přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Extrémní spouštění MPlayeru

Extrémní spouštění MPlayeru

Jak dosáhnout vyšší kvality obrazu videa přehrávaného MPlayerem, pokud je obraz hodně zmenšený? Proč nejde ovládat jas a kontrast? Jak spustit přehrávání filmu, aby se okno s obrazem rovnou otevřelo v určité velikosti, na určitém místě a pokud možno bez rámu/dekorace okna, prostě jen samotný obraz videa?


MPlayer si dokáže se všemi výše zmíněnými požadavky poradit s výjimkou posledního – odstranění rámu okna má na starosti správce oken. Proto bude nutné volání MPlayeru obalit shellovým skriptem. Jednotlivé parametry pro MPlayer si následně vysvětlíme.

mplayer -vo x11 -zoom -sws 2 -xy 150 -geometry 100%:100% -vf eq2,hue -ontop -really-quiet soubor.avi
  • -vo x11 – pro dosažení vyšší kvality zmenšeného obrazu nepoužijeme akcelerovaný video výstup grafické karty (defaultní xv), ale softwarový video výstup X serveru, o který se stará procesor; to nám umožní využít preciznější softwarové škálování (sws), avšak více to zatíží procesor;
  • -zoom – povolí softwarové škálování (MPlayer u neakcelerovaných video výstupů jako x11 či fbdev defaultně zakazuje škálování z výkonnostních důvodů);
  • -sws 2 – nastavení softwarového škálování na bikubický filtr, který dává kvalitnější obraz; jemné vyladění bikubického filtru je dále možné pomocí -vf scale=::::X:Y, kde X a Y jsou čísla v rozmezí 0 až 1 (viz man mplayer);
  • -xy 150 – řekne MPlayeru, aby video přehrával ve velikosti/šířce 150 pixelů a výšku dopočítal správně podle odpovídajícího poměru stran (nemusíme tedy zjišťovat, jestli je obraz 4:3 nebo 16:9 či jiný a dopočítávat druhý rozměr obrazu);
  • -geometry 100%:100% – nastavení polohy obrazu ve vodorovné:svislé vzdálenosti od levého horního okraje obrazovky; je možné použít čísla v pixelech, nebo procenta z rozlišení obrazovky; zde bude obraz umístěn do pravého dolního rohu obrazovky;
  • -vf eq2,hue – jestliže chcete pomocí kláves [1-8] ovládat jas, kontrast, sytost a saturaci obrazu, tyto volby vám to umožní softwarově, pokud to neumí hardwarově vaše grafická karta;
  • -ontop – zajistí, že okno přehrávaného videa bude vždy navrchu;
  • -really-quiet – minimalizuje množství informací vypisovaných MPlayerem do konzole.

Nyní zbývá už jen odstranit rám okna s videem, na to však musíme využít správce oken. V prostředí KDE k tomu použijeme příkaz kstart --type Dock command, který je součástí kdebase-progs (po instalaci potřebných balíčků funguje i v GNOME, IceWM).

Za command dosadíme celou naši syntaxi MPlayeru a máme hotovo. Téměř. Brzy zjistíte několik nepříjemných vlastností použití kstart. První je, že bez rámu okna se obraz posune až do pravého dolního rohu bez ohledu na dolní panel, který ho tak překryje. To snadno opravíme změnou parametrů, např. na -geometry 100%:95%. Použitý typ zobrazení okna (Dock) dále neumožňuje oknem posouvat. MPlayer ukončíte tak, že kliknete do obrazu a stisknete klávesu [q]. Obraz MPlayeru se pomocí kstart spustí bez zaměření (focus).

Kstart má ale jednu hlavní nepříjemnou vlastnost – pokud MPlayeru předáte více souborů k postupnému přehrání (např. *.avi apod.), kstart začne najednou spouštět jedno okno za druhým, podle toho, kolik video souborů má MPlayer postupně přehrát. Proto volání kstart mplayer obalíme krátkým shellovým skriptem, který tuto nepříjemnou vlastnost ošetří. Skript si uložte nejlépe do adresáře /bin/ ve svém domovském adresáři. Jeho použití je pak prosté: minimplayer.sh *.avi pro přehrání všech .avi souborů v aktuálním adresáři.

# řádky jsou číslovány pouze kvůli popisu
# do skriptu nepatří
1.  for SOUBOR in $@; do
2.    kstart --type Dock mplayer -vo x11 -zoom -sws 2 -xy 150 -geometry 100%:100% -vf eq2,hue -ontop -really-quiet $SOUBOR;
3.    while killall -SIGCONT mplayer; do
4.      sleep 2;
5.    done
6.  done

První řádek zajistí opakování volání MPlayeru podle počtu souborů k přehrání. Druhý řádek už známe. Třetí řádek zjišťuje, jestli MPlayer stále běží. Pokud ano, pokračuje na řádku 4, kde čeká dvě vteřiny a pak se řádkem 5 vrací na řádek 3 a znovu testuje, zda MPlayer běží a tak pořád dokola. Pokud ovšem MPlayer již neběží, pokračuje se na řádek 6, kde dojde buď k návratu na řádek 1 (pokud je ve frontě další soubor k přehrání), nebo se skript končí.

Nahoru

Příspěvky

chybička se vloudí
otakar 31. 08. 2007, 11:21:42
Odpovědět  Odkaz 
Ve větě
Nyní zbývá už jen odstranit rám okna s videem, na to však musíme využít správce oken. V prostředí KDE k tomu použijeme příkaz kstart --style Dock command, který je součástí kdebase-progs (po instalaci potřebných balíčků funguje i v GNOME, IceWM).
nemá být --style Dock, nýbrž --type Dock
Vlastimil Ott Díky, opraveno
Vlastimil Ott 31. 08. 2007, 11:34:19
Odpovědět  Odkaz 
Díky, opraveno.
Extrémní spouštění MPlayeru
hanus 31. 08. 2007, 15:25:18
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, nevím, jak se mi do textu dostalo --style místo --type, ve skriptu to mám správně :-) Omlouvám se.

A jinak využil už to někdo z vás? :-)
T.H.
Re:Extrémní spouštění MPlayeru
otakar 31. 08. 2007, 17:23:21
Odpovědět  Odkaz 
Ani ne ;-) Ale jinak je kstart docela zajímavý příkaz :-)
Re:Re:Extrémní spouštění MPlayeru
crown 31. 08. 2007, 17:55:11
Odpovědět  Odkaz 
Mozna byste jeste mohl uvest parametry pro 3d-denoise filtr nebo nejaky dalsi postprocessing filtr.

Taky pouzivam parametr -cache pro prehravani z fileserveru nebo CD ( film se potom nacte a CD se zastavi a nebzuci celou dobu )

Dobry clanek, dekuji.

Filip
Tomáš Hanusek Extrémní spouštění MPlayeru
Tomáš Hanusek 2. 09. 2007, 16:52:40
Odpovědět  Odkaz 
Další postprocesingové filtry kromě uváděného "nezbytného" -sws 2 dále zvyšují nároky na výkon. Navíc jejich nastavení bývá spíše, pocitová, subjektivní záležitost :-) Zmíněný denoise3d filtr používám, resp. jeho vyspělejší alternativu hqdn3d, ale jen při enkódování (tedy pro mencoder) a velmi to zpomaluje zpracování ; nastavení pak např.
-vf hqdn3d=5:2:0 nebo
-vf hqdn3d=7:5:0
obraz je pak vyhlazenější, stabilnější, ale můžou se už ztrácet některé detaily (denoise filtr používám na video z TV, nikdy z DVD)
Dalším filtrem může být deinterlace filtr na odstranění prokládaného obrazu
-vf pp=lb nebo
-vf pp=fd

Pokud jde o -cache, tak tu používám jen pro přehrávání z netu (no ono se defaultně z CD/DVD/netu kešuje asi 1MB, někdy je ale potřeba nastavit víc). Pokud chci tichý chod z CD/DVD, použiju raději příkaz eject -x 1 (mechanika ovšem musí podporovat nastavení rychlosti čtení).
Tomáš Hanusek Extrémní spouštění MPlayeru
Tomáš Hanusek 2. 09. 2007, 16:53:26
Odpovědět  Odkaz 
Tyhle věci jsou ale spíš na seriál o MPlayeru/MEncoderu... :-)
Extrémní spouštění MPlayeru
Michal 7. 04. 2009, 08:13:46
Odpovědět  Odkaz 
Čauec, chtěl bych poradit, začal jsem používat Mplayer ve win a vadí mi jedna věc - když do spouštěcích parametrů přidám -fs tak video naskočí ve fullscreenu, ale už mi nenaskočí lišta s posuvným jezdcem když sjedu myší k dolnímu okraji obrazovky, když přepnu f f tak je to v pohodě. Dá se to nějak, aby to tak fungovalo hned
Tomáš Hanusek Re:Extrémní spouštění MPlayeru
Tomáš Hanusek 7. 04. 2009, 21:27:24
Odpovědět  Odkaz 
Já pro změnu moc nepoužívám MPlayer ve Win, takže bych potřeboval upřesnit "ale už mi nenaskočí lišta s posuvným jezdcem když sjedu myší k dolnímu okraji obrazovky" - tohle MPlayer umí? :-) jakou přesně verzi ve Win používáte? odkud byla stažena? jak dosáhnout toho, abych viděl tu lištu s posuvným jezdcem?
Re:Re:Extrémní spouštění MPlayeru
lelo 8. 04. 2009, 02:58:25
Odpovědět  Odkaz 
MPlayer prehrávanie fullscreen, tak posun kurzu k dolnému okraju ukáže spomínanú lištu. Ale ak je spústení použitím GUI MPLayer-u,je to normálne chovanie. V prípade spustenia cez príkaz napr. mplayer -fs video.avi pohyb kurzorom nevyvolá nijakú lištu.
Tomáš Hanusek Re:Extrémní spouštění MPlayeru
Tomáš Hanusek 11. 04. 2009, 12:21:55
Odpovědět  Odkaz 
A jakou verzi mplayeru ve Windows používáte? Teď jsem stáhnul SMPlayer z http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html včetně GUI, nainstaloval, naasocioval spouštění video souborů s ním a v GUI jsem nastavil v Možnosti-Nastavení-Obecné-Video volbu "Spouštět videa v režimu celé obrazovky" a hotovo pohoda, vše jede OK.

Musím říct, že to GUI pro win je pohoda.
Extrémní spouštění MPlayeru
Michal 14. 04. 2009, 16:18:01
Odpovědět  Odkaz 
Tak teď jsem na to kouk, stáhl smplayer a ten to opravdu zvládá, nefungovalo mi to v mplayeru 1.1.10. Dík, už jsem našel jak v něm i dát titulky pod obraz, takže zatím super.Dík čauec

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz