přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Novinky v Xfce 4.6

Novinky v Xfce 4.6

xfce.png

Před více než dvěma lety vyšlo Xfce 4.4 a od té doby vývojáři tohoto desktopového prostředí pracovali na nové verzi 4.6. Po mnoha odkladech a zdrženích nové Xfce konečně před pár dny vyšlo. Co přináší nového? Co přechod ze staré verze? Kromě změn ve "vnitřnostech" prostředí jsme se dočkali i spousty vylepšení v aplikacích.


Jestli Xfce vůbec neznáte nebo jste o něm slyšeli, ale nikdy jste ho neviděli, přečtěte si o tomto moderním, ale trochu netradičním, prostředí náš seriál.

Pokud aktualizujete balíčky své distribuce na vyšší verzi Xfce, bude potřeba převést staré nastavení do nového. O to se postará nové Xfce, jen to znamená, že při prvním přihlášení do nové verze tohoto prostředí nebude vaše nastavení funkční. Po provedení skriptů se tedy budete muset znovu přehlásit. Všechno nastavení by se mělo zachovat, takže přechod je téměř bezbolestný. Jediným problémem je menu aplikací. Ve verzi 4.4 zobrazovalo Xfce systémovou nabídku rozšířenou o uživatelem navolené položky. Podrobnosti se můžete dočíst v sedmém díle seriálu o tomto prostředí.

Nyní ale Xfce přechází na systém podporovaný konvencemi freedesktop.org - menu se tvoří soubory s koncovkou .desktop, a to i na bázi uživatele. Pokud jste tedy měli nabídku aplikací dost přizpůsobenou "na tělo", bude pro vás přechod mírně nepříjemný. Xfce zatím neobsahuje žádnou aplikaci na úpravu menu, takže buď můžete použít alternativu z GNOME, nebo se hrabat v souborech podle návodu na Xfce wiki. Staré menu není nenávratně ztraceno, můžete si ho prohlížet v souboru ~/.config/xfce4/desktop/menu.xml. Pokud se vám tato novinka nezdá příliš zlepšující, vězte, že pro nové uživatele je situace jednodušší a v případě doplnění o editor nabídky se jedná o standardní přístup, který najdete například v GNOME.

Centralizované nastaveníCentralizované nastavení

Další radikální novinkou je kompletní přepracování systému nastavení Xfce. Kromě toho, že je teď možné použít jedno okno s nastavením téměř pro všechno, změnil se i způsob, jakým se Xfce o nastavení stará. Přibyl tak nástroj Xfconf, pomocí kterého můžete přistupovat k jednotlivým položkám nastavení. Výhodou tohoto nástroje je možnost změny nastavení z terminálu - hodí se pokud Xfce nefunguje, nebo pokud píšete návod. Je jednodušší napsat jeden příkaz, než ve dvou odstavcích navigovat čtenáře, co má kde a jak nastavit. I když je pak článek o něco kratší a musí se doplnit dlouhou nicneříkající větou, jako je tahle. Pokud máte rádi konzoli, můžete se dozvědět více v manuálové stránce xfconf-query.

XfconfXfconf

KonzoleKonzole

Kreslíme obdélníky, které stejně mizíKreslíme obdélníky, které stejně mizí

Nová nabídka oknaNová nabídka okna

Uživatelé Xfce 4.4 často volali po možnosti vybírat ikony na ploše hromadně tahem stisknuté myši. Ve verzi 4.6 je tato možnost dostupná.

Kliknutí pravým tlačítkem na plochu s ikonami vyvolá nabídku, která kombinuje kontextovou nabídku správce souborů a kontextovou nabídku plochy. Pokud máte rádi nabídku aplikací všude po ruce, můžete si ji v Xfce nechat zobrazit po kliknutí pravým tlačítkem na plochu. Ve staré verzi jste si však museli vybrat: buď nabídka aplikací, nebo nabídka plochy. Takže do nabídky plochy přibyla ještě nabídka aplikací.

Thunar - PřejítThunar - Přejít

Menu vždy po ruceMenu vždy po ruce

Je všeobecně známo, že víc hlav víc ví. Více monitorů taky není k zahození a to vědí i vývojáři Xfce. Nastavení panelu, nastavení pozadí plochy, nastavení obrazovky - všechny počítají s možností více obrazovek a jsou na to lépe připraveny, než tomu bylo ve verzi 4.4. Mimochodem, pozadí plochy jde nyní nastavit přímo z kontextové nabídky souboru. To se mi nejeví jako praktické, jelikož pozadí neměním každý den, ale někomu se to může hodit.

Tapeta jednodušeTapeta jednoduše

Další změnou, která může někomu připadat hloupá, je podpora složek pro hudbu, videa, šablony, dokumenty apod. ve vašem domovském adresáři. Názvy těchto složek jsou lokalizované a můžete se do nich dostat přes nabídku Přejít v Thunaru. Pokud máte rádi v domovské složce vlastní systém, potěší vás, že tyto adresáře jde prostě smazat a Thunar pak zobrazí pouze ty existující.

Dále Thunar například zobrazuje odpojená zařízení průhledně. Kromě kosmetických změn podporuje nyní nová verze Thunaru i zašifrované diskové oddíly, což bohužel nemám možnost vyzkoušet.

Velkých změn se dočkal správce oken, tedy xfwm. Kompletně přepracovaná nabídka oken umožňuje například každé okno, které jde maximalizovat, uvést do režimu celá obrazovka. I když tuto funkčnost sama aplikace nepodporuje. Pokud nebude vědět, jak se z toho ven, vězte, že kontextová nabídka lišty okna je v celoobrazovkovém režimu přístupná přes klávesovou zkratku [Alt+mezerník]. Klávesovou zkratku jde nastavit i přímo na přepínání tohoto režimu. Pokud aplikace sama umí tento režim, doporučuji používat ten, jelikož třeba skryje některé ovládací prvky apod.

Další novinkou je akce s názvem Vyplnit. Jde v nastavení správce oken přiřadit klávesové zkratce nebo dvojkliku na lištu okna. Okno vyplní volný prostor kolem něj. Zastaví se až o okolní okna, panely a kraje obrazovky. Raději se podívejte na ukázku.09.gif

Jak je vidět na obrázku, překryje takové okno i okraje oken nacházejících se pod ním. Nevím, jestli se jedná o chybu, nebo to tak bylo zamýšleno.

Pokud zavíráte okno aplikace, která neodpovídá, snaží se vám správce oken pomoci - nabídne vám její ukončení. Dělá to trošku nepořádek, pokud zavíráte Firefox, kterému to dlouho trvá. Naštěstí nabídka sama zmizí, pokud se ukončení aplikace provede.

Násilné ukončení zaneprázdněné aplikaceNásilné ukončení zaneprázdněné aplikace

Další novinkou je přidání dvou vylepšení z Xubuntu. Tedy podpora hibernace/uspání a nastavení rozložení klávesnice.

Volba při ukončení sezeníVolba při ukončení sezení

Nastavení rozložení klávesniceNastavení rozložení klávesnice

Směšovač zvuku nyní používá GStreamer a applet do panelu na ovládání zvuku konečně sloučil indikátor hlasitosti s ikonou megafonu, vypadá to velmi hezky a šetří to místo.

Ikonka na panelu (vpravo varianta mute)Ikonka na panelu (vpravo varianta mute)

Směšovač dospěl do krásySměšovač dospěl do krásy

Xfce má nyní vylepšený systém relací (sezení) a jejich správy. Spousta dalších aplikací se dočkala vylepšení. Namátkou: oznamovací oblast umí schovávat ikony a vyhledávač aplikací má přepracované rozhraní.

Správa relacíSpráva relací

Skrývání ikonSkrývání ikon

Velmi příjemnou novinkou je Správce napájení. Umožňuje měnit režimy procesoru, doby zhasínání obrazovky i jas obrazu v závislosti na připojení adaptéru.

Vyhledávač aplikacíVyhledávač aplikací

V nejlepším je třeba skončit - změn je pravděpodobně mnohem víc, snažil jsme se obsáhnout ty důležité. Jak se těšíte na Xfce 4.8?

Správce napájeníSprávce napájení

Nová verze Xfce je kompletně přeložená do češtiny, a to včetně goodies. Strůjcem překladu je Michal Várady, kterému bych tímto chtěl poděkovat.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Novinky v Xfce 4.6
Milhouse 2. 03. 2009, 08:56:47
Odpovědět  Odkaz 
Moc mě nové vlastnosti potěšili. Ještě sehnat zdroj do Debianu/Ubuntu a budu spokojený. :)

Zajímalo by mě, jestli je nějaký výkonostní rozdíl a jaké je využití RAM, oproti verzi 4.4.

Vím, že stále je angličtina "in", ale co to je "Goodies"? To se maže na chleba?
Compiz
Tester 2. 03. 2009, 09:04:07
Odpovědět  Odkaz 
Ako to je s Xfce a 3D desktopom? Na tej starsej verzii sa to rozchadzalo takym zvlastnym sposobom a nebolo to v Xfce integrovane. Neviete ci sa zmenilo nieco v tejto oblasti?
Miroslav Hrončok Re:Compiz
Miro Hrončok 2. 03. 2009, 10:24:55
Odpovědět  Odkaz 
Kompozitor byl i ve verzi 4.4 slušně integrovaný a pořád je. Vyladění správce oken - záložka Kompozitor.
Re:Compiz
lzap 2. 03. 2009, 14:19:47
Odpovědět  Odkaz 
To je srandovni. XFCE je urcen pro pomalejsi stroje, a prvni co se resi, jsou desktop efekty... ;-) No offence. Jen mi to pripada usmevne.

Pekna recenze i produkt. Kdysi jsem pouzival, ale uz jsem si koupil rychlejsi pocitac ;-)
Re:Re:Compiz
Solar Energy 2. 03. 2009, 22:45:15
Odpovědět  Odkaz 
No, počítač nemám zrovna nejpomalejší a XFCE používám, sedne mě uživatelsky mnohem lépe než GNOME/KDE. Dost věcí je v XFCE tak nějak čistě udělaných, promyšlených, bez zbytečností okolo. Najdou se i chybky jasně, ale celkově když jsem na XFCE před týdnem narazil, bylo to jako závan čerstvého vzduchu :-)
Novinky v Xfce 4.6
Milhouse 2. 03. 2009, 10:42:26
Odpovědět  Odkaz 
Tak dobře, napíšu to znova, když se mi to smazalo.

Jsem rád, že Xfce jde cestou evoluce. Ještě sehnat balíčky a bude to ok. :)

Zajímalo by mě pár drobností. Jak je 4.6 náročné na paměť a výkon PC, oproti předchozí verzi 4.4. Se stabilitou problémy nepředpokládám.

Vím, že angličtina je stále "in", ale zdá se mi špatné psát "goodies" bez překladu.
Co to vůbec je? To se maže na chleba?
Vlastimil Ott Re:Novinky v Xfce 4.6
Vlastimil Ott 2. 03. 2009, 11:18:29
Odpovědět  Odkaz 
Tak dobře, napíšu to znova, když se mi to smazalo

Nesmazalo. :-( Omlouvám se, ale je to jedna chybka v redakčním systému, kterou lovíme už dlouho, ovšem vždycky si najde prostor k životu.

http://www.linuxexpres.cz/diskuse/diskuze-ke-clankum/novinky-v-xfce-4-6#post5734

Zápisek bude později přesunut sem.
Re:Re:Novinky v Xfce 4.6
Milhouse 2. 03. 2009, 12:11:05
Odpovědět  Odkaz 
Aha! Jsem si říkal, že nejsem tak pitomej, abych nepoužil tl.odeslat. :)
Vlastimil Ott Re:Novinky v Xfce 4.6
Vlastimil Ott 2. 03. 2009, 11:20:25
Odpovědět  Odkaz 
Goodies jsou pokud vím něco jako Extragear v KDE - aplikace vyvíjené mimo hlavní strom, dříve doplňky, dnes součást celé edice, protože jsou tak kvalitní, že by to bez nich nešlo.

http://goodies.xfce.org
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.6
Miro Hrončok 2. 03. 2009, 21:41:20
Odpovědět  Odkaz 
Angličtina je in a goodies je vysvětleno v odkazovaném seriálu.
Re:Re:Novinky v Xfce 4.6
Milhouse 3. 03. 2009, 09:38:27
Odpovědět  Odkaz 
Ano, ano. Je to v odkazu na článek, ve kterém to musím hledat. A to mě to ještě musí napadnout.

Není lepší do takto dlouhého článku napsat, o co se jedná? Nechce být LE náhodou českým portálem? Musí uživatelé neznalí linuxové terminologie neustále hledat?

Neprudím kvůli sobě, pro mě to není, já si to našel a ta anglina mi takový problém v tomto případě nedělá...
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Novinky v Xfce 4.6
Vlastimil Ott 3. 03. 2009, 09:49:28
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/tag/xfce
http://www.linuxexpres.cz/software/xfce (to je ten seriál)

Být to tam mohlo, ale i já jsem myslel, že uživatele Xfce to znají a pro ty byl článek především... ok, ponaučení pro příště. :-)
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Novinky v Xfce 4.6
Miro Hrončok 3. 03. 2009, 15:42:11
Odpovědět  Odkaz 
Proč teda nevadí, že jsem nevysvětlil, co je to třeba Thunar? Je to úplně stejný problém. Kdo zná Xfce, ví co je goodies, ví co je Thunar. Kdo nezná, nezná. Aspoň tak jsem to bral: že píšu pro lidi, co o tom prostředí mají podvědomí. Ten článek bez kontextu moc význam nedává, nebo ano? Omlouvám se, pokud Vám tento přístup přijde nevhodný, ale mně přijde korektní.
Novinky v Xfce 4.6
Xgamer 2. 03. 2009, 16:48:02
Odpovědět  Odkaz 
Chcem sa spýtať ako si odstránil ten checkbox pri shutdown dialogu kde sa pýta že či chceš uložit reláciu? bo v debiane to tam je a dost ma to otravuje... tiež dá sa nejako upravit ten shutdown dialog? a niekedy mám taký problem že ked dám reboot tak sa resetne len X prostredie... thx
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.6
Miro Hrončok 2. 03. 2009, 21:40:53
Odpovědět  Odkaz 
Nastavil jsem, aby se neptal a že automaticky uložit relaci. V nastaveni relaci.
Josef Vanžura Novinky v Xfce 4.6
gindar 10. 03. 2009, 22:43:50
Odpovědět  Odkaz 
Tak už píšu z nového Xfce. Krom toho, že mi zmizely ikonky spouštěčů na panelu (jelikož v 4.6 už není takovéto rychlé menu ikon) jsem jiný problém nezaznamenal. Jsem rád že Xfce jde cestou pomalého "štelování" a nepoští se do krkolomných kousků (jako KDE4:). Jen se ještě víc odříznout od Gnome a bude to ideál. Toť můj názor. Díky za hezký článek.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog