přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka

Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka

uces.jpg

Kdysi před lety jsem na počítači proháněl program, který byl velmi tvůrčí a měl efektní výsledky. Předhodila se mu fotka, vybral se účes a nová vizáž byla hotová. Postupně jsem na program zapomněl. Při hledání úplně jiných programů pro Linux jsem však objevil jKiwi.


Přečetl jsem si popis tohoto programu a přesně se mi vybavil ten letitý program (pro pamětníky – Hair Studio). Jenže jKiwi je modernější a přidává spoustu věcí, které v Hair Studiu nebyly. Není totiž zaměřen jen a pouze na účes.

Následuje upozornění – následující obrázky nejsou vhodné pro malé děti, nezletilé a těhotné matky. Je na nich autor před úpravou a jak sami později uvidíte, ani vizážista mu moc nepomůže.

Všechny ženy v mém okolí toužily po tom, aby se viděly s novým účesem ještě před tím, než podstoupí návštěvu u kadeřníka. Nikdy neměly jistotu, jak to vlastně bude vypadat. Podobné programy jim pak dávaly jakousi jistotu, že to nebude úplně mimo.

Zpět k programu. Začněte vyhledáním vhodné fotografie, pokud jste žena, patrně máte výhodu, ale jKiwi není omezen jen a pouze na dámy, disponuje účesy i pro muže. Což je vcelku sympatické. Jenže pokud jste muž normálního vzezření, patrně pak už další funkce asi nepoužijete. Z dalších funkcí totiž jmenujme třeba „vyhlazování pleti“, což je funkce, kdy postupně nanášíte barvu na fotografii a pleť se opticky vyhlazuje. Můžete si zvolit odstín pleti, zařídíte si tak opálení. Velmi užitečnou funkcí je i přidávání očních stínů. Oči na fotografii jsou upraveny tak, že skutečně vypadají jako podmalované pravými očními stíny. Výběr příslušného odstínu je samozřejmostí. Pokud chcete vypadat jako legendární Marfuša, jistě využijete funkci dobarvování líček. Vyberete si barvu a líčka dobarvíte, nejlépe do červena.

Po výčtu předcházejících funkcí vás určitě nepřekvapí, že sada nástrojů pro úpravu vizáže obsahuje i virtuální rtěnku. Opět je k dispozici řada odstínů. Co však docela jistě nečekáte, je možnost změnit barvu očí – vypadá to podobně jako při použití kontaktních čoček. Nakonec zbývá už jen nástroj pro volnou kresbu, kterým si pánové mohou domalovat třeba knír. Funkcí je poměrně hodně, ale není to nijak složité na ovládání.

Když si do prostředí programu otevřete svou fotografii, můžete na ni „nasadit“ obličej, tj. šablonu, která definuje tvar vašeho obličeje.

Jako použitelná fotografie se jeví ta v klasickém poměru tj. 480x640, 600x800 nebo 768x1024 body. Obličej na ní by měl být docela veliký.

Obrázek:  1.jpg

Šablony tvaru obličeje

Vše ostatní se ovládá pomocí hlavního okna programu se záložkami. Patrně začnete tím, že si ze zabudovaných účesů vyberete ty mužské nebo ženské (ikona holčičky nebo chlapečka). Pak si z rozbalovací nabídky můžete vybrat typ vlasů (krátké či dlouhé) a ve spodní části okna si vyberete barvu vlasů a případně barvu prosvětlených pramínků. Taktéž si můžete vybrat velikost „paruky“. Může to pak vypadat třeba jako na následujících obrázcích.

Obrázek:  3.jpg

Reálná fotografie s novým účesem

Obrázek:  4.jpg

Reálná fotografie s afro účesem

Postupně se pak můžete prokousávat jednotlivými nastaveními a nakonec vám z toho všeho může vypadnout výsledek jako na dalším obrázku.

Obrázek:  5.jpg

Reálná fotografie po zákroku vizážisty

Tolik tedy k humorné stránce této recenze a zpět ke strohému stylu. Program je napsán v Javě a je k dispozici pro Linux, Mac OS i pro Windows. Pro Linux je k dispozici v podobě zdrojových kódů či v balíčcích pro Ubuntu, Fedoru nebo openSUSE. Start programu je celkem svižný, i když by mohla Java svádět k tomu, že tomu tak nebude. Jak jsem již řekl, ovládání je jednoduché, dá se opravdu intuitivně pochopit. Program však nabízí i několik zajímavých prvků. Netradiční je třeba definování očí či úst na fotografii. Pomocí speciálního nástroje kolem oka nakreslíte obrys (objeví se patřičně zvětšená část vaší fotografie a definujete jej pro každé oko zvlášť). Čím přesněji jej označíte, tím lépe pak budou vykresleny oční stíny a aplikována rtěnka. Operaci můžete kdykoliv zopakovat, třeba v případě, že nebudete s výsledkem příliš spokojeni.

Obrázek:  2.jpg

Definování oka na fotografii

Z dalších funkcí je určitě dobré jmenovat funkci O krok zpět (Undo), která vaše pokusy může docela dost zpříjemnit. Můžete tak něco vyzkoušet a pak to vrátit zpět bez toho, aniž by se to aplikovalo na výsledek. Abyste věděli, co jste sami se sebou provedli, je k dispozici funkce Before and After. V okně vidíte oba obrázky, tj. původní a upravený. Navíc si vše můžete uložit, ale momentálně jen jako finální PNG obrázek, pracuje se na možnosti ukládat a používat rozdělanou verzi. Dokonce se dá z programu i tisknout.

Obrázek:  6.jpg

Funkce Before a After

Tento program není úplně moc vhodný k recenzi, protože sice nabízí hodně funkcí, bohužel se však těžko popisují. Nejlepší je si program stáhnout a oddat se mu. Přijdete mu určitě na chuť.

Osobně jsem nepoužíval žádnou z verzí zabalenou v balíčku, stačilo jen někam rozbalit obsah archivu a spustit soubor jkiwi.

Vřele doporučuji domovskou stránku, po dlouhé době je to pro mne stránka, která svému projektu dělá opravdu skvělou vizitku a nebál bych se jí použít i ke komerčním účelům. Program je docela nezvyklý a nezvyklá je i země původu – Portugalsko. Šířen je pod licencí GNU GPL verze 3.

Aktualizace - jak program spustit?

Na základě vašich dotazů doplňujeme instrukce ke spuštění. V současnosti (začátek srpna 2008) totiž autoři nabízejí ke stažení pouze zdrojové kódy programu. Přesněji řečeno se jedná o balíček, který kromě zdrojových kódů obsahuje již připravený program. Stáhněte si tedy balíček (obvykle vyhoví 32bitová verze), rozbalte jej v domovském adresáři a přesuňte se do adresáře jKiwi-0.9.3. V něm se nachází program jKiwi uvedený v článku. Poklepáním jej spustíte - k běhu je potřeba prostředí Java. Program je zdarma.

(Doplnil šéfredaktor.)

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Kamil Páral 23. 07. 2008, 00:16:51
Odpovědět  Odkaz 
Moc pěkný program. Hodně rychlý. A podle domovské stránky jsem si hodně dlouho myslel, že jde o komerční program. Výborně zpracovaná.
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Tomáš Pelc 25. 07. 2008, 14:05:00
Odpovědět  Odkaz 
Možná jsem špatně hledal, ale v sekci download jsem našel "funkční" pouze zdrojový kód. Odkaz na balíček (pro Ubuntu) hlásil "coming soon".
Můžete prozradit, kde bych ho našel? Díky.
Re:Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Tomáš Pelc 25. 07. 2008, 14:23:40
Odpovědět  Odkaz 
Mea culpa, mea culpa ... až teď jsem si přečetl text v posledním rámečku! Opravdu stačí ./jKiwi :-)
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
jahodQa 4. 08. 2008, 21:23:54
Odpovědět  Odkaz 
ako to mam stiahnut??a je to zadarmo alebo sa zato nieco plati?!
Vlastimil Ott Re:Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Vlastimil Ott 5. 08. 2008, 08:46:07
Odpovědět  Odkaz 
Stáhneš to na uvedené domovské stránce. Za program se neplatí.
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
MaRy 5. 08. 2008, 14:53:37
Odpovědět  Odkaz 
Jak to mám stáhnout? Na domovské stránce jsem v záložce Download nenašla žádný funkční odkaz. Poraďte, prosím.
Vlastimil Ott Re:Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Vlastimil Ott 5. 08. 2008, 19:50:41
Odpovědět  Odkaz 
Na konec článku jsem doplnil instrukce pro spuštění, snad je to teď srozumitelnější.
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Jolla 28. 08. 2008, 19:52:16
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj nemohl mi jsi mi prosím ten program poslat na email nemůžu to spustit!
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Dan Mihai Ile 7. 09. 2008, 23:10:30
Odpovědět  Odkaz 
the new jKiwi 0.9.5 is available on the website ( www.jkiwi.com ) and comes with a .deb for ubuntu and .exe for windows
Re:Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
vera 13. 01. 2009, 16:01:09
Odpovědět  Odkaz 
Thanks, very useful information
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Vera 13. 01. 2009, 15:45:56
Odpovědět  Odkaz 
Hledala jsem vizážistu, aby mě dal trochu do kupy, ale tohle je mnohem lepší....pohraju si s počítačem...jen pak najít dobrého kadeřníka... Díky za tip
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
simonka 30. 08. 2009, 13:47:02
Odpovědět  Odkaz 
to do predele jak to mam stahnout?
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
Barbora 6. 10. 2009, 14:11:14
Odpovědět  Odkaz 
chtěla bych se zeptat, jestli je tento program zcela zdarma?děkuji za odpověď
Jirka Vrba Re:Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
baf 6. 10. 2009, 18:36:06
Odpovědět  Odkaz 
Milá Barboro,

program je opravdu zcela zdarma, můžeš si ho stáhnout na adrese http://jkiwi.com/download/
Vytvořte si účes: Domácí vizážista nejenom pro tučňáka
zero 21. 10. 2009, 18:45:36
Odpovědět  Odkaz 
Mno, stáhout to jde několika způsoby, dokonce i v balíčku, ale bohužel, ani jedna varianta na 64-bit linuxu nefunguje, a to s žádnou variantou javy.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME