píšu výše, žádné honění za HW problémy nemám. "Zřejmě dobrý oddíl..." Asus. :)
Petr Valach Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 7. 01. 2013, 12:39:52
Odpovědět  Odkaz 
Nezapomenu na to, jak mi jakýsi virus zlikvidoval instalaci widlí na jednom oddílu disku... měl jsem pro takové případy ještě na dalším oddílu další instalaci widlí a tam, aniž bych se připojil na net, jsem měl tentýž průser... jojo AVG, děravý jak cedník...

V životě na to nezapomenu.

Ano, s Ubuntu jsem se dřív taky jebal. Ale protože jsem byl pitomec a experimentoval jsem až moc a bez zálohy. Dneska je to o něčem jiném. Pořád je co zlepšovat, ale s Kubuntu problém nemám.

Ještě poznámka. Vidím v práci kompy, které jsou v zoufalém stavu - včera jsem u jednoho našel vedle Esetu kus nainstalovaného McAffee... instalovat a deinstalovat cokoliv ve widlích je lahůdka. Zato v linuxu to jede jak po másle. Protože se nic nezapisuje do registru, jen se někam rozbalí nějaké balíky. Prostě instalace třeba LibreOffice je - no, já bych řekl, časově čtvrtinová určitě. Jako že jo.
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 7. 01. 2013, 18:08:30
Odpovědět  Odkaz 
instalace libreoffice 3.5 na PC s 512 MB RAM a intel T5500 zabrala 4 a pul minuty + 2 minuty stahnuti..

a to si dovolim tvrdit, ze na novem stroji to pujde jeste rychleji (stejne pak libre office sel ven, protoze neumel nic co majitelka pozadovala, takze koupe office 2010 s moznosti bezplatneho upgradu na dalsi verzi a majitelka si chrochta blahem + je to nesrovnatelne rychlejsi nez sneci libreoffice)
Petr Valach Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 7. 01. 2013, 18:15:43
Odpovědět  Odkaz 
Chacha.
Mně instalace LO na linuxu trvá.. asi tak minutu a půl.
Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 8. 01. 2013, 13:10:19
Odpovědět  Odkaz 
to jiste, na 6 let starem notebooku s pomalym diskem.

ale i kdyby, instaluji jednou za cas, spoustim denne - a spusteni libreoffice writeru a wordu je neporovnatelne (na tom samem pocitaci, aby jste zase nezacal se svym chacha)...
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 9. 01. 2013, 05:35:18
Odpovědět  Odkaz 
To jako považujete za argument?

Budu radši, když se mi komponenty programu natáhnou do paměti až při startu programu, ne aby tam byly trvale.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 9. 01. 2013, 20:34:19
Odpovědět  Odkaz 
povazuju to za argument, protoze obsazeni RAM je +- par MB s a bez nainstalovaneho office. takze duvod ke kopani hledejte jinde.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 9. 01. 2013, 10:55:48
Odpovědět  Odkaz 
Předpokládám, že mi opět na konkrétní dotaz neodpovíte, protože jen plácáte ničím nepodložené výkřiky do tmy, ale přesto se opět zkusím zeptat: O jakých časech mluvíte?

Zkusil jsem si teď kvůli Vám po dlouhé době restartovat notebook a spustit LO Writer přes příkaz time. První naběhnutí včetně mého nájezdu na křížek a vypnutí trvalo necelých 5 sekund - to je relativně dlouhá doba, na druhou stranu ale, tohle dělám jednou za čas poté, co přeinstaluji jádro, takže restartuji systém. Jinak notebook pouze uspávám, takže jsem zkusil změřit start + vypnutí v normální situaci. U LO Writer mi to naměřilo 1,4 sekundy, u LO Calc 1,2 sekundy. Pokud bych byl takový magor, že bych to spouštěl 50x denně, vzalo by mi samotné spouštění asi 1 minutu.

Jinými slovy: čas strávený spouštěním LO je rpo mne za celý rok kratší, než Váš čas strávený instalací. Abych Vás o tom ujistil, přeinstaloval jsem si k Vaší radosti LO. Koukněte na konec, kolik času to trvalo.

$ time sudo pacman -S libreoffice
:: 12 členů ve skupině libreoffice:
:: Repozitář extra
1) libreoffice-base 2) libreoffice-calc 3) libreoffice-common 4) libreoffice-draw 5) libreoffice-gnome 6) libreoffice-impress 7) libreoffice-kde4
8) libreoffice-math 9) libreoffice-postgresql-connector 10) libreoffice-sdk 11) libreoffice-sdk-doc 12) libreoffice-writer

Zadejte výběr (výzchozí = všechny):
varování: libreoffice-base-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-calc-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-common-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-draw-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-gnome-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-impress-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-kde4-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-math-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-postgresql-connector-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-sdk-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-sdk-doc-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
varování: libreoffice-writer-3.6.4-3 je aktuální -- přeinstalovat
řeší se závislosti..
kontrolují se interní konflikty...

Cíle (12): libreoffice-base-3.6.4-3 libreoffice-calc-3.6.4-3 libreoffice-common-3.6.4-3 libreoffice-draw-3.6.4-3 libreoffice-gnome-3.6.4-3
libreoffice-impress-3.6.4-3 libreoffice-kde4-3.6.4-3 libreoffice-math-3.6.4-3 libreoffice-postgresql-connector-3.6.4-3 libreoffice-sdk-3.6.4-3
libreoffice-sdk-doc-3.6.4-3 libreoffice-writer-3.6.4-3

Celková velikost po instalaci: 410,88 MiB
Odhadovaná velikost aktualizace: 0,00 MiB

Pokračovat v instalaci? [A/n]
(12/12) kontrola integrity balíčků [############################################################] 100%
(12/12) načítání balíčku [############################################################] 100%
(12/12) kontrola konfliktů souborů [############################################################] 100%
(12/12) kontrola volného místa na disku [############################################################] 100%
( 1/12) aktualizace libreoffice-common [############################################################] 100%
( 2/12) aktualizace libreoffice-base [############################################################] 100%
( 3/12) aktualizace libreoffice-calc [############################################################] 100%
( 4/12) aktualizace libreoffice-draw [############################################################] 100%
( 5/12) aktualizace libreoffice-gnome [############################################################] 100%
( 6/12) aktualizace libreoffice-impress [############################################################] 100%
( 7/12) aktualizace libreoffice-kde4 [############################################################] 100%
( 8/12) aktualizace libreoffice-math [############################################################] 100%
( 9/12) aktualizace libreoffice-postgresql-connector [############################################################] 100%
(10/12) aktualizace libreoffice-sdk [############################################################] 100%
(11/12) aktualizace libreoffice-sdk-doc [############################################################] 100%
(12/12) aktualizace libreoffice-writer [############################################################] 100%

real 0m29.147s
user 0m22.673s
sys 0m1.687s
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 9. 01. 2013, 19:50:12
Odpovědět  Odkaz 
Jen se poopravím, protože jsem vynechal slovo, čímž následující postrádalo logiku:

Místo "čas strávený spouštěním LO" mělo být "čas strávený instalací a spouštěním LO".
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 9. 01. 2013, 20:39:02
Odpovědět  Odkaz 
co presne jste chtel casmi dokazat? ze LO je rychlejsi nez MSO? nebo jak?

jo a jeste k tomu uspani (pod linuxem).. na zadnem notebooku ktery jsem mel tu cest zkusit to nefungovalo. a v 2012 hledat nekde na forech zpusoby jak to obejit, tak to ne, diky - zletej windows. nemluve o dalsich problemech s power managementom zvukovky ktery lupne do repraku tak, ze je skoro pretrhne (ano, oprava je v pridani jedneho parametru pro alsu, ale i tak, zase cas straveny hledanim)..

linux je pro hracicky, ne pro praci (ja vim, ze jsem timto slapl 90 procentum citatelu na kuri oko, ale muzete kricet kolik chcete, fakta jsou fakta).
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 9. 01. 2013, 21:20:04
Odpovědět  Odkaz 
Časy jste k argumentaci používal Vy. Nemohu za to, že Vám instalace ve Windows trvá děsně dlouho. A psal jste o neporovnatelné době spouštění kancelářského balíku, takže jsem Vám změřil časy, jaké jsou, a ptal jsem se, o jakých časech mluvíte, protože mně všechna spouštění dohromady i s instalacemi zaberou méně času, než Vám samotná instalace - takže nechápu, kde je Váš uspořený čas. Strávíte dlouhý čas instalací systému a záplat, ještě delší čas instalací sw vybavení, internetové připojení Vám zpomaluje antivir, vůbec celý systém Vám antivir brzdí, nefungují pořádně asociace, málokteré programy lze ovládat přes skripty, přepínání přihlášených uživatelů je na levačku, ale Vy prostě melete své a argumentujete něčím, co nemá logiku.

Uspávání mi funguje bez problémů na všech počítačích, přitom jsem k tomu nemusel ani pohnout prstem - prostě jsem nainstaloval a jede.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 10. 01. 2013, 12:35:51
Odpovědět  Odkaz 
k cemu presne jsou mi vase casy? ja mam snad vas pocitac?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Milhouse 10. 01. 2013, 12:57:49
Odpovědět  Odkaz 
Heh :)

V tom případě, k čemu jsou nám vaše povzdechy s pomalostí vašeho starého a podprůměrného HW? :D
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 11. 01. 2013, 07:27:06
Odpovědět  Odkaz 
no pockat, jenomze ja porovnavam MS platformu s linuxem (nebo i s LO na Win) na rovnakem HW a ne s nekym jinym navzajem. chapeme?
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 13. 01. 2013, 16:33:16
Odpovědět  Odkaz 
K čemu časy? Mohu Vás ujistit, že mám za léta praxe vyzkoušeno, že v Linuxu byly a jsou tyhle věci VŽDY rychlejší, než ve Windows. Instalace a obzvláště aktualizace jsou ve Windows nechutně, a pro mne zcela nepochopitelně, pomalé. Kompletní linuxovou distribuci mám nainstalovanou rychleji, než se nainstaluje kterýkoliv servicepack Windows. I to spouštění OOo/Lo je na linuxových stanicích rychlejší, než na identických s Windows...

LO není ideální, stejně jako MSO není ideální. Ani Linux není ideální, Windows už vůbec ne. Ale nechápu, že vždy nějaký expert přijde s nesmyslnými argumenty a nedokáže poukázat na ty skutečné nedostatky. Tak jako Vy jste zde naprosto scestně argumentoval rychlostí startu...
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 9. 01. 2013, 21:22:39
Odpovědět  Odkaz 
Musím se opravit, psal jste o tom, že jste již 7 let na netu bez antiviru, takže to asi nebude antivir, co Vám ten Váš systém zpomaluje, ale možná nějaké breberky...
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 9. 01. 2013, 21:25:30
Odpovědět  Odkaz 
A kromě odpovědi, kterou jste touto reakcí opět obešel, stále čekám na odpověď, jaké že měla ta paní požadavky, že nic z toho LO neumí.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 10. 01. 2013, 03:35:10
Odpovědět  Odkaz 
Hodně nerad se uchyluju k nějakému zesměšňování čtenářů, ale musím říct, že jsem myslel, že horší přístup než u kolegů v práci už být nemůže. No vidím, že může, a dokonce bych řekl, že je celkem obecný.

Situaci výstižně popsal jeden dlouhodobých čtenářů linuxexpresu:

"A situace s uživateli počítačů je děsivá - všichni s "tím dělají" a myslí si, že s počítačem umí. Bohužel v praxi "umí" spustit tak maximálně tři programy a to nedej bože, aby jim někdo posunul ikonku na ploše někam jinam. A Windows berou tak, že je to součást počítače.
Občas zažívám vražedné stavy, když slyším, že "Internet je to modré éčko" nebo "Internet to je ten Seznam". V takovémto prostředí se těžko něco dá změnit.
Existuje na to léčba šokem - nechat BFU spadnout do problémů, které mu nadělal jeho OS a nechat ho ať se v tom vymáchá sám. Kdyby si museli sami opravovat rozdrbané zavirované počítače, tak by je to donutilo trochu myslet.
Jenže když BFU pošleš do pryč s cílem, aby se donutil něco sám naučit, tak si najde nějakého jiného troubu, který mu ty wokna alespoň nějak dá do původního stavu. S tím, že za rok se to může dělat znovu :-(
A mezitím bude BFU brblat u píva, jak jsou ty Windows hrozný."
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Pavel Šimerda 10. 01. 2013, 10:30:19
Odpovědět  Odkaz 
Tohle je slušný server. Od dlouhatánských flejmů tu máme Abclinuxu. Nedělejte mi v tom bordel :).
Otakar Haška Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 7. 01. 2013, 18:21:02
Odpovědět  Odkaz 
Mohl bych se zeptat, co konkrétně majitelka požadovala, že nic z toho LO neuměl? A nebyl by nějaký dokument od té majitelky (i když by byl logicky samozřejmě v LO nezobrazitelný)? Nějak ve mně hlodá kacířská myšlenka, že tato definice majitelky odpovídá člověku, který používá textový procesor jako psací stroj a tabulkový kalkulátor jako čtverečkovaný papír...
Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
backup 7. 01. 2013, 12:17:24
Odpovědět  Odkaz 
nazory, ze Windows nemaji s viry a podobnym svinstvem zadne problemy, kdyz je vsechno spravne nainstalovano a nastaveno, me dokazou skutecne zvednout ze zidle.

24.12. jsem potreboval rychle nejaky program pro konverzi grafiky a google mi nabidl stranku s prehledem takovych programu. Za 2 minuty pote byl pocitac zablokovany tim v Nemecku znamym GEZ trojanem. Upozornuji, ze pocitac je zabezpecen podle posledniho stavu techniky (urcite lepe nez bfu), ale trojan z 18.12 zadny scanner jeste na Stedry den neznal. Takze PC Barth CD, orgie v registry s tim, ze mys zustala zablokovana a musel jsem opravit instalaci OS.

To jsou ty okamziky, kdy bych rad win vymenil za linux, bohuzel to nejde tak jednoduse. Ale kecy jako tady nahore, ze u windows nejsou problemy, kdyz se to dela 'spravne' jsou fakt nesmysly. Nic se nedeje tehdy, kdyz clovek navstevuje tech par znamych stranek. Kdo se pohybuje hodne v internetu ma minimalne 1 x za rok problem.
Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
nechapajici 7. 01. 2013, 18:10:44
Odpovědět  Odkaz 
na internetu 7 let bez antiviraku.

jestli pak to nebylo hledani na googlu ve smyslu "photoshop cs5 with crack"... nedivil bych se.
Otakar Haška Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 7. 01. 2013, 18:23:22
Odpovědět  Odkaz 
Kolegovi jsem jednou nainstaloval čerstvá Windows, poté jsem zastrčil síťový kabel, připojil se na avast.cz, začal stahovat domácí verzi antiviru, jenže než jsem ji stačil dostahovat, byl počítač zavirovaný. To nekecám.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Lukáš Jelínek 7. 01. 2013, 18:54:35
Odpovědět  Odkaz 
Takovou situaci jsem zažil jen jednou, v případě "viru" MSBlaster. Ten zneužíval chybu ve službě RPC, kterou pronikl do počítače a začal tuto službu shazovat, což vyvolávalo samovolné opakované restarty. To byl ale rok 2003, od té doby nevím, že by se něco takového vyskytlo.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 7. 01. 2013, 19:22:05
Odpovědět  Odkaz 
Lukáši, máš to za 100 bodů :-D Přesně o tomto viru mluvím - to byl totiž i důvod, proč jsem ho okamžitě zaznamenal (jelikož jsem ten antivir ani neměl šanci stáhnout, protože počítač stačil dřív restartovat).
Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
giff 17. 02. 2013, 19:03:49
Odpovědět  Odkaz 
Tenkrat me pomahalo "shutdown.exe -a", ale muselo se to spoustet pokazde, kdyz se objevilo odpocitavani :)
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
backup 7. 01. 2013, 19:49:47
Odpovědět  Odkaz 
> na internetu 7 let bez antiviraku.

tak se podivej do google, kolik lidi ma za posledni 2 roky problemy se zavirovanym pocitacem.
Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Pavel Šimerda 8. 01. 2013, 07:59:58
Odpovědět  Odkaz 
Na to, abych někoho se zavirovaným počítačem našel, nemusím ani do toho googlu :).
Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
pmuaddib 7. 01. 2013, 13:42:04
Odpovědět  Odkaz 
Instaluji u nás ve firmě zákazníkům jak windows tak linux a když chtějí windows, tak samozřejmě jim doinstalovávám free věci korespondující s programy v linuxu. Sice člověk nevydělá balík na těch trial komerčních balíčcích od renomovaných firem, které by měl předinstalovat (a následně vydělat), ale ruku na srdce, kdo si v čechách do pc domů příjde dokoupit legální verzi trial programu? Volím tedy instalaci free a zákazníci se spokojeně vracejí, protože vědí, že jim všechny věci hned po instalaci fungují a nemusí odstranovat nepoužitelný balast.
Doplnění
Martin V. 7. 01. 2013, 18:18:34
Odpovědět  Odkaz 
Správce souborů - Unreal Commander
Poznámky - EverNote (jedna síla - univerzální dostupnost (PC klient, web, mobil), druhá síla - kategorizace)
Prohlížení obrázků + jednoduché úpravy - XnView
Přehrávač hudby - minimalistický WinAmp 2.95
Práce s videem - Avidemus
Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Lukáš 8. 01. 2013, 11:10:43
Odpovědět  Odkaz 
Ještě bych doplnil (pro uživatele Win/Mac), že Adobe Creative Suite CS2 byl uvolněn jako freeware:

http://www.adobe.com/downloads/cs2_downloads/index.html

Pravda - sice starší balík, ale některé jeho komponenty jsou funkcionálně pořád před svobodnými řešeními.
Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
David 8. 01. 2013, 20:21:45
Odpovědět  Odkaz 
Chtělo by si to sjednotit pojmy a přečíst pořádně články. Jako freeware to zcela jistě publikováno nebylo. Ale takto to dopadá většinou, když jeden web vypustí strašnou senzaci, všichni to začnou přeposílat a publikovat na svých webech, ale pak už zapomenou se stejnými fanfárami zveřejnit skutečnost, která vyjde za pár hodin/dní najevo.
Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Shraddha 14. 02. 2013, 23:15:40
Odpovědět  Odkaz 
Flamewar mezi okýnkáři a linuxáři je zbytečný, vše má své pro a proti. To bychom se mohli hádat, zda je lepší modrá nebo červená barva.
Co se týče hádání se nad (ne)funkčností systémů/programů apod., rád bych tu podotknul, že 99% problémů bývá mezi monitorem a židlí. Ale málokdo si to přizná. Tak jako jsme všichni prvotřídní fotbalisti, prvotřídní politici, ekonomové, všechno víme líp, než ti druzí...jsme všichni i mistři v ovládání počítače. Pokud se něco pokaká, vždycky to je chyba systému/hardware/ něčeho jiného.
Přispěju svou troškou do mlýna. Od roku 2005 (od "Breezyho") jsem spokojený Ubuntista (ale nikomu to cpát nechci, každý ať si vyzkouší, co mu sedí), zvykl jsem si i na Unity, není to taková tragédie, jak se zprvu zdálo, jedu na LTS ("Precise") a ještě se mi nestalo, že by se mi cokoliv v systému rozsypalo. Co nenajdu v Linuxu a funguje jen na Windowsech, rozeběhnu v pohodě pod Wine. Ze zvědavosti jsem zkoušel i spoustu dalších distribucí - Mint, Mageiu, Fedoru, OpenSuse, bez problémů fungovaly všechny. Na stolním kompu máme Win 7 a přítelkyně má ntb s Win 8, dá se v pohodě pracovat i s nimi. Osmy jsou tedy upřímně, poněkud krok stranou, systém primárně pro tablety a telefony na desktop podle mě tak úplně nepatří...ale zvyknout si na ně taky dá. Myslím ale, že je na každém, co si vybere, zda bude jezdit ve škodovce, VW, Audi, Renaultu, Toyotě, Hyundai nebo třeba Trabantu...
Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Ondřej Kolín 16. 02. 2013, 09:40:12
Odpovědět  Odkaz 
Dovolím se připojit, nedávno mě kontaktoval /přes ten zrůdnej FB/ jeden kamarád, abych mu doporučil distro... Nechápu jak mě našel, ale nainstalovali jsme Linux Mint 13 Cinnamon a nebyl s tím problém, dokonce i tiskárna HP neměla problém po prvním zapojením... ;)
Miloš Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
srajdacom 24. 02. 2013, 08:27:34
Odpovědět  Odkaz 
Chodím sem na LinuxEXPRES pro to, že jsem si myslel že hádky mezi Linux a Windows sem nepatří. Tento článek byl o softwaru který je zadarmo a pro oba operační systémy. Diskuze tipu co je lepší mi přijde trošku kontraproduktivní. Prostě tohle je LinuxEXPRES, komu se to nelíbí ať sem nechodí a založí si WindowsEXPRES a tam si říkejte o linuxech co chcete. Pokud si tuto stránku nezaložíte, tak klidně choďte na LinuxEXPRES, ale chovejte se tady jako návštěva a neurážejte domácí. Ale abych jenom nenadával na ty ze strany temna, tak nechápu Linuxáky, kteří na takovéto věci a urážky ještě vůbec reagují. Samy jsme věděli, když jsme přešli na tu správnou stranu, že to ti druzí nedokážou pochopit. Není zas tak těžké, když takový příspěvek vidíte, tak ho jednoduše přeskočit a napsat si vlastní k tématu, kterého se ten článek týká :) Prostě se nad to povzneste tak jak jste to udělali, když jste se odmítli stát součástí Microsoft Globalizace.

A teď ještě jedno poděkování. Moc děkuji všem moderátorům, kteří se o LinuxEXPRES starají. Člověk zde najde spoustu zajímavých a užitečných článků :)
Petr Valach Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 24. 02. 2013, 09:32:53
Odpovědět  Odkaz 
No já jsem proti tomuhle tendenčnímu "nejsme jako oni" a uzavírání se do nějakých ulit a elit, to je prostě hrozně špatný přístup. Elitářskost a povýšenectví nesnáším.

Nicméně na druhou stranu musím uznat, že widle jsou skutečně už koncepčně špatné, a pak musí přijít ke slovu armáda svobodného nebo freware softwaru a dát je aspoň trochu do latě.

Takže. Pátek odpoledne a zašel jsem k šéfovi, abych mu konečně dal do pořádku komp. Byl v hrozném stavu, však co lze od windows xp čekat. Použil jsem svoje věrné přátele, jetclean, glary utilities a smartdefrag. (Žádný z nich není svobodný, jen free.) A pucoval a pucoval... a optimalizoval.. do toho samozřejmě ještě konzole services.msc, konfigurátor msconfig, nutnost kontroly disku přes chkdsk atd. Trvalo to několik hodin, protože komp byl zaneřáděný fakt hrozně, několik let nedefragmentovaný, nikdy neoptimalizovaný atd. Dokoupil jsem RAM, protože 1 GB je pro widle xp jaksi málo. (Pro Ubuntu, resp. Xubuntu stačí pro systém zhruba 300 MB. Pro deset let starší widle min. o 200 MB víc.)

Výsledek. Šéf má antivirák Eset. Jak známo, brutální nástroj hromadného ničení. Po startu mu uzurpuje celý systém a kontroluje startovací procesy. To samé aktualizace systému, kterou jsem ale úplně vyhodil a naučil šéfa to dělat ručně. Děs běs, třebaže má 4 GB RAM a 3 GHz frekvenci procáku.

V linuxu potřebuju pouze dva pomocníky na všechno. Správce aktualizací a Janitor (implementovaný do Ubuntu tweak). Vlastně jediné, co uživatel musí dělat, je aktualizovat, ale díky existenci repozitářů se aktualizují i programy, nejen systém. Pucovat ani moc není třeba, protože ty soubory nijak nevadí, jen zabírají místo. Jde o cache a postahované instalační balíčky.

Takže ty nohy na stole jsou zatraceně pravdivé. Sorry, pane nechápající.
Miloš Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Miloš 24. 02. 2013, 11:55:28
Odpovědět  Odkaz 
Tento příspěvek se tak trošku Vůbec netýká toho co jsem psal, ale respektuji tvůj názor. A dodatky typu "Sorry, pane nechápající." jsou trošku pod moji úroveň.

Takže přeji krásný nedělní den :)
Petr Valach Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Valach 24. 02. 2013, 14:26:58
Odpovědět  Odkaz 
Reagoval jsem tak trochu na komentář uživatele se jméneme srajdacom, ale taky na uživatele se jmenem nechapajici, který prve na mě reagoval.
Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Peter 24. 02. 2013, 17:18:34
Odpovědět  Odkaz 
Taketo vojny medzi WIN Linux neznasam, vo firme som to vyriesil velmi jednoducho, nech si kazdy pouziva co chce ale s tym, ze vyhovorky typu zavireny pocitac, strata dat po pade systemu bez zalohy atd. jednoducho neakceptujem ... na zaciatku to bolo tak 50:50, mozete hadat, ako to vyzera dnes ... Ja sam osobne 10 rokov pouzivam vyhradne len Linux, win maju na jednom notebooku decka na hranie, obcas im to prelustrujem a vzdy sa potom pytam, naco je ten OS dobry a co na tom ludia (okrem tych hier) vobec vidia, na Vianoce dostali novy notebook s Win8, tak to sa uz pytam v druhej mocnine ...
Otakar Haška Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
otula 24. 02. 2013, 18:32:10
Odpovědět  Odkaz 
> "Šéf má antivirák Eset. Jak známo, brutální nástroj hromadného ničení. Po startu mu uzurpuje celý systém a kontroluje startovací procesy. To samé aktualizace systému, kterou jsem ale úplně vyhodil a naučil šéfa to dělat ručně. Děs běs, třebaže má 4 GB RAM a 3 GHz frekvenci procáku."

Sice už je to docela off topic, ale když jsem to četl, musel jsem se smát a musím reagovat: máme v práci AVAST, a není to o nic lepší (spíš má osobní zkušenost říká, že Eset je oproti tomu úplně pohodový program). Ve chvíli, kdy se začnou stahovat aktualizace, stává se systém téměř nepoužitelným (pokud uživatel neví, že je to Avastem, a nevypne ho). Sám jsem, blbec, teď v pátek kolegovi aktualizoval LO (ze starého OOo 2.2). Spustil instalaci, ta se zarazila kdesi v polovině a stále stála na místě... 5 minut... 10 minut... 20 minut... Spustil jsem správce procesů, Avast žral asi 95 % procesoru, takže jsem ho zastavil a do půl minuty bylo doinstalováno... :-D
Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr T. 25. 11. 2013, 21:56:12
Odpovědět  Odkaz 
Sice je tato diskuze již stará, jen dodám postřeh.

22let se živím opravami produktů MS... od verze DOS po verzi W8
Před 4 lety jsem jen tak z legrace nainstaloval Ubuntu v 10 a to 24.12.
za tři měsíce jsem měl Ubuntu na všech svých PC/laptopech a už bych neměnil.

Avšak živím se i nadále opravami a instalacemi produktů MS (a dalších), řekl bych bože ještě že je vymysleli, čím bychom se živili, kdyby MS se nezavirovávalo (policejní virus je fakt dobrej), co bychom prodávali, kdyby stačili 2 GB RAM skoro na všechno, kdyby 12 let starý PC stále fungoval dobře a nebylo nutno jej upgradovat, přeinstalovávat, atd.

Dále bych chtěl jen doplnit, že poslední LO nemá již výrazné problémy s formáty textu v dokumentech. Naopak zákazníci co mají MS WORD 2003 mi zasílají dokumenty abych jim je přeuložil, že to nepřečtou ... bohužel se v poslední době je zajímavým zvykem v MS WORD 2010/2013 ukládat dokumenty s .doc ale ve formátu .docx
To je pak velmi zajímavé, a LO s tím nemá žádný problém...

Nicméně, každý ať používá co chce, pokud chci hry pak Windows je nutnost :-) ale v dualbootu.
Resp. chceme-li my servisáci přežít, je nutno aby se windows kupovali :-) že pánové. Ale nemusíme je osobně používat.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Lukáš Jelínek 25. 11. 2013, 22:29:50
Odpovědět  Odkaz 
Trochu mi to připomíná jednoho provozovatele odtahové služby: „Ty Renaulty jsou úplně zlaté...“ :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Petr Tv. 2. 01. 2014, 14:42:22
Odpovědět  Odkaz 
Ha ha ha... Lukáši, přesně jsi to napsal.
Ano, když jsem řekl svému osobnímu automechanikovi, že si chci pořídit Renaulta, tak mi řekl, že s tím autem s tou p***** na kapotě ať se ani neodvažuji přijet. A tak jsem raději koupil zase auto od PSA (měl jsem Peugeot, teď zase Citroën, střídám to)

Na druhou stranu musíš uznat, že mám pravdu. Co by se vyrábělo a prodávalo, kdyby pračky, ledničky, televize, PC, telefony vydržely jak kdysi 12-15 let, když tolik nových budoucích majitelů není. Když výroba je tak levná. Z ekonomického hlediska by to byla světová sebevražda.

Ale sám mám raději funkční staré věci, než stále nové a nové. Raději investuji do rozšíření technologií, než jejich neustálou výměnu z důvodu nefunkčnosti.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Software ke stažení: Vybavte si počítač programy zdarma
Lukáš Jelínek 2. 01. 2014, 22:13:40
Odpovědět  Odkaz 
Neplatí to zdaleka globálně, že by novější věci byly horší (méně trvanlivé atd.) než ty starší. Kvůli velkému tlaku na cenu se rozšiřuje ten segment trhu, kde jsou levnější věci na úkor kvality a životnosti.

Někde to ovšem platí - třeba u klávesnic, kde dnes v podstatě nelze koupit klávesnici, která by byla dostatečně tuhá a měla hladký chod kláves. Prakticky všechny se všelijak prohýbají a kroutí (absence kovového rámu), poskakují po stole (příliš lehké), navíc klávesy sem tam zadrhávají, i u lepších typů. Nehledě na divnou módu posunu klávesnic k "notebookové" podobě, s plochými klávesami a malým zdvihem; nelíbí se mi ani zmenšování důležitých kláves.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz