přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Picasa 2 – Geniální správce fotografií

Picasa 2 – Geniální správce fotografií

Doba, kdy se všechna rodinná fota dávala do alb, alba řadila na poličku nebo ukládala do skříně, je s příchodem digitálních fotoaparátů ta tam. Dnes se počty pořízených fotografií již neudávají na stovky či tisíce, ale v mnoha případech na desetitisíce a více. Problémem již není cena fotografie, ale obrovské množství, ve kterém se není snadné orientovat.


Z vlastní zkušenosti vím, jaký problém je udržovat povědomí o všech nebo alespoň těch dobrých fotografiích a v případě nastalé potřeby je vyhledat a použít. Jedním z možných řešení této nepřehledné situace je program Picasa 2, poskytovaný zdarma k užívání společností Google.

Organizace a správa fotografií

Organizace a správa fotografií je jednou z nejsilnějších stránek Picasa 2, která ho na poli obdobně zaměřených produktů v mnohém odlišuje od konkurence. Princip fungování je prostý. Uživatel si pomocí správce složek určí oblast či adresáře, ve kterých má Picasa 2 hledat fotografie a obrázky. Takto určená oblast se pak prohledá a uživateli jsou ve formě miniatur nabídnuty všechny obrázky, které jsou v dané oblasti umístěny.

Obrázek:Formulář správce složek

Miniatury jednotlivých nalezených fotografií jsou v knihovně zobrazeny po konkrétních adresářích neboli složkách na disku – v terminologii Picasa 2. Pokud se z jakéhokoliv důvodu uživatel rozhodne, že některé složky na disku nechce v knihovně zobrazit, má možnost je skrýt. Skrytí se provede odsunutím složky do části skrytých složek. Skrýt složku lze pod heslem, takže nikomu neoprávněnému nebude tato složka s náhledy na jednotlivé fotografie přístupná. Toto skrytí fotografií pod heslem se však týká pouze přístupu z Picasa 2. Pokud se k fotografiím bude přistupovat přímo z disku, budou i nadále viditelné.

Hledání fotografií v určené oblasti lze omezit pouze na první prohledání, což znamená, že pokud do adresářů přibudou nové fotografie, nebudou zobrazeny. Další možností je pak nastavit, aby se dané adresáře prohledávaly vždy. Nově přidané fotografie se tak uživateli zobrazí ve formě miniatur okamžitě.

Nalezené fotografie jsou uživateli zobrazeny formou miniatur v hlavním okně aplikace, takzvané knihovny. V knihovně jsou jednotlivé fotografie reprezentovány miniaturami. Miniatury je možno nechat zobrazit ve dvou velikostech. Miniatur, které reprezentují jednotlivé fotografie, se na plochu monitoru vejde mnoho a uživatel tak získá o jednotlivých fotografiích velmi dobrý přehled a dokáže se v nich velmi snadno orientovat.

Obrázek:  Hlavní okno – Knihovna

Pro třídění a organizaci nalezených fotek dává Picasa 2 uživateli nástroj zvaný Záložky. Záložky nemají žádný vztah k pevnému disku tak, jak je to běžné u adresářů a fyzického umístění fotografií. Jednotlivé záložky jsou pouze jakýmisi virtuálními přihrádkami, které logicky sdružují uživatelem vybrané fotografie z jednotlivých složek na disku. Záložkám přiřazené fotografie jsou pouze odkazy na skutečné umístění ve složkách. Jedna fotografie tak může být přiřazena více záložkám, aniž by na disku zabírala další místo.

Nad skupinou fotografií v rámci složky nebo záložky lze uplatnit třídění podle názvu, data pořízení fotografie, nebo její velikosti. Oblíbené fotografie lze ve složkách nebo záložkách pro snadnější budoucí vyhledání označit hvězdičkou. Dalšími možnostmi jsou vyhledání fyzického umístění fotografie na pevném disku nebo možnost přejmenování fotografie. Uživatel má možnost přejmenovat jak jednu, tak i více fotografií.

Vyhledávání fotografií probíhá velmi rychle. Do výběru hledaných formátů lze mimo typu souboru JPG přidat a dále pracovat s formáty TIF, BMP, GIF, PNG, RAW a PSD. Kromě obrázku lze do vyhledávání zahrnout i video soubory.

Mimo způsob hledání fotografií na pevném disku umožňuje Picasa 2 snadný import fotek přímo z fotoaparátu či jiných výměnných zařízení.

Úprava fotografií

Velmi často vyvstane při organizaci a řazení fotografií potřeba provést na fotografii drobnější úpravu. Zde přichází Picasa 2 s velmi převratným přístupem. Prováděné změny nejsou přímo promítány do konkrétních fotografií uložených na pevném disku, ale pouze se do samostatného souboru zapisují údaje o změnách. Originál tak vždy zůstane nezměněným originálem.

Při každém načtení fotografií do Picasa 2 je vždy k tomuto souboru uvedených změn přihlédnuto a foto se zobrazuje i s úpravami. Jestliže si tedy fotografie budete prohlížet jiným nástrojem než programem Picasa 2, uvidíte tyto fotografie takové, jaké ve skutečnosti jsou. Výhodou tohoto přístupu je, že veškeré prováděné změny lze snadno vrátit do původního stavu a uživatel se tak nemusí bát s fotkami nijak experimentovat. U libovolné fotografie je možno nechat si zobrazit histogram a EXIF informace z fotoaparátu.

Mezi základní operace, které jsou přístupné z knihovny, patří otáčení fotografií a zařazení fotek do přihrádky s fotkami. Otáčení fotografií určitým směrem je možno provádět jak na jednotlivých fotografiích, tak hromadně nad skupinou uživatelem zvolených fotografií. Hromadný výběr lze provést pouze v rámci jedné složky nebo záložky. Pokud je jedna a ta samá fotografie přiřazená více záložkám, projeví se jedna změna i na ostatních miniaturách.

Další možnosti úprav se zobrazí dvojitým kliknutím na miniaturu fotografie v knihovně, nebo kliknutím na miniaturu v přihrádce. Přihrádka fotografií se nachází v levém dolním rohu aplikace, je stále viditelná a slouží pro rychlý přístup k uživatelem vybraným fotografiím.

Možné úpravy jsou rozděleny do tří kategorií. Základní opravy, ladění a efekty. Mezi základní opravy patří oříznutí fotografie na požadovaný rozměr. Dále pak vyrovnání křivostí, například klátících se domů, oprava červených očí a změna expozice bez toho, aniž by se ovlivnily barvy na fotografii.

Obrázek: Úpravy fotografie

V kategorii Ladění je možné velmi lehce vybranou fotografii zjasnit, přidat či odebrat světlo, pohrát si se stíny nebo s teplotou barev. V kategorii Efekty je možné fotografii například doostřit, oteplit, aplikovat efekt zrnitého filmu, převést na černobílou nebo tónovat. Celkem je efektů dvanáct a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jak již bylo řečeno, veškeré změny provedené na fotografiích se fyzicky nepromítly do fotografií samotných. Pro uchovaní změn v samostatných nových souborech poskytuje Picasa 2 funkci exportu. Při exportu se tak na pevný disk zapíší upravené fotky.

Obrázek: Odeslání fotografie e-mailem

Prezentace fotografií

Po setřídění a úpravě fotografií je dalším logickým krokem jejich prezentace. Prezentovat fotografie je možno lokálně na monitoru, internetu, nebo papíru. Prezentace fotografií na monitoru je snadná. Jednoduše stačí klepnout na tlačítko časová osa a vybrat si konkrétní prezentaci. Pro prezentaci konkrétní složky nebo záložky pak stačí pouze složku nebo záložku označit a stisknout tlačítko Prezentace.

Obrázek: Časová osa prezentace

Pro prezentaci fotografií na internetu umožňuje Picasa 2 ve verzi 2.2 pro Linux odeslat fotografie zvoleným adresátům e-mailem, nebo je poslat jako příspěvek do Blogger.com. Při posílání fotografií e-mailem je možno nechat fotografie zmenšit na určitý rozměr, aby se tak minimalizoval objem přenášených dat.

Pokud uživatel preferuje možnost prezentovat fotografie na internetu formou webových stránek, je možno použít nástroj pro automatické vygenerovaní webové stránky. Picasa 2 dává uživateli na výběr pro generování webu z šesti možných šablon. Pokud uživatel nechce fotografie šířit prostřednictvím webu, má na výběr nechat si z fotografií sestavit film.

Obrázek:  Možnosti nastavení e-mailu

Obrázek:  Prezentace formou webových stránek

Ne všichni uživatelé preferují prezentaci svých fotografiích na internetu a rádi si nechávají zhotovit fotografie papírové. I na tyto Picasa 2 pamatuje a disponuje možností odeslat vybrané fotografie po internetu firmě, která z nich zhotoví papírové fotografie. Pro Českou republiku je možno zvolit z Fotolabu, drogerie Teta, drogerie Rossmann a DigiMaxem. Pokud si chcete místo profesionálního zhotovení vytisknout fotografie na vlastní domácí tiskárně, disponuje Picasa 2 volbou Tisknout. Fotografii je před tiskem možno ořezat, nebo si na stránku k tisku připravit více fotografií.

Dalšími možnostmi prezentace zvolených fotografií jsou možnost vytvoření plakátu, který může být až 10x větší než originál, vytvoření koláže z mnoha fotografií, nastavení fotografie jako pozadí na plochu nebo vytvoření efektního šetřiče obrazovky.

Obrázek: Vytvoření koláže

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Mark 18. 08. 2007, 18:15:16
Odpovědět  Odkaz 
Ja osobne mam radsej Digikam.
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
aubi 29. 08. 2007, 09:08:15
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem byl nadšený ze screenshotů, ale když jsem zkusil, zase jsem opustil. Třeba ta časová osa -- že je obrázek tak malý, není náhoda. Prostě to takhle malé kreslí na obrazovku, takže je to stejně nepřehledné. Pár pěkných myšlenek, strašlivě nedotažený soft.
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Petr 1. 09. 2007, 16:56:17
Odpovědět  Odkaz 
Jo jo, zlatý Digikam.
Martin Šín Spokojenost
Martin Šín 2. 09. 2007, 11:04:06
Odpovědět  Odkaz 
Digikam sice neznám, ale Picasa mi vyhovuje. Má jednoduché ovládání a dělá to co má, ale já jsem nenáročný. ;-)
Re:Picasa 2 – Geniální správce fotografií
lzap 11. 09. 2007, 10:06:32
Odpovědět  Odkaz 
Pravda je, ze digikam nesaha Picasse ani po kotniky. Ovladani a ergonomie je katastrofalni, rychlost a stabilita taky. Mozna, ze ma o nejakou tu malou funkci navic, ale v Picasse nic nepostradam. Ale proti gustu...
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Strmiska Jaroslav 17. 10. 2007, 14:43:16
Odpovědět  Odkaz 
Prosím o radu, když jsem aktivoval Picaso 2, od té doby nemůžu odeslat mailem žádnou fotografii. Prosím poraďte, Děkuji. Strmiska
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Anna Krušová 11. 08. 2008, 13:57:18
Odpovědět  Odkaz 
Prosím o radu, jak zmenšit fotografie, aby se daly poslat na webové stránky spolužáků - děkuji, zdravím a přeji hezké dny plné světla:-)))Krušová
Re:Picasa 2 – Geniální správce fotografií
lelo 12. 08. 2008, 01:18:59
Odpovědět  Odkaz 
convert
gwenview
a dalšie programi
Re:Picasa 2 – Geniální správce fotografií
LuFa 12. 08. 2008, 09:08:50
Odpovědět  Odkaz 
V programu Picasa vybrané fotografie zmenšíte prostřednictvím volby Export. Tlačítko vlevo dole. V dialogovém okně pak zadáte maximální rozlišení. Pro účely zaslání fotografií na web můžete zvolit hodnotu 600 nebo 800.
Picasa 2 – Geniální správce fotografií???
Ze3gg 1. 09. 2008, 12:15:58
Odpovědět  Odkaz 
Tak trochu mi unika spojitost s Linuxem.
http://picasa.google.com/features/requirements.html
Vlastimil Ott Re:Picasa 2 – Geniální správce fotografií???
Vlastimil Ott 1. 09. 2008, 12:38:15
Odpovědět  Odkaz 
Vidíte, nám neuniká... ;-)

http://picasa.google.com/linux/
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Anton Nemčovsky 1. 01. 2010, 11:05:46
Odpovědět  Odkaz 
Já sem měl Picasa 3 , jeden rok a tet mi už nejde na ni dělat nevím proč.
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
GeBu 20. 04. 2010, 11:25:57
Odpovědět  Odkaz 
Nevite někdo o nějaké uploaderu picasích alb na web? Celá picasa se mi nechce kvůli uploadování do Linuxu instalovat.
Re:Picasa 2 – Geniální správce fotografií
GeBu 20. 04. 2010, 11:34:15
Odpovědět  Odkaz 
Nejlepší by bylo, kdyby to bylo pro KDE
Re:Re:Picasa 2 – Geniální správce fotografií
GeBu 20. 04. 2010, 18:29:53
Odpovědět  Odkaz 
Ten export do Picasích (a dalších alb) je součástí KIPI pluginů v KDE a tady jde používat v různých aplikacích např. Gwenview.
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Mirka Pařilová 28. 10. 2010, 15:25:02
Odpovědět  Odkaz 
Zapomněla jsem heslo skrytých složek na PICASA jak na to??? Díky
Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Zuzana Schaalová 4. 05. 2012, 08:59:53
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
není to příspěvek, ale dotaz. Mám v PC O Windows a nainstalovaný programPicasa. Veeškeré úpravy, ukládání a další práci s fotkami znám, ale když si chci vytvořit CD s fotek s podbarvením hudbou z knihovny, mám tento problém. Je-li fotek víc a vyberu si víc než jednu hudební skladbu tak při přidání druhé mi to ppřemaže tu první.
Ptám se, je možné přidat k více fotkám více skladeb? Nebo je možné, aby se vybraná jediná skladba opakovala po celou dobu prezentace fotek? Při bežném minimálním zpracováváním fotek dám příkaz Sladit fotky z hudbou a při velkém množství je pak prezentace příliš rychlá ( např. jen 2 vteřiny.
Děkuji za radu.
schaalovazuzana@volny.cz
Miroslav Hrončok Re: Picasa 2 – Geniální správce fotografií
Miro Hrončok 4. 05. 2012, 09:11:44
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem si jist, jestli vám zde bude někdo schopen odpovědět, reagujete na pět let starý článek. Navíc program Picasa už na Linuxu není podporován.
Re: Picasa 2 – Geniální správce fotografií
čmeláček 4. 05. 2012, 09:18:51
Odpovědět  Odkaz 
Tak si prostě a jednoduše spoj několik skladeb do jednoho souboru a je to.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Faltýnek

Lukáš Faltýnek

Vystudoval informační management na Univerzitě Hradec Králové. Pracuje jako analytik/programátor. Láskou k počítačům vzplanul v roce 1986, kdy dostal svůj první počítač Atari 800 XL. S Unixem se poprvé setkal před dvanácti lety. Chvíli nato pak s Linuxem, který si pro jeho svobodu zamiloval. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho koníčky patří literatura, kinematografie a cestování.


  • Distribuce: Ubuntu

| blog