přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GmailFS – váš disk za oceánem

GmailFS – váš disk za oceánem

Na Gmail už vás nikdo nemusí zvát. Pozvánky byly zrušeny a Gmail tak získal opět na popularitě. Kromě komfortní a spolehlivé služby dostanete i ohromný diskový prostor, který lze pomocí GmailFS zpřístupnit jako disk vašemu počítači.


GmailFS zpřístupní souborový prostor vašeho účtu na Gmailu počítači tak, že se bude chovat jako běžné datové zařízení, např. další disk. Aplikace sama je napsaná v Pythonu a ke zpřístupnění souborového systému používá FUSE. Pro komunikaci s Gmailem pak libgmail. Více programů není potřeba.

Jak začít

Pokud je gmailfs již ve vaší distribuci obsažen, pak ho stačí nainstalovat. Spolu s ním by se měli nainstalovat i závislosti (fuse a libgmail), pokud se ještě v systému nenacházejí. Zbytek instalace by se dal rozdělit do několika kroků:

  1. Jestliže jste fuse dosud nepoužili, pak musíte načíst příslušný modul, to provedete pomocí příkazu modprobe fuse .
  2. Je potřeba nastavit soubor /etc/gmailfs/gmailfs.conf, a to především tyto řádky:
    [account]
    username = Uživatelské_jméno
    password = Heslo
    [filesystem]
    fsname = Jméno_souborového_systému

    Uživatelské jméno a heslo si nastavte tak, jak jste zvyklí při přihlášení do Gmailu. Jméno souborového systému je vhodné volit tak, aby bylo stejně bezpečné jako heslo. Tzn. mělo by být tajné a těžko odhadnutelné. Jak uvidíte dále, GmailFS pracuje se soubory tak, že se každý soubor nebo operace projeví i ve vaší schránce (v podobě e-mailů s „podezřelým“ předmětem). Toho by se dalo zneužít pomocí podvrženého e-mailu a provést tak nějakou operaci s vašimi soubory, takže opatrnosti není nazbyt.

  3. Vytvořte si adresář, kam budete GmailFS připojovat
    mkdir /mnt/gmail
    chown uživatel /mnt/gmail
  4. Přidejte odpovídající záznam do /etc/fstab
    /usr/lib/python2.3/site-packages/gmailfs.py /mnt/gmail gmailfs noauto,user 0 0

Cesta ke skriptu gmailfs.py se může lišit v závislosti na použité distribuci. Jeho umístění zjistíte např. pomocí utility locate. Před jejím použitím je potřeba také aktualizovat databázi (updatedb).

updatedb && locate gmailfs.py

Používáme GmailFS

Připojení souborového systému provedete pomocí příkazu mount /mnt/gmail a jeho odpojení pomocí umount /mnt/gmail pod běžným uživatelem. Pokud by se při jeho odpojení objevily nějaké potíže, pak můžete zkusit jeho odpojení s právy uživatele root.

Veškeré vámi provedené operace se objeví i ve schránce vašeho emailu. Abyste tyto zprávy odstranili, můžete si nastavit filtr, který je bude přesouvat k archivaci. Běžte do nabídky Nastavení-Filtry vašeho webového rozhraní účtu Gmail a vytvořte nový filtr. Do jeho předmětu zadejte: q=__g__/fsname/__h__ .

Kde /fsname/ nahraďte jménem vašeho souborového systému. Filtr nastavte na archivaci. Možná si říkáte, že je archivace zbytečná, že je lepší tyto divné emaily hned mazat, pak to nedělejte, neboť si tím odříznete přístup k vašemu disku, prakticky se nepřipojíte a můžete tak odstranit i všechny soubory.

Z toho vyplývá i další vlastnost GmailFS, pokud totiž smažete soubor z disku tak, jak jste zvyklí, pak se tento soubor pouze přesune do koše. Takže je nutné občas koš vysypat např. přes webové rozhraní.

Práce s GmailFS je jednoduchá a snadno tak získáte spolehlivý disk, na který se dostanete, kdykoliv se připojíte k internetu. Na druhou stranu je přenos pomalejší a např. odstraňování souborů méně komfortnější, než jsme zvyklí třeba u protokolu FTP. Jak se říká, darovanému koni na zuby nekoukej a Gmail má ty zoubky přece jen lepší než řada jiných e-mailových serverů.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

GmailFS - váš disk za oceánem
jarek 16. 10. 2007, 11:04:23
Odpovědět  Odkaz 
zni to hezky, ale jak je to se spolehlivosti?
GmailFS – váš disk za oceánem
petr 16. 10. 2007, 12:06:48
Odpovědět  Odkaz 
zni to hezky, ale jak je to s legalnosti?
GmailFS – váš disk za oceánem
NA 16. 10. 2007, 12:32:14
Odpovědět  Odkaz 
Báječně. Hned si tam zálohuju svůj podpis a přístupy ke všem účtům a službám. :-)
GmailFS – váš disk za oceánem
KuboF 16. 10. 2007, 15:56:33
Odpovědět  Odkaz 
Pecka. Mam len par otazok:
1.) Nie je náhodou v licenčných podmienkach Gmailu zákaz využívať ho ako HDD, teda okrem normálnych mailov ???
2.) ak to tento program dobre obchádza, tak existuje niečo podobné pre widle ???
Teda viem, že niečo podobne existuje, používal som to vo Firefoxe ale to my mohli od Googlu zrušiť účet, tak som prestal.
GmailFS - váš disk za oceánem
Jirka 16. 10. 2007, 20:19:39
Odpovědět  Odkaz 
Chtělo by to ještě něco takového na google docs.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz