přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?

Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?

cavt451c20af55c46.jpg

Serpent OS je linuxová distribuce, která nemá potřebu být kategorizována jako „lehká, uživatelsky přívětivá, zaměřená na soukromí“. Místo toho má Serpent OS „jiné cíle než nabídka hlavního proudu“. Jaké?


Za distribucí Serpent OS stojí Ikey Doherty, vývojář, který kdysi vytvořil nezávislou linuxovou distribuci Solus. Serpent se distro-first, což znamená, že nestaví na základech žádné jiné „populárnější distribuce“. To vývojářům umožňuje přijímat opravdu odvážná rozhodnutí.

Ikey říká, že tento projekt nebude tolerovat negativní hráče, kteří drží Linux zpět. Například nedostatek podpory GPU NVIDIA pro zrychlený vývoj Waylandu nebude tolerován a proprietární ovladače NVIDIA budou z distribuce zařazeny na černou listinu.

Zde je navrhovaný plán projektu Serpent Linux:

  • Už se nerozděluje usrbin.
  • 100 % clang-built throughout (včetně jádra).
  • musl jako libc, spoléhá se na optimalizaci kompilátoru místo na inline asm.
  • libc ++ místo libstdc ++.
  • Varianty binutilů LLVM (lld, as atd.).
  • Smíšený zdroj/binární distribuce.
  • Přechod od základní linie x86_64 k novějším procesorům, včetně optimalizací pro Intel a AMD.
  • UEFI pouze. Už žádné starší spouštění.
  • Zcela otevřený zdroj, až po bootstrap/rebuild skripty.
  • Optimalizováno pro opravdové pracovní zatížení.
  • Aplikace třetích stran závislé pouze na kontejnerech. Žádné kompatibilní hacky.
  • Pouze na Waylandu. Bude zkoumána kompatibilita X11 prostřednictvím kontejnerů.

Ikey směle prohlásil, že Serpent Linux není Serpent GNU/Linux, protože nebude závislý na GNU toolchain nebo runtime. Vývoj projektu Serpent OS začíná od konce července. Neexistuje žádná definitivní časová osa konečného stabilního vydání.

Příliš vysoké nároky?

Můžete pochybovat o tom, zda Serpent OS uvidí denní světlo a zda by byl schopen dodržet všechny sliby, které vydal.  Ale Ikey Doherty to v minulosti zvládl. Pokud si dobře pamatujeme, vytvořil nejprve SolusOS na základě Debianu.

Poté přišel s tím, že vytvoří Evolution OS od nuly místo toho, aby použil jinou distribuci jako základ. Kvůli autorským právům byl název projektu změněn na Solus. Ikey ukončit SOLUS Projekt v roce 2018 a dnes na něm již pracují jiní vývojáři.

Solus je nezávislá distribuce Linuxu, která nám poskytuje nádherné desktopové prostředí Budgie.

Ano či ne?

Co si myslíte o Serpent Linuxu? Myslíte si, že je čas, aby vývojáři zaujali odvážný postoj a vyvinuli operační systém s vizí budoucnosti, místo aby se drželi minulosti?

Nahoru

Příspěvky

Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
modern 10. 07. 2020, 08:47:51
Odpovědět  Odkaz 
Co je to "moderní" distribuce linuxu? Čím se musí distribuce vyznačovat aby byla "skutečně moderní"?
Musí to bít binárně zblobovatělé? ZeSNAPované? Designově zfluentělé?
Re: Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
Petr Ježek 10. 07. 2020, 14:01:52
Odpovědět  Odkaz 
Bít se můžete po hlavě jen vy za ten informačně prázdný příspěvek.
Re: Re: Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
modern 10. 07. 2020, 19:01:06
Odpovědět  Odkaz 
Proč bych to dělal pane Ježek?
Nejedná se o příspěvek s nějakou informací, jedná se o skutečně vážně položenou otázku, všiml jste si tam otazníku?
I sám auto na konci článku vyzývá...

Autor v nadpisu pokládá otázku a nenalezl jsem v článku odpověď.

Je tam sice výčet plánu projektu ale není tam zdůvodnění proč by to mělo být moderní.
Resp. váznam slova moderní bývá uváděn jako "novodobý, novátorský, pokrokový", ovšem spousta lidí jej zaměňuje se slovem "trend" (proto ona narážka na fluent design, který je pro práci opravdu příšerný.

Co jsou to novější procesory než x86_64 CPU? Stejně budou pro stávající x86_64 procesory prováděny optimalizace, takže na čem všem to pojede? Budeme mít konečně "arm desktop"? Nebo i snad RISC-V desktop?
V čem je Clang/LVMM modernější než GCC? Bude to mít příznivý vliv na výkon?
Proč je lepší nerozdělovat usrbin?
Atd.

Samé otázky, všude samé nevysvětlené otázky.

Vývoj ve světe SW probíhá neustále, každou chvíli někdo příjde s něčím co se "dělá jinak", je to snad automaticky moderní, jediné správné? Není snad namístě nejprve porovnat různé přístupy? Starý, současný, nově příchozí? Nebo snad "moderní" nemají nevýhody a slabší místa oproti již zavedeným přístupům?

Pokroku fandím, o tom žádná.
Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
Pepan 10. 07. 2020, 12:09:28
Odpovědět  Odkaz 
Můj názor je že se to v žádném případě neujme ve větším měřítku. Je to snad další úmyslné tříštění sil...
Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
Petr Ježek 10. 07. 2020, 13:49:12
Odpovědět  Odkaz 
Ikey patří mezi nejen experty na stavbu distribuce kolem linuxového jádra, ale také mezi lidi zodpovědné, což již dokázal. Osobně jak člověk dlouhodobě vychovávaný Archlinuxem mohu jen potvrdit, že Ikey nabral správný vítr i směr a že se konečně objeví distribuce, která bude špičkově spolehlivá, dostatečně aplikačně aktuální (nejlépe rolling či semi-rolling) a zdrojově nenáročná a tím i běhově velmi svižná. Osobně vybrané technologie považuji za ověřeně funkční a funkčně efektivní. Máte někdo jiný vědomostně podložený názor? Děkuji.
Re: Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
Petr Ježek 10. 07. 2020, 14:08:07
Odpovědět  Odkaz 
Jen doplním, že Tři krále Serpentu tvoří designer a inženýr, dále výkonnostní tester a konečně projektový manažer a kodér. Která distribuce má takto poskládaný a současně homogenní řídicí tým s jasnou strategií? Na Archi mi vadí jediné - neschopnost řídicího týmu posunout vývoj Waylandu a aplikovat jej jako základ. Systemd mi nevadí, protože si jej upravuji na patrně nejrychlejší init, s nímž jsem kdy pracoval při současné plné fukčnosti.
Re: Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
moje 11. 07. 2020, 20:08:58
Odpovědět  Odkaz 
"že se konečně objeví distribuce, která bude špičkově spolehlivá, dostatečně aplikačně aktuální (nejlépe rolling či semi-rolling) a zdrojově nenáročná a tím i běhově velmi svižná" - neni tady uz Debian? : ) Jj "aplikačně aktuální" tam je to diskutabilni, uznavam
Ivan Kmeťo Serpent OS: Skutečně moderní distribuce Linuxu?
Ivan Kmeťo 10. 07. 2020, 15:51:36
Odpovědět  Odkaz 
Je tam potenciál pre nejakú užívateľskú základňu, podobne ako si ľudí získal Void Linux atp., ale myslím si, že najdôležitejším prínosom tejto distribúcie je presne to o čom hovorí Ikey - priniesť nejakú cutting-edge alternatívu bez kompromisov a zistiť čo sa stane. Možno niečo bude lepšie riešenie, niečo nie, ale v konečnom dôsledku to je cesta vpred. Je to celkom ambiciózny projekt, ktorý si vyžiada množstvo práce, z ktorej určite budú benefitovať ostatné distribúcie a o to predsa ide - posunúť Linux ďalej.

Niektoré body nie sú zas až tak radikálnou novinkou. Napríklad využitie musl a využitie clangu/llvm, ale neviem či existuje v súčastnosti distribúcia, ktorá sa rozhodla opustiť celý GNU toolchain. Predpokladám, že nejaké riešenia možno nájdu medzi systémami BSD. Nakoniec bude podstatný výsledok a ja to vnímam skôr ako potrebný experiment, ktorý bude bez pochýb vítaný. Rozumiem frustrácii, ktorú cítiť tak povediac medzi riadkami, pretože množstvo diskusií týkajúcich sa rôznych distribúcií neraz obsahujú príspevky, ktoré hovoria o "nejakej funkcii, ktorá mala byť štandardom už pred piatimi rokmi".

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz