přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pěkná diplomka jednoduše – První dokument

Pěkná diplomka jednoduše – První dokument

lyx.png

Seriál přináší návod, jak vytvořit profesionálně vypadající bakalářskou nebo diplomovou práci pomocí programu LyX. V tomto díle se podíváme na zoubek samotnému programu LyX – jeho nastavení, spuštění a vytvoření nového dokumentu.


Čeština a české prostředí

Po spuštění LyXu je vhodné nejprve nastavit české prostředí programu. To provedete v nabídce Nástroje | Nastavení. Zde v levém sloupci vyberte Jazyková nastavení | Jazyk. Preferujeme nastavení „natvrdo“, tj. nastavení volby „čeština“ v obou roletkových nabídkách, jak Jazyk uživatelského prostředí, tak ve Standardním jazyce. Jako jazykový balíček poté použijte babel, ovšem s příkazem \usepackage[czech]{babel}, kde doplníte právě [czech] do již vyplněného příkazu. Zbytek nastavení je možné nechat tak, jak bylo nastaveno automaticky. Je samozřejmé, že uživatelé ze Slovenska si nastavení přizpůsobí svému původu. ;-)

Nastavení češtiny v programu LyXNastavení češtiny v programu LyX

VlnaVěty lámeme česky

Nyní ještě přidáme nástroj pro pro českou typografickou specialitu – pružnou nezlomitelnou mezeru před jednopísmennými předložkami. Zlom řádku v mezeře mezi „s domem“ či „z kurníku“ je chybou – důvodem je to, že „s domem“ čteme jako [zdomem], mezeru ve výslovnosti nebereme v potaz a předložka by proto neměla zůstat sama na konci řádku. Naopak „ve víně (je pravda)“ již předložku ve výslovnosti oddělujeme, proto je zde možné zlomit řádek.

Program Vlna je přítomen ve většině TeXových distribucí a patří mezi závislosti, které se instalují společně s programem LyX. Vlna se jmenuje proto, že doplňuje znak ~ (tilda, vlnovka), který v TeXu značí nezlomitelnou mezeru.

Uživatelé Mandriva Linuxu mají trochu smůlu v tom, že se program Vlna bude nacházet až v nejnovější chystané verzi – 2010 Spring. Vlna je ovšem dostupná pro uživatele 32bitových verzí v mém repozitáři s balíčky pro verzi 2010. Ostatní si budou muset kompilovat program ze zdrojových kódů, které jsou ke stažení z domovských stránek autora, Petra Olšáka. Pokud vím, tak pro uživatele Ubuntu není zatím jiné cesty než překlad ze zdrojových kódů.

Začlenění Vlny do LyXu je možné více způsoby, my vám ukážeme jeden z nich: LyX obsahuje velké množství konvertorů, mezi které je možné Vlnu zařadit.

  • Nejprve je nutné nadefinovat nový formát souboru: Otevřete si nabídku Nástroje | Nastavení, vyberte Formáty souborů a nadefinujte nový formát jménem PDF (vlna,pdflatex), zkratka například vlnapdf a přípona pdf. Do kolonky Prohlížeč doplňte xdg-open.

  • V nabídce Konvertory vytvořte nový: Z formátu: LaTeX (pdflatex), Do formátu: PDF (vlna,pdflatex). A jako konvertor vložte příkaz:

    vlna -s -l $$i; pdflatex $$i

  • Nakonec klepněte na tlačítko Přidat a po potvrzení tlačítkem Uložit se v nabídce programu LyX Prohlížet objeví nová položka jménem PDF (vlna,pdflatex).

Nastavení nového dokumentu

Při založení nového projektu (či dokumentu, chcete-li) je nutné v tomto (a každém dalším) dokumentu definovat některé specifika. Vážený čtenář jistě umí otevřít nabídku Soubor a zvolit položku Nový pro založení nového dokumentu i bez našeho návodu, proto si projděme rovnou nastavení konkrétního nově založeného dokumentu. Zvolte položku Nastavení z kontextové nabídky Dokument. Ukážeme zde pouze ty položky, kde považujeme za vhodné něco měnit či nastavit jinak, než je výchozí volba. Například hned první položka Třída dokumentu nastavená na article bude stačit v devětadevadesáti případech ze sta. Třída report je vhodná pro dokumenty nad 70 stran textu (například právě diplomová práce) a třída book již pro knihu.

Naopak doporučujeme zastavit se u položky Jazyk. Zde je bohužel špatná výchozí volba pro uvozovky jako ``text'' – toto je typické pro anglickou sazbu. V českých typografických pravidlech jsou povoleny uvozovky jediné, a to 9966 aneb „text“.

Dále v oddíle Rozvržení stránky zvolte velikost papíru A4 – opět, stejně jako v případě uvozovek, je výchozí velikost americký typ Letter, který má nepatrně jiné rozměry, než jsme v Evropě zvyklí. V průběhu práce pak doporučuji, abyste si vyzkoušeli, jak se bude měnit záhlaví a zápatí dokumentu s různými volbami z nabídky Styl hlavičky.

Pokud byste měli rádi všechna tato nastavení jako výchozí, klepněte na tlačítko Použít jako standardní nastavení třídy i druhé Uložit jako standardní nastavení dokumentu.

Začínáme psát

Nyní již máte vše připraveno k tomu, abyste mohli začít pracovat s LyXem, vyhrňte si tedy rukávy, zastřihněte nehty na rukou a promažte klávesnici – začínáte psát. Jak již bylo řečeno, v LyXu pouze píšete text a značkujete jej. O zbytek se stará LyX s TeXem, jeho tichým společníkem stojícím v pozadí.

Do připraveného čistého dokumentu můžete psát svůj text. Zkuste si vložit odstavec takzvané hladké sazby – běžného nestrukturovaného odstavce textu – a dokument uložte.

Nyní je nejvyšší čas podívat se na výsledek vaší činnosti – na první odstavec hladké sazby. Zvolte proto z nabídky Prohlížet položku PDF (vlna,pdflatex) nebo prostě jen PDF (pdflatex). Zobrazí se PDF s vaším prvním odstavcem.

Všimněte si, že první odstavec v textu není horizontálně nijak odsazen, zatímco všechny ostatní jsou. Jedná se o aplikování dalšího z pravidel sazby. Odsazení odstavců pomáhá oku správně se orientovat v textu a posouvat se o řádky. Protože první odstavec textu obvykle následuje za nadpisem, je již vizuálně oddělen právě nadpisem, neodděluje jej ještě horizontální odsazení.

Nastavení typů bloků textuNastavení typů bloků textu

Krom hladké sazby se v odstavci setkáme s několika dalšími prvky: výčty. Mezi výčty se počítají číslované a nečíslované seznamy a definice. Různé typy bloků textu můžete přepnout v nástrojích pro práci s odstavci (viz obrázek). Jsme ovšem přesvědčeni, že vážený čtenář pozná, k čemu jednotlivá tlačítka jsou a nebudeme jej tedy urážet tím, že mu budeme představovat tlačítko pro sazbu odstavce, číslovaného a nečíslovaného seznamu, seznamu či slovníkové definice. Pouze poukážeme na dvě tlačítka zcela vpravo v tomto panelu, která upravují hloubku zanoření seznamu.

Pokud nejste spokojeni s typem odrážek, jednoduše je změníte v nabídce Dokument | Nastavení | Odrážky, kde si můžete zvolit prvek, který bude použit pro odrážku v různých úrovních zanoření, a to včetně vlastních typů.

Základy značkovánítvoříme titulní stranu

Jak již bylo mnohokrát uvedeno, úkolem autora je psát text a značkovat jej. Značkování začněte hned na začátku – titulní stranou. Ačkoli se to nezdá, jedná se o ideální místo k ukázce, jak se značkování textu provádí. Přesuňte se tedy kurzorem nejlépe na začátek dokumentu, napište jeho název a označte jej myší. Nyní z rozbalovací nabídky v levém horním rohu, kde byla až do teď položka Standardní, vyberte Titulek. Změní se velikost písma i jeho odsazení.

Zformátování jména dokumentu v LyXuZformátování jména dokumentu v LyXu

Na novém řádku napište své jméno a označkujte jej značkou Autor. Na titulní stranu by se také možná hodila adresa autora či abstrakt článku, což vložíte stejným způsobem jako titulek či autorovo jméno. Nyní již na titulní straně máte všechny potřebné údaje.

Titulní strana s názvem, autorem a jeho adresou a abstraktem článkuTitulní strana s názvem, autorem a jeho adresou a abstraktem článku

V dalším díle si povíme něco o struktuře dokumentu a jeho dělení na části či kapitoly a na vkládání plovoucích prostředí. Také se podíváme na to, jak zpracovávat automatické obsahy dokumentu či seznamy obrázků či tabulek, a konečně i na nastavení a vložení obsahu.

Nahoru

Příspěvky

Pěkná diplomka jednoduše – První dokument
Viktor z VŠCHT 13. 04. 2010, 23:31:29
Odpovědět  Odkaz 
Ta vlna se mi v nabidce Prohlížet nezobrazuje. A zkoušel jsem dát i "/ust/local/bin/vlna -s -l $$i; pdflatex $$i" a nic. Překládal jsem to ze zdrojáku, mám mdv2010.0 x86_64. Nevíte, kde by mohla být chyba? Díky.
Re:Pěkná diplomka jednoduše – První dokument
Viktor z VŠCHT 13. 04. 2010, 23:37:24
Odpovědět  Odkaz 
Už to mám, neměl jsem zaškrtnuto "Formát dokumentu" v nastavení Formátu souborů.
Petr Šafařík Pěkná diplomka jednoduše – První dokument
Peťoš 15. 04. 2010, 22:10:56
Odpovědět  Odkaz 
Berte tento post jako "errata" ;) Díky Filipovi:
* členění report, article se dá chápat taky jako úroveň členění. Vyšší třídy (report a book) nabízí například "Kapitolu", což article ne.
* v cestine je jeste povlen jeden typ uvozovek, ktery se asi muze obcas hodit: »666«
Pěkná diplomka jednoduše – První dokument
Karlitos 17. 04. 2010, 16:33:11
Odpovědět  Odkaz 
Moc bych prosil o radu - nemuzu nikde najit jaka je klavesova zkratka kdyz chci kurzivni pismo. Jak to udelat klikanim vim, Ctrl+E mi udela zvyraznene, ale co ja vim tak v LyXu je moznost mit zvyraznene pismoa a kurzvini a neni to to same. Rad bych vedel jak udelat to kurzivni, zapnout/vypnout pomoci klavesove zkratky. Diky - K
Petr Šafařík Re:Pěkná diplomka jednoduše – První dokument
Peťoš 17. 04. 2010, 22:04:20
Odpovědět  Odkaz 
Pokud chceš přímo kurzivu, tak to podle mého klávesovou zkratkou nejde. Je to až "příliš natvrdo" - zatímco \emph, tedy zvýraznění, můžeš upravovat pomocí stylů, tak kurzivu už ne.
Nepouzitelne
zufalec 3. 05. 2010, 17:38:15
Odpovědět  Odkaz 
U nas ma byt na titulnej strane:
V prvom riadku hore nazov fakulty a univerzity
Vstrede tema prace
Dole meno, datum
Abstrakt vo vnutri v praci

Clanok neobsahuje informacie ako nieco take dosiahnut, predpokladam ze si na to treba vytvorit vlastnu sablonu.
Ivan Bíbr Re:Nepouzitelne
bibri 3. 05. 2010, 21:00:50
Odpovědět  Odkaz 
Ale jděte! Ručně se to dá udělat třeba takto:

1. Napište řádky s tím, co potřebujete
2. Mezi řádky vložte vertikální mezery (Vložit->Formátování->Vertikální mezera).
3. Před abstrakt dejte konec stránky (Vložit->Formátování->Tvrdý konec stránky).

Jako výplň pro mezery lze použít vfill, který "vyplní stránku". Jestli nevyhovuje, jdou tam zadat nějaké centimetry. Jestli chcete stejné řešení jako v nějakém Officu, kde se to odentruje, neřešte vertikální mezery a použijte Ctrl+Enter.

I s laděním je to práce asi na pět minut. Šablona je samozřejmě lepší řešení, my jsme to tak na VŠ měli.
Pěkná diplomka jednoduše – První dokument
sj 13. 10. 2011, 14:03:33
Odpovědět  Odkaz 
Vim, ze to sem asi nepratri, ale nevite o nejakem rozsireni pro Lyx (font, macro), ktery by umoznovalo tvorit v dokumentu sachove diagramy?
Diplomová práce
David 22. 01. 2014, 20:59:08
Odpovědět  Odkaz 
Mohu mít dotaz:

Vytvářím sablonu na diplomku a potreboval bych pár rad:

1. Od asi 6 stranky potrebuji v zahlavi jmeno skoly a jeste neco .... do konce diplomky
2. jakym prikazem se obtekaji obrazky (potrebuji to na uvodni stranu ... znak skoly a zprava nazev skoly a fakulta a ....)
3. jak si nastavim velikost pisma u .... cast (14 velikost), sekce(12 velikost), podsekce (12 velikost)

dekuji za odpovedi

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz