přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenOffice.org 2.0 zraje

OpenOffice.org 2.0 zraje

ooo.png

Uživatelé kancelářských balíků mohli zajásat - světlo světa nedávno spatřila finální verze OpenOffice.org 2.0, její aktuální verze je 2.0.2. Tento článek by vám měl objasnit, s čím novým přišla a zda je vhodné a důležité přejít na novou verzi. Svatopluk Vít .


Balík obsahuje několik samostatných programů skloubených do jednoho celku. Na psaní textů je to Writer, na počítání s tabulkami je tu Calc a vše odprezentujete pomocí programu Impress, slovy konkurence Word, Excel a PowerPoint. Navíc je zde program Draw, který u konkurence, se kterou je hlavně porovnáván, není.

Obrázek: 1.jpg

Novinkou je program s názvem Base, který část uživatelů přivítala a část odsoudila. Program Base slouží jako nadstavba pro práci s databázemi. Je tu ovšem několik věcí, na které je zapotřebí upozornit. První a nejdůležitější je, že Base je kompletně napsán v Javě, a pokud ji ve svém systému nemáte, nepoběží ani Base. Dalším často vytýkaným neduhem je nevyzrálost celého modulu. Objevily se dokonce i hlasy, které říkají, že se možná s uvedením Base mělo ještě chvíli počkat. Dle mých testů to vše zase tak špatně není a dá se to celkem obstojně používat.

Součástí balíku jsou i méně viditelné moduly jako je Math, což je modul pro psaní matematických vzorců. Dle reakcí osob, které je používají, je v lecčems lepší než ten konkurenční.

Obrázek: 2.jpg

Další podstatnou novinkou je podpora tzv. Open Document Format (ODF), který by se snad v budoucnu mohl stát univerzálním formátem pro celosvětovou výměnu dokumentů. Jeho struktura je veřejně známá, je otevřená a každý ji může do svých produktů jednoduše přidat. Zapomeňte proto na SXW, SXC, SXI, SXD, což jsou staré nativní formáty OOo pro Writer, Calc, Impress a Draw a naučte se rozeznávat ODT, ODS, ODP a ODG. Formáty byly přijaty jako standardy a odtud už je jen krůček k jejich masovému používání třeba administrativou Evropské unie.

OASIS Open Document Format for Office Applications je formát podporující ukládání informací v XML. Jeho masivní rozšíření lze očekávat ve chvíli, kdy jej EU přijme jako jediný formát pro oběh elektronických dokumentů v rámci úřadů této instituce.

Z dalších novinek můžeme zmínit i nový multimediální přehrávač integrovaný do OOo. Ke svému běhu opět vyžaduje nainstalovanou Javu. Přibylo více přechodových efektů v modulu Impress a byl konečně rozšířen nejvyšší počet řádků v tabulkách na 65536, což některé značně omezovalo. Kdo má rád tabulky v tabulkách, může se vyřádit, OpenOffice.org je podporuje.

Co vám v OpenOffice.org bude fungovat? Především relativně bezproblémový import konkurenčních formátů, který je opravdu o třídu výše než ve verzích řady 1.1.x. Stále si však neporadí s makry ve VBA, pokud je používáte a trváte na nich, máte v podstatě dvě možnosti - nepřecházet na OOo, nebo je přepsat do OpenOffice.org Basicu. Dle informací z vývojářských konferencí se však pracuje na jakémsi převodním filtru, takže se snad dočkáme doby, kdy budou makra převáděna automaticky.

Celé uživatelské rozhraní bylo podstatně přepracováno a rozdíl mezi verzí 1.x a 2.0 poznáte na onen první pohled. Navíc se umí Ooo "maskovat" dle běžícího prostředí a lépe se do něj integrovat. Jinak tedy bude vypadat v GNOME a jinak v KDE. Některé změny prostředí však nespočívají jen v grafické odlišnosti. Například v programu OpenOffice.org Impress přibyl náhled na jednotlivé snímky, podobně jako v OpenOffice.org Draw.

Podstatnou zlepšením je i lišta s geometrickými tvary. Najdete zde základní tvary, jako je čtverec, obdélník nebo trojúhelník, můžete však vybírat také z různých hvězd, komiksových bublin nebo šipek. Kreslení jednoduchých schémat tak už nebudete muset provádět primárně v modulu Draw.

Změnila se i instalační procedura. Nyní je OOo standardně dodáván ve formě balíčků, neobsahuje žádný instalátor. Celý instalační soubor má kolem 110 MB ve verzi pro Linux (RPM a DEB balíček). Inovován byl i export do PDF, kde si lze nyní vybírat lépe parametry pro nastavení jeho kvality a přibyly i tagy, navíc lze exportovat i některé přechodové efekty mezi snímky v prezentacích. Navíc lze vytvářet i PDF formuláře.

Obrázek: 3.jpg

Vyzvednout musím i odvedenou práci překladatelského týmu, který se postaral o kompletní překlad nápovědy. Pokud jste začátečník a rozhodnete se využít vestavěnou nápovědu, určitě nebudete zklamáni. Zapomenout nemůžu ani na možnost stažení šablon, které nabízejí základní "podnikatelské" dokumenty, jako je faktura nebo dodací list, poradí se sepsáním některých smluv, vyplní formuláře pro Českou poštu nebo zobrazí mapu.

Zůstaly i věci, které mne trošku mrzí. O modulu Base už byla řeč. Jako největší slabinu nové verze bych viděl absenci importního filtru pro SVG. Existuje totiž vynikající sbírka klipartů neboli ručně vytvářených obrázků k volnému použití s názvem Open Clipart Library, kterou ovšem bez konverze do jiného formátu v OpenOffcie.org nepoužijete. Práce na SVG filtru byly zahájeny, i přes původní prohlášení, že SVG filtr se vyvíjet nebude, ale je zatím ve velmi raném stadiu a nedokáže toho mnoho.

Součástí Open Clipart Library jsou však náhledy v PNG souborech, které lze bezproblémově importovat i do OpenOffice.org. Přijdete tak sice o možnost jejich vektorové podoby, pro většinu situací to však postačuje.

Dále může zamrzet (ve srovnání s MS Office) nepřítomnost poštovního klientu. Ano, Outlook lze nahradit jakýmkoliv poštovním klientem, kterých je v Linuxu dostatek, horší je to však s plánovačem, který Outlook také obsahuje. Jistým omezením mohou být soubory MS Office s heslem. V nové verzi je již lze otevírat (což ve verzi 1.x nešlo), ale s heslem je neuložíte. Ale to jebohužel dáno uzavřeností formátu firmy Microsoft a neuděláme s tím asi nic.

Obrázek: 4.jpg

Dle mého názoru je OpenOffice.org velmi dobře použitelný kancelářský balík, který je plně srovnatelný s konkurencí a v lecčems ji i předčí. Ozývají se však hlasy, že OpenOffice.org by někteří vůbec nepoužívali, protože prostě nemá kvalitu MS Office (ano, jsou to převážně uživatelé Windows), ale v mnoha oblastech je to jen mýtus. Každý kancelářský balík, který je na trhu, prostě bude s konkurencí v podobě MS Office srovnáván. A toto srovnání je u OpenOffice.org 2.0 opravdu možné a oba produkty se liší jen v drobnostech. Hlavní příčinou jsou jen staré návyky, které těžko měníme nebo nechceme změnit. Kdo se k tomuto kroku odhodlá, nebude litovat.

Pokud máte malou kancelář či soukromě podnikáte, nemusíte kupovat komerční balík. OpenOffice.org vám plně vyhoví. Ve větší firmě mohou nastat problémy s převodem dokumentů obsahujících makra. Vytváření nových dokumentů však OpenOffice.org neklade žádné překážky a je plně srovnatelný s komerční konkurencí. OpenOffice.org opět udělal další krok k tomu, aby opanoval desktopy uživatelů, alespoň v Linuxu se stává standardem.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

OOo, jako uzivatel mohu jen doporucit
13. 03. 2006, 12:52:11
Odpovědět  Odkaz 
OOo, mohu z vlastni zkusenosti jen doporucit. Zatim jsem nenarazil na jediny problem z hlediska kompatibility s MS Office. Skutecne vyborna prace.
Komentář k VBA
13. 03. 2006, 17:33:05
Odpovědět  Odkaz 
Komentář k VBA ... Nepřipravuje se žádný převodní filtr, ale implementuje se API VBA do OpenOffice.org. Jinak řečeno, to znamená, že VBA makra se nepřevádí, oni se přímo vykonávají / spouští / ...

Je to hlavně práce Novellu, více viz. http://www.novell.com/products/desktop/preview.html.

Průběžný vývoj můžete sledovat v ooo-buildu, kde jsou aktuální výsledky a můžete si vše hned vyzkoušet.

rug service-add http://red-carpet.go-ooo.org/
rug subscribe ooo-680
rug update
OO ver.2.0
14. 03. 2006, 13:36:45
Odpovědět  Odkaz 
OO používám již od úplných počátků a končím u verze 1.1.5. Asi proto, že po nainstalování verze 2.0 jsem jako prostý uživatel neshledal žádné výhody oproti minulé verzi a moc mi neseděla grafika. Nějak jsem si prostě nedokázal rozumně uspořádat ikony do lišt. V presentaci mi nefungovaly zvuky, což jsem přikládal jakési moji neobratnosti při instalaci. Nakonec jsem se vrátilk ver. 1.1.5 a jsem spokojený a kupodivu presentace opět hraje. Nejsem až tak konzervativní, možná to zase časem zkusím. Jo ještě k 1.1.5 - zapomněl jsem u ver. 2 vyzkoušet psaní rovnic. U staré vrze mě štvalo, že neumím udělat závorky tak velké, abych do nich třeba vložil složený zlomek. To byl pro mně jediný problém. Jinak děkuji všem tvůrcům OO.
Re: OO ver.2.0
22. 03. 2006, 15:21:20
Odpovědět  Odkaz 
Pro přehrávání multimédií je zapotřebí
nejenom java ale i Java Media Framework,
který je ke stažení na webu Sanu.
Předpokládám, že je to zapotřebí i pro
ozvučení prezentací.
Spusťte OpenOffice.org a v menu Nástroje - Volby - OpenOffice.org - Java - Cesta k třídám - Přidat archiv přidejte archiv /cesta/k/JMF/lib/jmf.jar.
Zvětšující se závorky
14. 03. 2006, 19:00:31
Odpovědět  Odkaz 
Zvětšující se závorky vložíte např. takto ...

left ( abc over cde right )

... místo ...

( abc over cde )
OOo Base
14. 03. 2006, 19:34:31
Odpovědět  Odkaz 
Poslední verzi OOo2 jsem nezkoušel, ale jsem si téměř jistý, že Base ještě není ve stavu, kdy ho lze používat. Namátkou z mých zkušeností:

- SQL nesestavuje u složitějších dotazů správně, takže jsou pak nefunkční,
- sestavu nelze vytvořit z dotazu, ačkoli je tahle možnost nabízena

Btw, zajímalo by mě, jak se na to tváří uživatelé StarOffice, kteří za to platí.
Nedostatky
16. 03. 2006, 09:16:36
Odpovědět  Odkaz 
Open Office používám již od verze 1.0 a prakticky vůbec nepotřebuji používat MS Office. Jako nevýhodu shledávám dvě věci:
1) Číslování stránek s vynecháním první stránky je mnohem složitější než u MS Office, kde stačí zaškrtnout první stránku - neuvádět
2) Německý slovník je velmi nedostatečný. Stačí změnit koncovku a slovo je podtržené jako chyba. U MS Office funguje bezchybně.
Jinak klobouk dolu, jde o velmi zdařilý projekt.
Re: Nedostatky
16. 03. 2006, 13:42:16
Odpovědět  Odkaz 
OOo pouzivam temer dva roky a musim rict, ze tez nemam potrebu MS Office pouzivat. Pro sve domaci uziti jsem se zatim nesetkal s dokumntem az uz ve Wordu, Excelu, Powerpointu ktery bych mel problem si prohlednout. OOo mi naprosto vyhovuje.
Vlastimil Ott Re: Nedostatky
Vlastimil Ott 22. 03. 2006, 17:39:44
Odpovědět  Odkaz 
2) On i český slovník má svá "specifika", což vede v současnosti k jeho přepracování a vylepšení. Což je dobře.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME