přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird

Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird

tb.gif

Možná někteří z vás používají pro čtení pošty program Thunderbird. V tom případě vám jistě neuniklo, že podporuje systém takzvaných rozšíření - tedy doplňků, které vytvářejí třetí strany. V tomto příspěvku bych rád okomentoval ty, které jsem si v průběhu používání Thunderbirdu oblíbil.


Když jsem na svém pracovním notebooku našel program Outlook 2007, řekl jsem si, že mu dám šanci. Vytvořil jsem si profil, nainstaloval Kerio Outlook Connector (nepoužíváme ve firmě Exchange), synchronizoval poštu - a Outlook zamrzl. Po restartu znovu. Nepodařilo se mi jej zprovoznit, a to byla "čistá" instalace "Winoffice". Bral jsem to s rezervou - věděl jsem, že mám k dispozici svobodný Thunderbird.

Thunderbird je sám o sobě docela použitelný klient. Umí POP3 a IMAP, nutno říci, že implementace druhého protokolu je povedená a stabilní. Ne mnoho poštovních klientů umí dobře IMAP (například Opera M2 je stále s IMAPem poměrně nestabilní, o jiných klientech ani nemluvě). Thunderbird nemá problémy s paralelně běžícími úkoly jako jsou přesouvání složek, stahování zpráv a podobně.

Rozšíření, která jsem si za ta léta nainstaloval, mi pomáhají v každodenní práci s poštovním programem. V abecedním pořadí bych ke každému rozšíření podal krátký popis - zejména jeho užití.

Dictionary Switcher

Jednoduchá záležitost, která u nového mailu ve status baru zobrazí přepínač aktuálního slovníku pro kontrolu pravopisu. E-maily píšu v "cestine", ale často musím "přepnout" do angličtiny. Kontrola je fajn, každý den mi nějaký ten překlep odhalí.

Stáhnout Dictionary Switcher

Display Quota

Jelikož místo v mé schránce IMAP není nekonečné, rád mám přehled o tom, kolik mám momentálně zaplněno místa. Toto rozšíření to dělá skvěle - po startu programu pomocí "pop-up" okna.

Stáhnout Display Quota

Lightning

Rozšíření přidávající základní funkce kalendáře a jakéhosi zárodku "groupware". Není to groupware v pravém slova smyslu, ale minimálně úlohu kalendáře s možností skupinového plánování a sdílení plní dobře. Kalendář mám navíc synchronizovaný s Google Calendarem.

Stáhnout Lightning

Minimize To Tray

Poštovní program nikdy nevypínám. I když jsem na cestách, je stále "se mnou" alespoň v offline režimu. Aby mi nezabíral na taskbaru tolik místa, minimalizuji ho do ikony.

Stáhnout Minimize To Tray

Google Calendar Provider

V češtině se tohle rozšíření jmenuje Poskytoval Google kalendáře a zprostředkovává spojení s Google Calendarem. Pro jeho správný běh je potřeba Lightning.

Stáhnout Google Calendar Provider

Remember Mismatched Domains

Občas odesílám e-maily přes SMTP server, který nemá správně nastavenou doménu v SSL certifikátu. Thunderbird stále zobrazuje otravnou hlášku o chybě certifikátu - tímto rozšířením ho umlčím.

Stáhnout Remember Mismatched Domains

Remove Duplicate Messages

Znáte to - komunikujete s více lidmi přes "kopírák" (CC), adresy se nabalují a občas někdo pošle stejný e-mail dvakrát (uvede vás 2x v příjemci nebo CC). Když je vlákno dlouhé a všichni reagují pomocí funkce Reply All, tak e-maily chodí dvojmo, trojmo (to se mi také stalo). Toto rozšíření vás jich bezpečně zbaví - každý e-mail má totiž jedinečný identifikátor, pomocí kterého je rozšíření snadno odhalí. Po nainstalování rozšíření už prostě nebudete mít doručenou poštu zamořenou duplicitami. Jak prosté.

Stáhnout Remove Duplicate Messages

SmartSave Thunderbird Extension

Geniální věc, která umožní jedním klikem na složce kopírovat e-maily (i hromadně, rekurzivně) z IMAP/POP3 schránek do adresářů na disku ve formátu EML (a opačně). Zálohuji si takhle všechnu poštu a třídím si ji. Včetně příloh, které poté na IMAP serveru mažu (abych se vešel do kvóty).

Stáhnout SmartSave Thunderbird Extension

Sync Kolab

Také skvělá záležitost - umí synchronizovat kontakty s jinou instalací Thunderbirdu tak, že záznamy kopíruje do k tomu určené IMAP složky. Jednoduchý nápad autorů - kontakty se ukládají v iCAL formátu jako přílohy "e-mailů". Tak mám kontakty stejné na domácím PC, na notebooku i jinde. Rozšíření je kompatibilní s Kolab worgroup serverem - k běhu ale stačí jakýkoli IMAP server.

Stáhnout Sync Kolab

Devět rozšíření - ukázka možností

Thunderbird je skvělý program. V poslední době se trošku sice zpomalil jeho vývoj a aktuální stabilní verze má několik nepříjemných chyb. Z toho nejotravnější je špatné zacházení se jmény v polích From, To a podobně. Pokud jsou totiž v určitém kódování, Thunderbird je špatně načte a při odpovědi (Reply, Reply All) jméno rozdělí do dvou, z nichž je jedno nesmyslné. Dost často k tomu dochází, když dostávám e-maily z Německa s přehláskami ve jménech. Chyba je nahlášena, snad je už i patch, ale kdy se dostane do "trunku", je ve hvězdách. Vývojový tým Thunderbirdu je poměrně přísný, co se týká novinek a oprav - nechtějí rozbourat, co už funguje.

Úspěchy jsem zaznamenal s programem Google Desktop, který umí prohledávat poštovní profily Thunderbirdu. Tak mám přístup ke špičkovému vyhledávacímu enginu, který dává relevantní výsledky, je rychlý a spolehlivý. Google Desktop funguje i na Linuxu. Není problém ale Thunderbird integrovat i s jinými indexovacími a vyhledávacími utilitami - obvykle nemají s profilem Thunderbirdu problém. Ten totiž používá standardní formát mailbox.

Pokud chcete začít s Thunderbirdem, můžete si jej stáhnout ze stránky CZilla.cz, rozšíření pak z adresy addons.mozilla.org.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
Arch4ngel (Michal F.) 19. 08. 2008, 08:45:40
Odpovědět  Odkaz 
Rozšíření "Minimize To Tray" je pouze pro MS Windows, v Linuxu se mi osvědčilo "Mozilla New Mail Icon (Biff)" http://moztraybiff.mozdev.org/releases.html
Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
yedpodtrzitko 19. 08. 2008, 08:50:17
Odpovědět  Odkaz 
Za Remember Mismatched Domains dik.
Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
fe 19. 08. 2008, 11:25:13
Odpovědět  Odkaz 
Potřeboval bych nějaký user friendly zálohovací systém pro Thunderbird na Linuxu - existuje takový doplněk - něco jako je zálohovací funkce ve windoze aplikaci The Bat.
Vlastimil Ott Re:Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
Vlastimil Ott 19. 08. 2008, 11:32:06
Odpovědět  Odkaz 
Co třeba http://mozbackup.jasnapaka.com ?
Re:Re:Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
alian 26. 08. 2008, 12:43:02
Odpovědět  Odkaz 
a nieco pre linux?
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
Vlastimil Ott 26. 08. 2008, 13:46:45
Odpovědět  Odkaz 
Podle dotazu jsem soudil, že jde o Windows.

Pro Linux o ničem nevím, ale nehledal jsem.
Martin Šín Re:Re:Re:Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
Martin Šín 26. 08. 2008, 19:17:36
Odpovědět  Odkaz 
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-backup-thunderbird-email-profile/

První co vypadlo z Googlu. Lidově řečeno, jen stačí zkopírovat/zabalit/zálohovat jeden adresář.
Re:Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
Miro 5. 09. 2008, 12:32:47
Odpovědět  Odkaz 
Ak chcete použite tento scrypt:

#!/bin/sh

#year=`Xdialog --stdout --inputbox "Zadaj rok" 0 0` #toto je alternatíva keď chcem zadať rok ručne je potrebné mať nainštalovaný Xdialog
export year=`date +%Y`
export datum=`date +%Y-%m-%d`
#vypis=`Xdialog --msgbox "zadal si $year" 10 40`
#echo "Zisťuje sa existencia adresárov v systéme"
y=0; # inicializuje hodnotu x na 0
while [ "$y" -le 1 ]; do
for x in ~/zaloha_thunderbird_$year/; do
if [ -d "$x" ]; then
#vypis1=`Xdialog --msgbox "bude vytvorená záloha $x lugesa_$datum.tar.bz2" 10 80`
echo "Adresár $x existuje"
tar cphjf ~/zaloha_thunderbird_$year/zaloha_thunderbird_$datum.tar.bz2 ~/.mozilla-thunderbird/sem si doplnte priečinok vášho profilu/Mail/
echo "Koniec zálohovania"
#je potrebné mať nainštalovanú podporu bz2
exit
else
#vypis2=`Xdialog --msgbox "Adresár $x neexistuje" 10 80`
echo "Adresár $x neexistuje"
mkdir ~/zaloha_thunderbird_$year/
fi
done
#echo "Aktuálna hodnota y: $y"
# zvýšenie hodnoty x o 1
y=$(expr $y + 1)
sleep 1
done


tento scrypt uložte do do textového súboru a pomenujte ho ako_chcete.sh nezabudnite si zmeniť v v texte názov Vášho priečinku v profile.Keď to budete mať tak si dajte vo vlastnostiach súboru spustiteľnosť. Ak to chcete veľmi user frendli tak si prekopírujte tento súbor alebo odkaz naň na plochu alebo kam chcete (napr. spodný panel) a stačí kliknúť.Zálohu nájdete v domácom priečinku. Je potrebné mať podporu bz2.
Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
frufru 20. 08. 2008, 14:21:21
Odpovědět  Odkaz 
doplnim este 2 zaujimave rozsirenia
1. ImportExportTool(Mboximport enhanced)
2. Mail Redirect
Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
petr 22. 09. 2008, 21:12:26
Odpovědět  Odkaz 
zajimave je taky https://addons.mozilla.org/cs/thunderbird/addon/562 :-)
Zkušenosti: Devět praktických rozšíření pro Thunderbird
lzap 12. 05. 2009, 14:00:50
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplňuji o Auto Address Cleaner 1.0.1 (https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/7148), který očistí adresy od balastu, čimž se elegantně vyřeší problém s umlauty v ISO88591 (bug v Thunderbirdu 2.x).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz