přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tipy a triky pro Pepu I.

Tipy a triky pro Pepu I.

jabberbulb.jpg

Pepa je můj soused. Ukončení podpory Windows XP pro něj znamenalo nutnost upgrade operačního systému. Přesvědčil jsem ho, aby namísto přechodu na Windows 8 vyzkoušel linuxovou distribuci Xubuntu 14.04 LTS. Při tom bylo nezbytné upravit distribuci tak, aby vyhověla požadavkům uživatelů, kteří nikdy nepoužívali nic jiného než Windows. Z toho vznikla jakási skupina vyřešených úloh, kterou vám nyní předkládám.


Výběr a instalace linuxové distribuce

Je jasné, že výběr distribuce je rozporuplné téma. Najdete-li ve vašem okolí zkušeného uživatele Linuxu, který je ochoten vám pomoci, řiďte se jeho doporučeními. Pokud nikoho takového nemáte, doporučuji upřednostnit distribuci Xubuntu ve verzi 14.04 LTS (s dlouhodobou podporou). Je z rodiny nejrozšířenějších distribucí.

Její desktopové prostředí je výkonově nenáročné a zároveň snadno přizpůsobitelné zvyklostem uživatelů Windows. Distribuci stáhněte ze stránky http://www.xubuntu.cz/ziskejte . Je-li váš počítač vybaven více než 3 GB operační pamětí, doporučuji její 64bitovou verzi, v opačném případě si vystačíte s verzí 32bitovou.

xubuntu_downloadv.png

Při vypálení staženého ISO obrazu na DVD médium postupujte podle tohoto návodu. Instalace nepředstavuje nic složitého. V případě nejasností doporučuji nahlédnout do příslušné wiki.

Úpravy pozice a nastavení panelu

Z pohledu uživatele Windows XP je panel v Xubuntu nelogicky umístěn u horního okraje obrazovky. Posuneme ho tedy dolů a upravíme ho tak, aby nad jeho používáním nemuseli uživatelé Windows příliš přemýšlet. Úpravu zahájíte klepnutím pravého tlačítka myši na panel a zvolte položku Panel → Nastavení Panelu.

nastaveni_panelu_01.png

Zrušte uzamčení panelu pomocí odvybrání zaškrtávacího políčka Uzamknout Panel. Zároveň si můžete upravit výšku panelu pomocí jezdce Velikost řádku v pixelech na hodnotu, která vám bude vyhovovat.

nastaveni_panelu_03v.png

Zavřete okno tlačítkem Zavřít a pomocí úchopu v přední části panelu panel vlečením myši přesuňte směrem k dolnímu okraji obrazovky. Nyní upravíme ve Whisker menu, které odpovídá nabídce Start ve Windows.

nastaveni_panelu_05.png nastaveni_panelu_05.png

Tlačítka pro přístup k nastavení systému, zamčení obrazovky a odhlášení přemístíme do levého dolního okraje menu. Klepněte pravým tlačítkem na Whisker menu a vyberte položku Vlastnosti.

nastaveni_panelu_08.png

Vyberte zaškrtávací políčko Umístit vyhledávání vedle tlačítka panelu a jeho výběrem se aktivuje zaškrtávací políčko Umístit příkazy vedle pole vyhledávání a pro ukončení nastavení použijte tlačítko Zavřít.



Nastavení stylu titulku okna

Do Nastavení, které přibližně odpovídá Ovládacím panelům Windows, vstoupíte pomocí symbolu v Menu, které odpovídá nabídce Start ve Windows.

nastaveni_panelu_09.png

Pro změnu stylu titulku okna klepněte myší na položku Správce oken a na kartě Styl zvolte položku Default. Blankytně modrý titulek okna a ikony uvedeného stylu připomínající stejné ikony ve Windows vypadají o něco lépe, než původní šedé provedení. Nelíbí se vám? Zkuste jiný ze stylů.

spravce_oken_styl.png

Instalace LibreOffice

Kancelářské aplikace Abiword a Gnumeric, které v Xubuntu najdete hned po instalaci, jsou sice nenáročné na výkon počítače, ale nenabízí možnosti srovnatelné s mnohem komplexnějším kancelářským balíkem LibreOffice.

Instalace programů v linuxové distribuci Xubuntu je snadná díky jejímu napojení na softwarový repozitář, tj. na místo, v němž jsou obsaženy balíčky s aplikacemi. Pro instalaci LibreOffice proto stačí spustit program emulující textový terminál a do něj zkopírovat příkaz:

sudo apt-get install libreoffice libreoffice-l10n-cs libreoffice-help-cs -y

instalace_libreoffice.png

Podpora pro Přehrávání MP3, DVD, Flash, Quicktime apod.

Podporu nesvobodných formátů můžete doinstalovat pomocí metabalíčku ubuntu-restricted-extras. Použijte příkaz v textovém terminálu:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras -y

K přehrávání DVD kryptovaných pomocí CSS (většina továrních DVD) je ještě nezbytná knihovna libdvdccs. Pro její přidání zkopírujte do textového terminálu následující příkaz:

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Přehrávač Parole, který je obsažen v základní instalaci Xubuntu, sice pro přehrávání DVD postačí, ale doporučuji raději doinstalovat VLC, který pravděpodobně znáte z Windows. Do textového terminálu zkopírujte příkaz:

sudo apt-get install vlc

vlc.png

Nastavení automatického přihlášení uživatele

Pokud jste nezvolili automatické přihlášení při instalaci, je možné ho kdykoli dodatečně zapnout. Spusťte emulátor terminálu. Do něj zkopírujte následující text:

$ sudo mousepad /etc/lightdm/lightdm.conf.d/10-xubuntu.conf

Tím došlo ke spuštění úprav konfiguračního souboru v editoru mousepad (obdoba Poznámkového bloku ve Windows) s administrátorskými právy:

Nastavte proměnnou "autologin-user" na jméno uživatele, který má být automaticky přihlášen po startu systému, například:

autologin-user=pepa

Soubor bude po vaší úpravě vypadat například takto:

autologin.png

Uložte soubor a restartujte systém.

Pokračování příště

A to je pro první díl tipů vše. V příštím dílu bychom se mohli podívat na doinstalaci jazykové podpory, Adobe Readeru, úpravu nastavení bootloaderu, instalaci nezbytných aplikací z Windows a možná i na něco jiného.

Nahoru

Příspěvky

Tipy a triky pro Pepu I.
ivo válek 26. 08. 2014, 17:32:21
Odpovědět  Odkaz 
Moc užitečné, pomůže mi to šířit Linux mezi lidi, jen ale jestli Pepa bude vědět, jak spustit ten Terminál...neváhejte psát to polopaticky. :-)
Tipy a triky pro Pepu I.
desdy 26. 08. 2014, 18:19:24
Odpovědět  Odkaz 
Super, ale přijde mi zbytečný do toho zatahovat terminal... vždyť to jde i bez něj...
Petr Valach Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Petr Valach 26. 08. 2014, 19:50:38
Odpovědět  Odkaz 
Na jednu stranu máte pravdu - co jde udělat jednoduše bez terminálu, netahal bych ho do toho. Na stranu druhou uživatelé získají pocit, že to není nic těžkého a třeba se ho naučí i používat.
Ale zrovna n instalaci LO bych ho nepoužil, to je fakt. Teda myslím pro nováčky. A navíc chybí určení, jak ho vůbec zapnout.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 27. 08. 2014, 09:36:39
Odpovědět  Odkaz 
Clanek je cileny na zkuseneho borce, ktery s terminalem bezne pracuje, jen nevi, jak Xubuntu nastavit tak, aby vyhovovalo i zacatecnikum, kteri leta pracovali s WinXP. Ten zacatecnik si Xubuntu nenastavuje, nastaveni dela "Master". Pro uspesnou konverzi je pro padowana stasne dulezite, aby mel po ruce Mastera, ktery mu poradi s problemy ktere jej potkaji; a ze jich bude.... ;-)
Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Maxxx 30. 08. 2014, 20:21:11
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak jak píšeš ME, takový user bude opravdu potřebovat Mastera a HLAVNĚ, ať ho prvází SÍLA :-D
Tipy a triky pro Pepu I.
David 26. 08. 2014, 18:38:27
Odpovědět  Odkaz 
Ja většinou doporučuju a provádím instalaci Lubuntu z důvodu že už v základní instalaci se dost podobá Windows Xp, ale to je věc názorů a zkušeností každého z nás.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 27. 08. 2014, 09:39:53
Odpovědět  Odkaz 
Take si myslim, ze Lubuntu anebo i klasicke Ubuntu by bylo vhodnejsi nez Xubuntu...
Petr Valach Tipy a triky pro Pepu I.
Petr Valach 26. 08. 2014, 19:36:37
Odpovědět  Odkaz 
Tak tohle je masakr. Zrovna minulý týden jsem Lukášovi navrhoval vytvoření podobného seriálu. No tak se toho zhostil pan Čevela, zaplaťpánbůh! Já to původně chtěl dát na náš web, protože by to nemělo určitě patřičné kvality a tady by se to setkalo s asi dost ostrou reakcí... tak budu sledovat a aspoň vím, kam čtenáře nasměrovat :-)
Tipy a triky pro Pepu I.
vxmery 26. 08. 2014, 20:26:06
Odpovědět  Odkaz 
No konečne niečo polopate o Xubuntu. Výborný článok. Takmer rovnako som si upravil aj moje Xubu.
Tipy a triky pro Pepu I.
me 26. 08. 2014, 23:10:31
Odpovědět  Odkaz 
> Pepa je můj soused. Ukončení podpory Windows XP pro něj znamenalo nutnost upgrade operačního systému.

Uprimne receno by jsem rad o Pepovi vedel vice, zajima me hlavne jeho vztah k pocitacum. Osobne pro me ukonceni podpory WinXP nutnost upgradu OS nevynucuje. Obcas zvazuji, ze poridim repasovane PC s Win7, ale zatim k tomuto kroku nemam velkou motivaci, pocitac s WinXP pracuje dobre. A pokud Pepovi staci ke spokojenosti PC s Xubuntu, tak si nemyslim, ze by musel upgradovat. Tento prispevek je psan na notebooku s Ubuntu, ale jsou aplikace, pro ktere je PC s Windows vhodnejsi, takze mam pod stolem i bednu s Windows. Taky by me zajimalo, za jak dlouho se Pepa vrati k Windows... ;-)
Lukáš Jelínek Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Lukáš Jelínek 26. 08. 2014, 23:32:45
Odpovědět  Odkaz 
Osobně jsem viděl několik počítačů s WinXP, které začaly v posledních týdnech hlásit, že jde o "neoriginální operační systém". Z toho jeden kus je notebook Lenovo pořízený s OEM licencí WinXP Pro (přičemž celá léta ověření pravosti fungovalo správně), další jsou počítače s OEM licencí WinXP Home. Nevím, jestli je to chyba (nejspíš) nebo nějaký pokus Microsoftu o tlak na upgrade (to není moc pravděpodobné), ale každopádně se to majitelům nelíbí a chtějí to řešit. Takže i tohle může být důvod k upgradu, ať už na novější verzi Windows (typicky s pořízením nového HW) nebo na Linux.
Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 27. 08. 2014, 09:11:45
Odpovědět  Odkaz 
Prada, po rebootu se mi vzdy zobrazi informace, ze WinXP jiz neni podporovan. Ale podobnou informaci mi dlouho hlasilo i Ubuntu 11.04 (posledni Gnome2 verze), ktereho jsem se take jeste nezbavil... ;-)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Lukáš Jelínek 27. 08. 2014, 10:54:32
Odpovědět  Odkaz 
Mám na mysli jinou hlášku. Že systém není podporován, se zobrazuje všude (po spuštění IE). Ale někde se navíc zobrazuje, že systém není originální. Přitom je nesporné, že originální (legálně pořízený) v daných případech zcela jistě je. Podle informací, které jsem v jednom takovém případě dohledával, je údajně problém v geografickém rozlišení - tedy že licence není určena pro ČR. Nejde mi ale do hlavy, proč by licence na WinXP v češtině, se štítkem v češtině, s certifikátem pravosti v češtině atd. neměla být určena pro ČR. Nejspíše má Microsoft nějaký bordel ve své databázi licencí, to vidím jako nejpravděpodobnější možnost.
Re: Re: Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 27. 08. 2014, 22:18:21
Odpovědět  Odkaz 
Myslim si, ze IE je nejslabsim mistem WinXP, a je proto lepsi na brouzdani pouzivat Firefox anebo Chrome, oba prohlizece jsou stale aktualizovany, stejne jako mnoho jineho SW. Toto je ten nejdulezitejsi trik pro prezivani WinXP v case, kdy jiz nejsou oficialne podporovany.

Me hlasi ukonceni podpory MS Security Essentials, Antivirus od Microsoftu, stezuje si po startu systemu a je treba odklepnout okno, ze jsem si informaci precetl. Az me to prestane bavit, bude MS Security Essentials nahrazen antivirem, ktery jeste podporu ma...
Tipy a triky pro Pepu I.
rastakajakwanna 26. 08. 2014, 23:32:18
Odpovědět  Odkaz 
Jak už napsali přede mnou, když polopatě tak už. Hodně začátečníků skončí u zkopírovaní do terminálu. Neškodilo by uvést prostřední myšítko, nebo kombo Ctrl+ Shift +v . Taktéž začátečníkům ve firemní Wiki dělám okénko- a teď v terminálu vše v jenom- na závěr :-)
Pochopí, že od dob dosu se dá v terminálu ledacos udělat. Každopádně když už terminál, chce to i vysvětlit uvažujícímu Pepovi, co to vlastně dělá. Moravák su pochopí rychleji, ale Sudo může dělat problém.
Tipy a triky pro Pepu I.
Daniel 27. 08. 2014, 06:13:37
Odpovědět  Odkaz 
Návod je samozřejmě super a díky za každý.
Přesto nechápu PROČ se do toho musí tahat terminál.
To je přesně ta věc co všichni BUFu nesnáší a čeho se bojí.
Buď mu to nastavím sám a ukáži pár ikonek na web,fotky,videa,office ke spuštění a nebo to s ním nainstaluji a vše odklidákm aby viděl že je to vlastně stejné.
Terminál je jen aby ten co to instaluje mohl zamachrovat před "Pepou".
Neznám žádné deriváty "ubuntu" ale tam neexistuje něco jako centrální repozirář ze kterého lze odkliknout co chci instalovat ?
Moje děti + manželka roky jeli na Mandrivě/Mageia a byla spokojenost.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
hydrandt 27. 08. 2014, 07:45:13
Odpovědět  Odkaz 
No jo, ono je to dvousečné. Na jednu stranu je terminál opravdu nejjednodušší a jednoznačná cesta, jak se dostat k cíli, co se týče náročnosti na popsání toho, co se má udělat (srovnejte "tohle tam vykopíruj a dej enter" s "Jděte do menu aplikace, spusťte správce softwaru, najděte vyhledávací políčko, z nalezených programů klikněte na tento, ...").

Na druhou stranu z toho mají lidi strach, berou to jako něco s čím se "machruje" a pro normální lidi to není. A to se asi jen tak nezmění.

Nemám nic proti tomu, aby návody používaly terminál, ale jestli mají noví uživatelé získat pocit, že to není taková magie, jak si mysleli, tak jak už tady někdo psal -- aspoň základní popis struktury těch příkazů a co to dělá, když ne do textu tak do nějakých těch "infoboxíků".

Určitě by se dalo inspirovat knihami o Ubuntu Ivana Bíbra.
Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Hugo 27. 08. 2014, 08:46:00
Odpovědět  Odkaz 
Knihy Ivana o Mandrivě jsem měl několik a byli opravdu super.
Ale obávám se že to dneska není cesta která by se zaplatila a dneska už to asi opravdu NIKDO nečte.
Opět říkám konsole NE. běžnej uživatel chce si PC/NB užít a ne aby si něco "musel" pamatovat. Konsoli nechme zdatnějším a těm co se v tom chtějí vrtat, ale ne začátečníkům neb to je to co je definitivně odradí. Stále platí byť překonané synonymum linux=konsole a to je žel špatně.
Buď chce se linux otevřít i běžným uživatelům a nebo chce být výhradně jen pro Geky.

Miliony počítačů končí s XP a co dál ?
Linux stojí před výzvou - buď ji zazdí a nebo ji uchopí a hne se vpřed.
Re: Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Lubomír Čevela 27. 08. 2014, 10:42:28
Odpovědět  Odkaz 
Díky za reakce. Jednoznačným kamenem úrazu je dle mnoha diskutujících použití termínálu. Jak ale diskutující hydrandt správně poznamenal, použití terminálu je nejefektivnější cestou k cíli. Všimněte si, že v článku je uveden screenshot terminálu s vkopírovaným příkazem. Je určen uživatelům, kteří sice ví jak na to, ale nejsou si úplně jistí.

Dle mých dlouhodobých zkušeností by se uživatel, který nezvládne spuštění terminálu pomocí ikony z "Nabídky Start" a použití příkazů Kopírovat - Vložit, případně klávesových zkratek CRTL + C a CTRL + V, neměl sám do instalace a konfigurace systému vůbec pouštět a měl by ji přenechat někomu zkušenějšímu nebo ho alespoň pozvat ke spolupráci. Jsou mezi námi zvídaví lidé, kteří se dokáží přenést i přes začátečnickou neznalost základů práce s libovolným operačním systémem (vč. Windows), ale velká část bude velice rychle odrazena počátečními neúspěchy. Někteří se pak stanou odpůrci linuxu a budou při různých příležitostech ventilovat, jak je složitý a uživatelům nepřátelský.

Uvedené návody jsou tedy určeny především uživatelům, kteří jsou schopni úspěšné instalace a nastavení Windows, ale zároveň nejsou znalostně "kompatibilní" s Linuxem. Na základě vašich reakcí jsem se rozhodl upravit další díly seriálu tak, aby byly více srozumitelné i pro začínající uživatele.
Re: Re: Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Hugo 27. 08. 2014, 13:17:52
Odpovědět  Odkaz 
Asi se přesně nedefinoval "Pepa".
vycházel jsem z toho že je to opravdu JEN uživatel.
To že je terminál nejefektivnější ví všichni odborníci, ALE...
Pokud to chcete rozdělit tak bych doporučil ukázat dvě varianty bez terminálu a s terminálem - důležité je aby začátečník měl pocit že běžné věci opravdu zvládne odklikat, pokud hned od začátku bude tušit že bez terminálu se nehne dál tak bude stále nejistý.
Většina uživatelů si přeje dostat do fáze systém aby fungoval a nemuselo se na něj šahat.
Tipy a triky pro Pepu I.
vxmery 27. 08. 2014, 14:52:12
Odpovědět  Odkaz 
"To že je terminál nejefektivnější ví všichni odborníci, ALE..."
Neodborníci si dokážu cez terminál roz****ť celý systém, pokiaľ presne nevedia, čo robia. To by tiež stálo za poznámku.
Re: Re: Re: Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Maxxx 30. 08. 2014, 20:33:59
Odpovědět  Odkaz 
Ale Hugo v Linuxu musíš VŽDY použít terminál na něco, buď dříve, nebo později! Terminálu se nikdo nevyhne, jen ten, kdo má svého MASTERA! Jeho SÍLA pak ovládne onu ďábelskou mašinu, pomocí magických formulí, vložených skrze terminál. Pak bude stroj zcela ovládnut... než zase Pepa něco po.se.re a bude opět muset vyvolat svého MASTERA :-D
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 27. 08. 2014, 09:19:05
Odpovědět  Odkaz 
Kdyz se da do navodu jen screenshot s terminalem, tak to casto odradi i zkuseneho borce. Kdyz je v clanku i sekce, na kterou lze aplikovat Copy&Paste, tak to to zvladne i Linuxovy padowan, ktery umi spustit terminal a umi ty prikazy do terminalu nakopirovat...
Tipy a triky pro Pepu I.
steve 27. 08. 2014, 07:31:52
Odpovědět  Odkaz 
Vyborny pocin od p.Cevelu, dakujem.
Na 2 NB po WXP a Viste mam tiez nahodene Xubuntu. Aj ked sa s Linuxom kamaradim uz niekolko rokov, nepostupoval som pri instalaciach tvrdou cestou text.terminalu, co sa dalo, popresuval som a upravil klikanim, ako v XP. Ked Pepa pouzival niekolko rokov WXP, vobec by som neriesil presun hornej listy Xubuntu, to si rychlo zvykne a aspon vie, ze nastala sice zmena, ale nie az taka prudka. A vsetko ostatne vyriesi cas a zvedavost cloveka.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Tester 11. 09. 2014, 21:26:20
Odpovědět  Odkaz 
Tiez suhlasim, ze presuvanie listy nie je potrebne. Pre mna osobne by toto bola zmena kedze predtym v XP aj teraz vo Win 8.1 mam listu umiestnenu hore uz x rokov :-).
Inak ja standardne v Xubuntu pouzivam listu hore a dole mam launchpad podobne ako to je na Mackoch.
Tipy a triky pro Pepu I.
Radomír Pivoňka 27. 08. 2014, 09:48:26
Odpovědět  Odkaz 
Velice hezký článek a dle mého názoru je snadno pochopitelný i pro začínajícího "linuxáka".
Jen mě trochu překvapuje fakt, že jako náhradu za Windows XP jsou doporučovány deriváty Ubuntu jako Lubuntu, Xubuntu..... a nějak nikde (a to pročítám hodně článků) není zmínka o Zorin OS. Jestli se nějaký linux podobá Windows, tak je to právě Zorin. A i naprostý amatér jako já, si na něm "nakliká" vše co potřebuje. Používal jsem Netrunner, Manjaro a Antergos ale Zorin je nejen nejlehčí ale i nejrychlejší. Na Mac mini v dual bootu s OSX sviští jak blesk, kam se hrabe origo OSX!
Kdo ho nezkusil, vřele doporučuji. Compiz a jiné vychytávky jsou součástí instalace. Steam se dá nainstalovat stažením Deb balíčku, takže hry také žádný problém. Wine je funkční, narozdíl od jiných distribucí, i po aktualizacích. A je také zařazen do LTS tudíž dlouhodobé podpory.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
vxmery 27. 08. 2014, 11:09:50
Odpovědět  Odkaz 
Pravda, Zorin bol primárne vytvorený aby sa podobal XP. Avšak pre začínajúceho užívateľa môže byť problém podpora v CZ/SK jazyku. Z tohto pohľadu je na tom *buntu jednoznačne lepšie.
Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Radomír Pivoňka 27. 08. 2014, 11:34:36
Odpovědět  Odkaz 
Možná dřív u verze tuším 5.2 byl jazykový problém, kdy doinstalování jazykové podpory nebylo úplně košer. A podobný horor mne provázel u Pear. Ale teď je situace jiná. Ze startu zvolíš jazyk CZ/SK a překlad je z 90% hotov.
Tipy a triky pro Pepu I.
vxmery 27. 08. 2014, 12:05:41
Odpovědět  Odkaz 
Mal som na mysli technickú podporu (forum, how-to, wiki). A myslím si, že stále málo ludí o ňom vie v Cz a Sk. Snáď časom.
Tipy a triky pro Pepu I.
Petr Pravda 27. 08. 2014, 11:41:06
Odpovědět  Odkaz 
Přizpůsobení vzhledu nepovažuji za to nejdůležitější. Brblají, ale zvyknou si. Většinou lidi potřebuji ukázat:

"Jak se připojím na Wifi (přes USB modem)?" Jsou překvapeni, že se systém zeptá jen na heslo a už to jede.

"Jak si pustit Internet?" Vidí mnohdy známý Firefox, není problém. Vnejhorším případě jim stačí dát na desktop zástupce s ikonou IE. Že se spustí Firefox ani nepoznají, protože Internet je přeci Seznam.cz

"Jak si pustit Word a Excel?" Většině je jedno, že se spustí nějaký jiný program. Dokonce i to, že vypadá úplně jinak. Většinou potřebují jen otevřít přílohu.

"Jak si stáhnu a prohlédnu fotky z foťáku?" Jsou překvapeni, že to jde i bez stahování ovladačů.

"Jak si prohlédnu PDF?" Ono to sice nemá tu červenou ikonu, ale obsah vidím dobře a rychle se to načítá.

Někdu musím nainstalovat a předvést Skype. "Ono to opravdu hned našlo USB headset? Nemusím tam strkat CD s ovladači?"

A na závěr je třeba nainstalovat tiskárny včetně tisku do PDF souboru. Zde poctivě upravuji název tiskárny, umístění a výchozí nastavení tiskárny, aby se uživatel orientoval. Ukáži, že tisk i skenování funguje i bez instalace z CD a mohu jít domů.

Ukáži jim jak si mohou nainstalovat další aplikace na příkladu hry Frozzen Buble. "To je tak snadné, opravdu nemusím zadávat příkazy v terminálu?" Příště již vidím, že si nainstalovali co chtěli sami.

Já odobně lidem upravuji nastavení aktualizací, aby je systém neotravoval. Pokud je potřeba nainstaluji TeamViewer a naučím je, jak se se mnou spojit. Kontaktují mne méně často, než kdysi lidé s Windows a Outlookem.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
D.A.Tiger 6. 11. 2015, 11:43:55
Odpovědět  Odkaz 
+1 - Naprosty souhlas
Tipy a triky pro Pepu I.
Tibor77 28. 08. 2014, 08:04:57
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim
som presne v pozicii Pepu. momentalne riesim prechod z WinXp na Ubuntu. Jedna sa o starsi ntb IBM T60p. Najskor som na forach zistoval podporu hardweru a malo by byt vsetko ok. To si este overim cez Live CD a cez vikend instalujem...

k tomu "nestastnemu" Terminalu... Ano je to silny nastroj, Ano ked uzivatel rozumie tomu co tam pise je to ok. No pre BFU je to ako krabicka so zapalkami...
vsade vidim len nejake magicke slova sudo, apt-get ... a neznaly uzivatel len urobi copy&paste a v tom vidim zaciatok konca... proste tam raz z nejakeho navodu na fore nakopirujem daco co uplne rozladi system. takze na zaciatok to chcem ovladat cez GUI a postupne nastudovat zakladne prikazy do terminalu.
Tipy a triky pro Pepu I.
Petr 28. 08. 2014, 08:52:04
Odpovědět  Odkaz 
To je přesné. Taky už jsem několika známým naistaloval Xubuntu jako hrobníka XP. V podstatě stačilo pouze hodit ikonu Firefoxu na plochu, vyměnit Gimp za XnWiev, vyměnit audio a video přehrávače za VLC, vyměnit náhražky kancelářských aplikací za kompletní LibreOffice. K tomu pár untilit na zrychlení prohlížeče, automatické opravy souborového systému, podpora exfatu atd. plus řádné zaheslování proti zvídavým vnoučatům. Spokojenost uživatelů je mimořádná. Nejvíce oceňují zrychlení systému. Nyní jsem instaloval na starý stroj LM 17 XFCE mladšímu uživateli kdy jsem to doplnil o Wine a starý Wolfenstein + Half Life (víc toho ta šunka nezvládne) a o strategii Wesnoth. Spokojenost je mimořádná.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
vxmery 28. 08. 2014, 17:33:23
Odpovědět  Odkaz 
Ten XnView je skvelý tip, vďaka.
Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
Petr 28. 08. 2014, 17:58:02
Odpovědět  Odkaz 
Rádo se stalo :-)

Já na něho nedám dopustit, používám ho v kombinaci s XnConvert. Tohle duo mi bohatě nahradí zbytečně složitý Gimp. Jednoduchostí obsluhy bych ho přirovnal k linuxáckému Zoneru. Viz:

http://www.linux-mint-czech.cz/xnview-prohlizec-prevadec-obrazku/
http://www.linux-mint-czech.cz/xnconvert-hrajeme-si-s-obrazky/
Re: Re: Re: Tipy a triky pro Pepu I.
vxmery 28. 08. 2014, 18:57:28
Odpovědět  Odkaz 
Ja odpadnem :) Dik aj za tento tip, uz ho mám v Xubuntu, pozrem si aj tie linky. Tiež ma Gimp vystrašil, keď som ho otvoril.
Tipy a triky pro Pepu I.
Roaster 28. 08. 2014, 14:23:37
Odpovědět  Odkaz 
Super článek, tohle přesně postrádám na webech.. Často nasazuju linux kámošům a známým, takže díky! Z osobní zkušenosti souhlasím, že Lubuntu je lepší, ubuntu, mint. Anebo Zorin, kterej jsem sice ještě nevyzkoušel nasadit, ale vypadá taky dost "windousácky". Záleží na uživateli, ukážu mu unity, lxde a cinnamon a on si vybere.. :)
Tipy a triky pro Pepu I.
Petr 28. 08. 2014, 21:18:54
Odpovědět  Odkaz 
Ještě jedna poznámka. Co se týče XFCE tak nejelegantněji na mně působí v Mintu. Tam není nutné se vzhledem vůbec nic dělat a mintí okna i ikony jsou parádní. Další výhoda Mintu je VLC i LibreOffice už v základu. Nemluvě o příslušenství jako například formátovač USB disků, GDebi Package Installer či bezkonkurenční mintí správce aktualizací. Co se týče hardwarové náročnosti, jsou na tom obě distra stejně.
Tipy a triky pro Pepu I.
Tester 11. 09. 2014, 21:18:55
Odpovědět  Odkaz 
Napada ma jedno riesenie pre uplne zrusenie pouzitia terminalu pri prvotnom nastavovani a instalovani programov po instalacii systemu, alebo aj neskor na najbeznejsie veci. Je to textove menu. Staci jeden skriptik kde, po spusteni ikonkou na ploche, uzivatel napise 1 a stlaci enter pre vykonanie toho alebo napise 2 a stlaci enter pre vykonanie onoho.
Pouzivame v praci jeden system kde su niektore veci riesene textovym menu a uzivatelia nemaju vobec problem ho pouzivat.
Tipy a triky pro Pepu I.
Tomas Jurman 12. 09. 2014, 10:05:11
Odpovědět  Odkaz 
Super článek.
Díky
Tipy a triky pro Pepu I.
Mirek 18. 09. 2014, 22:21:09
Odpovědět  Odkaz 
Hezký článek a hezká idea, až na jedno - že se "nikdo" nechce nic učit. Znám spoustu lidí co jim někdo něco nainstaloval, vytahal ikony a tím to pro ně končí. Když povím, "to je jednoduché zástupce uděláš, když klikneš...." a už řvou TO JE SLOŽITÉ!!!
JJ, kdo je PC b.l.b a negramot, nikdy se nic nenaučí, protože nechce!
Třeba známý chtěl zkusit linux, byl na XP naštvaný a pak přišel s tím, že se s tím sr.l celý víkend, neumělo to přehrát ani pos.ané MP3jky, tak tam dal zpět XPčka a linux - UŽ NIKDY!!!!
Hold, lidi chtějí něco co hned pochopí, naklikají, co bude všechno hned umět, kde nebudou muset nic dělat. Prostě stádo tupých ovcí. A ti "zdatnější", nechtějí se nic nového učit, zapomněli, že M$ Widle se museli taky učit... škoda mluvit a taky škoda těch kotev, které táhnou Linux ke dnu...
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 19. 09. 2014, 20:12:45
Odpovědět  Odkaz 
Ano, pro bezne smrtelniky je to slozite... ;-) A proto ma uspech iOS, Android, a do budoucna zrejme i ChromeOS a podobne systemy, ktere profesionala neuspokoji,a ale obycejnemu smrtelnikovy staci. WinXp ma uspech proto, ze ten system byl rozsireny, vyladeny a je tady dlouho a lide jej uz znaji.... XP tady s nami bude jeste rok, dva a pak se budou muset i jeho uzivatele naucit neco jineho.
Re: Tipy a triky pro Pepu I.
me 19. 09. 2014, 20:18:04
Odpovědět  Odkaz 
A pokud byl jedinym duvodem k navratu k XP prehravani MP3, tak je to jen Vase vina, protoze Linux prehravat MP3 umi a to uz pekne dlouho... ;-) Ale musite nainstalovat kodeky pro MP3, ty z nejakych licencnich duvodu vetsina distribuci defaultne neinstaluje. Podobne v XP musite nainstalovat kodeky, pokud chcete prehravat hudbu ve formatu OGG anebo FLAC...
Tipy a triky pro Pepu I.
D.A.Tiger 6. 11. 2015, 11:40:26
Odpovědět  Odkaz 
Hezky clanek, Pepa je urcite spokojeny. Otazkou k cemu bude tento clanek treba moji mamince ktera ma Debian / GNU Linux s KDE (Vzhledem k tomu, ze tenhle clanek je ciste o XFCE) ? A ps - i s tim prikazovym radkem se dokazala smirit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz