přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next

Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next

fedora.png

Téměř po roce vyšla nová verze Fedory. Kromě novinek v samotné distribuci je zde ještě jedna podstatná změna, a tou je rozdělení Fedory na Workstation, Cloud a Server. V této recenzi se budu věnovat produktu Workstation. Co je nového a co očekávat do budoucna?


Pro uživatele Fedory se při přechodu na Workstation prakticky nic nemění – výchozím prostředím zůstane GNOME a nijak se prozatím nebudou měnit ani výchozí aplikace. Více si o podstatě iniciativy Fedora.next můžete poslechnout v záznamu prezentace Jirky Eischmanna z konference LinuxDays 2014 na YouTube.

Instalace a první krůčky

Dostáváme se k samotné distribuci. Po spuštění vás přivítá prostředí GNOME v nejnovější verzi 3.14.2. Změn je poměrně hodně i kvůli tomu, že předchozí vydání Fedory obsahovalo GNOME 3.10, takže povýšením tentokrát přeskočíte GNOME 3.12. Čeho si všimnete? Třeba Totem, aplikace pro přehrávání videí, byl přejmenován na Videa, dále se spousta vylepšení a změn odehrála v aplikacích Počasí a Software.

GNOME Software lze teď bez problémů používat ke správě softwaru i k jeho aktualizacím. Aplikace je svižná, přehledná a líbivá, obsahuje funkce jako jsou hodnocení aplikací, galerie screenshotů a další. Spousta změn se odehrála ve správci oken Mutteru. Kromě optimalizací (které lze pocítit zejména na starších strojích) a oprav chyb se nyní umí chovat jako Wayland compositor. Doporučuji si přečíst recenze GNOME 3.123.14, které vám poskytnou přehled toho, co od GNOME 3.14 očekávat.

Fedora 21, na první pohled jen nová tapeta Fedora 21, na první pohled jen nová tapeta

Fedora 21 cílí primárně na vývojáře, pro které je v nové verzi také spousta novinek. Oproti ostatním distribucím pak vyčnívá hlavně DevAssistant, který oproti verzi obsažené ve Fedoře 20 udělal obrovský pokrok. S jeho pomocí hravě nastavíte vývojové prostředí pro nepřeberné množství jazyků a nebo třeba rovnou pro vývoj mobilních aplikací. Samozřejmostí jsou pak aktuální verze Pythonu, Ruby, PHP a dalších.

DevAssistant pomůže s přípravou vývojového prostředí DevAssistant pomůže s přípravou vývojového prostředí

KDE a ti další

Pár změn se událo i v případě dalších grafických prostředí. V repozitářích už jsou dostupné KDE Frameworks 5, které slouží zejména jako základ pro Plasmu 5. Ta sice k dispozici v repozitářích prozatím není, ale její instalace je velmi jednoduchá a stačí přidat jen jeden COPR Dana Vrátila. Z dalších známých prostředí třeba Mate povýšilo na verzi 1.8 a Cinnamon na 2.4. V obou případech se jedná spíše o opravy chyb a optimalizace. Přibyly i balíčky pro LXQt, které však prozatím nelze kvůli nedořešeným závislostem nainstalovat.

Prostředí KDE Prostředí KDE

Co nového pod kapotou?

Kromě na první pohled patrných novinek se toho spousta změnila i v samotném „jádře“. Vždyť od vydání Fedory 20 už uplynul téměř celý rok a to je v oblasti Linuxu velmi dlouhá doba. Některé balíčky byly samozřejmě aktualizovány i ve starší Fedoře, ale spousta jich je prostě zmražená a kromě bezpečnostních oprav aktualizovány nebyly. Fedora 21 tedy přichází s nejnovější verzí linuxového kernelu 3.17, X Serveru 1.16.1 (oproti 1.14.4 ve Fedoře 20) a aktualizovanou knihovnou Mesa na poslední verzi 10.3.



Ta přináší zejména podporu standardu OpenGL 3.3 a mnoho opravených chyb a výkonnostních vylepšení. Dostalo se i na aktualizace 2D ovladačů. Třeba poslední verze ovladače pro grafické karty Intel ve výchozím nastavení využívá novou architekturu pro vykreslování – SNA místo UXA. Rozdíly ve výkonu jsou markantní napříč celým spektrem všech podporovaných čipů.

Dále bych chtěl upozornit uživatele „prehistorických“ grafik na odstranění podpory některých zastaralých grafických ovladačů (konkrétně APM, Cirrus, Glint, i128, i740, Mach64, MGA, Neomagic, R128, Rendition, S3virge, Savage, SiliconMotion, SiS, Tdfx a Trident). Uživatelé těchto karet si budou muset X Server spolu s patřičným ovladačem zkompilovat sami.

Fedora 21 Graphics Stack Updates (francois, CC-BY) Fedora 21 Graphics Stack Updates (francois, CC-BY)

Závěr?

Novinek je za dlouhých dvanáct měsíců opravdu spousta a ještě více je jich v plánu pro další rok. Jestliže nepatříte mezi majitele grafik, jejichž podpora byla odstraněna, tak nemáte jediný důvod odkládat aktualizaci. Fedora 21 je příjemná aktualizace, která potěší.

Díky několika odkladům bylo opraveno mnoho chyb a je skoro nemožné nějakou objevit. V případě, že máte už nepodporovanou grafiku, tak bude asi nejlepší cestou přechod na CentOS 7, který jakožto klon Red Hat Enterprise Linuxu tyto čipy podporuje a bude udržován ještě několik let. Podpora Fedory 20 však pravděpodobně skončí už příštím rokem.

Co čekat dál?

Na závěr bych si ještě dovolil zmínit se o změnách, které můžeme čekat v příštích verzích. V dohledné době Fedoru čeká přechod na správce balíčků dnf, který nahradí už zastarávající a pomalý yum. Sám jej už téměř rok používám a aktuálně mi v něm nechybí jakékoliv funkce a je ve srovnání s yumem znatelně rychlejší.

A samozřejmě Wayland, ten už teď ve Fedoře 21 funguje skvěle a prakticky si nelze všimnout rozdílu oproti X Serveru. Největším problémem je aktuálně absence podpory v uzavřených ovladačích grafik AMD a NVIDIA. Druhá jmenovaná firma má k podpoře tohoto protokolu asi blíže, protože už implementovala podporu pro rozhraní EGL, které je pro Wayland nutností.

Preferujete prostředí MATE? Preferujete prostředí MATE?

Nečekal bych, že se ve Fedoře 22 objeví Wayland jako výchozí možnost, ale třeba za rok ve Fedoře 23 to není úplně nepravděpodobné. V delším časovém horizontu lze očekávat software collections, kdbus a podporu sandboxingu.

Fedora by dále měla vycházet dvakrát ročně – vždy v květnu a v říjnu. Objevil se i návrh na adaptaci podobné strategie vydávání, jakou Intel aplikuje u svých procesorů – tick-tock. Vždy první vydání by mělo nové funkce a další by cílilo na konzervativnější uživatele, kteří žádají stoprocentní spolehlivost spíše než nové funkce. Na to, jak to nakonec dopadne, si však budeme muset ještě počkat.

Nahoru

Příspěvky

Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
ABC 10. 12. 2014, 17:42:09
Odpovědět  Odkaz 
Nejdřív změní vydávací cyklus na rok a nyní plánují zase 1/2 roční, tomu nějak nerozumím.
Jiří Eischmann Re: Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
Jiří Eischmann 10. 12. 2014, 17:59:02
Odpovědět  Odkaz 
Vývojový cyklus na rok nikdy změněný nebyl. S Fedora.Next bylo tolik práce, že se to prostě za 6 měsíců nedalo stihnout. Původně se plánovalo 8, nakonec se to protáhlo téměř na rok. Nicméně roční vývojový cyklus nebyl cílem. Kdyby se to dalo všechno stihnout za 6 měsíců, tak Fedora 21 vyjde normálně. Nyní se vše jen vrací do starých kolejí.
Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
ABC 10. 12. 2014, 18:07:14
Odpovědět  Odkaz 
Osobně bych uvítal cyklus 9 měsíců, aby bylo dost času na odladění. Šest měsíců mi přijde málo. Je to vidět i na kvalitě jiných distribucí, které mají 1/2 roční cyklus.
Jiří Eischmann Re: Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
Jiří Eischmann 10. 12. 2014, 18:33:29
Odpovědět  Odkaz 
IMHO devítiměsíční cyklus nic nevyřeší. U většiny distribucí, které to zkusily, to dopadlo tak, že se cyklus sice prodloužil, ale čas po zmražení, určený na testování, zůstal prakticky stejný. Fedora 21 měla také vývojový cyklus jeden rok, ale období na testování bylo stejně dlouhé jako u předchozích vydání s půlročním cyklem.

Pokud je člověk trochu konzervativnější, tak si může Fedoru nainstalovat tři měsíce po vydání. Dosáhne ještě stabilnějšího systému než u distribuce s devítiměsíčním cyklem, protože už tři měsíce ji používají tisíce uživatelů. Testeři můžou testovat do aleluja, ale stejně neodhalí všechny chyby, které se projeví až při používání oněmi masami uživatelů.
Re: Re: Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
pepan 11. 12. 2014, 12:22:32
Odpovědět  Odkaz 
Pravda, pravda.
Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
Pakrik 12. 12. 2014, 11:30:14
Odpovědět  Odkaz 
Zdarec , bezim uz na 21 v praci aj doma , v oboch pripadoch mam ale nejake problemy na pracovnom booku (DELL E7440) dochadza k desynchonizaci grafiky a monitoru cez dokovaciu stanicu , takze obcas mi externy monitor preblikne ... zrejme nejaky problem v ovladacoch na starsich bezalo vpohode , na domacom desktope (i7+760+ssd) mam problem s rozbehanim steamu kedze mi failne instalacia gtk2 balika ... no len sranda ze na booku mi instalacia zbehla vpohode ... Takze ostava len reportovat a dufat ze sa mi na to niekto pozrie. Inak samozrejme dobra praca
Fedora 21 – první z rodiny Fedora.next
ivan 14. 02. 2015, 01:23:37
Odpovědět  Odkaz 
Tak neviem ale Fedora 21 je skutocne len pre vyvojarov, lebo aby si clovek instalovat fglrx a k tomu patchoval driver sa mi zda uzivatelsky nepritulne.

Gnome tam je vsak ozaj pekne vyladene chodi ako blesk, no o KDE sa to teda neda povedat, pritom v Ubuntu beha krasne.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz