přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Obnovenie zmazaných dát

Obnovenie zmazaných dát

Určite nie sme najšťastnejší práve v takých chvíľach, keď si buď omylom alebo nedopatrením vymažeme dáta a cítime neľútostnú potrebu ich získať späť. Dáta však nie sú vymazané... Na disku ostali, hoci systém ich nezobrazuje. Ste prekvapení? Až v prípade, že treba niečo zapísať, systém tieto dáta prepíše.


Určite ste počuli o rôznych správach, ako FBI používala už dávno nástroje pre vytiahnutie vymazaných dát. Dnes majú bezpečnostné zložky relatívne veľmi kvalitné softvéry a pre prípad vyčistenia disku sa paranoikom odporúča ho vynulovať niekoľkonásobne, ak nie aj stonásobne, nejakým prázdnym súborom. Pre vyčistenie prázdneho miesta na disku sa doporučuje vytvoriť jeden veľký prázdny súbor, napr. príkazom: dd if=/dev/zero of=/null bs=200M .

Otázka vynulovania stôp dát, ktoré ostali na pevnom disku, však nie je našou témou, iba dôvodom informovať čitateľov, aby vedeli, že dáta – aj keď „vymazané“ - predsa len možno vytiahnuť späť.

PhotoRec

Tento program je voľne dostupný a použiteľný open-source nástroj pre navrátenie vymazaných dát z disku, skopírovaných niekde do adresára v Linuxe, ktorý ignoruje súborové systémy, čo v praxi znamená, že ho využijete aj s veľmi poškodeným súborovým systémom. S ReiserFS má menšie problémy, hoci ext2/ext3 či FAT16/FAT32 i NTFS zvláda perfektne.

Obrázek:  obr1.jpg

Výhodou tohto nástroja je, že okrem pevných diskov dokáže pracovať aj s CDROM médiami, ale aj poškodenými, USB a flash diskami - SecureDigital, SmartMedia, Microdrive, MMC. Ďalším plusom je schopnosť rozpoznať formáty súborov vrátane ZIP, DOC, PDF, HTML, JPEG, PNG atď.

Pokiaľ sa niekomu teda stalo, že má poškodený CDROM disk, dokonca aj v prípade, že omylom rýchlo naformátoval prepisovateľné CD-RW (Quick Format), tento softvér dokáže dáta vrátiť späť.

PhotoRec v akcii

Ak si stiahnete PhotoRec, v bz2 súbore nájdete ešte TestDisk, ktorý zase slúži na obnovu poškodených/stratených diskových oddielov - opraví poškodenú partition table. Oba programy – TestDisk i PhotoRec – sú konzolové aplikácie, ale nesmierne praktické. Nie sú potrebné žiadne závislosti; nič navyše netreba inštalovať. Po rozbalení archívu iba prekopírujte PhotoRec do nejakého adresára a spustite ho.

PhotoRec najprv načíta všetky disky a zobrazí menu. Ak chceme oživiť stratené súbory, vyberieme disk, potom typ oddielu (Intel, Apple Mac, Sun, Xbox) - v našom prípade Intel, napokon samotný diskový oddiel.

Skôr než začnete, v menu File Options si vyberte typy súborov, ktoré chcete/nechcete oživiť, tým sa urýchli proces oživovania (chceme napr. iba MP3 súbory – všetko ostatné teda deselektujeme medzerníkom). PhotoRec začne skenovať diskový oddiel a všetky vymazané súbory uloží do adresára - pozor, proces môže dlho trvať. Ako konzolová aplikácia samozrejme funguje aj v grafickom prostredí Xorg, kde ho stačí použiť v terminálovom okne, ale treba zohľadniť prístupové práva.

Obrázek: PhotoRec v procese hľadania a oživovania vymazaných dát
PhotoRec v procese hľadania a oživovania vymazaných dát

Tento príspevok zatiaľ nerieši vyťahovanie dát podrobnejšie, pretože PhotoRec je veľmi inteligentný a každý bežný užívateľ Linuxu ho zvládne. V prvom rade informácia, že užívatelia Windows sa musia obrátiť na aplikácie open source, ak chcú zo svojich USB kľúčov či CDROM médií vytiahnuť maximum, už sama musí tešiť.

Stellar Phoenix Linux

Tento program nie je o nič lepší ako PhotoRec a jeho cena je okolo 80 USD pre SOHO segmenty (small office/home office - malé firmy a domáce kancelárie). Softvér podporuje iba ext2/ext3 súborové systémy, ale okrem súborov dokáže obnoviť aj stratené alebo poškodené diskové oddiely/adresáre.

Okrem Stellar Phoenix Linux existujú aj ďalšie odrody Stellar nástrojov pre vytiahnutie stratených dát a všetky sú samostatné aj s potrebou zakúpiť licenciu zvlášť pre každý z nich. Balíky pre Novell (NWFS a NSS), Macintosh (HFS a HFS+) či pre Windows so zameraním na FAT/NTFS/CDROM/pamäťové médiá možno taktiež zakúpiť, hoci ani PhotoRec neobchádza Apple počítače, CDROM/USB kľúče či súborové formáty DOS/Windows.

V prípade, že chcete vytiahnuť dáta z poškodených CDROM médií, treba si zakúpiť ďalší balík, pričom PhotoRec existuje aj vo verzii pre Windows. Stellar Phoenix Linux je Windows aplikácia a čitateľom ju chceme priblížiť iba v rámci informovania, aké alternatívy pre obnovenie stratených súborov z prostredia Windows momentálne existujú.

Obrázek:  obr3.jpg
Stellar Phoenix Linux zobrazí načítané diskové oddiely a pomôže vrátiť vymazané dáta

Nástroj podporuje IDE/EIDE/ATA a SCSI disky, avšak okrem ext2/ext3 sa s ním užívateľ už ďalej nedostane. Po spustení a navolení disku vyberieme nejaký diskový ext2/ext3 oddiel, ktorý program skenuje relatívne dlho (niekoľko minút i viac).

Oproti konzolovej aplikácii ako PhotoRec je veľkou výhodou tohto programu možnosť hľadať stratené súbory podľa celých názvov. Tým teda chceme povedať, že zatiaľ čo PhotoRec sa pustí do procesu obnovovania stratených dát, hoci umožňuje ich selekciu podľa prípon, všetky dáta s danými príponami oživuje a ukladá do adresára, Stellar Phoenix Linux podporuje selektívne vyhľadávanie a oživovanie dát podľa ich celých názvov.

Program je teda o niečo rýchlejší - v prípade, ak hľadáme napr. súbor linux.jpg alebo DomaceVideo.mpg, súbory proste vyhľadáme a nemusíme čakať, kým sa uložia na disk aj stovky ďalších vymazaných súborov, ktoré vlastne nepotrebujeme.

Ďalšou výhodou je možnosť uložiť informácie o preskenovanom obsahu ext2/ext3 diskov s tým, že sa užívateľ môže vrátiť k výsledkom o stave disku v prípade, že musí náhle od počítača odísť.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Obnovenie zmazaných dát
zvědavec 4. 11. 2007, 12:56:44
Odpovědět  Odkaz 
Má prosím někdo praktické zkušenosti s obnovou dat na rychle vymazaném médiu CDRW. Díky
Vlastimil Ott Re:Obnovenie zmazaných dát
Vlastimil Ott 4. 11. 2007, 22:57:28
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel nemám, ale vždycky mě to zajímalo - spíš teoreticky, naštěstí jsem to nikdy řešit nemusel. Ale stejně... jak se to dělá?
Re:Re:Obnovenie zmazaných dát
zvědavec 5. 11. 2007, 15:49:54
Odpovědět  Odkaz 
To bych taky rád věděl:) Zatím hledám mechaniky, které popisuje dokumentace. Díky za nasměrování.
obnova partrition
Slaneček 16. 01. 2009, 18:15:12
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, prosím o radu zda máte někdo zkušenosti s obnovou nechtěně smazaného oddílu na HDD??? Mám takový dojem že jsem tam měl oddíl typu Samba. pokud máte alespoň nějaký typ tak budu rád i za něj.
Re:Re:Obnovenie zmazaných dát
Václav Maněna 11. 05. 2008, 20:14:04
Odpovědět  Odkaz 
Dobře to jde s programem IsoBuster (http://www.smart-projects.net/), který funguje ve WINE.
Obnovenie zmazaných dát
Raduska 5. 10. 2008, 14:31:03
Odpovědět  Odkaz 
Ahojte. Prosim vas, z disku sa mi vymazali vsetky dokumenty... prosim vas, ako ich mozem dostat spat?? prosiim ,, dakujem
Re:Obnovenie zmazaných dát
Maroš 27. 11. 2008, 13:49:34
Odpovědět  Odkaz 
Tohle je duplicitní, na netu se to probírá stále kolem dokola (je to samozřejmě opravdu zásadní téma), viz např. stručně a jasně http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=14&t=11734&start=20&st=0&sk=t&sd=a , nicméně:

1) NEPOUŽÍVAT/vůbec nezkoušet nastartovat počítač se stávajícím systémem (XP nebo Vista, předpokládám, u záchranného bootu linuxu by bylo riziko ztráty dat v HOME menší) až do ukončení záchrany !!!, jinak budou některá data přepsána a nenávratně ztracena - čím více bude disk chroustat, tím větší ztráty. POUZE pokud máte smazaná data na D:\ nebo výše, můžete to zvládnout přímo na vašem systemu (pokud by ale byl na stejném oddílu swap, musíte do nouzového režimu s prací v síti)
2) článek a odkaz jsou plně dostačující pro toho, kdo chápe, co asi tak PC dělá, a jiný člověk by se raději o tak kritické úlohy jako obnova smazaných dat neměl sám pokoušet bez alespoň důkladného zaškolení někým zkušeným. Hrozí totiž, že např. nechtěně zvolí nevhodný adresář a zachraňovaná data si sám smaže. Mimoto se při používání takovýchto programů předpokládá, že není třeba vás vést step-by-step s vytvořením startovacího media, připojením např. ext. disku v linuxovém live-cd apod. Popis všeho, co je třeba vědět a vzít v úvahu na různých konfiguracích HW a SW by nebyl jen na jednu stránku, ale na velmi obsáhlou kombinaci článků na wikipedii, což asi do komentářů pod článek zrovna nepatří a momentálně na to stejně nemám čas, mimoto minimálně v AJ tam toho je dost, pokud vám tedy angličtina nevadí. Jestli máte poblíž nějakého "linuxáka", poradí si s tím, stačí naťuknout Phtororec a Testdisk, jsou třeba pro Debian a Danix-live CD v repozitářích jako balíček testdisk. Jestli to z nějakého důvodu potřebujete zvládnout sama a s detailním návodem (například bydlíte na samotě na Šumavě a myslivec ani vlk PC nerozumí), zkusím vám poradit konkrétně, ale potřeboval bych znát konfiguraci vašeho PC - především rozdělení disku, možnosti připojení periferií nebo náhradního PC... Nechci nafukovat tyhle komentáře, takže mi když tak napište SZ na marosdan na volném (znáte server volny.cz,že), pošlu vám svoji hlavní adresu, nechci ji dávat sem, přesměrování na SMS by mi při zamoření spamy udělalo z života peklo.
Re:Re:Obnovenie zmazaných dát
richard 3. 12. 2008, 11:22:27
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,povedlo se mi něco co už dlouho ne. Pracoval jsem s Parted Magic nabootovaném z USB. Omylem jsem zformátoval systémový disk s WIN XP (NTFS) na FAT 32. Je ještě nějaká možnost zachránit alespoň některá data? Jedná se mi hlavně o poštu a kontakty. Photo Rec jsem zkoušel hned, ještě bez restartu, ale získal jsem jen hromadu balastu..... :-(

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz