přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Znáte GParted?

Znáte GParted?

gparted.png

Každý, kdo pracuje s počítači, potřebuje občas správce disků, se kterým je schopen pevné disky a flash disky prohlížet z hlediska jejich logického rozdělení, provádět formátování, změnu typu partition, případně změnu její velikosti a další diskové operace. Jednou z aplikací, kterou lze pro tyto účely použít, je GParted.


Já pro uvedené činnosti používám téměř výhradně GParted, který nabízí dostatečně širokou škálu funkcí, a přitom je přehledný a velmi snadno se ovládá. Zatím mne nikdy nezklamal, a proto jej můžu doporučit. GParted je velmi oblíbený a rozšířený nástroj; pokud jej přesto neznáte, nabízím vám malý přehled jeho možností a způsobu ovládání.

Instalace a dostupnost

GParted je součástí většiny distribucí, a pokud není přímo obsažen v nově nainstalovaného systému, dá se snadno doinstalovat přes správce software. V současnosti je k dispozici nejnovější verze GParted s číslem 0.31.0, ale i starší verze velmi dobře splní svůj úkol a provedou vámi požadované diskové operace.

První spuštění

GParted musíte spouštět s právy superuser, jelikož zasahujete do systémových nastavení, a to i v případech, kdy se jedná třeba o externí disk. Po spuštění programu se zobrazí hlavní okno, viz obr. 1. První krok, který musíte učinit před jakoukoli diskovou operací, je určení disku, se kterým chcete pracovat. To provedete výběrem v roletovém menu vpravo nahoře, v našem případě dev/sdb. Při výběru disku a obecně při práci s diskovými oddíly je pochopitelně na místě velká opatrnost. Při špatně zvoleném disku si můžete způsobit nemalé problémy.

Obr. 1: V hlavním oknu programu nahoře máme graficky znázorněno aktuálního rozdělení disku, včetně obsazenosti daty. Obr. 1: Grafické znázornění aktuálního rozdělení disku, včetně obsazenosti daty

Upravení zobrazení

Pro lepší přehled o činnosti programu a zobrazení informací o disku včetně detailů je dobré si v horním menu zvolit Zobrazit a následně zaškrtnout Informace o zařízení a také zaškrtnout Nevyřízené operace. Hlavní okno se vám tím rozdělí na několik částí. Vlevo jsou detaily o disku (typ, výrobce, velikost atd.), ve spodní části požadované úkoly. Ty se provádí až po potvrzení buď stisknutím ikonky, nebo přes menu Upravit | Provést všechny operace, případně klávesovou zkratkou [Ctrl+Enter].

Podpora souborových systémů

GParted podporuje souborové systémy a operace s nimi, přehledně zobrazené v tabulce na obr. 2, kterou můžete přímo v programu vyvolat z nabídky Zobrazit | Podpora souborového systému. Sami se tak můžete snadno přesvědčit, jestli vámi požadovaná operace půjde provést v závislosti na typu používaného souborového systému.

Obr. 2: Podporované souborové systémy a operace s nimi v aktuální verzi Gparted Obr. 2: Podporované souborové systémy a operace s nimi v aktuální verzi GParted

Jednotlivé operace s disky

Veškeré možnosti a volby operací s disky jsou snadno dostupné pomocí pravého tlačítka myši. Operace, které s vybraným diskem nemůžete v danou chvíli provádět, jsou přitom zašedlé. Pokud např. chcete provádět operace s externími a nebo připojenými částmi disku, musíte je nejdříve odpojit. Citlivé operace, které mohou způsobit ztrátu dat, musíte vždy potvrdit odkliknutím varovné zprávy.

Na závěr jedné operace, nebo celé sekvence několika navazujících operací potvrdíte změny buď stisknutím tlačítka Provést všechny operace, nebo opět prostřednictvím nabídky. Po úspěšném i neúspěšném ukončení všech akcí se vám zobrazí okno se souhrnem provedených operací a s jejich výsledkem, případně proč zhavarovaly. V takovém případě se přes rozbalovací nabíddku snadno můžeme dopátrat problému.

Obr. 3: Po úspěšném i neúspěšném ukončení všech akcí se vám v Gparted zobrazí okno, kde se můžete dočíst jaké operace byly prováděny a s jakým výsledkem. Obr. 3: Výsledek provedených operací

Závěr

Program GParted jsem si oblíbil a používám jej pro formátování disků, nastavení aktivního oddílu, změny velikostí částí disků, změny názvu disků i další operace. Pro správu disků existují i jiné nástroje, ale na mém záchranném disku i notebooku má GParted své pevné místo. A co vy, jaký nástroj používáte pro správu disků?

Obr. 4: Pomocí Gparted se můžete pokusit zachránit smazaná data na disku, pokud ještě nejsou přepsaná. Obr. 4: Pokus o záchranu dat

Nahoru

Příspěvky

Znáte Gparted?
Radek 1. 08. 2018, 10:07:12
Odpovědět  Odkaz 
Taky mi už mnohokrát pomohl.
Jen mám dojem, že nefunguje s Waylandem (stejně jako třeba Synaptic), takže jeho budoucnost je nejasná.
Re: Znáte Gparted?
Michal 1. 08. 2018, 17:02:55
Odpovědět  Odkaz 
GParted je velice pouzivany nastroj, ktery padnout nenechaji. Funkcnost je zajistena pres xwayland. Pul roku zpatky mi na Archu na Gnome 3 na wayladnu fungoval uplne bez problemu. Vyzkousel bych znovu, ale mam tu z jinych duvodu jen X11, tak az se dostanu domu.
Re: Znáte Gparted?
mam 3. 08. 2018, 13:39:35
Odpovědět  Odkaz 
Pod waylandom funguje, fedora workstation 28. Aj tak radsej pouzivam gparted live distribuciu.
Znáte Gparted?
Oswald 2. 08. 2018, 20:05:24
Odpovědět  Odkaz 
Kouzelný! :)
Znáte Gparted?
Pepan 7. 08. 2018, 20:35:03
Odpovědět  Odkaz 
Poděkování za článek
Re: Znáte Gparted?
disky 16. 08. 2018, 17:51:33
Odpovědět  Odkaz 
Znám, proto vím, že nedosahuje kvalit nástroje gnome-disks, tedy neumí třeba formátovat efi oddíly, neumí odemykat zabezpečené oddíly. Za partition bych zabíjel.
Znáte Gparted?
nnn 17. 08. 2018, 12:06:29
Odpovědět  Odkaz 
Pořád nepodporuje lvm, škoda.
Nejde zformátovat starý externí 250gb externí disk.
Radim Váňa 3. 11. 2018, 20:58:55
Odpovědět  Odkaz 
Gparted má téměř všechny nabídky neaktivní, disk nelze upravovat ani smazat. Jinak ho to normálně vidí a i z něj mohu kopírovat data, ale Gparted na něj nějak nemůže. Poradí někdo, kde je zakopaný pes. Je tam ntfs a rád bych to zformátoval na ext4. Díky moc za případnou pomoc, nemohu nic vygooglit.
Re: Nejde zformátovat starý externí 250gb externí disk.
vasejmeno 4. 11. 2018, 04:08:36
Odpovědět  Odkaz 
A bootujes ten gparted z LiveCD nebo ho poustis z nejake (nainstalovane) distribuce?
Ten 250GB disk, je SATA/PATA (pokud PATA, jak je napinovanej?), je jinak vporadku (vadny sektory, resp. vadna elektronika, atd.)?
Re: Re: Nejde zformátovat starý externí 250gb externí disk.
Radim 4. 11. 2018, 08:42:04
Odpovědět  Odkaz 
Gparted používám v mageie. Disk by měl být v pořádku, ale asi bych to měl zkontrolovat nějakým příkazem? Je to S-ATA II HDD model EH-35BSII. Mám ho možná 15 let, ale nepoužíval jsem ho téměř.
Re: Re: Re: Nejde zformátovat starý externí 250gb externí disk.
Radim 4. 11. 2018, 08:51:28
Odpovědět  Odkaz 
http://www.lc-power.com/en/product/archive/external-enclosures/eh-35bsii/

To je on
Znáte GParted?
Radim 4. 11. 2018, 10:01:26
Odpovědět  Odkaz 
[root@localhost radim]# fdisk /dev/sdc

Vítejte v fdisku (util-linux 2.28.2).
Změny zůstanou pouze v paměti, dokud se nerozhodnete je uložit na disk.
Při použití příkazu zápisu buďte obezřetní.


Příkaz (m pro nápovědu): d
Vybrán oddíl 1
Oddíl 1 je smazaný.

Příkaz (m pro nápovědu): p
Disk /dev/sdc: 232,9 GiB, 250 059 350 016 bajtů, 488 397 168 sektorů
Jednotky: sektorů po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů
Typ popisu disku: dos
Identifikátor disku: 0x5d8683a3

Příkaz (m pro nápovědu): v
Zbývá 488 397 167 nealokovaných 512bajtových sektorů.
Re: Znáte GParted?
Radim 4. 11. 2018, 10:21:31
Odpovědět  Odkaz 
Asi se mi ho zformátovat v Gparted, ale nemohu do něj v linux ukládat. Tohle u něj vypíše mount
/dev/sdc1 on /run/media/radim/ee256a9e-ee9a-4ad7-85d3-8702f63c4001 type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz