přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android

F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android

fdroid_perex.png

Ak vám záleží na slobodnom a otvorenom softvéri, bezpečnosti a nie ste spokojný s platformou Google Play, pomôcť by vám mohol F-Droid.


Google Play určite vyniká svojou rozsiahlou ponukou dostupných aplikácií, no je známe, že spoločnosť Google príliš dôkladne kvalitu aplikácií na Google Play nekontroluje. V lepšom prípade sa môže stať, že aplikácia získava o vás a vašom zariadení informácie prostredníctvom reklám, ktoré poskytuje samotný Google. V tom horšom prípade môže aplikácia zbierať informácie pre tretie strany, byť doslova malware, či tažiť bez vášho vedomia kryptomeny.

F-Droid je softvérový repozitár spravovaný komunitou pre systém Android, ktorý obsahuje iba FOSS aplikácie. Proces prijatia aplikácie cez F-Droid je oveľa zdĺhavejší a náročnejší ako pri Google Play a ich automatizovanom procese, pretože všetky aplikácie odoslané F-Droidu prechádzajú prísnym výberom a kontrolou. Znamená to, že síce F-Droid ponúka oveľa menej aplikácií, ale máte väčšiu istotu, že budú nie len bezpečné, ale tiež licencované pod jednou zo slobodných open-source licencií. Výber kvalitných aplikácií napriek ich menšiemu počtu nie je vôbec márny. Za pozornosť stojí napríklad OpenVPN for Android či e-mailový klient K-9 Mail, ale ponuka je pomerne pestrá vo všetkých kategóriách.


Aplikácie sa dajú sťahovať vo formáte APK priamo zo stránky F-Droidu, alebo cez aplikáciu F-Droid, ktorá funguje veľmi podobne ako Google Play. Táto aplikácia pritom zvláda aj základné funkcie, akými sú napríklad kontrola aktualizácií, notifikácie či pridávanie externých repozitárov. Implementovaná je aj lokalizácia pre český jazyk, ale slovenský preklad ešte zatiaľ dokončený nie je. F-Droid má aj repozitár na stránke GitLab, čo by mohlo byť pre vás zaujímavé, ak sa zaoberáte vývojom mobilných aplikácií.

fdroid_app1.png fdroid_app2.png

Viac informácií spolu s celým katalógom aplikácií je dostupných na oficiálnej stránke F-Droidu.

Nahoru

Příspěvky

F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android
Petr Ježek 30. 08. 2018, 19:19:52
Odpovědět  Odkaz 
Mám, požívám.
F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android
fela 31. 08. 2018, 09:58:24
Odpovědět  Odkaz 
F-Droid má menší počet aplikácii (ale samozrejme aj tak sa rátajú na stovky), ale stojí to za to. Škoda, že sa Google tak pokazil. So starým 'gúglom' (15 rokov nazad) má spoločné len meno. A to si pamätám tie diskusie, keď som vtedy tvrdil, že ak sa rozrastie, stane sa z neho obdoba Microsofu :(
Re: F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android
marekz 14. 09. 2018, 08:58:58
Odpovědět  Odkaz 
Google sa nepokazil. Iba opravuje chyby a omyly. Áno, otázkou ostáva čo je výsledok. To Google nepredpokladal pred 15 rokmi. Nie je prorok Rak a preto je súčasný stav taký aký je.
F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android
1 26. 09. 2018, 14:54:27
Odpovědět  Odkaz 
Pouzivam F-Droid uz asi 4 roky a i kdyz je velka cast aplikaci jen nepouzitelny balast, jsou tam take klicove dulezite perly jako:
- Mozilla Fennec (=rebrandovany Firefox)
- K-9 Mail
- Simple File Manager
- Simple Gallery
- NetGuard
- Yalp store (anonymni proxy pro Google play)
- Termux (Linux-like prostredi v terminalu, pouzivam hlavne na stahovani videi pomoci kombinace Share to: Termux + Termux URL opener + pip install youtube-dl)
- OsmAnd~
- Document Viewer (PDF)
- Hacker's Keyboard (na tabletu/landscape mobilu jde shiftem a sipkama a Ctrl+C/Ctrl+V paradne editovat text jako na PC)
- AnySoft Keyboard (pouzivam pouze na pridavani Emoji do kalendare)
- DAVDroid (CalDav a CardDav synchronizace)
- Calendar Import/Export (zaloha kalendaru do souboru + obnoveni)
- Offline Calendar (vytvareni a nastavovani barev lokalnim kalendarum)
- Flym (RSS ctecka)
- Barcode scanner
Re: F-Droid: Slobodný softvér pre váš Android
fela 27. 09. 2018, 19:09:35
Odpovědět  Odkaz 
Ďakujem za príspevok, idem nejaké tieto aplikácie skúsiť...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz