přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Redakční systém Joomla – píšeme články

Redakční systém Joomla – píšeme články

joomla.png

Konečně se až v šestém díle dozvíte, jak vlastně do Joomly dostat nějaký svůj text. Předtím se však budete muset prokousat ještě nějakou teorií o sekcích, kategoriích nebo zveřejňování článků.


Článek můžete do Joomly dostat dvěma způsoby. Prvním z nich je využití možnosti zadání přes uživatelskou část (jen pro ty, kteří mají patřičnou přístupovou úroveň), nebo rovnou přes část správcovskou. Pro zadání článku však musíte vědět několik věcí předem. Abyste mohli články nějak třídit, musíte je přiřadit do nějaké kategorie a sekce (a toto přiřazení je povinné).

Sekcí rozumíme strukturu, která dělí články na nejvyšší úrovni. Shrneme-li to jednoduše – sekce obsahuje kategorie. Pod pojmem kategorie rozumíme označení příbuzných článků. Pokud máme stránky o filmech, může být na první úrovni sekce s názvem Komedie nebo Horor. Sekce pak bude obsahovat kategorie např. české, slovenské nebo americké. Pak už následuje třetí úroveň, a to vlastní články.

Joomla bývá dosti často kritizována za to, že ani po mnoha připomínkách uživatelů není možné přiřadit jeden článek do více kategorií či sekcí. V tuto chvíli platí rovnice, že jeden článek může mít přidělenu právě jednu sekci a právě jednu kategorii.

Jak jsem z náznaků vývojářů pochopil, tento problém se táhne již od dob Mamba (předchůdce Joomly) a původní prohlášení o tom, jak to bude provedeno ve verzi 1.5, vzala za své. Údajně by si přidání možnosti zařazení článku do více kategorií/sekcí vyžádalo rozsáhlé změny, do kterých se týmu pravděpodobně moc nechce. Že to není jen prázdná fráze, dokazuje i fakt, že neexistuje ani nějak rozumně použitelný doplněk třetích stran, který by tuto možnost do Joomly přidal.

Začneme tím, že se podíváme na možnosti zadávání a správy kategorií a sekcí. V nabídce je najdete na položce Obsah – Správce sekcí a Obsah – Správce kategorií. Nejdříve vytvoříme sekci. Pokud jste nainstalovali ukázková data, máte již nějaké sekce vytvořené.

Obrázek:  1.jpg

Správce sekcí s výchozími sekcemi

Po instalaci ukázkových dat tak máme vytvořeny celkem tři sekce – About Joomla!, News a FAQs. K dispozici je několik sloupců s údaji o každé sekci. Zároveň se tímto pokusím vysvětlit základní ovládání rozhraní Joomly, protože řada kroků, které vysvětlím teď, bude shodná s těmi, které budeme mít k dispozici v jiných částech rozhraní Joomly.

Sloupec číslo je číselným označením každé sekce. Ve sloupci Titulek najdete název každé kategorie. Tento titulek může obsahovat české znaky i jiné znaky, jako jsou vykřičník či mezera. Sloupec Zveřejněno určuje, zda je daná sekce zveřejněná, tj. dostupná na vašich stránkách. Sekci si totiž můžete vytvořit, ale pokud ji nezveřejníte, na stránkách se neobjeví. Pokud je sekce zveřejněná, je zde symbol zeleného zatržítka, v opačném případě je zde červený křížek. Změnu nastavení ovládáte tlačítky Zveřejnit a Zneveřejnit. Stačí kliknout na zatržítko na začátku řádku a pak kliknout na požadované tlačítko s funkcí.

Pokud kliknete na zatržítko u nápisu Číslo, označíte všechny sekce naráz.

Obrázek:  2.jpg

Zneveřejněná sekce About Joomla!

Dalším sloupcem je ten s názvem Řadit. Pomocí malých šipek můžete určovat pořadí jednotlivých sekcí. Důležitý sloupec je Přístupová úroveň. Jím můžete určit, komu bude daná sekce přístupná. Jako výchozí se nastaví úroveň Veřejný, existují i další varianty. Pak už následují jen „statistické“ sloupce, postupně tedy Počet kategorií, Počet aktivních a Počet smazaných. Poslední sloupec je ID, což je unikátní číslo sekce. V rámci tohoto seznamu můžete měnit jen údaj o tom, zda je či není sekce zveřejněna. Vše ostatní musíte (a můžete změnit) až ve vlastním editoru sekcí. Stačí kliknout na zatržítko na počátku řádku a pak kliknout na tlačítko Upravit.

Pokud kliknete na nadpis sloupce (který je klikatelný), budou zobrazené údaje seřazeny právě podle tohoto sloupce.

Obrázek:  3.jpg

Editor sekce

V editoru můžete změnit Titulek a Alias. Aliasem rozumíme jméno sekce použité v případě tzv. SEF (Search Engine Friendly), což je speciální mód, který převádí složitý zápis odkazů na „pěkné“ (http://www.vasestranky.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=1&Itemid=50 na www.vasestranka.cz/jmeno_kategorie). Pomocí přepínače Zveřejněno ovládáte stav zveřejnění. Pomocí volby Řadit můžete nastavit pořadí sekcí. Přístupová úroveň zase nastaví, komu je sekce určena. Může být buď Veřejná, jen pro Registrované či se Speciálním přístupem. Pomocí voleb Obrázek a Umístění obrázku určíte, zda se u dané sekce bude zobrazovat obrázek a kde bude případně umístěn. Výběr obrázku je možný pouze ze seznamu obrázků, který je předdefinován. Jedná se o seznam souborů z určité složky ve struktuře Joomly. Kam je nahrát a jak, si vysvětlíme v dalších dílech. Posledním důležitým objektem na stránce je blok, do kterého můžete zadat popis sekce. Pokud chcete změny uložit, klikněte na tlačítko Uložit.

Pokud se přesunete do Správce kategorií, zjistíte, že je na první pohled prakticky stejný jako Správce sekcí.

Obrázek:  4.jpg

Správce kategorií

Všimněte si však tlačítek navíc (v horní části), a to Přesunout a Kopírovat. Slouží k přesunu či zkopírování do jiných sekcí. Navíc je i sloupec zobrazující sekci, ve které je daná kategorie zařazena. I vlastní editor kategorií je velmi podobný a také přidává pole se sekcí.

Obrázek:  5.jpg

Editor kategorie

Přejděme však k tomu, jak vlastně zadat nový článek. Zvolte z nabídky Obsah – Správce článků.

Obrázek:  6.jpg

Správce článků

Jak je vidět i Správce článků je hodně podobný Správci kategorií či Správci sekcí. Obsahuje již však mnoho tlačítek, které souvisejí se správou článků a které logicky v sekcích a kategoriích neuvidíte.

Prvními tlačítky je dvojice Odarchivovat a Archivovat. Tato funkce umožní mít k dispozici všechny články v archivu dle data, archiv může být k dispozici, ale nebude standardně viditelný v seznamu článků. Hodí se pro případy, kdy chcete starší obsah ukrýt, ale nemazat. Články jsou pak dostupné pomocí Správce archivu. Dvojice Přesunout a Kopírovat slouží ke změně kategorie či sekce daného článku. Pomocí tlačítka Koš můžete články mazat, ale zůstávají k dispozici v Koši, odkud je můžete ještě vrátit zpět či smazat definitivně. Tlačítko Upravit vás přesune do Editoru článků a umožní upravit již existující článek a tlačítko Nový zase zajistí, že budete moci nový článek přidat. Poslední je tlačítko Parametry. Jak se články upravují či vytvářejí pomocí Editoru článků a jaké parametry jim můžete nastavit, si však prozradíme příště.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Redakční systém Joomla – píšeme články
Tomáš Vaníček 14. 07. 2008, 07:27:14
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

jen jsem se chtěl zeptat, zda je v joomle dostupný nějaký editor článků, kde se nemusí používat boti pro přidání dalšího obsahu (obr, videa,..). O admina webu bych se nebál, ale když má psát článek běžný user, tak je to většinou problém. Co by jste mi doporučil?

Děkuji a přeji mnoho úspěchů..
Re:Redakční systém Joomla – píšeme články
svatas 14. 07. 2008, 09:06:08
Odpovědět  Odkaz 
Asi nejpoužívanější je JCE (http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,88/Itemid,35/), který disponuje řadou rozšíření (http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,listcats/cat_id,1855/Itemid,35/)
Re:Re:Redakční systém Joomla – píšeme články
Tomáš Vaníček 22. 09. 2008, 09:14:00
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji. Další dotaz mám pak ohledně knihy o CMS Joomla. Zatím je k sehnání pouze v angličtině (českou jsem zatím nenašel). Vzhledem k tomu, že "vládnu" všemi možnými jazyky, jen ne angličtinou, byla by pro mě ideální v češtině. Plánuje se vydání knihy? Jistě, máme FAQ a diskuzi, ale kniha by byla také přínosem.
Redakční systém Joomla – píšeme články
Jan Říha 17. 12. 2008, 12:48:27
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
píšete: "Článek můžete do Joomly dostat dvěma způsoby. Prvním z nich je využití možnosti zadání přes uživatelskou část (jen pro ty, kteří mají patřičnou přístupovou úroveň), nebo rovnou přes část správcovskou."
Jak lze zadat článek přes uživatelskou část?
Děkuji
Redakční systém Joomla – píšeme články
k-dave 7. 03. 2009, 16:44:22
Odpovědět  Odkaz 
Hoj.

Omlouvám se, ale jsem těžký začátečník. Chtěl bych se jen zeptat, zda li je v CMS Joomla možné třídit články do kategorií, dle umístění.
Třeba že bych měl kategorii TOP NEW do které bych zařadil článek, protože bych chtěl aby se mi zobrazil ůplně nahoře po celé šíři článkového bloku.
Potom bych měl kategorii HOME SCENES, která by své články zobrazovala v levém sloupci pod TOP NEW.
A do třetice kategorii WORLD SCENES, která by své články zobrazovala v pravém sloupci také pod TOP NEW.
Jeslti je to možné.. Jak ?

Používám Joomla verzi 1.5.0.

Vřele děkuji za pomoc. ;)

--
K-dave
Redakční systém Joomla – chyby v kódu php po instalaci
Honza 14. 09. 2009, 01:07:28
Odpovědět  Odkaz 
Zase jeden začátečník, může mi někdo poradit co s databází a chybovými hláškami v základním layoutu. Při pokusu o editaci testovací stránky se vypíše obsah ale user menu hlásí chybu na řádku 89 atd. Bohužel PHP neovládám dost dobře a tak se nemohu hnout u místa.pokud e najde dobrák, poradí, popř se semnou spojí přes skype.... budu štěstím bez sebe.
PS: až se někdo ozve, vypíšu detaily zdrojového kódu a výpis ze zdrojových souborů, které hlásí chyby.

PS1: Zatím testuji na lokálním serveru XAMPP na win XP

Díky...díky ....díky
Redakční systém Joomla – instalace editace
honza 15. 09. 2009, 11:20:25
Odpovědět  Odkaz 
Tak a jsem v pasti,
Instalace XAMMP bez problému,
Instalce a nastavení Joomla 1.5.14 v poho

Editace obsahu (modul vypisuje v záhlaví chybu)--> Warning: Parameter 1 to JHTMLList::accesslevel() expected to be a reference, value given in C:\xampp\htdocs\joomla\libraries\joomla\html\html.php on line 87

Přepnu do prewiew místi položek menu se zobrazí: --> Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in C:\xampp\htdocs\joomla\libraries\joomla\cache\handler\callback.php on line 99

Global configuration: --> Warning: call_user_func_array() expects parameter 2 to be array, null given in C:\xampp\htdocs\joomla\libraries\joomla\cache\cache.php on line 143
DÁLE-->
Warning: call_user_func_array() expects parameter 2 to be array, null given in C:\xampp\htdocs\joomla\libraries\joomla\session\session.php on line 283


MENU ITEM MANAGER : --> Warning: Parameter 4 to JHTMLMenu::treerecurse() expected to be a reference, value given in C:\xampp\htdocs\joomla\libraries\joomla\html\html.php on line 87

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in C:\xampp\htdocs\joomla\administrator\components\com_menus\models\list.php on line 143

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\joomla\administrator\components\com_menus\models\list.php on line 147

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xampp\htdocs\joomla\administrator\components\com_menus\views\list\view.php on line 65


Pravda v databázi MYSQL jsem nenastavil počet tabulek, ale nevím zda to má vliv.
REQUIREMENTS na PHP, MYSQL,APACHE splněny. Sice mi to při druhé instalaci hodilo jen 3 chyby ale je mi jasné že dokud tam budou, mám smůlu. Řešil někdo něco podobného? POMOOOOOC,, Díky
Re:Redakční systém Joomla – instalace editace
RapMan 28. 10. 2009, 17:38:47
Odpovědět  Odkaz 
Jestli mas xammp 1.7.2, tak tam je novejsi verze PHP, kterou joomla nepodporuje.
Reseni -> Nainstalovat starsi verzi xammp
Redakční systém Joomla – píšeme články
Pavel 10. 12. 2010, 15:17:38
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,
mohli byste mi, prosím poradit? Používám Joomlu. V jednom menu mi to po najetí na tlačítko HOME píše:

"Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in home/users/[....adresa stránek je v adrese obsažena - pozn. autora...]/web/libraries/joomla/html/parameter.php"

Všiml jsem si, že na internetu to dělá víc lidem. Bohužel nevím, co s tím.
Díky za radu

Pavel
STlesRpHpVFH
ocfjgazq 23. 08. 2011, 01:26:20
Odpovědět  Odkaz 
Oz0aMi bstxnpmctvvl, [url=http://edxsfcidsftd.com/]edxsfcidsftd[/url], [link=http://mmiaqkqzbdnb.com/]mmiaqkqzbdnb[/link], http://wmvltamedtff.com/
Redakční systém Joomla – píšeme články
Peterman26 4. 08. 2012, 14:22:07
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim, mám takový dotaz. Mám stránky přes joomlu, v joomle relativně umím, ale potřebuju poradit jak udělam do článku výpis z určité datábáze a z určité tabulky.

Pokud by měl někdo zájem mi poradit budu rád, kdyžtak pište na Petr.Zivota@gmail.com

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME