přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozhovor: Vývojář Krusaderu

Rozhovor: Vývojář Krusaderu

krusader1.png

Jste začínající vývojář? Chcete vědět, co předcházelo slavným projektům z linuxového světa? Víte, kdo za nimi stojí? Ve světě svobodného softwaru má své stálé místo i pan Shie Erlich. Vím, neznáte. A Krusader?


Pan Shie Erlich je z Izraele a pracuje pro Zend Technologies. Jeho nejznámějším dítětem je projekt Krusader, což je standardní dvoupanelový správce souborů v duchu slavného předka – Norton Commanderu. Vznikl hlavně proto, že v Linuxu něco takového chybělo. Kdo však NC někdy používal, ví, jak je jeho ovládání praktické. Je tedy jen dobře, že tento projekt vznikl.

Firma Zend je známá hlavně díky jazyku PHP. Její zakladatelé jsou dva vývojáři, kteří se největší měrou zasloužili o jazyk PHP v podobě, v jaké jej známe dnes. Kromě toho vytváří programátorské nástroje ulehčující vývojářům vývoj.

Naše obligátní otázka. Víte něco o České republice? Máte v týmu vašeho projektu někoho, kdo je Čech?

Máme v týmu mnoho lidí z Evropy, z Česka však nikoho, bohužel.

Navštívil jste někdy Českou republiku?

Bohužel zatím ne, ale mí rodiče ano.

Můžete se nám představit? Nestyďte se nám říci něco o svém osobním životě...

Jmenuji se Shie Erlich. Žiju v Izraeli. Svůj BS.c. počítačových věd jsem získal na Technion Institute of Technology. Jsem ženatý se ženou Danit a máme překrásnou dcerušku Ronny. Pracuji v Zend – The PHP Company. Programuji od svých 11 let a Linux používám dosud zhruba 10 let. Mám rád hudbu, jak poslech tak i aktivní hraní – trochu hraju na kytaru, mám velmi rád počítačové hry a hrál jsem třeba Jade Empire a Gothic 3. Již pět let trénuji Aikido (bojové umění), ale už jsem to nedělal skoro rok, ale i tak si jej moc užívám.

Obrázek:  1.jpg

S rodinou, publikováno se svolením SE

Musí člověk mít nějaké speciální schopnosti pro to, aby mohl programovat projekt, jako je Krusader?

Každý člen týmu má odpovídající schopnosti: někdo je programátor v C++, jiní vytvářejí dokumentaci a mají s tím mnoho zkušeností, jiný je webmaster... Všichni členové týmu jsou zkušení, každý ve svém oboru.

Jaká je hlavní platforma pro vývoj Krusaderu?

Krusader vyvíjíme na linuxových počítačích (každý používá svou distribuci), nejčastěji v KDevelop. Osobně však někdy používám také Vim.

Používáte Linux? Jakou distribuci a software?

Ano. Používám Kubuntu, což je odnož Ubuntu, byl jsem také dlouholetým uživatelem Gentoo.

Používal jste někdy originální Norton Commander nebo nějaký jeho klon ještě v časech DOSu?

Samozřejmě! Používal jsem Norton Commander ve všech jeho verzích a později jsem se dostal k Windows Commanderu, nyní Total Commanderu.

Souborový správce Norton Commander byl velmi slavný program v éře MS DOSu. Přišel s naprosto revolučním ovládáním a grafickým vzhledem, kterým si získal mnoho uživatelů. Princip je založen na dvou oknech a klávesových zkratkách [F1] až [F10]. V současné době již není aktivně vyvíjen, i když verze pro Windows vznikla.
Objevilo se mnoho klonů, za všechny jmenujme třeba M602, Volkov Commander, FAR manager (vše pro DOS), Total Commander nebo Servant Salamander (pro Windows). Je proto jasné, že s rozšířením Linuxu se začaly objevovat jeho varianty i pro Linux.

Představte nám, prosím, Krusader několika málo větami.

Krusader je správce souborů pro unixové operační systémy, jenž je založen na KDE. Používá dvoupanelový vzhled a je postaven „na ramenou obra“, jako je Norton Commander či Windows Commander, a přináší rychlost a robustnost do správy souborů. Vyvinuli jsme Krusader z nutnosti (když jsme práci započali, žádný GUI klon Norton Commanderu neexistoval) a věříme, že dnes je nejlepším správcem souborů – alespoň pro mne ano. Jen tak mimochodem, Krusader právě dnes oslavil sedm let své existence (pozn. autora – myšleno 30. dubna 2007).

Je práce v komunitě prospěšná?

Velmi mnoho! První tři roky jsme Rafi a já (pozn. autora – druhý původní vývojář) pracovali na projektu sami. Později jsme oslovili komunitu, která nám měla pomoci a formování týmu začalo poté, co lidé z komunity nabídli pomoc a pomalu se později stali členy týmu. Navíc – pomoc komunity s hlášením chyb, požadavky na nové funkce a třeba jen obyčejná zpětná vazba byla tím nejvíce motivujícím aspektem celého projektu. Diskuzní fóra Krusaderu jsou velmi aktivní, a pokud se na ně podíváte, zjistíte, že se zde pořád něco děje. Ta nejlepší věc je to, že lidé z komunity pomáhají jiným lidem s jejich problémy.

I přesto, jsou zde nějaké problémy, na které nejste tak pyšní?

No... vývoj za poslední roky byl velmi pomalý, protože všichni členové týmu jsou velmi zaneprázdněni svým nevirtuálním životem. To se však změní poté, co zahájíme portaci na KDE 4 a zrodí se Krusader 2.

Jací jsou hlavní konkurenti Krusaderu (třeba i komerční)?

Midnight Commander, muCommander, Gentoo (ne pochopitelně distribuce, ale stejnojmenný správce souborů, pozn. šéfred.), XNC a jistě ještě mnoho dalších, o kterých nevím.

Co jiné platformy (Win, Mac) pro Krusader? Máte s nimi nějaké plány?

Krusader kdysi fungoval i na Macu, ale nikdo se tomuto portu již dlouho nevěnuje a také nemám potřebu portovat Krusader na Windows, protože dobrou práci na této platformě odvádí již Total Commander.

Víte o nějakém exkluzivním využití Krusaderu? Myslím tím něco jako na jakém podivném místě se Krusader používá nebo na nějaké výstavě, například něco ve stylu „Bill Gates jej použil...“

Vím, že se používá na mnoha místech, například zde v Zend Technologies (kde pracuji) a používá jej opravdu mnoho lidí, jak jsem měl možnost zjistit, když jsem vycestoval do ciziny. Nevím, zda jej použil „Bill Gates“, ale vím, že v linuxovém světe je opravdu velmi populární.

Co si myslíte o svobodném softwaru? Proč byla tato licence vybrána pro Krusader?

Je zjevné, že mám rád svobodný software a pevně v něj věřím a věřil jsem mu již sedm let.

Kromě psaní svobodného softwaru se jej snažím i doporučovat dalším lidem, hlavně tam, kde je to možné. Licence pro Krusader byla vybrána automaticky hlavně proto, protože licence Qt je také GPL (pozn. autora – Qt je knihovna, kterou Krusader využívá).

Licence GNU GPL je „virální“. To znamená, že pokud je součástí vašeho projektu nějaká součást šířená pod GNU GPL licencí, musí být i váš projekt šířen pod stejnou licencí.

Můžete odhalit něco z budoucích plánů?

Takže, v brzké budoucnosti je plánován port pro KDE 4, který započneme v průběhu asi tak jednoho měsíce (rozhovor byl připravován na jaře 2007, pozn. šéfred.), chceme mít připraven Krusader 2.0 spolu s vydáním KDE 4.

Můžeme se někde setkat? Na nějakém veletrhu apod.?

Možná někdy... Moc často svou zemi neopouštím a když se to stalo minule a byla to služební cesta, byl jsem v USA na ZendCon.

Chcete čtenářům vzkázat něco speciálního?

Mohl bych říci něco takového jako „mír, láska, rock n' roll“, ale protože jsme v linuxovém magazínu, chtěl bych říci, že jsem se již před dlouhou dobou snažil vrátit k pouze linuxovému desktopu, ale stále mi to nejde, dokonce i poslední (U|K)buntu není dostačující a stále vázneme na jednoduchých věcech, jako je rozlišení obrazovky, WPA v bezdrátovém připojení apod. Přál bych si, abychom se méně soustředili na eye-candy (rozuměj úžasné vizuální efekty) a všemožné funkce a místo toho věnovali více času „každodenním“ věcem, které by fungovaly lépe.

Obrázek:  2.jpg

S rodinou na výletě, publikováno se svolením SE

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rozhovor: Vývojář Krusaderu
Aleš Janda 11. 12. 2007, 08:40:20
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek :-)

Jen upřesnění: FAR manager je pro Windows, ne pro DOS. Je to asi jediný správce souborů pracující v textovém režimu pro Windows. Nedávno se dokonce stal opensource.
Rozhovor: Vývojář Krusaderu
al 11. 12. 2007, 11:10:24
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že vývoji Krusaderu nevěnují větší pozornost vývojáři majoritních grafických prostředí KDE a Gnome a místo toho si vyvíjejí svoje programy s podivným ovládáním ve stylu windowsoidního průzkumníka, které je z mého pohledu opravdu naprosto otřesné.

Krusader je první věc, kterou doinstalovávám na každý nový systém.
Re:Rozhovor: Vývojář Krusaderu
marmaxan 13. 12. 2007, 18:11:53
Odpovědět  Odkaz 
Na jednu stranu musím souhlasit, ale na druhou přiznat, že ač v dobách, kdy jsem pracoval s windows, jsem se Průzkumníku vyhýbal obloukem a vysmíval kolegům profesionálům, jež s ním pracují, jakmile jsem objevil schopnosti Konqueroru, opustil jsem své oblíbené dvoupanelové rozhraní na které jsem byl zvyklý z Total Commanderu.

Také ale musím podotknout, že 80% manipulace se soubory provádím (raději) z příkazového řádku, takže je můj názor na věc mírně zkreslen ;-)

Krusader jsem zkoušel používat již mnohokrát, ale stále mu "neumím přijít na kloub" ..ale furt to zkouším ..jednou za čas ..a teď asi přišel, takže #emerge krusader :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME