přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++

O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++

crunchbang.jpg

Přirovnat CrunchBang k Ježíši by mohlo být rouhání (nejsem věřící, takže v tomhle směru se neorientuji, posoudit to by měli pověřenější), ale není tak daleko od věci. I CrunchBang se po svém konci vrátil zpátky, a to během chvíle.


„Dvouplusová“ reinkarnace

Není to tak dávno, co Philip Newborough oznámil konec distribuce pro slabší počítače CrunchBang. Tento konec komentoval tím, že technika hodně pokročila a taková distribuce již není potřebná. Avšak okolo CrunchBangu stále existuje velká komunita, která se rozhodla osud této distribuce změnit.

Ale již pouhé dva týdny po ukončení projektu je dostupná beta distribuce, která má navázat tam, kde CrunchBang skončil. Za touto distribucí stojí Ben Young a pojmenoval ji CrunchBang++. Podle Benova vyjádření půjde #!++ ve šlépějích původní distribuce, půjde tedy stále o na prostředky nenáročnou distribuci.

Po dvou týdnech samozřejmě nemůžeme chtít kompletní distribuci, ale již existuje funkční beta (pouze pro 32 bitů), a v budoucnu se mají objevit i další změny – nové GTK téma, 64bitová verze a spoustu dalšího. Hotové distribuce bychom se mohli dočkat v následujících měsících.

Pokud vás distribuce zajímá, můžete se podívat na její oficiální stránku, kde je možné si betu stáhnout, nebo GitHub, kde naleznete zdrojové kódy i další informace.

A co že to ten CrunchBang je?

Přestože se CrunchBang++ příliš neliší od svého předchůdce, rozhodl jsem se, že vyzkouším betu a srovnám ji s mými předchozími zkušenostmi s touto distribucí.

Seznam aplikací Seznam aplikací

Instalátor CrunchBang++ je z Debianu bez úprav, takže tady není moc co představovat. To zajímavější přijde po prvním spuštění – CrunchBang++ obsahuje původní program cb-welcome, který vás skrze terminál provede poinstalačním procesem a umožní vám nainstalovat některé běžně používané programy (jmenovitě třeba Javu nebo podporu pro některé tiskárny).

Problémy s instalací balíků pomocí průvodce Problémy s instalací balíků pomocí průvodce




Naneštěstí se mi nepodařilo průvodcem projít, přesněji nedošlo k instalaci požadovaných balíků. Horší je, že tento problém se týká i instalačních průvodců některých programů dostupných v nabídce, které končí vždy chybou. Je možné, že v betě ještě chybí repozitář s těmito balíky, nebo mám prostě smůlu. Tak doufejme, že jej autor v budoucnu opraví.

Změny jsou pouze kosmetické Změny jsou pouze kosmetické

Já osobně oceňuji, že zde nikdo nezasahoval do prostředí a zanechal jej původní. Celé je jednoduché, uhlazené, na slabších strojích běží rychle. Hodí se i klávesové zkratky, které jsou přednastavené a jejich přehled vidíme na ploše po pravé straně spolu s informacemi o využití systémových prostředků. I přesto je pár kosmetických změn viditelných, například došlo k výměně schéma ikon. Jediné, co bych vytknul, je absence nějakého centra nastavení, odkud by bylo možné systém konfigurovat.

Centrum nastavení bohužel chybí Centrum nastavení bohužel chybí

Shrnutí

Tahle distribuce je skvělá na starších počítačích, netboocích a slabším hardwaru, ale podle mě se kvůli některým atypickým prvkům nehodí pro nezkušené uživatele – menu aplikací pod pravým tlačítkem myši není úplně běžný prvek uživatelského rozhraní. Ale je to, ostatně jako ve většině případů, jen o zvyku.

Na závěr bych vás rád vyzval, abyste se v diskuzi podělili o své zkušenosti s původní distribucí a jestli se vám její reinkarnace zamlouvá. A mně jako uživateli #! nezbývá, než popřát tvůrci #!++ štěstí a těšit se na dokončenou verzi.

Nahoru

Příspěvky

O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
Andrtalec 9. 03. 2015, 16:55:25
Odpovědět  Odkaz 
Mne sa to nepodarilo nainštalovať, už sa ani nepamätám, kde sa to zaseklo. No nič. Počkám si na RC, sľubujú, že bude "soon".
Re: O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
linuxák 11. 03. 2015, 11:16:19
Odpovědět  Odkaz 
Mne taky ne. Cely to zatuhlo pri instalaci, ale Ubuntu mi jede perfektne.
O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
vxmery 10. 03. 2015, 08:47:16
Odpovědět  Odkaz 
V našich zemepisných šírkach je starých počítačov stále dosť. Podľa mňa rozmný krok udržať to distro pri živote. Jediné, čo mi trocha vadí, je to pravé myšítko.
O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
Milhouse 10. 03. 2015, 09:24:00
Odpovědět  Odkaz 
Cca před 3 měsíci jsem ho nainstalovat na zkoušku a i používal jako primární systém, na mém Intel Centrino z r.2005. 1,7 GHz, 768 MB RAM DDR2, pomalý disk.


Prostředí mi vyhovovalo, bylo to rychlé, prostě v pohodě. Jen nějaké věci se museli řešit trošku oklikou, už si to nepamatuju.

Jako další systém jsem tam měl Lubuntu i Xubuntu 14.04, které byli také v pohodě, stejně jako #!+.
A v tom je ten "problém", *buntu s odlehčeným prostředím se mi používá lépe, má i lepší komunitní podporu, protože Debian.

Takže jsem si zkopíroval nastavení Conky z #!+, dal do Xubuntu a nechal jen Xubuntu.

Pro mě přechod na #!+ by mi nic jiného nepřineslo...

Jinak přeju distru hodně úspěchů ve vývoji!
Re: O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
vxmery 10. 03. 2015, 10:58:47
Odpovědět  Odkaz 
"Intel Centrino z r.2005. 1,7 GHz, 768 MB RAM DDR2, pomalý disk" - mne to behalo na takom stroji s 512 MB RAM
Re: Re: O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
Milhouse 10. 03. 2015, 12:42:28
Odpovědět  Odkaz 
No mě taky, ale zkus si brouzdat po internetu s prohlížečem, který si klidně vezme celou ramku. ;)
O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
Mario Radev 10. 03. 2015, 13:17:28
Odpovědět  Odkaz 
Ano, tam som vacsinou skoncil. Ale podarilo sa mi zohnat na inzerat dalsich 512 historickej RAM, a teraz mi bezi pod 1G v pohode Mint 17.1 Mate.
O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
antaresin 11. 03. 2015, 20:39:19
Odpovědět  Odkaz 
Ahojte, no ja jsem za to jednoznacne rad. Pouzivam puvodni distro na netbooku (nevim presne hardware, ale proste to jelo pomalu) a spokojenost. Je pravda, ze to mam spis na net a pustit muziku, ale mam rad hodne zalozek a chromium, takze kazdy to mistecko v RAM dobry. Klavesovy zkratky, jelo v podstate out-of-box a je to deian (mam i na PC a ma skvelou dokumentaci) takze jsem se nemusel ucit nove veci. Přeju vyvojari at to funguje!
O „zmrtvýchvstání“ a distribuci CrunchBang++
MOJE 14. 03. 2015, 13:58:28
Odpovědět  Odkaz 
Crunch byl můj oblíbenec a jen vítám jeho renkarnaci V co doufám je, že takových chyb jaké jste zmínil v článku bude do budoucna co nejméně Crunchbang fungoval naprosto bezvadné a moc se mi líbilo jeho minimalistické avšak na výsost funkční pojetí

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz