přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Byť na internete anonymným sa vyplatí

Byť na internete anonymným sa vyplatí

Vízia známeho spisovateľa George Orwella (v jeho knihe "1984") o totalite vo fiktívnej Oceánii, kedy kamery sledujú pohyb takmer každého človeka, sa podľa mnohých názorov naplnila.


Napr. thisislondon.co.uk píše, že len v Británii sa nachádza vyše štyri miliónov kamier - jedna na 14 ľudí. Mnohí si ani neuvedomujú silu informačnej totality, kedy sa všetko zaznamenáva s rizikom, že raz možno niekto zneužije citlivé údaje, pretože tu je Veľký Brat. Áno, uhádli ste. Hovoríme o Oceáne menom internet.

Mnohé bezpečnostné otázky "za oceánom" však majú z občianskeho hľadiska vo svete, ktorý deklaruje právo na prístup k informáciám, aj inú stránku - hoci je Pentagon doslovne uväznený medzi kamerami, video lietadla, ktoré vrazilo do tejto budovy, nebolo nikdy zverejnené a z benzínovej pumpy Citgo, ktorá je blízko Pentagonu, FBI skonfiškovala všetko video. V septembri roku 2001 rovnaký osud postihol i neďaleký hotel Sheraton.

Medzi kritikov mocných tohto sveta patrí aj Richard Stallman - Open Source guru, ktorý na svojich stránkach vyzýva, aby ľudia nakupovali benzín na pumpách Citgo, pretože peniaze pôjdu do Venezuely. Nielen pri nákupe benzínu každý vidí vašu tvár či číslo značky auta. Aj internet sa podobá na benzín.

Keďže Veľký Brat je všade, z istej opatrnosti voči "horľavinám" bude užitočné pohovoriť si o zahalenej tvári, ktorá uchráni pred popáleninami. Anonymné surfovanie, teda utajenie identity na internete, je v mnohých situáciách nemálo osožná vec. Pre tento účel - zahalenú tvár, existujú rozličné programy, techniky a dokonca aj anonymné siete, ale nebolo by dobré hneď prejsť k softvéru bez osvetlenia toho, čo to anonymita je a čo jej strata predstavuje. Preto bude užitočné si posvietiť na túto oblasť aj trochu v literárnom šate vo všeobecnom pohľade.

Prečo anonymita?

V súčasnom informačnom prepólovaní, kedy sa na jednej strane vlády odvolávajú na boj proti terorizmu a na strane druhej schvaľujú zákony, ktorými vnikajú do nášho súkromia, sa anonymita na internete podobá "neviditeľnej tvári", ktorú nenasnímajú kamery. Čierne diery nie sú len vo vesmíre. I keď sa určite nájdu ľudia, ktorí o zákernejších hlbinách informačného kozmu nemajú ani poňatia a ktorých otázka anonymity skôr iba zaskočí, títo ani najmenej nebudú ticho pri pohľade na zlodeja v ich kancelárii.

Každý človek, pokiaľ dodrží zásady slušnosti, má právo vyjadriť svoj názor. Na jeho slobodnú výpoveď však ktokoľvek s iným presvedčením môže hrubo zaútočiť. Najlepšie to teda priblížime na príklade. Ktosi vyjadrí nevinný názor na (protifašistickom) politickom fóre, voľakto odchytí jeho IP adresu a bude ho monitorovať s cieľom mu škodiť. Časom môže hroziť i neveselejšie riziko - nutkavé úsilie o phishing, možno i fyzické napadnutie.

Ale... nielen fórum a politika

Pokiaľ sa človek prihlási na nejakú internetovú stránku, jej správca vidí IP adresu, prehliadač (Mozilla, Firefox), rozlíšenie obrazovky, preferovaný mail server a ešte o čosi viac. Na stránke leader.ru/secure/who.html sa o tom môžete presvedčiť.

Nie každý správca musí byť zákonite korektný. Internetové stránky dnes môže mať ktokoľvek, aj hackeri či internetové gangy. Raz jeden nigérijský spam dokonca obsahoval falzifikát (kópiu) stránok nadácie princezny Diany, čo som videl na vlastné oči. Ak neviete, nigérijský spam (scam) chce nalákať ľudí na väčší finančný obnos a ak sa obeť nechá nachytať na ponuku cez email, potom zločincom platí za rôzne "právne služby", až si celkom vytrasie peňaženku.

Vidieť, že internet je ako Oceánia aj s pirátmi a zmysel anonymity hádam ani netreba obhajovať. Netýka sa len investigatívnych novinárov, ktorým sa u nás (v Česku či na Slovensku) už kdekto vyhrážal zabitím a ktorým už vybuchli aj autá. Okrem novinárov sú tu aj veľvyslanci, vyšetrovatelia atď. vrátane politikov.

Od anonymity k špionáži

Ak človek anonymitu stratí, počasie sa niekedy ešte viac zamračí. Dnes, kedy mafie (nielen podsvetie, ale aj rôzne vplyvné kruhy) majú veľa peňazí, pri odhalení identity napr. vyšetrovateľa závažného prípadu sa vedomosť o jeho internetovej DNA môže pretaviť i do jeho perzekúcie. Keďže správca navštívených stránok dokáže zistiť prostredníctvom rôznych softvérov i citlivejšie údaje, ich zneužitie môže byť raz len otázkou času, najmä ak užívateľ chodí na stránky s rizikovejším obsahom (sex, warez atď.).

Elektronické zariadenia vysielajú elektromagnetické vlny a tie možno odchytiť, pokiaľ niekto neďaleko domu obete (200-300 metrov) monitoruje špeciálnym zariadením jej mobil alebo počítač. Pre takéto niečo sa používa výraz "Tempest", čo je kódový názov pre odchytenie elektromagnetického žiarenia. Termín pochádza už zo šesťdesiatych rokov z projektu NSA (National Security Agency) na ochranu informácií, ktoré unikajú formou elektromagnetického žiarenia. Takéto žiarenie vysielajú VGA karty, monitory, modemy, tlačiarne atď. a spravodajské služby majú technológie na jeho odchytenie.

Philip Zimmermann ako autor PGP mal veľké problémy s úradmi (USA) kvôli tomu, že umožnil ľuďom zadarmo používať vyspelú šifrovaciu technológiu PGP. Neskôr sa zameral na Tempest ochranu, ktorá sa dnes vo vojenstve označuje termínom Emsec (Emission Security), ale existuje aj ďalší termín - "Van Eck phreaking". Na ochranu pred únikom žiarenia sa špecializuje viac firiem, vo Švédsku je to napríklad EMP-Tronic.

Miestnosť, ktorá absorbuje elektromagnetické žiarenieMiestnosť, ktorá absorbuje elektromagnetické žiarenie

Článek pokračuje druhým dílem: Byť na internete anonymným sa vyplatí - aké sú možnosti anonymity?

Nahoru

Příspěvky

Byť na internete anonymným sa vyplatí
Jockey 23. 10. 2008, 01:13:06
Odpovědět  Odkaz 
nebude to moc k tematu, ale ptam se jestli autor clanku veri v terorismus, kdyz to uz pouzil v clanku.
Byť na internete anonymným sa vyplatí
Milhouse 23. 10. 2008, 07:38:51
Odpovědět  Odkaz 
Jistý druh terrorismu určo funguje, ale nevěřím takovému, jaký nám servíruje Amerika...
Re:Byť na internete anonymným sa vyplatí
Miki 23. 10. 2008, 19:18:51
Odpovědět  Odkaz 
Takže ti atentátníci co zabíjejí civilisty jsou jen iluze? :-O Safra... něco jsem asi přehlíd...
Re:Re:Byť na internete anonymným sa vyplatí
AsciiWolf 26. 10. 2008, 18:53:14
Odpovědět  Odkaz 
Doporučuji vyhledat na googlu termín WTC7 nebo se přímo podívat na dokument,který se danou problematikou zabývá (Zeitgeist,Loose Change).
Re:Re:Re:Byť na internete anonymným sa vyplatí
HLuPaCeK 28. 10. 2008, 00:17:37
Odpovědět  Odkaz 
Ano tyto filmy jsou na první zkouknutí velmi působivé, stejně jako filmy o UFO, Akta X, Pokémoni a jim podobné.
Byť na internete anonymným sa vyplatí
Dento 23. 10. 2008, 22:21:07
Odpovědět  Odkaz 
Atentátnici nejsou iluzí (a je jistě třeba proti zlu bojovat), ale ani zákony, které porušuje FBI a bylo podáno několik stížností podle zákona o svobodném přístupu k informacím - Freedom of Information Act (FOIA), které byly zamítnuty. Zamítnutí zpřístupnění záznamů z kamer a konfiskace záznamů z okolních budov bylo příčinou, že vznikly konspiračné teorie, které nedělají dobrou reklamu americké vládě.
Byť na internete anonymným sa vyplatí
Martin 24. 10. 2008, 23:38:33
Odpovědět  Odkaz 
jak být teda anonymní? nějaký program by nebyl? nebo tak něco
Re:Byť na internete anonymným sa vyplatí
ello 25. 10. 2008, 03:39:56
Odpovědět  Odkaz 
tor
Byť na internete anonymným sa vyplatí
mm 25. 10. 2008, 08:33:44
Odpovědět  Odkaz 
V této souvislosti mě napadá, jak je možné, že tolik lidí naprosto nezodpovědně používá online aplikace na Internetu - např. u Google. Proč jim proboha svěřujete svá soukromá data ?
Nechápu ani to nadšení nad telefonem G1 s Androidem, který již dodává T-Mobile. To je vpodstatě malý kapesní šmíráček - vyžaduje např. synchronizaci PIM výhradně přes Online aplikace Google...
RMS vs Open Source
Shadow 29. 10. 2008, 12:57:08
Odpovědět  Odkaz 
Za termín "Open Source guru" by vás RMS asi neměl moc rád. RMS je zastáncem svobodného softwaru (free software), jde mu především o zajištění svobod pro uživatele. Za termínem open source stojí Eric Raymond, který zdůrazňuje především výhody "open source" modelu vývoje. RMS nemá termín "open source" rád, neboť se z něj vytrácí to, co on považuje za primární - svoboda.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz