přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn

Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn

darktable.png

Seriál návodů pro fotoeditor darktable po dvou letech pokračuje. Podíváme se na korekci zkreslení objektivu a odstranění skvrn ve snímku.


Téměř zapomenutý seriál po dvou letech oživen

Před více než třemi lety začala Irena Šafářová psát volný seriál návodů pro fotoeditor darktable. Poslední díl vyšel přibližně před dvěma lety – poté se autorka bohužel přestala věnovat psaní článků a nenapsala tedy už ani další návody pro darktable. Byla by ale škoda nepokračovat, protože darktable je výborný program a dokáže fotografie pozvednout na podstatně vyšší úroveň.

Program darktable se od dosud posledního návodu poněkud posunul kupředu a přibyly v něm nové funkce. Může se proto stát, že dnes už něco vypadá jinak než dřív, nebo se s tím jinak pracuje. Aktuální verzí je 1.6.3 a pro ni jsou napsány návody v tomto článku.

Korekce zkreslení objektivu

Každý objektiv je složen z většího či menšího počtu čoček (pomineme-li tzv. dírkovou komoru). Každá čočka trpí různými optickými vadami, při poskládání do objektivu se projeví ještě další vady v závislosti na tom, kolik, jak kvalitních a jak uspořádaných čoček v objektivu je.

Objektivy s proměnnou ohniskovou délkou (zoom) bývají optickými vadami zatíženy podstatně více než objektivy s pevným ohniskem. Stejná soustava se používá pro různé ohniskové délky (musí tedy vyhovět celému rozsahu) a navíc jsou tu ještě omezení rozměrová a cenová.

Jednou z typických optických vad je tzv. soudkové a poduškové zkreslení. Pořídíte-li snímek čtverce, vypadá buď jako sud (ovšem zaoblené jsou všechny strany), nebo naopak jako polštář (tedy strany jsou prohnuté dovnitř). Při proměnné ohniskové vzdálenosti může objektiv při určitém nastavení kreslit přesně, při změně ohniskové délky na jednu či druhou stranu se objeví jedno z uvedených zkreslení.



Jak z toho ven? Fotoeditory mívají databázi různých běžně dostupných objektivů a buď objektiv přímo detekují z metadat ve snímku, nebo se vybere ručně. Případně se mohou korekční parametry zadat přímo. Editor pak na základě parametrů (kam kromě samotných vlastností objektivu vstupuje i jeho nastavení) snímek přepočítá a optickou vadu zkoriguje.

Zda funkce opraví pouze zmíněnou vadu nebo i něco dalšího, záleží na konkrétní implementaci. V programu darktable funkce umí korigovat také vinětaci (tmavnutí snímku od středu k okrajům) a příčnou chromatickou aberaci (TCA; různé barvy se vůči sobě poněkud posouvají, což se projevuje zabarvením světlých míst u tmavých hran).

Původní snímek otevřený v programu darktable, vpravo zvýrazněny ovládací prvky korekce Původní snímek otevřený v programu darktable, vpravo jsou vidět ovládací prvky korekce

Na snímku si můžete všimnout soudkového zkreslení – dobře je vidět hlavně při pravém a dolním okraji. Jak ho zkorigovat? Na panelu vpravo si vyberete skupinu modulů opravy a v ní potom otevřete modul korekce objektivu.

Darktable z metadat správně detekoval výrobce fotoaparátu a jeho typ, objektiv ale zjistit nedokázal. Proto je potřeba ho vybrat ručně – v tomto případě byl použit objektiv Zuiko Digital 14–45 mm f/3.5–5.6. Jak vidíte, soudkové zkreslení bylo zkorigováno.

Snímek se zkorigovaným soudkovým zkreslením Snímek se zkorigovaným soudkovým zkreslením

V poli korekce bylo vybráno vše (výchozí nastavení), ale jak se můžeme dočíst níže, zkorigováno bylo pouze toto zkreslení. To proto, že databáze neobsahuje údaje pro provedení ostatních korekcí. K vinětaci zde viditelně nedochází, chromatická aberace však vidět je. Proto nezbývá, než ji zkorigovat ručně pomocí posuvníků TCA červenáTCA modrá.

Výřez snímku před a po ruční korekci chromatické vady Výřez snímku před a po ruční korekci chromatické vady

Přijdete na to, že to nikdy nejde udělat dokonale. Snímek má zkrátka v různých místech různou intenzitu vady, takže když dokonale vyladíte jedno místo, jiné se zhorší. Je třeba si s tím „pohrát“ a nastavit to tak, aby snímek jako celek působil co nejlépe. Ano, není to zrovna jednoduché.

Co v případě, že nenajdete svůj objektiv v databázi? Darktable bohužel neumožňuje nastavovat přímo parametry korekce (kromě chromatické vady), jako to umějí některé jiné programy. Můžete však využít možnost kalibrace, kterou nabízí Torsten Bronger. Odešlete testovací snímky (podle instrukcí) a na zadanou e-mailovou adresu vám přijdou kalibrační data – ta se též stanou součástí projektu LensFun, jehož databázi využívá i darktable.

Někdy se z metadat správně nezískají údaje o nastavení objektivu – tedy ohnisková vzdálenost, clonové číslo a na jakou vzdálenost byl objektiv zaostřen. Pokud by se tak stalo, je potřeba to udělat ručně přes příslušné ovládací prvky pod volbou objektivu. V případě snímku použitého výše scházela vzdálenost zaostření.

Odstranění skvrn

Může se stát, že je na snímku něco, co tam být nemá. Nazvěme to obecným označením „skvrna“, ať už to má původ jakýkoli (odraz světelného zdroje, nečistota na objektivu či předmětu apod.). Pokud vznikla digitální podoba snímku skenem z klasické předlohy (filmový negativ, diapozitiv, papírový snímek), velmi pravděpodobně tam nějaké skvrny budou. Ale objevují se i u čistě digitálních snímků. Například na tom následujícím vznikla odrazy slunce uvnitř objektivu.

Skvrna způsobená odrazy v objektivu Skvrna způsobená odrazy v objektivu

Co s tím? Darktable na to má modul odstranění skvrn, který najdete opět ve skupině opravy. Funguje tak, že přenáší do místa skvrny obraz odjinud a spojuje ho s původními obrazovými daty. Podle tvaru skvrny si nejdřív vyberete tvar – může být kruhový, eliptický nebo tzv. cesta (oblast ohraničená křivkami).

Než začnete opravovat snímek, je dobré si zvětšit zobrazení (kolečkem myši) tak, aby byla skvrna dostatečně velká, ale současně zbýval dostatečný prostor okolo. Následně stačí kliknout do místa skvrny – tím se tam vloží cílový obrys (kde se opravuje), ten zdrojový (odkud se berou data) se objeví o kousek vedle. Pokud opravujete více skvrn vedle sebe nebo i v sobě (jako je to tady), bývá výhodnější opravovat skvrny postupně, ne všechny společně.

Oprava menší skvrny Oprava menší skvrny

Na obrázku výše vidíte opravu menší ze skvrn. Upravíte si velikost a pozici cílového obrysu (zde elipsy) a pozici obrysu zdrojového. Cílem samozřejmě je, aby skvrna co nejlépe zmizela a současně došlo k co nejmenší ztrátě informace z fotografie. Někdy to nejde úplně dodržet, pak může být lepší skvrnu částečně, nebo i úplně ponechat na místě – k tomu lze využít prolnutí, viz dále.

Odstranění větší skvrny (zobrazují se obě opravy) Odstranění větší skvrny (zobrazují se obě opravy)

Jak si můžete všimnout na následujícím obrázku, skvrna je sice pryč, ale snímek rozhodně nevypadá dobře – je tam jakási tmavší díra a příslušné části snímku jsou vůbec dost významně postiženy opravou.

Skvrna je odstraněna, ale je tam „díra“ Skvrna je odstraněna, ale je tam „díra“

Pomůže již zmíněné prolnutí. Většinou postačí jednotnénormálním režimem, pak je potřeba nastavit posuvníkem krytí tak, aby výsledek vypadal co nejlépe. Ne vždy se to podaří úplně dokonale, pak samozřejmě musejí nastoupit další opravné nástroje. Ale jak vidíte, výsledek je mnohem lepší než předtím.

Výsledek po aplikaci prolnutí Výsledek po aplikaci prolnutí

Závěr

To by bylo pro dnešek všechno. Vyzkoušejte si to na vlastních snímcích a uvidíte, jak popsané nástroje pracují a co všechno se jimi dá dosáhnout. Příště se podíváme na opravu dalších častých neduhů fotografií.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Petr Valach 13. 03. 2015, 15:56:01
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju ti a doufám, že v dalších článcích budešč pokračovat (případně někdo jiný). Darktable je dobrou odpovědí na Lightroom.
Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
DP 16. 03. 2015, 13:11:58
Odpovědět  Odkaz 
Díky moc za podobné články. Nedávno jsem si koupil "lepší" foťák, který umí ukládad do RAW (ARW - Sony). Jenže když otevřu ARW v Darktable, všechny fotky mají jakoby nějaký filtr. Nic z toho ale nemám nikde zaplé a miniatury vypadají OK. Nepodařilo se mi tedy dostat ani barevnost na úroveň JPG:) To samé mi to dělá i v dalších programech na RAW. Teď si ani nevzpomenu, co jsem všechno zkoušel. Koukal na to i kamarád, který dělá v Lightroom a taky se mu nepodařilo tyhle pochybný filtry, kde nejsou skoro žádné barvy, kontrast a nic, odstranit. Nevíte, kde může být chyba? Díky moc. RAWy se mi hromadí a hromadí... :)
Lukáš Jelínek Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Lukáš Jelínek 16. 03. 2015, 15:21:03
Odpovědět  Odkaz 
Důvodů může být řada (např. chybná konverze mezi barevnými prostory nebo nějaký problém foťáku) a bez nějakých konkrétních snímků se o tom nedá říct nic bližšího. Dejte pár snímků někam na web a sem do diskuse vložte odkaz, ať se na to mohu já nebo někdo jiný podívat.
Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
DP 16. 03. 2015, 20:30:03
Odpovědět  Odkaz 
Díky moc za reakci.
V Lightroom je to na W OK. Tady je ukázka, co mi to dělá: http://ictspecialista.cz/owncloud/public.php?service=files&t=f04b04097b9ad7060cbf31dcf27d4ef0 .
Podobně (ne stejně) ošklivě se to chová i v RawTherapee a v Rawstudio. Budu rád, když se podělíte o to, jestli u Vás je to OK.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Lukáš Jelínek 16. 03. 2015, 23:30:57
Odpovědět  Odkaz 
To je zajímavé, u mě je to OK (https://webmail.aiken.cz/owncloud/public.php?service=files&t=cac62fc4dbea756368bbb5ed4fcf72b5).

Je možné, že to má co dělat s verzí, protože používám tu nejnovější - 1.6.3. Ta ale bohužel není ve standardních repozitářích, mám do systému přidaný příslušný PPA (https://launchpad.net/~pmjdebruijn/+archive/ubuntu/darktable-release).

Pokud to ale dělalo potíže i v RawTherapee a Rawstudiu, mohlo by to být spíš knihovnou libraw, protože ji používá většina programů pracujících s RAW. Mám verzi 0.15.4-1 (ze standardního repozitáře Ubuntu).
Re: Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
DP 17. 03. 2015, 19:09:52
Odpovědět  Odkaz 
Lukáši díky moc! Aktualizace DT pomohla. Teď už se můžu začít učit a zpracovávat tuny RAWů :)

Je ale zajímavé, že ostatní neaktualizované programy pořád zlobí...
Re: Re: Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
DP 17. 03. 2015, 20:16:43
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplním, že jsem aktualizoval i Rawtherapee na poslední verzi podle http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/10/rawtherapee-4-2-released-install-in-ubuntu-14-04/ a už také funguje.. nějak se ty distribuční verze asi nepovedly.. hlavně, že to už funguje :)
Re: Re: Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Jiří V. 31. 03. 2017, 15:45:36
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,

jak přesně lze aktualizovat darktable? Jsem začátečník v linuxu, takže ledacos netuším. Co zadat do terminálu, díky!
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
nobody 4. 04. 2017, 21:56:21
Odpovědět  Odkaz 
obecne, v systemovem repositari bejva starsi verze, dostupna (zjednodusene) pri vydani te verze distribuce kterou mas, v aktualizacich nedostavas pak nove verze nejake aplikace (az na par vyjimek jako treba Firefox, Chromium) ale "pouze" bezpecnosti opravy ktere jsou backportovane z tech novych oficialnich verzi do tech v repositari...
kompletni vyjimkou jsou pak distribuce pouzivajici rolling mechanismus, tedy zadne vydavani konkretni verze s nastavenou doby "podpory do", ale neustale povysovani vsech soucasti na aktualini (coz ale z principu muze (a prinasi) problemy s kteryma se uzivatel musi smirit, resp. zvolit si co je pro nej vhodnejsi...

konkretne u Darktable, pak zalezi co mas za distribuci: http://www.darktable.org/install

pokud *buntu nebo Mint, tak muzes pridat (u techto dister to plati i pro MNOHO a MNOHO daslich programu) PPA repositar, primo autori Darktable maji o tom info (coz u vsech urcite neplati): http://www.darktable.org/install/#ubuntu

kdyz se pak podivam na laucnhpad toho repositare: https://launchpad.net/~pmjdebruijn/+archive/ubuntu/darktable-release tak vidim ze pro *buntu 16.04 LTS(nebo Mint 18) a 16.10 je dostupny Darktable 2.2.3, pro *buntu 14.04 LTS (nebo Mint 17) je dostupny uz jenom Darktable 2.0.7, coz sice neni posledni verze, ale porad novejsi nez z oficialniho 14.04 repositare jde je 1.4 (http://packages.ubuntu.com/trusty/darktable)
Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Josef 18. 05. 2015, 20:12:50
Odpovědět  Odkaz 
Díky za pokračování v návodech. Akorát jsem dneska řešil jak vytáhnout informace (ztmavit) pouze oblohu (bez předmětů do ní zasahující pomocí masky) a byl to na chvíli oříšek :-)
Přimlouval bych se i za anglické názvy. Mám DT v eng a nenašel jsem nikde možnost přepnout jej do cz.
Lukáš Jelínek Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Lukáš Jelínek 18. 05. 2015, 21:30:00
Odpovědět  Odkaz 
S těmi anglickými názvy je to dobrá poznámka. Napíšu si to, abych na to příště nezapomněl.
Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Josef 18. 05. 2015, 22:30:06
Odpovědět  Odkaz 
Díky.
Petr Valach Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Petr Valach 19. 07. 2015, 00:46:07
Odpovědět  Odkaz 
Náhodou, Darktable neumožňuje obrázky škálovat, že? Myslím rovnou změnit jejich velikost, pokud se mi hodí menší a nepotřebuju je mít tak velké, což by mohlo urychlit proces operací.
Lukáš Jelínek Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Lukáš Jelínek 19. 07. 2015, 13:11:57
Odpovědět  Odkaz 
Umožňuje obrázky škálovat, ale je to výstupní operace (použije se při ukládání výstupu). Zásada je taková, že se pracuje vždycky nad originálem (typicky ve formátu RAW), protože jen tak lze zajistit nejvyšší kvalitu. Samozřejmě si můžeš obrázek z Darktable vyexportovat zmenšený a pak pracovat nad ním, ale smysl to podle mě nemá, operace nad obrázkem nebývají tak zdlouhavé, aby to něco pozitivního přineslo.
Petr Valach Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Petr Valach 19. 07. 2015, 18:18:16
Odpovědět  Odkaz 
To máš pravdu, hlavně poslední verze se poněkud urychlila. Nejpomalejší je právě ten export. Ale to záleží na velikosti výstupního obrázku.
V Digikamu tahle funkce je, proto jsem se ptal. Ovšem poté, co dny trávím poznáváním Darktablu, nechci o Digikamu ani slyšet :-)))
Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Vlastimil Ott 20. 07. 2015, 22:06:52
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že to hlavně záleží na použitých úpravách a množství RAM. 4 GB RAM jsou tak akorát, spíš málo. Dokoupil jsem 8 na celkem 12 GB a už se to chová docela rychle.

Některé efekty jsou náročné na počítání, třeba odšumování. Takže to záleží na sadě instrukcí procesoru, počtu vláken pro export (v případě 4 GB se mi osvědčilo mít jen jedno vlákno), množství efektů a zřejmě i počtu snímků ve sbírce (když jsou jich stovky, bývalo to celé pomalejší). Některé verze DT byly méně stabilní.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Petr Valach 20. 07. 2015, 22:53:52
Odpovědět  Odkaz 
Hm, no já mám 6 GB RAM a jede to celkem svižně, nejhorší je export. Ale všecko přetrpím, DT se nevzdám :P Koukal jsem dneska na RAW Therapy a je to takovej lepší Digikam :D :D Takže nic lepšího fakt není.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Darktable: Korekce objektivu a odstranění skvrn
Petr Valach 20. 07. 2015, 22:55:47
Odpovědět  Odkaz 
Jo já vůbec nepoužívám hračky na odšumování, protože jejich nastavení mi připadá takové nepochopitelné. A je pravda, že provedení odšumění celkem trvá. A já fotím vždycky na ISO 200. Takže když je šum, zaúřaduje ekvalizér, který teda používám masivně.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog