přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Etomite CMS: Tipy, triky, vylepšení

Etomite CMS: Tipy, triky, vylepšení

etomite_logo.jpg

V posledním díle o Etomite CMS se dozvíte několik tipů, triků a vylepšení, které se vám mohou hodit. Máte rádi Texy? Lpíte na vyšší bezpečnosti? Chtěli byste v Etomite obrázkovou galerii nebo návštěvní knihu?


Odkazy mimo Etomite

Na začátku tohoto seriálu jste se dozvěděli, jak vytvářet dokumenty v rámci Etomite. Co když ale chcete mít ve stromu odkazů i odkaz na stránku, která není součástí Etomite? Například na fórum vašich stránek, nebo úplně mimo doménu? V menu navigace se v sekci Vytvořit nachází kromě odkazu na vytvoření dokumentu i položka Nový odkaz.

Vytvoření odkazuVytvoření odkazu

Při tvorbě odkazu postupujete naprosto stejně jako při vytváření dokumentu. Chybí jen karta Obsah, která je nahrazena jendím políčkem Hypertextový odkaz na kartě Identifikace dokumentu. Do tohoto políčka můžete napsat cestu odkazu tak, jak jste zvyklí například z HTML tagu <a>. Tedy absolutně, jak ji vidíte na snímku, nebo relativně včetně použití zástupných teček (.. nebo .). Můžete tak například odkazovat i na dokument z Etomite, což se hodí, pokud chcete vytvořit na jeden dokument odkaz z různých větví menu stránek. Bohužel však nejde použít zástupce [~X~], o kterém jsem psal ve čtvrtém dílu o šablonách a chuncích.

Karta Nastavení dokumentuKarta Nastavení dokumentu

Karta Nastavení dokumentu se od vytváření dokumentu příliš neliší, logicky chybí položky pro nastavení šablony a volba o externím editoru. Po uložení je odkaz ve stromu v administraci reprezentován jiným obrázkem, na stránkách není odkaz od dokumentu nijak odlišen, nepoznáte ho ani podle toho, kam odkaz vede, je řešen přesměrováním. V našem případě tedy odkaz povede na www.nejaky-etomite-web.cz/linuxexpres.htm a až potom je návštěvník webu přesměrován na www.linuxexpres.cz. Přesměrování je řešeno HTTP hlavičkou, což považuji za nejkorektnější řešení. Odkaz může být i složkou.

Obrázek ve stromu dokumentůObrázek ve stromu dokumentů

Kontextová nabídka stromu dokumentů

Z osobní reakce administrátora česko-slovenského Etomite fóra na druhý díl tohoto seriálu jsem se dozvěděl, že o jedné funkcionalitě stromu dokumentů jsem neměl ani tušení. Proto o ní píši až v posledním díle. V administračním rozhraní, ve stromu dokumentů, můžete totiž na název dokumentu kliknout pravým tlačítkem myši a zobrazí se vám nabídka umožňující provést s dokumentem rychle některé akce, jako jeho (ne)publikování apod. Je to výrazně příjemnější než zdlouhavější postup pomocí editace dokumentu.

Kontextová nabídka stromu dokumentůKontextová nabídka stromu dokumentů

Etomite s Texylou

Máte rádi Texy syntaxi? Chtěli byste používat Texy v Etomite? Není nic jednoduššího. Existuje balíček Etomite s Texylou, který vznikl právě díky česko-slovesnké komunitě kolem Etomite. Texyla je univerzální a jendoduchý Texy editor. A o čem že to tady celou dobu mluvím, co to Texy je? Texy je také český vynález, vytvořil ho David Grudl. Jedná se o speciální syntaxi, která je převáděna do validního (X)HTML kódu, rozumí české typografii a je jednoduchá na naučení. Texy si můžete vyzkoušet, stejně jako Texylu.

Texyla v ostrém provozu na Etomite.skTexyla v ostrém provozu na Etomite.sk

Pokud chcete používat Etomite s Texylou, je dobré se tak rozhodnout už na začátku, přechod z normální verze Etomite může být trochu náročnější. Pro novou verzi Etomite s Texylou stačí stáhnout speciální balíček a instalovat Etomite z něj.

Omezení přístupu do administrace

Možná jste paranoidní, možná prostě jen vyžadujete vyšší bezpečnost. Na tom nezáleží, důležité je, že je možné omezit přístup do administrace Etomite definováním akceptovatelných IP adres. Pokud toto chcete, stačí do souboru /manager/.htaccess přidat několik řádek:

Order Deny,Allow
Deny from all
Allow from 127.0.0.1 # komentář

Místo 127.0.0.1 samozřejmě použijte jinou konkrétní IP adresu. Poslední řádek zopakujte pro všechny IP adresy, které chcete povolit.

Vypnutí Etomite

V případě, že provádíte update Etomite nebo z jiného důvodu potřebujete Etomite vypnout, můžete tak učinit v konfiguraci na kartě Stránky a server. Budou vás zajímat položky Status stránky a Nedostupné stránky. Pomocí první položky Etomite vypnete, pomocí druhé oznámíte uživatelům, co se děje.

Konfigurace EtomiteKonfigurace Etomite

Galerie obrázků

Chcete mít v Etomite galerii obrázků? Vzhledem k rozšířitelnosti pomocí snippetů se nejedná o problém. Existuje několik možností. Dva celkem jednoduché snippety fungují tak, že fotky včetně miniatur je třeba nejdříve nahrát například pomocí FTP klienta do adresářové struktury webu a snippet se postará o jejich zobrazení. Třetí snippet je mírně složitější a umožňuje nahrávání obrázků přímo z webového prohlížeče.

Snippet [[EasyPeasyGallery]] je jedním z těch jednodušších. Pro jeho použití vytvoříte v adresářové struktuře webu složku s galerií. Ta bude obsahovat dvě podsložky. Jednu s náhledy obrázků, pojmenovanou thumbs. Druhou se samotnými obrázky, pojmenovanou large. Obrázky a náhledy musí mít stejné názvy a stejné přípony. Pak na stránce, kde chcete mít galerii zavoláte snippet pomocí [[EasyPeasyGallery?directory=imgs/galerie]], kde imgs/galerie je cesta ke galerii. Tímto způsobem můžete vytvořit galerií několik. Jak snippet vypadá, se můžete podívat třeba na stránkách o hře The Neverhood. Jednotlivé prvky můžete ostylovat pomocí CSS tříd (prohlédnout si je můžete například v tomto CSS souboru v sekci EPG).

Další možností je snippet [[highslidegal]], který se ovládá velice podobně. Můžete si ho prohlédnout na Etomite.sk.

Třetí snippet se jmenuje [[EtoGal]] a jeho administrace je mnohem náročnější. Jedná se o velmi komplexní snippet, o kterém se více dozvíte na oficiálním Etomite fóru.

Návštěvní kniha

Snippetů pro návštěvní knihu je samozřejmě také několik. Jako nejpoužitelnější jsem vyhodnotil českou upravenou verzi s pracovním názvem GuestBook5. Pro jeho použití je potřeba vytvořit uživatele guestbook, který bude mít povolené odesílání zpráv. Pak stačí zavolat snippet pomocí [[GuestBook]], respektive [!GuestBook!]. Věnujte zvýšenou pozornost konfiguraci ve vrchní části snippetu. Budete k němu potřebovat navíc snippet [[AntiSpam]] a tento kousek javascriptu, který zavoláte v hlavičce stránky.

GuestBook5GuestBook5

Kam dál?

Seriál o Etomite CMS je u konce. Pokud chcete vědět více, můžete se zeptat buď v komentářích pod článkem nebo raději na česko-slovenském Etomite fóru.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Odkaz pomocou [~ID~]
Matej Kolesár 10. 04. 2009, 09:26:38
Odpovědět  Odkaz 
Len doplním, že [~ID~] môže byť použité iba namiesto URL adresy a zástupca, čiže URL alias musí byť JEDINEČNÝ a nesmie sa zhodovať s URL aliasom, ktorý ste v Etomite už použáva. Možno Vás teraz napadá, že na jeden dokument vrámci stromovej štruktúry budete mať duplicitnú adresu... nie, platný (plnohodnotný) URL alias bude iba ten, ktorý sa nachádza v identifikáciách dokumentu a ten odkazový URL alias bude plniť IBA úlohu presmerovania. Výhoda môže byť aj v tom, ak ste náhodou premenovali URL alias v nejakom dokumente a chceli by ste, aby bola pôvodná adresa presmerovaná na aktuálnu.
Re:Odkaz pomocou [~ID~]
Miro Hrončok 10. 04. 2009, 12:17:42
Odpovědět  Odkaz 
Tak to jsem teď vůbec nepochopil.
Etomite CMS: Tipy, triky, vylepšení
Matej Kolesár 10. 04. 2009, 15:41:39
Odpovědět  Odkaz 
Nj, mám tam chybu, nemalo byť "duplicitnú adresu", ale "duplicitný obsah na dve rôzne odkazy", čiže toto nehrozí lebo link presmerováva. Pointa je tá, že [~ID~] sa môže používať, ale len v URL adrese (kam smerovať odkaz). Písal som to iba kvôli tomu, že ak by niekoho napadlo použiť ID aj v URL zástupcovi, tak toto už logicky nie je možné, pretože zástupca musí byť jedinečný (Etomite na zhodu upozorní)...
Etomite CMS: Tipy, triky, vylepšení
Dj 6. 11. 2009, 19:27:43
Odpovědět  Odkaz 
mě by akorat zajimalo proc v tom text. editoru mi to obskakuje jeden radek??? jak se toho zbavim?? takze mam treba
Ahoj

Karle

takle ob radek
Re:Etomite CMS: Tipy, triky, vylepšení
Matej Kolesár 27. 12. 2009, 17:23:17
Odpovědět  Odkaz 
Ak chceš, aby ti neodstakovalo po odstavcoch, tak skús použiť klávesovú skratku [Shift + Enter]. Je to vlastnosť takmer všetkých WYSIWYG editorov... dokonca aj MS Word 2007 je to založený na tom istom princípe 'odskakovania'.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog