přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?

Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?

ubuntu.png

Uteklo to jako voda a po čtyřech obyčejných vydáních distribuce Ubuntu tady máme další verzi s rozšířenou podporou. Co se změnilo, na co si dát pozor, co očekávat do budoucna?


Desktop k nerozeznání

Výchozí prostředí se v porovnání s Ubuntu 15.10, nebo dokonce i vzhledem k 14.04, prakticky vůbec nezměnilo. Nedá se tomu ale divit, vývoj směřuje do Unity 8, které pochopitelně nemohlo být poprvé zařazeno rovnou do verze s dlouhodobou podporou. Unity 7 se tak dočkalo spíše malých úprav a především oprav chyb. Největší novinkou je tedy asi oficiální podpora přesunutí panelu (nebo spíše Launcheru) do spodní části.

Ubuntu 16.04 hned po instalaci Ubuntu 16.04 hned po instalaci

Další vítanou změnou bude pro většinu uživatelů určitě ve výchozím nastavení deaktivované online vyhledávání (včetně Amazonu). To se při zavedení stalo terčem kritiky, protože se znaky napsané do vyhledávacího pole odesílaly na servery Canonicalu.

Amazon z Ubuntu nezmizel, jen už není aktivní ve vyhledávání Amazon z Ubuntu nezmizel, jen už není aktivní ve vyhledávání

Konec Ubuntu Software?

Málokterý zkušený uživatel používal Ubuntu Software s oblibou. Celá aplikace během posledních let poměrně nabobtnala a zpomalila. Vývojáři Ubuntu se proto rozhodli nahradit ji upstreamovou utilitou GNOME Software. Ta je rychlejší, jednodušší a časem přes ni budou moci být realizovány upgrady systému na novou verzi (třeba jako tomu bude při povýšení z Fedory 23 na Fedoru 24).

Nová grafická aplikace pro správu aplikací Nová grafická aplikace pro správu aplikací

Náhrada apt-get?

Podstatnou změnou, která se nachází tak nějak na pomezí toho, s čím přijdou běžní uživatelé do styku, je „náhrada“ za utilitu apt-get pro správu nainstalovaných balíků. Místo apt-get je nyní doporučován nástroj apt. Rozdílů mezi nimi moc nehledejte, syntax je úplně stejný a největší změnou je zobrazování „progress baru“ u jednotlivých akcí.



Změny pod pokličkou

V novém Ubuntu 16.04 samozřejmě nechybí poměrně čerstvé verze všech důležitých komponent, z nejzajímavějších za zmínku stojí třeba linuxové jádro ve verzi 4.4, Mesa 11.2, Python 3.5. Samozřejmě ale došlo k celkové aktualizaci všech možných balíků, škoda jen, že některé aplikace z GNOME zůstaly zaseknuty na dnes archaické řadě 3.14 (která se nachází aktuálně třeba v Red Hat Enterprise Linux 7).

Zobrazení informací o systému Zobrazení informací o systému

Podpora ZFS

Podpora ZFS byla v Linuxových distribucích vždycky problém. Licence tohoto souborového systému, který vyvinul Sun (dnes Oracle) primárně pro svůj Solaris, totiž není kompatibilní s licencí linuxového jádra (GNU GPL 2).

Uvidíme, jestli za tento krok budou Canonical právníci Oraclu popotahovat (Canonical tvrdí, že s licencemi není problém). Každopádně je ZFS velice zajímavý souborový systém (který je velice často srovnáván s btrfs, avšak je starší a stabilnější) poskytující nepřeberné množství funkcí a hodí se pro použití v datových centrech.

Balíčky SNAP

Canonical oznámil, že balíčky ve formátu SNAP budou v Ubuntu 16.04 podporovány. Poskytují podobné funkce jako konkurenční xdg-app – například balení závislostí přímo s danou aplikací, izolaci od okolního prostředí a několik dalších. Do budoucna bude zajímavé sledovat, který z formátů SNAP a xdg-app se prosadí.

Konec podpory pro uzavřené ovladače AMD (ATI)

Pokud od systému očekáváte maximální výkon a náhodou ještě používáte uzavřené ovladače od AMD, tak zpozorněte. Ubuntu 16.04 totiž končí s jejich podporou. Časem bude v Ubuntu ovladač AMDGPU, který bude kompatibilní i s uzavřenou aplikací od AMD.

Podporovány budou ale jen nejnovější řady grafických karet a vše by mělo být připraveno až později během tohoto roku. Spoustě uživatelů však postačí svobodný ovladač, protože ten zase oproti předchozím verzím doslova raketově poskočil vpřed a stačí i na hraní většiny „AAA titulů“ (třeba ze Steamu).

Kubuntu 16.04 – nová verze jednoho z derivátů Ubuntu Kubuntu 16.04 – nová verze jednoho z derivátů Ubuntu

Co čekat v další verzi?

Co očekávat v dalším vydání Ubuntu Vzhledem k tomu, že podpora pro zkostnatělý proprietární ovladač AMD skončila s verzí 16.04 a NVIDIA ve svém ovladači Wayland a EGL podporuje (i když ne úplně), tak bych ve verzi 16.10 klidně očekával příchod grafického serveru Mir a prostředí Unity 8. Kromě této změny nevím o ničem významném, co by bylo plánováno.

Jak se tedy Ubuntu 16.04 povedlo?

Ubuntu 16.04 moc věcí vytknout nelze. Až na zbytečně staré verze některých aplikací je systém funkční a svižný. Z pohledu uživatele by určitě Canonical mohl zapracovat na distribuci bezpečnostních aktualizací z upstreamu, což je věc, se kterou mělo Ubuntu (a spousta dalších distribucí) nedávno problémy.

Nahoru

Příspěvky

Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
PL 21. 04. 2016, 12:30:23
Odpovědět  Odkaz 
"Spoustě uživatelů však postačí svobodný ovladač, protože ten zase oproti předchozím verzím doslova raketově poskočil vpřed a stačí i na hraní většiny „AAA titulů“ (třeba ze Steamu)".

Když budu mluvit za sebe, respektive za AMD Athlon 5350, tak u mě je to:

Spoustě uživatelů však NESTAČÍ svobodný ovladač, protože ten - ačkoliv oproti předchozím verzím doslova raketově poskočil v před - NESTAČÍ ani na přehrávání 720p videa na youtube.

Rád bych svobodný ovladač používal a držím vývoji palce, leč zatím proti uzavřenému značně pokulhává, alespoň tedy na Athlonu 5350 s R3 HD 8400 grafikou.
Re: Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
KaliszAd 21. 04. 2016, 13:12:11
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že to se týká hlavně akcelerace v VCE části GPU. Tady je nějaké poměrně aktuální info: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=amd-open-source-vce-1.0 myslím, že by určitá úprava nastavení/ nové jádro Mesa, případně ffmpeg/libav měly pomoct. Tuším, že např. budoucí Debian Stretch přejde na ffmpeg a tam by podpora mohla být lepší. Těžko říct, proč Vám akcelerace neběží podle Vašich představ.
V neposlední řadě by to mohlo být tím, že youtube hodně tlačí VP8 a VP9 což není oproti h.264 podporováno.
Re: Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
polo 21. 04. 2016, 19:12:22
Odpovědět  Odkaz 
Pouzivam open ovladace na FirePro M4100 dva roky bez jednineho bugu a prave video a 2D je na nich neporovnatelne lepsie. 3D zalezi na aplikacii ale vacsinou ja to.
V Steame mam skoro stovku hier mediz nimi napr. Bioshock Infinite, Metro 2033, Company of heroes 2, Zaklinaca 2, ktore sa s fglrx ani nedaju hrat plynulo a na open idu bez problemov.

Skor treba hladat problem u vas nieco mate zle bud distribuciu zle zvolenu alebo je to medzi monitorom a stolickou.
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
Martin 21. 04. 2016, 13:39:30
Odpovědět  Odkaz 
Ja som včera našiel v Nautiluse na Ubuntu 16.04 bug pretečenia kedy označím viacero zložiek a dám zobraziť ich vlastnosti za účelom spočítania ich veľkosti tak keď počítadlo dosiahne ~4,1GB tak začne rátať od nuly a takto cyklicky ráta od nuly stále dookola... Niekto si asi povedal že stačí unsigned long int :D
Re: Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
KaliszAd 21. 04. 2016, 17:17:18
Odpovědět  Odkaz 
Pošlete prosím bug report na Ubuntu a Gnome/ Nautilus. Případně rovnou patch. Nejsem si jistý, jestli je unsigned long long dostatečné řešení samo o sobě. Pro ZFS (128b) by to 1. nemuselo stačit, 2. by přetečení mělo být ošetřeno.
Jiří Eischmann Re: Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
Jiří Eischmann 22. 04. 2016, 11:08:25
Odpovědět  Odkaz 
Není to tím, že tam máte symlinky? Pokud ano, tak ano, potom se Nautilus při počítání velikosti zacyklí.
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
polo 21. 04. 2016, 19:40:16
Odpovědět  Odkaz 
Co je to za nezmysel miesto apt-get je odporucany nastroj apt?
APT je nastroj a apt-get je prikaz na jeho spravu ako apt-cahce...

instalovat sposobom: apt install firefox mozem aj v ubuntu 10.04

Ako chlavim, ze pouzili novu verziu APT, ktora je rychlejsia pri apt update(alebo ak chcete apt-get update) ale to je tka vsetko co sa zmenilo.
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
Jára 10. 05. 2016, 12:29:17
Odpovědět  Odkaz 
Na otázku "Co se stihlo za dva roky vývoje?" odpovím jednoduše, dobrého absolutně nic!
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
jogín 2. 07. 2016, 18:45:54
Odpovědět  Odkaz 
Z mého pohledu lamy se stihlo jen zhoršení. Všechno trvá nejméně dvakrát déle, naskočení Firefoxu je nekonečné, řada aplikací zmizela, FRB čtečka už nefunguje na mobi. Žádné zlepšení funkce jsem nezaznamenal.
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
Pazdera 31. 07. 2016, 13:25:05
Odpovědět  Odkaz 
stihlo se akorat vse zabugovat a podelat ... 16.04 je nejhorsi nedodelane vydani vubec .. doporucuji prejit na jine distribuce nezakladajici se na ubuntu ... neb rovnou debian, tam to jeste nikdo nezprasil
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
Pavel 25. 09. 2016, 23:24:08
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je nemilé. Zrovna jsem zvažoval, že přejdu zpět z Fedory na Ubuntu. Od Ubuntu jsem před nĚjakým rokem utekl z toho důvodu, že se mi nelíbila jejich "politika". Jenže když nyní řeším jakýkoli problém, tak dohledat řešení pro Fedoru je daleko horší, respektive dohledat řešení pro Ubuntu je jednodužší a hned toho vyleze spousta a relevantního. Na Fidorce musím občas prokousávat značné množství dat, než se dostanu k žádoucímu.... :-(
Tak možná dám Ubuntu 17.04 šanci, samozřejmě v Gnome edici :-)
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
Lubomír Čevela 26. 09. 2016, 09:29:41
Odpovědět  Odkaz 
Přešel jsem na třech ThinkPadech na Xubuntu 16.04 LTS a závažnější problémy jsem nezaznamenal. V podstatě jediné, co se zhoršilo je stabilita Thunaru, ale není problém ho nahradit něčím jiným. Zlepšením je např. nové řízení spotřeby a líbí se mi také novější verze LibreOffice.
Ubuntu 16.04 Xenial Xerus: Co se stihlo za dva roky vývoje?
nobody 26. 09. 2016, 13:33:08
Odpovědět  Odkaz 
tak do 14.04. lze bezproblemu pridat lepsi rizeni spotreby i nove LibreOffice (novejsi nez je v 16.04 - 5.1.5 nebo fresh 5.2(tim PPA lze stejne pridat tyto nove i do 16.04))

Vylepseni spotreby TLP - http://www.root.cz/clanky/tlp-prodluzte-vydrz-notebooku-az-o-30/
PPA LibreOffice - https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ubuntu/ppa

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz