přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Antergos – když spojíte rychlost a styl

Antergos – když spojíte rychlost a styl

antergos_logo.png

Arch Linux je skvělý, když přijde řeč na rychlost – celá distribuce je navržená pro maximální jednoduchost (ve smyslu kódu) a výkon. Bohužel ale musíte mít dost zkušeností, abyste si výhod Archu užili. A právě tomu se tvůrci Antergosu rozhodli učinit přítrž.


Antergos je distribuce založená na Arch Linuxu. Celý projekt původně začínal pod názvem Cinnarch a nabízel pouze jedno prostředí. Cílem distribuce je dle tvůrců, doslova cituji, nabídnout moderní, elegantní a výkonný operační systém. S Antergosem jsem strávil něco málo přes měsíc a můžu říct, že tyto cíle se vývojářům podařilo naplnit. Přesto je zde pár věcí, které práci se systémem nebo jeho instalaci nepříjemně zkomplikují.

Stažení a instalace

Autoři nabízí ke stažení dva instalační obrazy – Live ISO obsahující funkční živý operační systém (1,5 GB) a Minimal ISO sloužící pouze k instalaci (0,45 GB). Po vypálení a nabootování dojde k aktualizaci instalačního průvodce a následnému spuštění.

Systém spuštěný z Live ISO Systém spuštěný z Live ISO

Zde vidím první problém – pokud instalujete na laptop jako já a nemáte k dispozici ethernet, je možné, že distribuce nebude kompatibilní s vaším WiFi modulem. Vzhledem k tomu, že instalátor všechny balíky stahuje z internetu, nemáte šanci distribuci bez připojení nainstalovat.

Nabídka aplikací v systému spuštěném z obrazu Nabídka aplikací v systému spuštěném z obrazu

Pokud se vám ale podaří tomuto problému vyhnout, tak už kromě nedokončeného českého překladu žádné nástrahy v instalátoru nečíhají. Instalátor vás provede, jak už je zvykem, dělením disku, vytvořením účtu a, což je podle mě skvělá funkce, nabídne instalaci některých základních programů a povolení AURu. Celá instalace probíhá velmi svižně, protože se stahuje v porovnání s konkurenčními distribucemi méně dat.

Instalátor vám také nabídne volbu desktopového managera – k dispozici jsou např. GNOME, Cinnamon, MATE, Xfce a další. Já zastávám konzervativní desktop, proto jsem volil Cinnamon.

Zkušenosti s Antergosem

Jak jsem již zmínil, distribuce je založena na Arch Linuxu, což se podepsalo i na bootování, které zabere mnohem méně času, než u některých jiných distribucí.



Jako dvojsečnou zbraň bych označil rolling release model aktualizace – na jednu stranu dostáváte velmi rychle nové verze programů, na stranu druhou se vám často stane, že systém hlásí nové verze programů několikrát do dne, což občas může působit až otravně vzhledem k nutnosti zadávání hesla při každé aktualizaci. Navíc se můžete dostat do situace, kdy update rozhází ovladače a už se vám je bez složitých zásahů nepodaří rozchodit. Tohle se mi stalo pouze s Broadcom WiFi modulem, ale kdoví, který další „exotický“ hardware je tímto ohrožen.

Pokud se ale zaměřím na vzhled a prostředí, hodnotím Antergos velmi kladně. Ikony Numix distribuci sluší a zapadá do minimalistického a lehkého vzhledu prostředí. Hodně oceňuji i snahu o ucelenost – Antergos vypadá téměř shodně pod každým správcem plochy.

Není vám tahle nabídka povědomá? Není vám tahle nabídka povědomá?

Jako plus musím hodnotit výběr předinstalovaných aplikací. Kromě dnešních „tutovek“, jako je například přehrávač videa Totem, Antergos přichází s předinstalovaným Chromiem, navíc už během instalace vám Antergos nabídne některé další programy, jako LibreOffice nebo ovladače pro tiskárny HP.

Jednotný styl – takhle to má vypadat Jednotný styl – takhle to má vypadat

Nezkušeného uživatele ovšem může zmást absence jakéhokoliv obchodu s aplikacemi. Aplikace musíte instalovat ručně ze správce balíků, který má ale naštěstí v systému alespoň grafickou nadstavbu. Výjimkou je snad jen GNOME Apps, který je dostupný samozřejmě pouze s předinstalovaným GNOME Shellem.

Hodnocení ve zkratce

Antergos je velmi svižný operační systém, který ovšem stále trpí určitými neduhy v oblasti lokalizace a hardwaru. S úspěšností se mi ale Antergos podařilo nainstalovat i na starší hardware. Po celou dobu používání se mi v distru pracovalo dobře, k problémům kromě updatu hardwarových ovladačů nedocházelo. Tohle je ale Achillova pata mnoha dalších distribucí a zkušenějším „linuxákům“ se jistě podaří podobné problémy snadno řešit.

Nahoru

Příspěvky

Antergos – když spojíte rychlost a styl
Tomáš 1. 06. 2015, 16:10:29
Odpovědět  Odkaz 
To označení Totemu za "tutovku" mě rozesmálo. Z Totemu se nyní stal paskvil. Bohužel.
Re: Antergos – když spojíte rychlost a styl
Vojtěch Hutla 3. 06. 2015, 18:03:10
Odpovědět  Odkaz 
To nemůžu posoudit, vždy instaluji místo Totemu VLC. "Tutovkou" to myslím tak, že je ve výchozí instalaci ve většině větších distribucí.
Antergos – když spojíte rychlost a styl
Manjaro 1. 06. 2015, 19:03:01
Odpovědět  Odkaz 
Jaký je rozdíl oproti Manjaro Linux?
Re: Antergos – když spojíte rychlost a styl
davkol 1. 06. 2015, 20:32:12
Odpovědět  Odkaz 
Repozitáře.
Re: Antergos – když spojíte rychlost a styl
Peťovský 2. 06. 2015, 10:08:34
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak. Jsou tam jiné repozitáře.
Na manjaro jsem přešel z ArchLinuxu právě proto. U Archu jsem skoro po každé aktualizaci musel řešit nějaký problém (špatně fungující klávesy, ovladače grafiky, české znaky, apod...)
U manjara se mi to stává jen občas, cca jednou až dvakrát do roka.
Například teď, po instalaci 0.8.12 na nový notebook a aktualizaci, se mi systém sekne při bootu :D
Ještě jsem to neměl čas řešit, tak to běží na neaktualizovaný systém.
Štefan Uram Antergos – když spojíte rychlost a styl
Štefan Uram 1. 06. 2015, 20:16:07
Odpovědět  Odkaz 
Antergos používam už nejaký ten piatok a zatiaľ sa nemôžem sťažovať. Prešiel som z Manjaro.
Po čase mi začala vadiť záťaž GNOME3 tak používam i3 a odvtedy žiadne záseky alebo padanie.
Náhodné problémy s wifi modulom a audio výstupom tu mám bohužiaľ takisto ako na ostatných distribúciách, ale už som si zvykol :-P.
Antergos – když spojíte rychlost a styl
L_l 5. 06. 2015, 07:45:05
Odpovědět  Odkaz 
Numix rozhodně špatný není, i když někdo by si na něj mohl zvykat poněkud delší dobu. Antergos mi bohužel nefungoval s prostředím KDE. S KDE se systém nechoval, jak by měl, tj. absence Numixu, hodně chybových hlášek po instalaci, které jsem neuměl identfikovat a opravit. Ale např. GNOME fungovalo bez problémů. Svižně a bez chybových hlášek a jiných problémů.
Antergos – když spojíte rychlost a styl
ToPos 6. 06. 2015, 17:43:32
Odpovědět  Odkaz 
V další verzi Antergose by měla být plně podporovaná čeština.
Antergos – když spojíte rychlost a styl
Marek Pszczolka 7. 08. 2015, 10:03:19
Odpovědět  Odkaz 
Antergos, poslední verzi, zrovna používám a nemůžu si jej vynachválit. Naprosto moderní a rychlý systém. Jen jsem si teda nasadil defaultní adwaitu, vlastní Glassfull téma pro Gnome Shell a ikony střídám - buď Faience Azur nebo Cheser. Nějak mi ten Numix nesedí a ikony mi připadají, jako by je malovaly děcka na základní škole ve Windows Malování :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz