přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, XnRetro – retrospektiva v retro-stylu

XnRetro – retrospektiva v retro-stylu

XnRetro_ukazka.jpg

Řada lidí by tento fenomén byla schopna považovat za jakousi úchylku. Řeč je o pojmu obecně známém jako retrospektiva neboli pohled zpět do minulosti. Z tohoto vychází i tzv. retro-styl, kdy se lidé snaží v určité oblasti lidského života k návratu tím, že sebe či své prostředí stylizují do té podoby, v jaké byla v době, do které se snaží alespoň domněle vrátit.


Kupříkladu v oblasti módy a módních doplňků to není až zas tak nic divného, neboť v tomto oboru se fantazii meze nekladou a řada stylů v odívání se stále vrací jako bumerang prostřednictvím módních návrhářů, kteří tímto sázejí na větší úspěch. Vlastně by se dalo říci, že tak lze těmito kolekcemi oslovit i starší generace, které se tak mohou alespoň částečně vrátit do svého mládí.

Podobně, jako je tomu u módních návrhářů ve stylu retro, jsou i další obory podnikání, které se na takovýto obchodní model specializují – například výrobci nábytku, ale i elektroniky či jiných komodit. Existují dokonce i specializované bazary, které nabízejí nejrůznější (použité) zboží z nějaké konkrétní doby (např. 80. léta).

Někdo v takové činnosti může najít uspokojení, zálibu či živobytí. Faktem zůstává, že okolí na takovéto osoby může reagovat často s posměškem. Zkuste si například představit, že byste se vydali na plovárnu do Prahy v modelu plavek z dob NDR. To už by bylo méně nápadné přijít úplně bez plavek. Ovšem pozor! I takový naturismus/nudismus je svým způsobem vlastně retro-styl (jenž já osobně sám vyznávám), který ale sahá do daleké minulosti, kdy plavky patřili do sféry sci-fi.

Retro fanatici jsou dokonce i mezi námi, „ajťáky“. Někdo se může doma pyšnit nejnovějším modelem od AlienWare za 500 tisíc, někdo jiný si naopak může libovat ve sbírání starých počítačů, jako byla například Amiga nebo Commodore.

A nejenom to... Řada lidí se dokonce ráda vrací i do minulosti používáním prehistorických operačních systémů či programů. Nás ovšem bude zajímat jiný program, který, byť sám o sobě ve stylu retro není, nám umožní snadno a rychle (během několika vteřin) proměnit jakoukoliv fotografii na fotografii retrospektivní.

Není editor jako editor

Řeč bude o poměrně jednoduchém programu zvaném XnRetro, který, světe div se, není třeba nikam instalovat. Tedy alespoň v případě GNU/Linuxu, neboť je dostupný pro všechny platformy, u nichž se způsob instalace pochopitelně liší. Ovšem je třeba si uvědomit, že se v žádném případě nejedná o plnohodnotný grafický editor pro úpravu fotografií, nýbrž o nástroj pro specifickou úpravu fotek, a to do podoby retro.

XnRetro v linuxové distribuci Debian XnRetro v linuxové distribuci Debian


Faktem je, že takovýto efekt je dostupný v mnoha vyspělejších editorech, jako je například Gimp. Ovšem hledání potřebných vestavěných filtrů, jejich ladění a správné pořadí jejich aplikování zabere dost času. A to může být otrava, zejména v momentě, kdy fotografií pro stejnou úpravu máme připraveno něco okolo dvou set a více kusů.

V tomto ohledu je XnRetro tím pravým nástrojem, který to hravě zvládne na tři kliknutí u každého kusu fotografie s tím, že i po ukončení a znovuspuštění aplikace si tento nástroj pamatuje poslední nastavení. Pravdou ovšem je, že před takovou úpravou bude možná přeci jen dobré surové fotografie mírně vylepšit z hlediska kontrastu a světla, sytosti barev či kompozice v případě, že nejsme profesionální fotografové, kteří dělají hotové snímky na první pokus :)

XnRetro v praxi

Tak předně je asi nezbytně nutné uvědomit si, jaké fotografie z hlediska kompozice má smysl tímto efektem upravit. Hezky budou vypadat pochopitelně všechny, ale fotografie japonského nadzvukového rychlovlaku využívajícího vzduchový polštář asi retrospektivní pohled nepřinese. Možná bude lepší ukázat si použití XnRetro na nějakém konkrétním příkladu ze života.

Představíme-li si například poslední rok maturitního ročníku na nějaké střední škole, kde uvažují o tom, v jaké podobě bude vystaveno třídní tablo, často se studenti takové třídy potýkají s problémem, jak trumfnout předchozí ročník či maturitní ročník z konkurenční školy nebo třídy. Aby takové tablo bylo výrazné, musí být originální.

Dejme tomu, že se naše imaginární třída studentů maturitního ročníku rozhodne prezentovat na svém tablu jako příslušníci mafie z let padesátých. Je zde samozřejmě možnost oslovit profesionálního fotografa, který se o to postará, ovšem s tím, že si za to také řekne nemalý finanční obnos. Další problém může být ten, že konečná podoba fotografií nemusí být nakonec zpracována tak, jak si studenti původně představovali.

V takovém případě postačí nějaký 5Mpx digitální fotoaparát, XnRetro a kvalitní barevná tiskárna. Zde bude méně kvalitní fotoaparát dokonce žádoucí, neboť bude výsledná fotografie působit mnohem věrohodněji. Bude-li studentů např. dvanáct, každý z nich se může prezentovat v jiném prostředí. Pokaždé však bude nutné dodržet pravidlo, že vše na snímku musí vypadat dobově, tedy zejména oblečení každého studenta, doplňky či prostředí (pozadí fotografie), ve kterém bude probíhat focení.

Když jsme spokojeni se samotnou kompozicí, můžeme za pomoci grafického editoru GIMP či gThumb upravit jednotlivé snímky tak, abychom docílili správných barev, jejich vyvážení či správného osvětlení a kontrastu. Všechny ostatní úpravy jsou spíše nežádoucí.

Nejprve si XnRetro stáhneme do počítače (program je dostupný bohužel jen pro 32bitovou architekturu) a stažený archiv pod názvem XnRetro-linux.tgz rozbalíme. Vznikne nám tak adresář s názvem XnRetro, který, máme-li takovýchto aplikací více, můžeme pro pořádek přesunout do jednoho adresáře nazvaného například Aplikace, abychom měli veškeré tyto programy na jednom místě.

Taktéž si můžeme vytvořit v menu či na ploše zástupce, který bude odkazovat na soubor xnretro.sh (pozor, nikoliv na binární XnRetro – pokud jej spustíte přímo, funkce světelných efektů nebude dostupná). Po jeho spuštění postačí kliknout na ikonu žlutě zbarveného adresáře a otevřít první fotografii pro úpravy. Pravdou je, že i XnRetro dokáže pracovat s kontrastem či světlem, a to v postranním panelu vpravo. Avšak přesto bude asi lépe tento druh úprav provést před aplikací již zmíněných filtrů v jiném programu. Vyhneme se tak rozdílné podobě fotografií.

Ve spodní části okna programu si můžeme všimnout hned 4 karet: Retro, Light, VignetteFrame. Retro znamená předem definovaný barevný filtr, který provede ve své podstatě odbarvení snímku do šedi a následné obarvení jednolitou barvou. Podobný efekt je dostupný např. v editoru GIMP pod názvem Sepia. Ovšem v případě XnRetro jich je k dispozici celkem dvacet, a to včetně náhledů. Tyto efekty lze snadno přepínat či resetovat do původní podoby.

Výsledek úpravy snímku Výsledek úpravy snímku


Následující karta Light, nám umožňuje výběr z celkem 15 různých světelných efektů, ovšem v tomto případě jsou tyto efekty koncipovány tak, aby simulovaly „kaz“ takové fotografie způsobený přesvícením či odrazem světla. Zde je namísto náhledu výsledné fotografie k dispozici náhled textury požadovaného světla. Vignette je prakticky simulace zašlosti snímku tím, že jeho okraje jsou ztmavlé (stejný efekt je rovněž v grafickém editoru GIMP); nabízí celkem pět možných efektů, opět s náhledem textury pro daný efekt.

Poznámka šéfredaktora: Asi častější příčinou vinětace (efekt Vignette) než zašlost snímku je jeho pořízení dírkovou komorou nebo přístrojem s jednoduchou optikou a malou světelností.

Ukázka efektu Vignette Ukázka efektu Vignette


Ovšem naprostou lahůdku tvoří funkce Frame, která nabízí celkem 28 různých rámečků pro naše fotografie. Bohužel nelze nijak nastavit správné orámování, takže některé části fotografie mohou být zakryty. To lze částečně ošetřit pomocí otočení fotografie o 90 stupňů, což tento editor taktéž umožňuje, anebo lépe ořezat fotografii, se kterou pracujeme.

I takto může vypadat rámeček okolo fotografie I takto může vypadat rámeček okolo fotografie


V horní liště pak nalezneme i ikonu rámu s modrou šipkou vpravo, pod níž se skrývá další funkce umožňující prostřednictvím sociálních sítí, jako je Facebook, Flicker či Picasa (a řada dalších), sdílet takto upravenou fotografii veřejně či s přáteli. Je pochopitelně nutné ji nejprve po dokončení úprav uložit. Podporované formáty pro editaci jsou BMP, CIN, DCX, DDS, DIS, DPX, GIF, ICO, IFF, TDI, IMG, JIF, JPEG, JXR, KRO, MBM, MIF, MTV, PAT, PBM, PCX, PDB, PDF, PGM, PIC, PIX, PNG, PNM, PPM, PRC, PS, PSD, QRT, RAW, RAWRAW, RGB, RLA, SCT, TGA, TIF, VST, WBMP, WRL, XBM, XPM či YUV...

Zní to šíleně, ale pomocí tohoto nenápadného „prográmku“ lze do retro stylu upravit například vyúčtování od ČEZu, hezky ho orámovat a v PDF formátu poslat zpět s vyjádřením, že tato faktura je již příliš stará na to, aby ji bylo nutné platit :)

Nahoru

Příspěvky

XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
mm 23. 05. 2014, 06:38:40
Odpovědět  Odkaz 
Proboha, co to je za nesmysl "Amiga nebo Commodore"?
Amiga přece je Commodore.

Miluju, když se k něčemu takovému vyjadřují lidé, kteří tenkrát v lepším případě jezdili v dětském kočárku....
Lukáš Jelínek Re: XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
Lukáš Jelínek 23. 05. 2014, 07:25:26
Odpovědět  Odkaz 
Ona to není tak úplně pravda. Amiga byla původně samostatná firma, teprve později se stala součástí firmy Commodore. I poté to byla samostatná značka, i když uvnitř firmy. Po bankrotu Commodore a převzetí výroby firmou Escom byla výroba počítačů Amiga opět vyčleněna do samostatné dceřinné firmy. A mimochodem značka Amiga žije dodnes (na platformě PowerPC - viz např. AmigaOne X1000), i když už ji prakticky nikdo nezná.
Re: Re: XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
mm 24. 05. 2014, 12:39:10
Odpovědět  Odkaz 
To co píšete je sice do jisté míry pravda, ale přiznejte si, že se to prostě snažíte jen dodatečně zdůvodnit a okecat. :-)
Za úspěchem Amigy v jejích nejlepších letech stála firma Commodore(a samozřejmě tým lidí, který se stal její součástí), stejně tak ji ta firma později nepochopitelně pohřbila.
Co se se značkou po jejím prodeji dělo a děje je zcela nepodstatné, protože pak už hrála zcela nevýznamnou roli.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
Lukáš Jelínek 24. 05. 2014, 13:22:22
Odpovědět  Odkaz 
Nejlepší bude vrátit se k tomu, o čem byla řeč. V článku je napsáno:

„...někdo jiný si naopak může libovat ve sbírání starých počítačů, jako byla například Amiga nebo Commodore.“

Analogicky by někdo mohl napsat třeba:

„...někdo jiný si naopak může libovat ve sbírání starých telefonů, jako byla například Nokia nebo Vertu.“

Či třeba:

„...někdo jiný si naopak může libovat ve sbírání starých automobilů, jako byl například Peugeot nebo Citroen.“

Snad je dostatečně zřejmé, že například tvrdit „Peugeot a Citroen jsou totéž“, je nesmysl. A to navzdory tomu, že tam je velké provázání a hlavně v pozdější době se některé modely obou značek lišily/liší už jen kosmeticky. Místo Peugeotu si lze dát třeba VW a místo Citroenu Seat/Škodu/Audi/Bugatti/..., to je jedno, princip zůstává stejný. Jsou to prostě samostatné značky, podobně jako Commodore a Amiga, jako Nokia a Vertu, jako Facebook a WhatsApp nebo jako LinuxEXPRES a IT Systems.
Jan Rippl Re: XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
Jan Rippl 23. 05. 2014, 20:50:14
Odpovědět  Odkaz 
No alespoň že se dokážete podepsat celým jménem...
XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
davkol 23. 05. 2014, 15:21:24
Odpovědět  Odkaz 
Instagram offline. Jdu blejt, velebnosti.
XnRetro – retrospektiva v retro-stylu
jadd 24. 05. 2014, 02:10:47
Odpovědět  Odkaz 
Možná bude lepší ukázat si použití XnRetro na nějakém konkrétním příkladu ze života.
Manželka?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz