přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)

Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)

LinuxDays2015_Jiri_Eischmann.jpg

Každý vážnější uživatel Linuxu ví, že současný stav na linuxovém desktopu není optimální. Potýká se totiž s různými problémy a výzvami, které jsou významné z uživatelského hlediska i z hlediska bezpečnosti a stability. Těmto otázkám se – hlavně s ohledem na řešení v distribuci Fedora – věnoval Jiří Eischmann na konferenci LinuxDays 2015.


Jiří Eischmann (kromě jiného i významný autor článků v magazínu LinuxEXPRES) pracuje pro distribuci Fedora jako vývojový manager, proto se zaměřil v přednášce na řešení problémů linuxového desktopu z pohledu Fedory, resp. projektu Fedora Workstation, který je cílen právě na desktopové uživatele. A o jaké problémy jde?

Upgrade systému a aplikací

V současnosti tvoří systém a uživatelský software (jednotlivé aplikace) jednolitý softwarový blok, který se distribuuje dohromady. Znamená to enormní zátěž na vývojáře, kteří musí kalkulovat s velkým množstvím možných konfigurací. Proto dochází k tomu, že rozličné aplikace se nestihnou otestovat v rámci cyklů, ve kterých se jednotlivé distribuce vydávají. To znamená, že se v dané distribuci objevuje software, jehož kompatibilita nebyla otestována s danou verzí distra. Pak jen mohou vývojáři doufat, že „to vyjde“.

03upgrady.png Snímek z prezentace Jiřího Eischmanna (CC BY-SA 3.0)

Snahou je oddělit software pro systém a aplikační software. Díky tomu by vývojáři mohl prezentovat přesně určenou a definovanou množinu balíčků. Znamená to tedy, že by se systém aktualizoval jako celek, což by mělo vést k lepší testovatelnosti systému. Nebude se totiž pak již vyskytovat v blíže neurčené modifikaci předem neurčených balíčků, které distribuce podporuje. Tento přístup by se měl odrazit v lepší stabilitě systému. Aplikace se pak budou aktualizovat formou rolling release.

Důraz je a bude kladen na automatické testování, například prostřednictvím nástroje openQA společnosti OpenSUSE, s níž Fedora spolupracuje, tak, aby se ulevilo dobrovolníkům-testerům.

O smyslu a principu openQA si můžete přečíst také v článku o openSUSE Leap (z přednášky Tomáše Chvátala na LinuxDays).

Dalším možným přístupem jsou tzv. synchronní aktualizace. Předpokladem je, že by se v pravidelném intervalu, např. 1 měsíc, prováděla aktualizace celého softwarového repozitáře a zasílala uživatelům. Pochopitelně kritické aktualizace by se vydávaly okamžitě.

Výrazně se rovněž zapracovalo (zásluha firmy Red Hat) na podpoře firmwaru pro hardware. Firma je připravena poskytovat úložiště firmwaru i pro jiné distribuce. Podmínkou samozřejmě je, že výrobce daného hardwaru spolupracuje. Takto se jednoduše odstraní závislost na Windows při aktualizacích firmwaru.



Správa napájení

Někteří uživatelé si mohli všimnout, že jejich zařízení s nainstalovaným Linuxem spotřebovává více proudu, než když na něm mají jiný systém, tedy napájení vydrží kratší čas. Není to důsledek energetické nenasytnosti Linuxu, ale jeho nevhodného výchozího nastavení spotřeby energie.

Systém by již od výchozího nastavení měl být spořivý a zapínat určité režimy spotřeby bez nutnosti interakce s uživatelem. Nejlépe ve spolupráci se senzory intenzity světla. Úsporný režim bez nutnosti interakce s uživatelem se ve Fedoře realizuje prostřednictvím aplikace gnome-batery-bench. K úspoře energie nicméně přispívá i vhodná volba používaných aplikací.

Společný vzhled i chování GNOME a KDE aplikací

Letitý problém – linuxové desktopy znamenají pro uživatele výhodu výběru prostředí, které jim vyhovuje, ale pro vývojáře znamená kopu starostí navíc. Pokud vyvíjí nějakou aplikaci, musí se rozhodnout, zda ji napíše v GtK+ anebo v Qt. Tedy zda bude portována na GNOME nebo KDE.

Jiří Eischmann při přednášce na LinuxDays Jiří Eischmann při přednášce na LinuxDays

Tento problém řeší ve Fedoře snahou integrovat obě prostředí mezi sebou – ne snad vyrobit jedno prostředí, které by bylo hybridem KDE a GNOME, ale vylepšit integraci aplikací napsaných pro jedno prostředí v druhém prostředí. Konkrétně lze ve Fedoře najít světlý motiv Adwaita portovaný na Qt a v budoucnu bude i tmavý. Dalším výrazným příspěvkem je synchronizace nastavení mezi jednotlivými prostředími. Týká se to např. klávesových zkratek.

Uživatelé si mohli všimnout, že pokud definují v nějakém desktopu GNOME klávesové zkratky pro dané prostředí, budou stejné ve všech dalších desktopech GNOME, které si nainstalují; stačí je tedy definovat jednou. Snahou je, aby se toto nastavení (nejen zkratek) dokázal vyexportovat a přenést do dalšího prostředí. Týká se to i různých vstupních zařízení.

Jak naložit se softwarem

Zajímavou otázkou je, jak zajistit na jedné straně snadnější výrobu softwaru pro vývojáře a na straně druhé dostatečné zabezpečení pro uživatele. Výroba softwaru je náročná, protože:

  • v Linuxu se uplatňují různé balíčkovací systémy,
  • používají se různé verze knihoven,
  • linuxové distribuce se velmi rychle mění, a vývojář tak neví, kterou má brát jako referenční a kontrolovat kompatibilitu pro každou další verzi distra.

Původní unixový koncept, který spočíval na myšlence, že je třeba software ochránit před zásahem uživatelů, na osobních počítačích neplatí. Ve světě malwaru je to naopak, uživatel by měl být chráněn před potenciálně škodlivým softwarem. Roste tedy přesvědčení, že by aplikace neměly mít přístup do celého systému, tedy aby se jim v principu nedůvěřovalo a přístup do systému by měly mít co nejmenší.

O přednášku byl velký zájem, sedělo se i na schodech O přednášku byl velký zájem, sedělo se i na schodech

Tento problém řeší tzv. sandboxované aplikace, které by kromě zvýšené bezpečnosti měly vývojářům umožnit jednodušší distribuci softwaru uživatelům. Runtime, v němž aplikace běží, se připojuje do adresáře /usr. Další komponentou je aplikační bundle, který obsahuje metadata, soubory aplikace a  seznam exportovaných souborů (patří sem např. ikona nebo spouštěč). Pro build a debugger je zde SDK runtime.

A poslední, velmi důležitou komponentou je nástroj pro stahování, instalaci a vlastní správu aplikací Xdg-app. Pokud má dané distro k dispozici všechny potřebné technologie, bude taková sandboxovaná aplikace nezávislá na distribuci. To samozřejmě znamená, že se bude vyskytovat v jedné podobě. Určitou nevýhodou tohoto přístupu je obtížnější aktualizace a také větší velikost souborů, potřebných pro instalaci.

Nicméně je to jen alternativa oproti balíčkovacímu systému, který by měl běžet i nadále. Rozlišit jednotlivé aplikace by uživatel měl na základě pojmenování spouštěče (příp. jinak).

Problémy okenního správce X a náhrada v podobě Waylandu

Kompozitní okenní správce X trpí leckterými neduhy, které by mělo vyřešit nasazení Waylandu:

  • Výrazně vyšší stabilita Waylandu oproti X.
  • Podpora pro přepínání mezi grafickými kartami za běhu – pokud jsou v počítači dvě grafické karty, mezi kterými se chce uživatel přepojit, musí se odhlásit, používá-li S manager. Ve Waylandu toto odpadá a je možné nejen přepínat grafické karty, ale i vykreslovací prostředí (implementace OpenGL).
  • Jednodušší možnost škálování (nejen v celých číslech, ale i desetinově).

Architektura Waylandu Architektura Waylandu (Javier Cantero, CC BY-SA 4.0)

Zároveň se pracuje na podpoře HiDPI desktopů tak, aby byly rozumně škálovatelné při synchronním zobrazení na různých zařízeních s různým stupněm rozlišení.

Sdílení nastavení desktopu s dalšími uživateli

V korporátní sféře a všude tam, kde je třeba nastavit desktop pro mnoho uživatelů současně, dosud neexistoval rozumný nástroj. Nástroj Fleet desktop má tento problém řešit. Jednoduše umožňuje vytvořit různé profily nastavení desktopu a tyto profily pak aplikovat (nasdílet) na neomezený počet desktopových stanic. Distribuce bude probíhat zřejmě přes LDAP.

Nahoru

Příspěvky

Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Marek 2. 11. 2015, 22:33:10
Odpovědět  Odkaz 
"Pokud vyvíjí nějakou aplikaci, musí se rozhodnout, zda ji napíše v GtK+ anebo v Qt" ano, chtělo by to nějak sjednotit, úplně nejlepší by bylo, kdyby všechny ty prostředí používali jedny a ty samé knihovny a dále by se lišili v podstatě jen tím, co by které prostředí nabízelo za komplet aplikací, konzistenci, grafiku,.....
Také není úplně OK, že kvůli jedné aplikaci, kterou chcete z KDE, se vám do Gnome natahá "spousta bordelu"....
Problém začínajícího, nebo potencionálního zájemce o Linux je, že se v tom moc neorientuje, jak v prostředích, tak v distribucích, protože všeho je "mraky"....

Škoda jen, že není dost vůle a síly na to, to všechno trošku standardizovat a sjednotit, čímž nemám na mysli vyrábět "free kopii Windows", nebo jedno distro a jedno prostředí, ale ten základ nějak více sjednotit...
Vojtěch Trefný Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Vojtěch Trefný 2. 11. 2015, 23:31:55
Odpovědět  Odkaz 
> ano, chtělo by to nějak sjednotit, úplně nejlepší by bylo, kdyby všechny ty prostředí používali jedny a ty samé knihovny a dále by se lišili v podstatě jen tím, co by které prostředí nabízelo za komplet aplikací, konzistenci, grafiku,.....

Právě možnost volby a bohatý výběr je na svobodném softwaru to nejlepší. Hlavní "problém" je, že to "jediné správné řešení" neexistuje -- ani vývojáři a především ani uživatelé se nedokáží shodnout na ničem a kdybychom našli nějaký společný základ, který vyhovuje "všem", tak by to znamenalo zahodit velkou část uživatelů, kteří se do téhle "škatulky" nevejdou -- a to je hlavní důvod, proč vznikají rozdílná řešení -- ne proto, že uživatelé nebo vývojáři jsou "idioti, co se nedokáží shodnout", ale protože jsou různí a mají různé potřeby.

> Také není úplně OK, že kvůli jedné aplikaci, kterou chcete z KDE, se vám do Gnome natahá "spousta bordelu"....

Na jednu stranu chcete jednotu, používání společných knihoven a konzistenci a když tu máte takové prostředí (ať už GNOME nebo KDE), tak ta jednota najednou vadí? Ano není to jeden blok, ale dva, ale do jednoho bloku to prostě nedáte (viz výše). Jinak to zdaleka už není tak strašné a i GNOME i KDE jsou již mnohem "modulárnější", než dříve.

Také není dobré míchat KDE a Qt a GNOME a GTK+ -- s oběma knihovnami je možné napsat na daném prostředí zcela nezávislé aplikace a vývoj pro Qt (GTK+) se zdaleka nerovná vývoji pro KDE (GNOME).

> Problém začínajícího, nebo potencionálního zájemce o Linux je, že se v tom moc neorientuje, jak v prostředích, tak v distribucích, protože všeho je "mraky"....

Klasická mantra: "Je toho moc, nikdo se v tom nevyzná". Skutečně by mě zajímalo, jak zvládáte žít ve světě, kde jsou tisíce značek a typů automobilů, nepočítaně druhů obydlí, stovky modelů počítačů a mobilů a kde v každém obchodě prodávají hned několik typů chleba, mléka a salámů.

Pokud se odprostíme od řešení pro těch "pár, co se chtějí lišit", zůstanou vám na výběr tři pracovní prostředí a jen pár distribucí.

Jenom proto, že vy tu volbu nepotřebujete, tak ji neberte těm, kteří ji chtějí/potřebují.

> Škoda jen, že není dost vůle a síly na to, to všechno trošku standardizovat a sjednotit, čímž nemám na mysli vyrábět "free kopii Windows", nebo jedno distro a jedno prostředí, ale ten základ nějak více sjednotit...

Ale standardizace existuje. Svět Linux/opensource má mnoho standardů na kterých se všichni shodnou a které všichni používají napříč distribucemi, prostředími i různými operačními systémy.

Všichni máme společný kernel, společný grafický server, používáme stejné ovladače, stejný boot manažer... Když se podíváme "výše", tak grafická prostředí a aplikace spolupracují krásně spolupracují tak, abyste všude měl notifikace, ikonu v trayi nebo stejné chování oken, nabídek atd.

Standardy jsou a stále se objevují nové a všechny "rozumné" projekty se snaží najít společnou řeč a zbytečně neduplikovat práci tam, kde se stačí dohodnout na společném řešení. Ale opět tu nemluvíme o nějaké "násilné" unifikaci, o tom standardy nejsou, ale o otevřeném řešení, "základu", na kterém mohou všichni stavět a vybudovat takové prostředí/aplikaci/distribuci, jaké považují pro sebe a své uživatele za nejlepší.
Petr Valach Re: Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Petr Valach 2. 11. 2015, 23:44:15
Odpovědět  Odkaz 
Perfektní komentář. Podnětný.
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
ellvis 2. 11. 2015, 23:26:29
Odpovědět  Odkaz 
Začínam mať pocit, že sa všetko orientuje už len na začínajúcich používateľov. Ľudia sa naučili používať Windows, nevidím dôvod, prečo by sa nenaučili používať Linux. Väčšina bežných používateľov si ani vo Windows nič nenastaví, nainštaluje si maximálne hry pre facebook a zahrá karty. Mám pocit, že sa objavuje snaha o to, aby bežný používateľ zvládol na Linuxe všetko, desím sa doby, kedy sa začne povinne tlačiť nejaký grafický konfigurátor kernelu do distribúcií. Nesúhlasím tiež s argumentom, že Linuxové distribúcie používajú príliš veľa rôznych balíčkovacích systémov. O software v repozitároch sa starajú maintaineri distribúcií, autor softwéru by sa mal starať o to, aby bol jeho produkt dostatočne kvalitný. Ak ho budú ľudia chcieť používať, dostane sa do repozitárov a vôbec sa o to nemusí starať sám autor. Ja osobne mám rád na výber. Osobne používam Slackware a necítim nedostatok ani kvalitného softwéru (napriek tomu, že neexistujú žiadne repozitáre) ani nemám pocit ukrutne zložitého používania (Fluxbox). Naopak, mám dobrý pocit, že som si mal z čoho vyberať.
Jiří Eischmann Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Jiří Eischmann 3. 11. 2015, 11:45:07
Odpovědět  Odkaz 
Problém je, že software se už nedostává do repozitářů distribucí. Časy, kdy upstreamové projekty stály o to, aby se dostaly do repozitářů, jsou pryč. Nehledě na to, že tak, jak jsou pravidla pro repozitáře u distribucí nastavená, to není škálovatelné.

Stačí se podívat na takový GitHub. Tam je dneska přes 10 milionů projektů. I kdybychom řekli, že 90 % z toho jsou blbosti, tak je to pořád jeden milion. Porovnejte to třeba s Debianem, který má nejšiřší repozitáře (cca 40 tisíc balíčků). To je jen naprostý zlomek toho, co je k dispozici na GitHubu a GitHub je jen podmnožinou veškerého dostupného open source software.

Vy možná máte pocit, že vám v repozitářích nic nechybí, ale odezva od našich uživatelů je opačná a čím dál silnější.
Petr Valach Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Petr Valach 2. 11. 2015, 23:35:39
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme Jirkovi Eischmannovi za výpomox s přípravou článku.
Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
gor 6. 11. 2015, 22:51:12
Odpovědět  Odkaz 
Co je ten S manager zmíněný ke konci článku? Nic se nevygooglovalo...
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Lukas 3. 11. 2015, 09:53:54
Odpovědět  Odkaz 
Je to popsáno docela popravdě. Nicméně i méně chápavý člověk prozře a vidí, že desktopový Linux nemá nikdy šanci přitáhnout masy a nepomůžou tomu žádné roadmapy na slajdech (vývoj desktopového Linuxu za posledních 10-15 let je toho jasným příkladem). Dobré jádro v kombinaci s tím bordelem okolo na to nemá. Je jen pár výjimek (RHEL/Canonical, tyhle firmy vesměs živí jen péče o servery jiných firem), které ale +/- levitují na stejné úrovni. Já osobně používám dva systémy, na Ubuntu jsem jen kvůli Android Studiu, zbytek věcí dělám ve Windows. Důvodem je malý výběr softwaru a jeho špatná kvalita - argumenty, že existuje spousta alternativ neberu, protože Linux aplikace se většinou != alternativa k Windows aplikaci, Linux aplikace je většinou ochuzená o hromadu funkcí a tak se sám sebe ochuzuje i uživatel. Většina projektů jsou školní diplomky, které vyvíjí jen 1-5 lidí a po několika letech dobrý nápad umře. Chybí zkrátka motivace vyvíjet a vylepšovat linuxové desktopy.
Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
mmm 4. 11. 2015, 08:08:40
Odpovědět  Odkaz 
Váš příspěvek je jen opakováním 1000x omletých klišé.
Linuxová distra mají pouze 1 zásadní problém - nesmyslně časté vydávání nových nekompatibilních verzí i v rámci jedné distribuce. Pokud se toto změní(a zdá se, že to jejich správci konečně začínají chápat), objeví se i některé komerční aplikace o kterých si mnozí domácí uživatelé myslí, že je potřebují(skutečnost je často jiná).
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
NULL 3. 11. 2015, 11:22:12
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den.

Slovo Linux budu pro zjednodušení používat pro celý ekosystém okolo Linuxového jádra, distribuce a vůbec dohromady.

Disclaimer:
Linux používám rád, dál budu, jsem šťastný že něco takového existuje, jsem za něj a jeho nesporné kvality vděčný, ale to neznamená, že se budu tvářit jako že žádné problémy nejsou a dělat že nevím, proč s ním mají noví uživatelé problémy.

Opravte mne jestli se pletu, budu jen rád, aspoň se poučím.

To co sepsal pan Eischmann se hezky čte, určitě to není k zahození.
ALE ..
Většina z věcí které pan Eischmann popsal, se dají lehce vyřešit pomocí googlu a CTRL-C a CTRL-V. Je sice škoda, že to není vyřešeno už nastavením distra ale co, většina je věcí podružných.
Jediné, co z uvedeného je opravdu na linuxu problém, je Power Manager a suspend a hibernate. Než začnete kopírovat z ASKUbuntu odpovědi, vězte že PC s linuzem mám několik a několik jsem měl, všude stejný problém a pokaždé jiné řešení) a už mě i jako fandu to přestává bavit, ne tak někoho, kdo přešel z Widlí a akorát ho to n.s.r..

Co si budeme vykládat, na Widlích to funguje bez problému.

Dále bych zmínil problémy s grafickými ovladači na mobilních zařízeních, to je sázka do loterie a zábava na dlouhé zimní večery.(opět jsem měl už několik notebooků, žádné exotiky, dokonce některé s vyznačenou podporou graf. karet. Kdo nevěří, stačí 3 slova do googlu a uvidíte, kolik lidí to trápí).

Na Widlích to funguje bez problému.

To se ani nebavím o druhém monitoru. Totální artistické kousky a výsledek nijaký, to aby člověk nastudoval celý xorg a errory může tak akorát schovat ze splash screen.

Na Widlích to funguje bez problému.

Flash Player, i na hry, a oni je uživatelé třeba na facebooku hrají často, to radši ani vzpomínat nebudu.

Na Widlích to funguje více méně bez problému, ale musím uznat, že Flash Player je zmršený sám o sobě, zcela multiplatformě.

Slavný sound system Alsa? Co PC, to nějaký problém, na jednom notebooku mi to dokonce vyhazovalo grafiku. Fakt k popukání. Hlavně že máme systemd, o který půlka lidí ani nestála. ( Ale to nehodnotím, 50 serverů nemám, obyč userům je to určitě jedno, na desktopu jsem to nijak nepoznal, je mi to jedno, kromě toho, že se tam jaksi vytratilo, že program nebo co má dělat jednu věc, ale dobře.Když už tu tedy někdo vzpomínal tu standartizaci na Linuxu )

Tak, to byly takové řekl bych zásadní věci, se kterými se setkávám pořád, takřka denně, a co by mne jako nováčka odradilo první nebo druhý den. Jako teda klasického uživatele.

Největší důvod ale, proč není Linux rozšířen mezi běžnými uživateli je podle mne ten,a teď už jen čerpám informace, že na rozdíl od Microsoftu neplatí výrobcům PC a notebůků za nasazování OS. Ba naopak, ještě je tlačí, aby Linuxákům nevycházeli vstříc. Tedy se tak uměle rozšiřuje ve velkém, kdy vlastně bez WIN koupíte velice málo notebůků a tyto vytlačují klasické PC.

Další velký důvod jsou hry. A to souvisí i s předešlým vnucováním OS WIN, nyní spíš na desktop, ruku na srdce, kdo chce herní PC, Linux bych tam nedával.

No a je to. Kombinací výše uvedeného najednou zjistíme, co asi ty uživatele trápí a když ne, napovím: To, kde se zobrazují notifikace v Gnome, nebo o co se to hádali naposledy, to není.


Pro pobavení, často dozvídám: "Když něco nejede na Win, tak se nedá nic dělat, když to nejede na Linuxu, tak je Linux na h...o". Pěkně si ty uživatle vycvičili. ;-)
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Marv-CZ 3. 11. 2015, 13:01:25
Odpovědět  Odkaz 
Ani na Widlích ty věci nefunguje bez problémů, i když to mají asi víc vychytané.

Power Management: Už jsem narazil na pár počítačů s Windows, které měli problémy s uspáváním. Například jedno Sony VAIO se cca co 14 dní nedokázalo probudit s hybernace a sesypal se celý systém. Musel jsem ve Win8 změnit výchozí uspávání na disk na klasické vypnutí (ale zase hezky člověk uvidí, jak je Linux rychlejší v bootování).

Grafické ovladače: Stačí 3 slova do Goole a zjistíš, že je to problém i na Windows. Například nedávno jsem dostal na opravu notebook, kde se sama nahrála aktualizace grafického ovladače a při dalším spuštění už nenaběhl.

Více monitorů: Pokud to nejsou dva stejné monitory se stejným rozlišením tak je to zábava i pod Windows.

Flash Player: To je problém sám o sobě. Kvůli chybám ho co chvíli blokují prohlížeče, takže to nefunguje ani pod Windows.

Krásně to vystihuje ten poslední odstavec. Ve Windows je zase plno jiných problémů, které v Linuxu nejsou. Ale to tak nějak nikomu nevadí.
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
NULL 3. 11. 2015, 13:29:46
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas.
To co píšete, jsem na win nezažil. Třeba ty 2 monitory mne trápí nejvíce, a to jsem měl vždy na win bez problémů.A vlastně ani nevím, že by s němi někdo problémy měl. Ale OK.
Jsem si teď vzpomněl, že mi jednou přišli aktualizace na win7 na notebuk ACER a týden jsem nemohl rozchodit wifi, až do dalších aktualizací.

Každopádně jsem jako nechtěl nijak vychvalovat windows, sám osobně jej už nepoužívám roky, jenom vyjímečně kvůli Matlab Simulink. Celkem mi ta firma a její praktiky nevoní a tak je nechci podporovat.

Ok, tak zase vím víc. Každopádně to, co jsem vyjmenoval trápí linux podle mne podstatně a jako taky chápu, že se do takových oprav nikomu nechce, třeba ty monitory, nebo ty ovladače, je to otravné, náročné a člověk ani neví, kolik toho bude muset vůbec překopat. Ty ovladače, to je zapeklité, tam je ten pověstný pes zakopaný na více místech, to je problém. Bohužel. Snad jednou nastane doba, kdy to půjde normálně. Je to totiž škoda.

Co mě ale zaráží, a proto jsem tentokrát reagoval, že vždy když se někde objeví, co že to jako uživatele Linuxu trápí, tak tyhle věci tam chybí. Většinou se řeší barva lišty a jestli tam funguje nějaký podivný notýsek.

Tož tak, Linuxu Zdar ;-)
Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
polo 3. 11. 2015, 17:15:32
Odpovědět  Odkaz 
Poslednych 8-10 rokov pouzivam 2-3 monitory a len Linux nikdy som nemal problem praveze mam vela vyhod. Nemam problem pouzivat viac worspace nastavit si napr. jednu s nich spolocnu pre oba monitory, nemam problem prepinat klavesnicu/mys na vybrani monitor alebo prepinat rozsirenu plochu, klonovanie alebo kombinaciu (napr. jedno okno mam na rozsirenej dalsie klonovane dalsie klonovane len na vybranych worspace) vsetko mam nastavene na klavesove skratky. Alebo si nastavit aby notebook po zadokovani a prebudeny zo spaknu nastavil spravne monitor a rovno aj na nich pootvaral vybrane aplikacie(pripadne porozmiestnoval po plochach ako ma) Alebo si na jednom pustit fullscreen hru a na druhom mat otvoreny browser a prechadzat medzi nimi (skuste to vo widliach)
Pouzivanie viac monitorov pod widnows je pre mna neprijatelne vacsina veci, na ktore som zvyknuty tam vobec nejdu alebo len velmi tazkopadne a implemantacia workspace ala widle 10 je nepouzitelna ked uz nieco MS kopiruje tak by mohol aspon trosku slusne.

Grafiky zase neviem o probleme v booku mam Intel HD+ Firepro M4100 mozem prepinat za chodu ( DRI_PRIME=0 je Intel a DRI_PRIME=1 je AMD) aplikaciu akurat tak staci spustit s parametrom (v steme DRI_PRIME=1 %command%) proprietarny ovladac pre widle a Linux vyzaduje restart OS na prpenutie grafik, tu s open je AMD vypnuta ked sa nepouziva ( DPM hlasi off)
Dnes je na vyber len Intel/AMD/Nvidia= Intel bez problemov s open ovladacmi, AMD bez problemov s open ovladacmi(na starsie grafiky nove to chce vzdy fglrx), nvidia ovladace zase bez problemu.
Spanok a hibernace su problem akurat tak s fglrx staci pouzivat open.
A na Linuxe pouzivam uz 7 notebook v poradi a nie len ja v okoli viac ludi som pretlacil a neviem o podobnych problemoch.


Inac v prednaske autor chybne uvadza, ze nieje mozne prepinanie bez odhlasenia na nvidiach funguje bumblebee a na AMD netreba ani to dnes kazda rozsirenejsia distribucia funguje out of the box ( staci prikazd DRI_PRIME=1 pre pouzitie AMD)

Na vydrz je vhodne pouzit TLP zatial som mal vzdy podobnu ak nie vacsiu vydrz ako pod widlami.
Petr Valach Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Petr Valach 4. 11. 2015, 03:52:43
Odpovědět  Odkaz 
Dovolím si souhlasit tak nějak se všemi. Doma mám na všech strojích dualboot a přemýšlím, že bych minimálně na stolním kompu widle zrušil a nechal je jenom ve virtuálu. Tolik, pokud jde o to, jak využívám widle a jak linux. Linux 99,9 % a widle naprosto výjimečně.

Na druhou stranu i já jakožto UŽIVATEL - ne vývojář - se potýkám s řadou věcí, které mi připadají padlé na hlavu. A souhlasím s tím, že ta diskuse o pitomostech a margináliích v Linuxu mi přijde postavená na hlavu. Je to důsledek neznalosti toho, co uživatele trápí a co chtějí. Jsem rád, že aspoň NULL si dal tu práci a sepsal to. Ale to je jen subjektivní pohled, a těch věcí je daleko víc. A jsou taky důležité. Jenže ty třeba na této stránce moc nezjistíte. LinuxExpres povětšinou čtou fandové, kteří o problémech třeba ví, ale umí si je sami vyřešit. To ale uživatel widlí NEDOKÁŽE. To, co někomu připadá jako prkotina, kterou zvládne levou zadní, pro lidi z jiných systémů představuje horor; i třeba kompilování balíčků, jenom tak pro příklad. Větší část svého času ale trávím v redakci, dá se říci, s poněkud jiným zaměřením. ExoSpace.cz je sice redakce zaměřená na astronomii a fyziku, ale zároveň i podporu a propagaci svobodného a open-source softwaru. Vážení, my to jsme, kdo má co dočinění se zarytými widláky, s těmi, kdo mají s Linuxem nějaké zkušenosti, a bohužel záporné. A my jim musíme něco napsat, odpovědět, jinak jsme neseriózní. A tím, že budete řešit barvičky a okýnka namísto skutečně funkčích záležitostí, věci fakt moc neprospějete (i když právě barvičky a okýnka jsou kruciální, protože většina motivů, co jsem viděl pro KDE a Gnome, je z mého pohledu naprostý hnus a chci vidět masochistu, kterej by je používal). Snažte se trochu zajímat o to, co lidi zajímá, jinak si budete furt bastlit soft pro 5 % lidí.

I já se musím značně uskrovnit ve jménu svobody, takže mám trochu jinak nastavený žebříček IT hodnot než většina uživatelů a leccos zkousnu, ale věřte, že jsem jeden z mála.

Malý sample:
http://forum.exospace.cz/viewtopic.php?f=109&t=456
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
foreach 5. 11. 2015, 22:57:53
Odpovědět  Odkaz 
Zazněla zde spousta dobrých a praktických připomínek.

Před 1,5 rokem jsem ženě na 5 měsíční studia do ciziny koupil low-end notebook na internet, Skype, office na Intel "BayTrail" platformě - ano bylo to narychlo a moc jsem předtím negoogloval - předpokládal, že tam nainstaluji Ubuntu a bude vše OK.
Vše jelo, až na to že tři až čtyři z pěti bootování vytuhly na grafice. Občas to naběhlo OK a vše fungovalo. Po několika nočních akcích (odjezd byl za pár dní) jsem na fórech zjistil, že problémy s touto platformou prostě jsou. Tečka.
Nakonec jsem se uchýlil k Debianu, který znám nejlíp a s primitivně akcelerovanou fallback grafikou, náhodně praskajícím zvukem, neukazujícím indikátorem baterie a wifinou kompilovanou z backportů jsem jí to dal sebou a přežilo to - celkem jsme i skypovali. (Ano, měl jsem záchvaty paniky a úvahy o pokoutních widlích, to přiznávám.)
Po návratu vyšla nová verze Debianu, kde se rozjelo vše výše uvedené, takže nyní jsem s výsledkem spokojen.

Šel bych do toho opět? No jasně!!!!! Jen bych si nechal více než 5 dní času. Je to o psychickém nastavení a vůli. Asi nikdy nedosáhneme toho, že Linux Desktop bude "masovka" jako Windows nebo Android (a ani bych to nechtěl). Ale kdo jej milují, tak nemají co řešit a nějaké úsilí mu prostě věnují.
Petr Valach Re: Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Petr Valach 6. 11. 2015, 04:13:02
Odpovědět  Odkaz 
Musím uznat, že většina těchhle mých průšvihů byla způsobena odinstalováním nějakého důležitého a pro systém asi mooc důležitého balíčku :-))

No heleďte se. Checkuju teď nové verze prostředí atd. Proč proboha nelze do gnome-shell v Mintu šoupnout třeba applet konfigurace a připojování k síti. Proč se motivy pro gnome-shell ukazují jako nefunkční. Proč nepracují widgety v cinnamonu - každý, kdo zkusil, ví. Repozitář jakoby neexistoval, nabízený seznam je nefunkční. Předkládá se nedodělek - tipuju, že ve všech distribucích a desktopových prostředích. Je strašná spousta ohromně "zábavných" věcí, na které koukám s otevřenou pusou. Otevřu Dolphin, nějakou složku, vyberu cokoliv, Ctrl+C, zavřu Dolphin, chci vložit třeba na desktop - NELZE. Chápete to? Příkaz Ctrl+C odchytává Dolphin a po zavření Dolphinu SMŮLA. A o file/open dialozích v GtK aplikacích se vyjadřovat nebudu, nechci, aby mi to Lukáš smazal.
Problémy linuxového desktopu (a jak na ně)
Al 6. 11. 2015, 14:42:50
Odpovědět  Odkaz 
Dlouhodobě používám Kubuntu a v podstatě si nemám na co stěžovat. Zvlášť poslední verze 15.10 s vylepšenou Plasmou 5.4.2 je opravdu velice pěkná, dokonce i pár windowsáků lehce závidělo. Měl jsem sice potíže s updatem z té předchozí, což už se dlouho nestalo, ale po čisté instalaci v pořádku. Nejčastěji používané programy: Firefox, Krusader, Netbeans, jEdit, SMPlayer, Audacity, qBittorrent,... všechno OK.

Problémy napájení: na notebooku (HP Probook G450) nemám žádné potíže. Usíná a budí se jak hodinky, naprosto spolehlivě a bylo to tak i u jeho předchůdce. Totéž na desktopu. Restartuju, jen když je nové jádro a to to ještě někdy dlouho odkládám. Naopak s Windows (8.1 a 10) mám na desktopech HP Pavilion problémy pořád. Nechce usínat nebo se nechce budit, občas nedokáže zapnout uspaný monitor, někdy monitor chaoticky bliká. Podobné potíže mám hlášené od známých co mají windowsové notebooky s W8 a 10. V tomto je pro mě Linux jednoznačně lepší.

Podpora grafických karet: ten Wayland už bych opravdu rád viděl. Grafika sice sama o sobě jede na otevřených ovladačích a mně to tak stačí, ale třeba nastavení hybridní grafiky ATI Radeon je dost obtížné. V Kubuntu 15.10 také přetrvává problém pádu Plasmy při připojení externího monitoru. Ona se sice sama vzpamatuje, ale je to otrava. Je skutečně škoda, že ATI a nVidia pro Linux nevydávají pořádné ovladače s takovým tím normálním ovládacím panelem, co znají windowsáci. Četl jsem ale, že se to snad má změnit k lepšímu alespoň u ATI s jejich Radeon Software Crimson napsaným v Qt.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz