přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi

Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi

Far_Manager_icon.png

Dvoupanelové programy pro správu souboru ještě zdaleka neřekly své poslední slovo. Far Manager je svobodný správce se širokou škálou funkcí, kterou lze dále rozšiřovat prostřednictvím doplňků.


Dvoupanelová správa souborů

Je stále mnoho uživatelů, kteří nedají dopustit na dvoupanelové správce souborů a i v grafickém prostředí nechtějí přetahovat ikony souborů mezi okny, klikat na ně pravým tlačítkem myši nebo dlouze přemýšlet, jakou klávesovou zkratku použít pro tu či onu funkci.

Asi prvním a zcela jistě nejznámějším zástupce této rodiny programů býval Norton Commander, po němž následoval také hodně známý Volkov Commander a dodnes se v linuxovém světě velmi hojně používá Midnight Commander. Trochu v jejich stínu zůstává jiný program tohoto druhu: Far Manager.

Dvoupanelový souborový správce Far Manager Dvoupanelový souborový správce Far Manager


Far Manager je konzolová aplikace pro Microsoft Windows (pro Linux a další systémy bohužel zatím verze nejsou a je otázka, zda někdy budou), původně šířená jako shareware a nyní již delší dobu (ve vývojové větvi necelých 7 let) poskytovaná pod svobodnou licencí BSD. Kromě zdrojových kódů si zájemce může samozřejmě stáhnout instalační balíčky pro 32bitovou i 64bitovou architekturu x86.

Prostředí programu

Kdo si Far Manager nainstaluje a spustí, při první pohledu si může říct: „Vždyť je to Norton!“ (samozřejmě pokud ho kdysi zažil). Opravdu tak na první pohled vypadá – výchozí modrá barva panelů i celkový vzhled takovou asociaci vyvolávají, podobně jako základní sada operací přes funkční klávesy (kopírování pomocí F5, přejmenování/přesun F6, mazání F8 atd.). Ovšem to je asi tak všechno, protože Far toho umí nesrovnatelně víc.

Základní vlastnosti má samozřejmě společné se svými předchůdci. Dvoupanelová konzolová práce je velmi rychlá a na operace typu přejmenování nebo zkopírování souborů bude těžko hledat konkurenci. Na druhou stranu je třeba zapomenout na náhledy souborů, rozlišení jejich typů je však do určité míry možné (barevně).

Kromě základních funkcí dostupných především přes funkční klávesy (F1–F12), případně přes sadu menu vyvolávanou klávesou F9, lze klávesami Shift, Ctrl a Alt (plus jejich kombinacemi) přepínat na další sady funkcí. Lze se tak snadno dostat například do tvorby archivů, vytváření odkazů na soubory (ano, i ve Windows to lze, a to už poměrně dlouho – klasický Průzkumník to však před uživateli úspěšně tají) nebo měnit způsob a pořadí zobrazení souborů.

Vytvoření archivu v programu Far Manager Vytvoření archivu v programu Far Manager


Je k dispozici čeština (v programu jako takovém; netýká se většiny pluginů), i když je občas otazné, zda jsou používané české zkratky dostatečně intuitivní a zda by nebylo přece jen lepší přepnout na angličtinu. K plné škále funkcí se lze dostat přes sadu menu, tam se českým uživatelům přece jen jejich mateřština může hodit. Program lze ovládat i myší, a to jak ve smyslu vyvolávání nabídek a funkcí, tak i přetahování souborů a jejich skupin mezi panely.

Co všechno Far Manager umí

Funkcí je v programu opravdu mnoho, proto zde není prostor na nějaký podrobnější popis. Tady jsou některé z nich heslovitě (bez uspořádání):

  • práce s archivy (ZIP, 7-Zip, TAR, ...)
  • správa procesů (místní i vzdálená – prohlížení, ukončování, změna priority, ...)
  • práce se sítí SMB/CIFS (procházení sítě, přístup k souborům, mapování síťových disků, ...)
  • využití dočasného panelu pro soubory
  • vnitřní textový prohlížeč a editor (s podporou mnoha kódování, se zvýrazňováním syntaxe různých jazyků atd.)
  • porovnávání souborů (jednoduché i pokročilé)
  • hromadné přejmenovávání souborů
  • práce v konzoli (mnohem lepší než cmd.exe)
  • aplikace příkazu na vybrané soubory

Chování těchto i jiných funkcí lze v poměrně širokém rozsahu nastavovat. Většinou vyhoví výchozí nastavení, ovšem třeba mazání standardně probíhá do koše, což u mnohých uživatelů není to, co by si představovali.

Správa procesů („prohlížecí“ klávesou F3 se zobrazí podrobné informace o zvoleném procesu) Správa procesů („prohlížecí“ klávesou F3 se zobrazí podrobné informace o zvoleném procesu)


Pokud je k nějaké operaci potřeba oprávnění administrátora, Far si ho umí vyžádat (a případně i zapamatovat). Prováděné operace se mohou ukládat (a také ve standardním nastavení ukládají) do historie, takže si lze pozdější práci významně usnadnit – týká se to i příkazů spouštěných v konzoli.

Pluginy pro Far

Jednou z hlavních výhod programu Far Manager je jeho systém pluginů (v češtině označovaných jako moduly). Několik jich je přibalených k základní instalaci – to jsou například moduly pro práci s procesy, archivy nebo pro hromadnou konverzi velikosti písmen v názvech souborů. Mnohem více si jich ale lze stáhnout a doinstalovat.

Tím se možnosti programu ještě dále rozšíří a lze ho využívat i pro účely, které jsou hodně vzdálené tomu, co se rozumí pod pojmem „správa souborů“. Toto jsou některé zajímavé pluginy:

  • NetBox – přístup ke vzdáleným úložištím přes FTP, SFTP a SCP
  • Registry browser – umožňuje procházet registry Windows, jako kdyby to byl adresářový strom
  • Multimedia Viewer – prohlížeč/přehrávač multimédií bez opuštění programu
  • Event Viewer / NT Events – prohlížeč systémových událostí
  • Photo Hosting client – klient pro přístup k fotogaleriím, jako Picasa nebo Flickr
  • SQLiteDB – editor databází SQLite
  • Observer – umožňuje procházet souborové kontejnery a získávat z nich obsah
  • MultiHasher – počítá různé heše: MD5, SHA1, SHA256, ...
  • User manager – správce uživatelů, skupin, práv k souborům a jejich sdílení

Pluginů je k dispozici mnohem a mnohem víc, i když samozřejmě nemusejí být všechny kvalitní, stabilní a spolehlivé. Určitou komplikací také je, že vzhledem k ruskému původu programu jsou u některých pluginů informace jen v ruštině (i když plugin sám je i anglicky, případně v dalších jazycích).

Vytvoření nového SFTP připojení v pluginu NetBox Vytvoření nového SFTP připojení v pluginu NetBox

Používáte Windows? Určitě Far Manager vyzkoušejte!

Mám-li určit největší nevýhodu Faru, pak je to bezpochyby fakt, že existuje jen pro Windows. Tak kvalitní, funkčně obsáhlý a snadno rozšiřovatelný správce souborů na Linuxu jednoznačně chybí, již zmíněný Midnight Commander je co do škály funkcí někde okolo 10–20 % toho, co umí Far Manager. Je to tedy výzva pro ty, kdo by se chtěli chopit portování Faru na Linux.

Jiné nevýhody Faru by se asi hledaly těžko, přesněji řečeno by byly subjektivního charakteru – každému zkrátka může vyhovovat něco jiného. Naopak výhod je mnoho, od rychlosti běhu i používání přes škálu funkcí (s možností je přidávat pomocí pluginů) až samozřejmě po svobodnou licenci. Kdo tedy pracuje v systému Windows a ještě Far Manager nevyzkoušel, o hodně přišel a má nejvyšší čas to napravit.

Nahoru

Příspěvky

Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
PL 9. 06. 2014, 19:29:21
Odpovědět  Odkaz 
Ovanula mě dávka příjemné nostalgie.

Můj první FM byl XTree, který je ještě předchůdcem Nortona, potom samozřejmě Norton a po něm pro mě do dnes na DOSu nepřekonaný DOS Navigator, kde byl i hexa editor a úprava sejvů ve hrách a cheatování bylo rázem hračkou :-)

Mimochodem Midnight je to první co po instalaci Linuxu instaluji. Ať už pro rychlé prohlížení config souborů, jejich editaci nebo pohodlné Shellové spojení.

Far je co do počtu možností co umí opravdu něco.
Re: Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Petr Ježek 15. 06. 2014, 21:01:36
Odpovědět  Odkaz 
XTree (používal jsem jej v době práce na Windows přednostně před NC) nebyl předchůdce Norton Commanderu, šlo o zcela odlišnou technologii a strukturu zobrazování souorů. XTree má své následovníky ve stromově uspořádaných FM, následníci NC (a MC) pak ve dvoupanelových. FAR Manager se vedle zmíněných dvoupanelových FM a všech těch Salamanderů jevil jako zcela postradatelný, nic významnéhpo neposkytoval a neposkytuje.
Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
yerry 9. 06. 2014, 21:53:48
Odpovědět  Odkaz 
Kedysi dávno som Far skúšal. Neviem, či by malo portovanie tohoto programu nejaký zmysel. U Win jeho prínos vidím, keďže shell na tej platforme je riadne osekaný. Ale u GNU/Linuxu s jeho základnými aplikáciami? Už MC má tých funkcií viac ako dosť, ostatné sú vecou shellu a malých konzolových aplikácií resp. skryptov. Väčšinou postačuje aj ranger.
Re: Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Petr Ježek 15. 06. 2014, 21:05:55
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas, nic zajímavého pro linuxové prostředí...
Re: Re: Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
DoG 11. 08. 2019, 02:11:21
Odpovědět  Odkaz 
naopak, duvod proc zustat s Windows. Nejuzitecnejsi tool za poslednich 15let.
Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Ales 10. 06. 2014, 22:31:01
Odpovědět  Odkaz 
Far Manager jo tak na nej rad vzpominam :-) cele roky jsem ho puzival na file system K750i atd :-)
Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Martin 10. 06. 2014, 22:53:39
Odpovědět  Odkaz 
DOUBLE COMMANDER - RULÉÉÉÉZZZZZZZZZZZZ!!!! Tyhle manažery, jak z doby pravěku jsou již za zenitem :-p
Lukáš Jelínek Re: Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Lukáš Jelínek 10. 06. 2014, 23:19:22
Odpovědět  Odkaz 
O Double Commanderu jsme vydali článek v září: http://www.linuxexpres.cz/software/double-commander-dvojpanelovy-spravca-suborov-nielen-pre

Jinak programy jako Far Manager jsou určeny pro ty, kdo chtějí skutečně efektivně pracovat, ne trávit čas klikáním. Přirovnal bych to například k používání klasické počítačové klávesnice v době, kdy je v módě šmejdit prstem po displeji.
Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Student 17. 06. 2014, 14:20:01
Odpovědět  Odkaz 
FAR je OK... ale s tvrdením že niečo podobné v Linux-och nie je... nesúhlasím. Ja osobne preferujem KRUSADER a naopach niektoré jeho funkcie márne hľadám vo Win.
Lukáš Jelínek Re: Far Manager: dvoupanelový správce souborů s širokými možnostmi
Lukáš Jelínek 17. 06. 2014, 15:50:44
Odpovědět  Odkaz 
Krusader především není v konzoli, je to program s GUI. Jediný rozumně použitelný konzolový dvoupanelový správce souborů je MC, který ale funkcemi zase tak moc neoplývá.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog