přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zkroťte své finance s open-source HomeBank

Zkroťte své finance s open-source HomeBank

penize.jpg

Nejen ke studentskému životu patří starosti o peníze. Často nám ostatní radí vést si rozpočet domácnosti. Jenomže nástroje jako Excel nebo Calc jsou univerzální řešení – tvorba potřebné tabulky tak zabere mnohem delší dobu, a specializovaný software stojí nemalé peníze, což se v domácnosti zrovna nevyplácí. Jaký software tedy zvolit?


Osobně jsem tento problém řešil delší dobu a zkoušel několik možností (a to včetně papírových tabulek). Zkoušel jsem i tvorbu tabulky v Calcu, jenomže údržba takové tabulky byla časově náročná (a teď upřímně, komu by se chtělo nad podobnými věcmi trávit delší dobu).

Později jsem narazil na spoustu online služeb i softwaru, ale pokaždé se našla nějaká vada na kráse, ať už to byla cena, nižší bezpečnost (absence HTTPS je v dnešní době u služeb, které pracují s osobními daty, prostě problém) nebo třeba závislost na konkrétní platformě. Později jsem se dostal k multiplatformnímu open-source nástroji HomeBank. Za sebe můžu říct, že je to pro využití v domácnosti nejlepší nástroj, co se mi dostal pod ruce.

První krůčky

Program standardně nainstalujete z repozitářů (balíček homebank), případně jej můžete stáhnout z domovské stránky v binární podobě. Po prvním spuštění nás uvítá prázdné okno a nabídka, která nám ihned umožní skrze jednoduchého průvodce vytvořit nový soubor účetnictví.

Uvítací nabídka programu Uvítací nabídka programu

Pokud se rozhodneme rovnou tvořit vlastní soubor účetnictví, HomeBank se dotáže na jméno vlastníka a existující nastavení. V dalším kroku probíhá samotná tvorba účtů (HomeBank umožňuje najednou pracovat s několika „účty“ – účtem zde může být i hotovost schovaná ve skříni).

Tvorba nového účtu v rámci průvodce Tvorba nového účtu v rámci průvodce

Čerstvě vytvořený účet s počátečním zůstatkem Čerstvě vytvořený účet s počátečním zůstatkem

Transakce a práce s daty

Účet máme vytvořený, teď už jen začít utrácet … v modelové situaci si můžeme pořídit nový laptop za 20 000 Kč. Přijdeme domů s laptopem a fakturou, na které je tučně vytištěná tato částka. Už jen stačí spustit HomeBank a přidat novou transakci.

Toho docílíme dvojklikem na název účtu. Dojde k zobrazení okna transakcí. Zde si můžeme nejen prohlížet naši útratu ve zvoleném období, ale samozřejmě zapisovat i příjem. Transakci v novém okně přidáme pomocí tlačítka Add (překlad je bohužel nedokonalý). Nutno dodat, že transakci musíme opatřit znaménkem minus, jinak by transakce šla v opačném směru a my byli o 20 tisíc bohatší (což by nebylo na škodu, ale k čemu by takové účetnictví bylo, když by obsahovalo nepřesné údaje?).

Přidání nové transakce Přidání nové transakce

Po přidání transakce si můžeme prohlédnout graf (sloupcový nebo koláčový), kde jsou vypsány jednotlivé kategorie. My provedli pouze jednu transakci, proto je výsledek předpokládatelný…

„Kam jdou vaše peníze?“ „Kam jdou vaše peníze?“

Nyní můžeme s daty dále pracovat, například si zobrazit trend v čase.

Trend v čase Trend v čase

Možností je ovšem daleko víc. Můžeme provádět exporty dat do formátů jiného softwaru (data je navíc možno anonymizovat), zobrazovat různé statistiky, plánovat transakce dopředu.



Plánování rozpočtu

Nesmím opomenout jednu velmi důležitou vlastnost – plánovač rozpočtu. Skrze nabídku Spravovat > Rozpočet totiž můžete naplánovat rozpočet pro jednotlivé kategorie příjmů i výdajů.

Abychom tuto vlastnost mohli využívat, musíme si nejprve vytvořit kategorie příjmů (což může být například mzda) a výdajů (elektřina, voda, plyn, internet…). Takto sestavíme pomocí plánovače rozpočet na jednotlivé měsíce.

Ve Sestavy > Rozpočet si poté můžeme zobrazit zprávu o rozpočtu. Data v této zprávě ale nebudou relevantní, dokud do daných kategorií nepřidáte ručně transakce (mzdy, kolik jste ve skutečnosti utratili za vodu…). Teprve po zadání těchto dat vám bude moct software říct, jestli jste uspořili, nebo se dostali do červených čísel.

Hodnocení

Se softwarem jsem velmi spokojen, mám teď dobrý přehled o toku mých peněz, takže je pro mě daleko snazší spořit. Velmi oceňuji, že si můžu prohlédnout, ve které kategorii mám největší útratu. Program navíc skvěle běhá i na starším „železe“, hardwarové nároky jsou minimální. Taktéž jsem nenarazil na žádné problémy se stabilitou.

HomeBank má porty pro všechny majoritní operační systémy v čele s Windows (pro který je nabízena i portable verze).

Slabší angličtináře ale musím zklamat – některé části programu nejsou přeloženy a nápověda je dostupná pouze v anglickém jazyce. Ovládání je naštěstí přímočaré, proto věřím, že se i bez nápovědy velmi rychle zorientujete.

Nahoru

Příspěvky

Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Kokodak 6. 01. 2016, 12:24:25
Odpovědět  Odkaz 
Doporucil bych:
moneyflow-accounting-software

V phpku jsem si pak dodelal i import csv z csob a cs do tabulky transakci, myslim si, ze nic sofistikovanejsiho za "jednorazovou cenu, ci zdarma" neexistuje.
Freemium sluzby typu buxfer rozhodne nejsou to pravde orechove.
Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Tomas Holan 6. 01. 2016, 15:35:14
Odpovědět  Odkaz 
A co GNU-Cash ... Jede na MySQL DB je Open source. Pripojeni k DB beru jako vyhodu kvuli vzdalenemu pripojeni. Jen mam takovy pocit ze s tim maji trochu problemy ... resp. s pripojeni na jinou DB nez je localhost
Zkroťte své finance s open-source HomeBank
kolemjdouci 6. 01. 2016, 15:42:16
Odpovědět  Odkaz 
apka pekna, ale umi import? Prepisovat rucne vsechny pohyby na vsech uctech, to by bylo asi na nekolik hodin 1x mesicne. Idealne kdyby to umelo import alespon z tech vetsich bank (csv, xml, gpc...) a nebo primo napojeni na ucet (ale to asi neni realne).

Zajimave a funkce vypada online aplikace www.eucty.cz, takova kdyby byla offline to by bylo fajn.

Trochu tezsi kalibr muze byt i Flexibee, ktere je sice urceno pro ucetnictvi, ale umi pracovat s importy z bank a tvorit prehledy.
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
ellvis 6. 01. 2016, 22:32:03
Odpovědět  Odkaz 
Import vie, konkrétne formáty QIF (do tohto formátu vie aj exportovať), OFX/QFX a CSV. Nikdy som to ale nepoužil, tak neviem ako moc je to použitelné.
Re: Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
dodo 8. 01. 2016, 12:04:03
Odpovědět  Odkaz 
Import vo formate QIF funguje bezproblemovo. Manzelka denne pouziva na evidenciu drobnych vydavkov mobilnu aplikaciu Expense Register (https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.tierra.expenseregister) a raz mesacne mi z nej posle vyexportovany QIF subor, kt. len naimportujem do HomeBank-u.
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Mr.Zizu 7. 01. 2016, 16:14:21
Odpovědět  Odkaz 
Jak již zmínil kolemjdouci, docela šikovné jsou www.eucty.cz.
Je to zadarmo, umí importy výpisů z bank, je k tomu mobilní aplikace, upozoní na končící záruku, vypočítává spotřebu automobilu,...
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Tomas Holan 11. 01. 2016, 07:16:42
Odpovědět  Odkaz 
Jak napsali nademnou. Ano umi QIF. Vyhodou behu na MySQL nebo PostGreSQL je to ze si import muzete napsat i sam. Struktura DB je celkem dost prehledna, takze kdyz si vytvorite skript treba v PHP, tak to nemusi byt ani moc tezke. Vyhodou pak je kdyz banka zmeni format nemusite cekat na update SW ale muzete si ho udelat v klidu sam :)
Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Saby 8. 01. 2016, 15:34:55
Odpovědět  Odkaz 
Stále se snažím přijít na to, proč bych měl takový program používat? Přehled plateb, transakcí a dalších věcí vidím v IB od Air Bank. Trvalé příkazy tam také vidím.
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Wrunx 9. 01. 2016, 10:20:17
Odpovědět  Odkaz 
Ano, říkám si to samé. A jen bych to rozšířil o poznámku - proč mám nechat cizí lidi drze čmuchat v mé finanční situaci, když můžu platit hotově? (zaplať pánbu ještě můžu, tímto zdravím uctivě pana Babiše a jeho urputné snahy strčit svůj nenechavý nos až do peněženky každého z nás)
Zkroťte své finance s open-source HomeBank
sarimak 14. 01. 2016, 16:33:17
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, duvodu pro homebanking aplikaci vidim hned nekolik:
* Pokud mas uctu vic a u ruznych bank
* Pokud mas bud pujcku nebo jsi pujcil penize nekomu jinemu (a pujcka se prubezne splaci)
* Pokud chces planovat rozpocet na pristi rok a alokovat si objem penez pro kazdou z kategorii vydaju + prubezne sledovat aktualni stav cerpani z rozpoctu
* Pokud na konci roku chces davat vydaje dohromady s udajema od nekoho dalsiho kdo nemusi nutne mit stejnou banku (pritelkyne/manzelka)
* Pokud ti nezanedbatelna cast vydaju jde hotove
* Pokud chces evidovat preplacene vydaje (sportovni permanentky)
* Pokud platis i jinak nez penezi (stravenky)
* Pokud drzis nekolik "pokladen" s hotovosti (na hotove vydaje v domacnosti, rezerva, hotovost v cizi mene)
* Pokud investujes/terminovane sporis apod.

Ja na svoje finance uz cca 4 roky pouzivam linuxovy GnuCash (rucne plneny udaji z bank a hotovosti) + androidi GnuCash pro sber hotovostnich vydaju (po preneseni do desktopu promazu) a jsem s tim spokojeny.
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
sarimak 14. 01. 2016, 16:41:26
Odpovědět  Odkaz 
Jeste jsem zapomnel doplnit, ze ho pouzivam v rezimu podvojneho ucetnictvi a ackoliv jsem o nem predtim nic nevedel, po precteni skveleho navodu primo od autoru GnuCashe jsem si na to zvykl a uz bych nemenil. Nejtezsi bylo nastavit si strukturu vydajovych uctu tak, aby davala pouzitelne informace v reportech a pritom byla intuitivni natolik, aby se mi do nich vydaje dobre tridily.

Chvilku mi trvalo, nez jsem si zvykl na nazvoslovi typu uctu (prepnul jsem si GnuCash z ucetniho zargonu do pro mne pochopitelnejsiho expense/rebate) a nastavil si grafy/reporty tak, aby ukazovaly to co chci videt. Pro kazdy rok si zakladam samostatny .gnucash soubor a jen mezi roky exportuju/importuju strukturu uctu.

Hodne uzitecna je funkce Jump (skoci na parovou transakci) a schovani fake uctu pro pocatecni zustatek (nenechavam ho v Imbalance-CZK, ale mam na nej specialni ucet, ktery rucne odebiram z reportu). Reportovaci obdobi nastavuju natvrdo na konkretni rozsah dat, aby pro zpetnem prohlizeni po par letech se mi do reportu necpal aktualni rok ve kterem nejsou zadna data.
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Saby 15. 01. 2016, 12:34:32
Odpovědět  Odkaz 
* Pokud mas uctu vic a u ruznych bank
- Mám jeden účet a jeden spořící účet u stejné banky.

* Pokud mas bud pujcku nebo jsi pujcil penize nekomu jinemu
- Průběh hypotéky vidím v Internet Banking. Každý měsíc si automaticky strhne platbu, vypíše kolikrát jsem již zaplatil a kolik mi zbývá k doplacení (částka + měsíce)

* Pokud chces planovat rozpocet na pristi rok
- Co plánuješ? Měsíčně jsou stejné zálohy, splátky a +- rozpočet na domácnost. Přeci nemůžu něco plánovat, pokud nemám zajištěno, že bude cena za 3 měsíce stejná. Nebo si snad mám naplánovat, že tentokrát za dům zaplatím o 3 tisíce měsíčně méně, protože mi nevyhovuje splátka?

* Pokud na konci roku chces davat vydaje dohromady s udajema od nekoho dalsiho
- Má stejnou banku, stejný účet, rozdílnou platební kartu.

* Pokud ti nezanedbatelna cast vydaju jde hotove
- On to ještě dneska někdo dělá? U sebe mám vždy maximálně 300,- v hotovosti (parkování nebo... vlastně asi jen parkování).

* Pokud chces evidovat preplacene vydaje
- K tomu mám v IB skupiny, které mi vypíší to, za co platím. Plus měsíčně mě to stojí vše stejné peníze.

* Pokud platis i jinak nez penezi
- Počkat, proč bych měl evidovat něco, co mě nic nestojí? Stravenky jsou v práci zcela zdarma a vždy padnou za jídlo nebo pivo.

* Pokud investujes/terminovane sporis apod.
- Opět k tomu slouží Internet Banking od mé banky. Vidím, kolik peněz odešlo a promiň, ale pokud investuješ, tak nemáš nikdy záruku toho, jak se bude vyvíjet procentuální růst. Třeba na podílových fondech skáče úrok každý den, takže ony poznámky v této aplikaci nebudou validní.

Celá tato věc mi přijde zbytečná. Proč bych měl zadávat své výdaje někam do programu? Ono v podstatě to, co jsi rozepsal funguje i v Excelu zcela bez problému a mnohdy mnohem přehledněji.
Lukáš Jelínek Re: Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Lukáš Jelínek 15. 01. 2016, 13:48:50
Odpovědět  Odkaz 
Když to shrnu: já se chovám takhle => všichni se chovají takhle => nikdo nepotřebuje něco, co nepotřebuji já ;-)

K jednotlivým bodům se vyjadřovat nebudu, protože mi většinou přijdou víc jako trolling než jako seriózní reakce. Pro mnoho lidí mohou mít programy jako Homebank velký smysl.
Re: Re: Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Saby 15. 01. 2016, 13:57:10
Odpovědět  Odkaz 
Když to shrnu: Lukáš přijde do diskuze, opět si v hlavě vymyslí nesmyslný blábol, který tady někdo nenapsal, zase se snaží urazit čtenáře a opět nedokáže zabodovat.

Napsal jsem snad někde, že to někdo nevyužije? Já jsem pouze psal o tom, že nevidím smysl v tom, abych dával něco, co vidím přehledně v IB, někam, kde k tomu bude mít přístup kdejaký jouda.

Jaký trolling? Co je trolling na tom, že odchozí platby vidím v IB? Jaký trolling je v tom, že nějaké podivné počítání úročení u podílových fondů je úplně k ničemu? Evidentně máš, drahý Lukáši, trolling v hlavě.
Re: Re: Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Saby 15. 01. 2016, 13:58:52
Odpovědět  Odkaz 
Mimochodem, nechceš reagovat, protože nemáš argumenty?
Re: Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
sarimak 3. 02. 2016, 16:38:12
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, pokud necitis potrebu evidovat sve vydaje jinak nez u sve soucasne banky, tak je to uplne v poradku a mas o kus byrokracie min. B-) Pokud casem zmenis banku nebo zacnes jezdit na sluzebni cesty/dovolene do zahranici kde budes platit hotovosti v cizi mene, popr. zacnes chodit cvicit nekam, kde ti nabidnou vyhodnejsi vstupne kdyz si ho predplatis, tak se mozna tvuj pohled zmeni.

Evidence ve spreadsheetu je urcite dalsi uzitecna alternativa, sam jsem ji provozoval asi 4 roky pred migraci na GnuCash. Pro me ucely se ale ukazala pracnejsi a min prehledna, takze jsem ji opustil. Urcite ale hodne zalezi na mire slozitosti finacnich operaci kazdeho z nas, takze tezko bude jeden nastroj vyhovovat kazdemu.

Ja se divam na planovani rozpoctu takhle: Z minulych let vim, kolik jsem utratil za jednotlive zakladni kategorie vydaju + ocekavam, kolik si pristi rok vydelam cisteho. Pokud od cisteho vydelku odectu nutne vydaje (provoz domacnosti, zakladni potreby typu obedy, obleceni, doktori, MHD a nakupy jidla/drogerie), tak mi vyjde zbyla castka na vydaje, se kteryma se da hybat (do vydaju za bezne nakupy nedavam mimoradne vydaje typu rozbila se pracka nebo koberec do noveho podnajmu; darky a prispevky do nutnych vydaju take nepocitam). Z te castky jeste potrebuju neco usetrit, cili o to se snizi - co zbyde, to muze jit na "zabavu". "Zabavu" si rozdeluju do nekolika kategorii a pro dany rok si pro kazdou kategorii naplanuju rozpocet.

Jak prubezne eviduju vydaje prirazene do kategorii, vidim jak z rozpoctu cerpam. Samozrejme se ne vsechno da naplanovat dopredu, ale pokud napr. neplanovane chci utrcet vic za sport, tak proste musim nekde penize orezat, napr. z vydaju za pocitac/knizky. Idealni je se do rozpoctu podivat driv, nez provedu necekany vetsi vydaj, protoze mi rozpocet pomuze vizualizovat dopad meho potencialniho rozhodnuti.

Cele to slouzi hlavne k tomu, abych usetril alespon tolik penez, kolik jsem puvodne chtel. Skatulky na vydaje maji navic uzasnou vlastnost plynouci z lokalni optimalizace - caste nevycerpani vetsiny z nich. Diky tomu usetrim jeste o neco vic, nez jsem planoval. ;-)

Nevim, jestli ti banka umozni napriklad projit svoje vydelecne cinne leta a spocitat, jake procento sveho cisteho vydelku jsi v jednotlivych letech usetril (a posoudit, jestli mas v dohledne dobe sanci si postupne snizovat uvazek bez zhorseni radosti ze zivota), popr. jak moc se ti dari vzdorovat hedonicke adaptaci (s jidlem roste chut). Homebanking nastroje tohle umi a nevadi jim, kdyz menis banku. Nechci te presvedcovat, spis ti pomoct pochopit, proc to pro nekoho jineho muze davat smysl. Docela dobra inspirace na tema osobnich financi je na mrmoneymustache.com
Zkroťte své finance s open-source HomeBank
nobody 15. 01. 2016, 14:18:24
Odpovědět  Odkaz 
argument naopak ma jasnej, nebude krmit trolla... tve reakce jsou jednoduse a strucne zbytecne utocne, arogantni a rikajici "podle me se ridi svet" ;)
Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
Saby 15. 01. 2016, 14:28:41
Odpovědět  Odkaz 
Rozhodně, protože nepotřebuji ke kontrole svých financí nějaký program, jsem hned troll. Logika, která se hodí maximálně tak na Živě.cz.
Re: Re: Zkroťte své finance s open-source HomeBank
nobody 16. 01. 2016, 13:30:36
Odpovědět  Odkaz 
proto ne, ale proto ze ses utocne arogantni a povazujes sve nazoru za absolutni pravdu podle ktere by se mel ridit celej svet... pak se nediv ze tve nazory jsou vsem ukradene a pusobi jak od retardovaneho trola ;)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz