přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux

PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux

pitivi.png

Výběr vhodného video editoru rozhodně není hračka. Existuje celá řada takto zaměřených aplikací, které se liší v mnohém. V dnešní recenzi se zaměřím na velice jednoduchý video editor PiTiVi. Nenabízí sice žádné speciální efekty a filtry, nicméně je vhodný pro každého, kdo potřebuje rychle a hlavně jednoduše vytvořit video soubor a ihned jej použít. O jeho kvalitě leccos již dopředu napovídá fakt, že patří mezi základní aplikace v distribuci Ubuntu.


Co očekávat od aplikace

Jako úplně první si každý pokládá otázku ohledně alternativ nebo chcete-li konkurence tohoto jednoduchého video editoru. Mně samotnému svým prostředím i funkcí nejvíce připomíná aplikaci Movie Maker od společnosti Microsoft, která bývala (a možná ještě je) předinstalována v operačních systémech Windows. V podstatě v Ubuntu plní úplně stejný účel, tedy nabídnout uživateli aplikaci pro tu nejjednodušší možnou práci s videem bez nutnosti vyhledávat a instalovat jinou aplikaci podobného ražení. Stejně tak není od věci zmínit, že PiTiVi je kompletně svobodným softwarem a není třeba v základní instalaci řešit žádné licence a použití.

Samotnou aplikaci PiTiVi lze rozdělit na tři základní části. V horní části prostředí naleznete nabídku a několik málo základních ikon, v centrální části objevíte náhled na zpracovávané video a naimportovaná data (po levé straně) a nakonec časovou osu v dolní části. Aplikaci PiTiVi sám používám a tento způsob rozdělení prvků považuji za šťastný a zejména logický. Po této stránce není tvůrcům co vytknout.

Samozřejmě tím hlavním, co rozhoduje o použití, či nepoužití aplikace, jsou její funkce. Zkrátka to, co umí a jak to umí. PiTiVi v tomto směru umožňuje jednoduchý střih videa, načasování jednotlivých video a audio stop a pochopitelně také nutné vytvoření video souboru, tedy výsledku vašeho snažení. Žádné funkce pro pokročilejší práci s videem, efekty nebo snad možnost přidání textu do videa nečekejte. Bohužel tím odpadá celá řada dalších použití a seznam možností této aplikace se tak razantně snižuje. Neházejme však ještě flintu do žita...

Aplikace PiTiVi po spuštění Aplikace PiTiVi po spuštění

Import a podporované formáty

Ještě než začnete s prací, je potřeba si zjistit, s čím vůbec můžete pracovat. PiTiVi je založen zejména na multimediální platformě (knihovně) Gstreamer, ze které vychází i ne zcela podporované kodeky video souborů (formáty). Problémem v tomto směru je jednak ochrana softwarových patentů v jednotlivých zemí v první řadě, a časté nerespektování specifikací kodeků u ostatních aplikací v řadě druhé. Problémovým se tak i podle častých informacích na celé řadě diskuzních fór, ale také například na wiki Ubuntu, může stát formát MPEG (Motion Picture Experts Group), i když to rozhodně není pravidlem.

K samotnému importu do „virtuální složky“ Klipy slouží velké tlačítko s ikonou + Importovat klipy..., kde si každý na svém disku najde soubory k importu. Ten neslouží pochopitelně jen pro video-, ale také pro audio soubory, a já sám funkci používám také pro import obrázků. V tomto směru není uživatel v rámci formátů ničím omezován.

Naimportované soubory na časové ose Naimportované soubory na časové ose

Střih a manipulace nejen s videem

Samozřejmě jednou z hlavních záležitostí je samostatná práce se stopami videa a zvukem na časové ose. Jednotlivé naimportované soubory se na časovou osu jednoduše přetáhnou kurzorem myši, tzv. táhni a pusť. S video stopou intuitivně pojmenovanou Video se opět hýbe pomocí myši a tahem lze posouvat začátek, konec a umístění stopy v čase. Pravým tlačítkem myši se zase označuje čas na ose, který uživatel právě potřebuje. Po označení daného času tak pro rozdělení stačí jednoduše kliknout na malou ikoku s nůžkami v dolním levém rohu Rozdělit klip v místě kurzoru a rozdělit jej. To stejné lze provádět s audio stopou, u obrázků nemá tato jednoduchá funkce žádný význam.

Samozřejmě při větším počtu video stop se aktivují další tlačítka ve spodní části levého rohu aplikace jako například spojení a seskupení klipů a následně opačné operace. A to je také asi vše, co PiTiVi v tomto směru svede. Tedy video sestříhat a jednoduše načasovat.

Export neboli vykreslení projektu

Samozřejmě posledním úkonem u každého video editoru je uložení práce a následný export do video souboru (tedy do nějakého video formátu). PiTiVi ukládá své projekty do vlastního formátu PiTiVi s příponou .xptv a v tomto směru není tedy co řešit. Jinak je to však u možností exportu, které jsou často kamenem úrazu u celé řady jiných a mnohdy i jinak relativně kvalitních video editorů. Export probíhá přes tlačítko Vykreslit projekt, po jehož stisku se objeví malé okénko Vykreslit objekt. V první řadě je třeba nastavit umístění a název exportovaného video souboru, a to jednoduše přes tlačítko Vybrat soubor.

Vykreslit projekt Vykreslit projekt

Ovšem to nejdůležitější, tedy Nastavení exportu, se otevře po stisku nicneříkajícího tlačítka Změnit. Jako první se nastavuje Video výstup, máte na výběr celkem z osmi přednastavených nastavení v podstatě rozlišení a fps (počtu snímků za sekundu). Parametry, jako je výška, šířka a snímková frekvence (fps), si lze při výběru možnosti Vlastní samostatně nastavit. U Audio výstupu jsou dvě možnosti: a to buď zvolit zcela vlastní nastavení obsahující počet kanálů, frekvenci a hloubku, nebo zvolit jednoduše CD. No a nakonec poměrně rozsáhlé možnosti nastavení u Kontejneru a dále nastavení Audio a Video kodeku. Poslední tři nastavení však na rozdíl od celé aplikace vyžadují přeci jen hlubší znalosti problematiky. Nicméně znalý uživatel alespoň není ochuzen o poměrně užitečné možnosti detailnějšího nastavení. Za zmínku na závěr snad ještě stojí možnost přikoupit si HD dekodér za sto dolarů, který v této oblasti rozšíří možnosti aplikace.

Nastavení exportu Nastavení exportu

Jednoduchý nelineární video editor pro nenáročné

Aplikace PiTiVi je určitě zajímavou aplikací pro nelineární střih videa na Linuxu. Svou jednoduchostí a absencí filtrů a funkcí pro práci s videem je tak určena zejména nenáročným uživatelům, kteří se spokojí s málem. Nicméně to není její nevýhoda, spíše naopak. Sám aplikaci používám v rámci svých aktivit ke zpracování pokusných záznamů přednášek, kdy spojuji vyexportované obrázky/snímky s audio záznamem. Stejně tak je PiTiVi vhodný k jednoduchému střihu videa bez dalších úprav a dalšímu exportu. Možná nás však vývojáři do budoucna překvapí a oproti současné verzi PiTiVi v0.13.4 přinesou více funkcí jako například možnost přidat text do videa, absenci této funkce však považuji za velkou nevýhodu.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
-tri- 9. 11. 2010, 13:47:38
Odpovědět  Odkaz 
Rozvezeni a ergonomie PiTiVi mi vyhovuje. Ma naslapnuto spravnym smerem (na rozdil od Kina). Navzdory tomu, co se tyce funkcnosti, mi jedinym spolehlivym editorem videa v linuxu, pripada prave KINO. = vzdy spolehlivy export bez zadrhelu.
PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
lyon 9. 11. 2010, 14:39:26
Odpovědět  Odkaz 
Umi PiTiVi export v libovolnem/puvodni rozliseni, nebo jako vetsina podobneho softwaru nuti uzivatele do 526p/720p/1080i apod?
PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
Petr 10. 11. 2010, 03:23:55
Odpovědět  Odkaz 
Nejde mi správně vykreslení projektu u většiny předvoleb, experimentoval jsem i s doinstalací různých kodeků, přesto nevykreslí, má s tímto nějaké zkušenosti? Ubuntu 10.04 PiTiVi 0.13.4
PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
Michal Polák (autor) 10. 11. 2010, 07:10:18
Odpovědět  Odkaz 
Sám používám tuto verzi na Ubuntu 10.04 (českém), je možné že jsou nějaké rozdíli mezi americkou a českou verzí? Například tuším u Rhythmbox to tak nappříklad je. Kodeky při práci v PiTiVi nepřenastavuji, ale jen si vybírám rozlišení a žádné takové problémy nemám...
Re:PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
Petr 10. 11. 2010, 11:09:48
Odpovědět  Odkaz 
Verze - v tom rozhodně rozdíl nebude, možná je rozdíl ve vstupním videu, kdy používám i fps 15 a ne 25 ale to by si pitivi mělo být schopno překonvertovat, je jasné že když mu nabídnete běžný DVD formát (mpeg2) tak není co konvertovat a ven to "naseká" a pospojuje s kodekem to ale potom nemá nic společného, ale třeba konverze do ogg se mi nepodařila, jste schopen napsat, které formáty vám to je schopno bezchybně uložit (tzn. správná frekvence obrázků obraz i zvuk synchro)? myslím formáty ne kontejnery
Re:Re:PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
Petr 10. 11. 2010, 11:11:15
Odpovědět  Odkaz 
a ještě hlavně jaké vstupní soubory jste použil
PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
otoman 15. 11. 2010, 22:03:55
Odpovědět  Odkaz 
Jo, PiTiVi je dobrá střižna, ale jenom na "takovéto domácí žvýkání". Mě docela vyhovuje Kino nebo OpenShot.
PiTiVi: Jednoduchý video editor pro Linux
Milan 15. 11. 2010, 22:49:06
Odpovědět  Odkaz 
Mě by vyhovovalo něco jako je http://animoto.com... Super efekty, text ve videu.... to vše s toho dělá BESTovní aplikaci...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz