přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LXQt: Má další lehké prostředí šanci?

LXQt: Má další lehké prostředí šanci?

LXQt.png

Začátkem května vyšla první beta verze prostředí LXQt. Co oproti svému předchůdci a jiným lehkým prostředím přináší? Co je ještě potřeba dodělat?


Vše začalo v červenci minulého roku oznámením o spojení dvou linuxových prostředí – Razor-qtLXDE. První jmenované mělo poskytnout jádro založené na knihovnách Qt a z LXDE se měly po přepsání z GTK do Qt použít aplikace. Uplynul téměř rok a vývojáři se rozhodli vydat první beta verzi prostředí LXQt. Vývoj LXDE prozatím ještě pokračuje, protože ne všichni se rozhodli pro LXQt, takže lze ještě očekávat nějaké menší aktualizace tohoto prostředí. V případě Razor-qt se přesunuli k projektu LXQt všichni.

Instalace a první krůčky

Na to, že se jedná o testovací verzi, je dostupnost balíčků na výborné úrovni. Ty jsou připraveny pro všechny známé distribuce – například Fedoru, Ubuntu, openSUSE, Arch Linux a další. Uživatelé ostatních systémů si mohou prostředí zkompilovat sami. Ve výchozím nastavení se používá správce oken Openbox, nicméně doporučuji použít spíše KWin, který do prostředí skvěle zapadá a poskytuje bohaté možnosti úprav v podobě nepřeberného množství efektů a různých úprav.

Správce oken vypůjčený z KDE si s LXQt sedí skvěle Správce oken vypůjčený z KDE si s LXQt sedí skvěle

Žádné experimenty

Při prvním spuštění si všimnete, že se vývojáři nepokoušeli provádět jakékoliv experimenty ve vzhledu a prostředí působí konzervativně. Základ tvoří jeden spodní panel, kde je po levé straně něco jako nabídka Start, uprostřed přehled spuštěných aplikací a vpravo oznamovací oblast a indikátory.

Rozložení si samozřejmě můžete libovolně upravit nebo třeba přidat další widgety. Ty zatím nelze instalovat z internetu, jako je tomu u prostředí KDE, ale musíte si vybrat z předpřipravených modulů. Tady je prostor pro určité zlepšení třeba po vzoru KDE, kde lze widgety přidávat za běhu a jejich vytváření je jednodušší – pro KDE se widgety píší v QML, v případě LXQt se používá C++. Osobně mi chyběla možnost nechat zobrazovat pouze ikony oken místo celých názvů.

Tak vypadá LXQt po prvním spuštění Tak vypadá LXQt po prvním spuštění

Výchozí aplikace

"Aplikační jádro" tvoří aplikace přebrané z LXDE a přeportované do frameworku Qt. Oproti původním variantám se prakticky neliší. K dispozici už jsou správce souborů PCManFM-Qt, prohlížeč obrázků LXImage-Qt, správce displejů LXRandr a emulátor terminálu LXTerminal. Další aplikace budou přibývat buď stejně jako již zmíněné přepsáním do Qt, nebo dojde i na přebrání z jiného prostředí.

Výchozí správce souborů PCManFM-Qt Výchozí správce souborů PCManFM-Qt

Na co se těšit?

Právě vydaná verze prostředí nepřináší oproti LXDE žádné viditelné novinky. Veškeré změny se udály „pod kapotou“. Podle vývojářů zajistí rychlejší vývoj a více přispěvatelů. Časem lze očekávat přechod na Qt5 a postupné zavádění podpory pro Wayland. Některé součásti jsou už teď kompilovatelné s Qt5, a dokonce běží i pod Waylandem. Závěrem bych dodal, že dojmy z asi týdenního používání jsou veskrze pozitivní a každému doporučuji prostředí alespoň vyzkoušet.

Nahoru

Příspěvky

LXQt: Má další lehké prostředí šanci?
laco 23. 05. 2014, 22:59:32
Odpovědět  Odkaz 
Slabý článek. Text je krátký a "o ničem". Ke všemu vyšel mnohem později než na konkurenčních portálech. Vhodné tak akorát zadarmo do blogu.
Re: LXQt: Má další lehké prostředí šanci?
jadd 24. 05. 2014, 01:58:08
Odpovědět  Odkaz 
Co by Pán čekal?
KDE já nemusím ale i tak jsem to četl. Cením pár snímků, tipů i kritiku. Co víc chtít od článku s tímto názvem?
LXQt: Má další lehké prostředí šanci?
mach02 24. 05. 2014, 06:52:31
Odpovědět  Odkaz 
Přidám se - doufám že s konstruktivní - kritikou.
Fakt je ten, že článek vyšel oproti jiným webům později, tedy wow efekt (na trhu je něco nového) už nefunguje. Kdo se o lehké prostředí zajímá, už ví, že něco takového je.
Tudíž by měj přinést něco jiného, nového. Třeba: V čem je to jiné oproti klasickému lxde?, Je to rychlejší? Žere to míň paměti? Je konfigurace stejná? Případně srovnání lxde vs. openbox vs. jiné lehké prostředí. Autor to používal týden - tak sakra musí mít i nějaké osobní pocity, nejenom politicky korektní, že to zachovává klasický vzhled. Třeba mě překvapila jeho dost odvážná konstrukce kombinace lehlého (až ultralehkého) prostředí s KWin, který stojí na opačném konci spektra. Proč? Kvůli efektům? Když jsem se rozhodl jít cestou minimalismu (slabé CPU, málo paměti, málo disku) tak si přece neza..... systém bumbrlíčkem KDE? Buď se mýlí on a nebo skutečně objevil revoluční řešení a naopak já bych měl vrátit školné.
Re: LXQt: Má další lehké prostředí šanci?
yerry 25. 05. 2014, 22:02:23
Odpovědět  Odkaz 
Samotný kwin zasa toľko tých systémových prostriedkov nezožerie, ak sa vypnú všetky tie efekty. Problém je v závislostiach a v nakonfigurovaní tohoto WM bez inštalácie polovice KDE. Toto by mohol autor objasniť. Openbox je v tomto oveľa jednoduchší.
Re: Re: LXQt: Má další lehké prostředí šanci?
waldík 27. 05. 2014, 18:34:34
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím, dokonce bych řekl, že použití Kwin je naprostý nesmysl. To si už člověk může rovnou nainstalovat KDE.

Špatné je, že článek tvoří pár screenshotů a frázovitý spojovací text prakticky bez jakéhokoliv odborného přínosu.

Přitom mnohonásobně propracovanější a rozsáhlejší články o Linuxu najdeme v blozích, kde je autoři publikují zadarmo (mám na mysli spíše zahraničí.

Proto navrhuji následující:
1. Ať více píše sám šéfredaktor, o jehož odborných kvalitách nepochybuji.
2. Ať se zde uveřejňují překlady zajímavých zahraničních článků.

K bodu 2 bych uvedl, že na mnoha serverech se toto masově dělá (často jen s uvedením zdroje). V některých případech je to dokonce i se souhlasem původních autorů. Viz např. články na root.cz, popř. abclinuxu.cz.
LXQt: Má další lehké prostředí šanci?
Michal Krovak 28. 05. 2014, 21:59:24
Odpovědět  Odkaz 
Článej jako první seznámení s prostředím bohatě stačí. Pokud někoho zaujme, jistě LXQt rád vyzkouší, pokud se mine účinkem tak ne... V tomto kontextu tedy, myslím ,článek splnil úkol.

Na tomto místě bych spíš ocenil to, že přibyl autor, který chce psát a seznamovat jiné s tím, co ho zaujalo. Podle profilu je to mladej kluk, kterej má chuť psát, tak mu tu chuť celkem zbytečnou kritikou neberte - raději ho napodobte, to bude lepší.... ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz