přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady

Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady

fedora.png

Po několika menších odkladech vyšla Fedora 23 Workstation. Co je nového, co se změnilo a jaký je výhled na Fedoru 24?


Co je jiného na první pohled

Nejvíce na první pohled viditelných změn vyplývá tak jako s téměř každou novou verzí Fedory z nového vydání GNOME. Třeba ve správci souborů Nautilus úplně zmizelo okno s informacemi kopírování/přesouvání a nebo odstraňování souborů. Pokud jednu z těchto akcí zahájíte, tak se místo toho zobrazí koláčový graf v horní části okna. Ten lze kliknutím otevřít a nechat si tak zobrazit více informací o právě probíhající akci.

Nový popover s informacemi o probíhajícím kopírování Nový popover s informacemi o probíhajícím kopírování

Osobně bych uvítal, kdyby se buď popover zobrazil automaticky, případně nějak zvýraznilo místo, kde je průběh znázorněn. Po upgradu na novou Fedoru to byla jedna z věcí, kde mi chvíli trvalo, než jsem si změny všiml. Další významnou novinkou je podpora Google Drive přímo v Nautilu. Není tedy třeba instalovat další balíčky a vše nastavovat – jednoduše přidáte do GNOME svůj účet Google a vše bude fungovat automaticky.

Kromě změn v Nautilu přibyla třeba možnost upgradovat BIOS, případně firmware přímo z GNOME Software. To je realizováno skrze utilitu fwupd a je nutné, aby základní deska podporovala specifikaci UEFI 2.5. A ani toto vydání není výjimkou ve zlepšování podpory Waylandu – už se pomalu, ale jistě dostáváme do fáze, kdy nebude znát rozdíl mezi použitím klasického X serveru a Waylandu.

Nabídka aplikací Nabídka aplikací

Osobně používám právě sezení GNOME Wayland a až na problémy s aplikacemi vyžadujícími ke svému běhu účet root, vše funguje na 100 %. Samozřejmě je v novém GNOME spousta dalších změn a jejich přehled najdete v článku Jirky Eischmanna.

Novinky pod pokličkou

První z novinek nepocítí uživatelé instalující Fedoru 23, ale jen ti, kteří na novou verzi aktualizují z předešlých vydání. Změnil se totiž systém aktualizací ze zastaralého, složitě udržovatelného (a především těžce laditelného) fedupu na dnf-plugin-system-upgrade. Jak již název napovídá, tak jde v podstatě o plugin do výchozího správce balíčků ve Fedoře – dnf.

Prostředí GNOME v distribuci Fedora 23 Prostředí GNOME v distribuci Fedora 23

Stahování balíčků proběhne ještě ve spuštěném systému a aktualizace pak v offline režimu. Zde je však obrovský rozdíl v tom, jak aktualizace balíčků probíhá. Původní nástroj fedup využíval nezdokumentované vlastnosti systemd, které v jeho posledních verzích už nefungovaly tak, jak by fedup potřebovalo. Naproti tomu nový aktualizační nástroj využívá stejný postup jako běžné aktualizace balíčků skrze GNOME Software.

Konečně byl také dokončen přechod na novou verzi Pythonu. Na tomto vývojáři pracovali několik let a nyní je konečně Python 3 výchozím. Do Fedory 23 se pak dostala poslední verze technologie pro sandboxing aplikací – xdg-app. Pro běžné uživatele to zatím není, ale vývojáři už si mohou s xdg-app hrát a pomalu své aplikace na změnu připravovat.

Přečtěte si, jak se v distribuci Fedora řeší problémy linuxového desktopu.



Co se rýsuje dále?

Co čekat od Fedory 24 a dalších? Christian F. K. Schaller se o dalších plánech rozepsal na svém blogu. GNOME Builder získá podporu pro vytváření aplikací ve formátu xdg-app, což ještě více usnadní ostatním vývojářům přechod na tuto technologii. Richard Hughes se bude snažit, aby se takové aplikace daly normálně instalovat přes GNOME Software.

Startovací nabídka v prostředí KDE/Plasma Startovací nabídka v prostředí KDE/Plasma

A nakonec je plánováno i zlepšení kompatibility s binárními ovladači, takže třeba notebooky vybavené technologií Optimus bude jednodušší správně nakonfigurovat tak, aby systém vhodně přepínal mezi integrovanou a vyhrazenou grafickou kartou. A samozřejmě se zlepší podpora Waylandu – ten by podle aktuálního plánu měl být v příští verzi výchozím na podporovaných konfiguracích. Kromě toho by měly aplikace LibreOffice a Firefox podporovat Wayland přímo, aktuálně se spouštějí jen přes Xwayland.

S aktualizací nespěchejte

Nová Fedora je skvělý systém, kterému toho nelze moc vytknout. Upgrade určitě nevynechejte, jen s ním raději několik týdnů počkejte. Přece jen je možné, že se v novém aktualizačním mechanismu objeví chyby. Pokud však hodláte instalovat čistou Fedoru, tak určitě zvolte nejnovější vydání.

Jak nová Fedora vypadá, si můžete podrobně prohlédnout na českém komunitním webu mojefedora.cz. Kromě výchozího prostředí GNOME tam naleznete také snímky dalších desktopů, jako jsou KDE a nebo Mate.

mojefedora.png

Nahoru

Příspěvky

Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Marp 4. 11. 2015, 22:57:13
Odpovědět  Odkaz 
Jen ty ikony a vzhled jsou furt jako z roku 1995... Ono je starou "obchodnickou" pravdou: Vzhled (/Design) prodává!!! Proč to tak není u Linuxu (byť jsou vývojáři, kteří dělají vzhledy i ikony, které jsou moderní a použitelné!) je mi stále záhadou...
Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Marv-CZ 5. 11. 2015, 12:25:28
Odpovědět  Odkaz 
Které ikony máš na mysli? Aplikací nebo ty „systémové“? Jinak se mi GNOME designově jako celek líbí rozhodně víc, než takové Windows s Modern UI - to je hnus. Ale ono názor na design je věc ryze individuální a nikdy se nezavděčíš všem.
Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Petr 5. 11. 2015, 08:12:05
Odpovědět  Odkaz 
Mě se ikony z Fedory líbí. Vzhled/design je podle mě vyvážený.
Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
hrso 5. 11. 2015, 08:52:53
Odpovědět  Odkaz 
To prostredie sa zacina podobat na Unity (na 3 obrazku)
Jiří Eischmann Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Jiří Eischmann 5. 11. 2015, 11:33:57
Odpovědět  Odkaz 
To není výchozí stav, ale panel přidaný pomocí rozšíření.
Re: Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Juraj 9. 11. 2015, 17:47:45
Odpovědět  Odkaz 
Ktorý panel máte na mysli? Lebo keď som túto novú fedoru skúšal, vyzerala presne takto aj s panelom po defaultnom nainštalovaní.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Jiří Eischmann 9. 11. 2015, 18:49:36
Odpovědět  Odkaz 
Obrázek byl změněný potom, co jsem s autorem článku mluvil o tom, že by se měly na screenshotech ukazovat výchozí nastavení. Na onom obrázku byl pomocí rozšíření přidaný panel s ikonami aplikací nalevo jak to má Unity, respektive OS X, který s tím přišel první.
Nyní je na obrázku výchozí stav jen s panelem nahoře, který má GNOME 3 odjakživa.
Re: Re: Re: Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Ruda 21. 12. 2015, 23:56:54
Odpovědět  Odkaz 
No, s dockem OS X první nepřišel, na OS X se objevil jedenáct let po linuxu... Druhá věc je pak, jak se proměňoval jeho vzhled a jak se vzájemně ovlivňoval mezi jednotlivými OS...
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Jiří Eischmann 22. 12. 2015, 13:51:14
Odpovědět  Odkaz 
To příliš nesedí. OS X má dock už od první beta verze "Kodiaku", která vyšla v roce 2000. Kdyby to měl Linux o 11 let dřív dřív než OS X, tak by to musel mít dřív, než Linus vůbec začal něco psát :)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Lukáš Jelínek 22. 12. 2015, 14:35:44
Odpovědět  Odkaz 
První ho měl pravděpodobně NeXTSTEP, někdy v 1. polovině 90. let. Odtud ho převzaly OpenStep a Window Maker. OpenStep se pak v podstatě stal součástí OS X. Linux ho nemohl mít dřív než v roce 1997, kdy byla vydána první verze Window Makeru.
Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
tom 11. 11. 2015, 21:55:54
Odpovědět  Odkaz 
Jen bych chtěl upozornit že stránky fedora.cz a forum.fedora.cz bohužel nefungují. Majitel webu měl před nedávnem nějaké problémy s převedením domény. Má o tom někdo nějaké bližší informace?
Vojtěch Trefný Re: Fedora 23 Workstation: vylepšený Nautilus a upgrady
Vojtěch Trefný 11. 11. 2015, 22:30:24
Odpovědět  Odkaz 
http://mojefedora.cz/zmena-adresy-portal-nove-na-mojefedora-cz/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz