přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tisková zpráva: Přehled činností Liberixu v roce 2007

Tisková zpráva: Přehled činností Liberixu v roce 2007

Můžeme předeslat, že rok 2007 byl vcelku bohatý na nejrůznější nové aktivity. Zároveň jsme však pokračovali v realizaci projektů nastartovaných dříve.

1. Ovládání svobodného počítače

liberix.png Tento projekt začal již v roce 2006, kdy jej podpořilo i Ministerstvo informatiky ČR, a nadále pokračuje krytý vlastními zdroji Liberixu. Pro snazší nasazení svobodného softwaru základních a středních školách slouží speciální linuxová distribuce nazvaná Mandriva EDU, která byla v rámci projektu připravena. Pokročily práce na výukových textech, především příprava e-learningových kurzů.

2. Svobodný software ve školství

Pokračujeme v podpoře používání svobodného software ve školství, neboť výpočetní technika ovlivňuje velké množství především mladých lidí, a proto je šíření svobodného softwaru prostřednictvím škol velmi aktuální. Přitom na většině škol není mnoho informací o možnostech práce s open source aplikacemi, jež nejsou omezené na určitého výrobce, určitý typ hardwaru apod. V neposlední řadě je přínosem také finanční stránka věci, neboť svobodný software může pomoci uspořit významnou část nákladů škol na nákup licencí proprietárních programů. Při migraci na svobodný software školy různým způsobem podporujeme, přičemž máme v našem regionu již několik škol, které úspěšně přešly na používání svobodného softwaru ve výuce.

3. Spolupráce s univerzitami

Aktivně se podílíme na výuce na Univerzitě Palackého v Olomouci. Konkrétně je Liberix partnerem projektu Distanční a prezenční vzdělávání profesních informatiků: inovace pro informační společnost, financovaného z prostředků ESF a MŠMT ČR. Vedle projektových seminářů, na kterých jsme se podíleli již v roce 2006, byla zahájena výuka zcela nového předmětu Metody vývoje softwaru, který se setkal ze strany studentů se značným zájmem. Vedle toho zapojujeme studenty (nejen v rámci studentských prací) do vývoje konkrétních open source projektů, zajišťujeme pro ně odbornou praxi atd.

4. Projekt LinKonto

Projekt LinKonto si vytyčil jako svůj cíl nabídnout kvalitní účetní program pod svobodnou licencí (GNU GPL) a fungující v Linuxu. Jeho základem je dlouho používaný, osvědčený a úspěšný program Konto, vyvinutý společností Softapp. Přestože jde o produkt určený pro prostředí DOS, má stále desítky uživatelů využívajících placenou podporu autorů. Aplikace LinKonto obsahuje všechny běžné účetní agendy a navíc například knihu jízd a jiná vylepšení. K programu Konto je dostupná také kompletní dokumentace (120 stran). Na žádost mnoha uživatelů byl v roce 2007 vytvořen podrobný návod na instalaci a nastavení emulátoru dosemu, potřebné k běhu Konta v Linuxu.

5. Konference, semináře

Liberix se v loňském roce aktivně podílel na těchto konferencích o svobodném softwaru:

• LinuxAlt, Brno
  • OpenWorkshop, Olomouc

Konference a semináře jsou významnou příležitostí k setkávání odborníků i laiků v oblasti svobodného softwaru, ale zároveň k zapojení firem, médií či představitelů veřejné správy do této problematiky. Bývají také zajímavým podnětem pro studenty technických oborů, oborů informačních technologií a pro zájemce, kteří by rádi používali Linux (anebo jiný svobodný software), avšak chybí jim potřebné informace určené začínajícím uživatelům. V roce 2007 jsme vydali DVD nosič s videozáznamy přednášek z konference LinuxAlt 2006.

6. Propagace open source

Propagace zahrnuje jak zlepšování povědomí veřejnosti o svobodném softwaru, tak o činnostech a službách Liberixu. Mezi významné události, při nichž k tomu došlo jmenujme:

• konference a výstava LinuxExpo v Praze;
  • krajská konference Unie neziskových organizací Olomouckého kraje, Olomouc;
  • mezinárodní setkání majitelů a příznivců počítačů značky Atari - Atariáda 2007, Prostějov;
  • setkání ministra práce a sociálních věcí se zástupci neziskových organizací v Olomouci.

Zapojovali jsme se také do propagace myšlenek a informování o aktivitách směřujících k používání otevřených formátů, mezinárodních standardů a patentově nezatížených technologií v IT oblasti.

7. Svobodný software pro zdravotně postižené

Ačkoli tato oblast byla vždy v zorném poli našeho zájmu, v roce 2007 jsme se jí věnovali intenzivněji než dříve. Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Brailcom jsme v této věci iniciovali diskusi se zainteresovanými úřady. O specifických potřebách především zrakově postižených jsme informovali také zájemce z řad open source prostřednictvím specializovaných přednášek na konferencích. Prostřednictvím TyfloCentra Olomouc, o.p.s. jsme byli zapojeni do výuky obsluhy počítačů pro jejich klienty a do projektu Podpora zaměstnatelnosti zrakově postižených.

8. Doplňková činnost

Vedle hlavní (neziskové) činnosti může Liberix vyvíjet na základě svých živnostenských oprávnění tzv. doplňkovou (hospodářskou) činnost. V jejím rámci jsme v roce 2007 provedli instalaci a konfiguraci serverů, zajistili instalaci a provoz internetového portálu, dodávky hardwaru apod.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem spolupracovníkům, sponzorům, dárcům a externistům i všem firmám a společnostem, jež s námi jakýmkoliv způsobem spolupracují. Vážíme si toho.

Bohdan Milar
ředitel společnosti

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss

Top články z OpenOffice.cz

Redakce

Redakční tým magazínu LinuxEXPRES.

| blog

Public Relations

I ve velké firmě je místo pro startupového ducha

Michal BroučekMichal Brouček pracuje v plzeňské pobočce společnosti Siemens Advanta dva a půl roku jako softwarový inženýr a vedoucí vývojového týmu. Svou práci si velmi pochvaluje. Kromě technických záležitostí má na starosti i spokojenost svých kolegů v týmu a zajišťování celkové pohody na pracovišti.

Public Relations

Safetica spustila SaaS verzi svého bezpečnostního softwaru s pravidelným předplatným

safeticaMladá tech­no­lo­gic­ká spo­leč­nost Safe­tica, která stojí za stej­no­jmen­ným soft­warem na ochra­nu před úniky dat (DLP – Data Loss Pre­ven­tion) a vnitř­ní­mi hroz­ba­mi (ITP – In­sid­er Threat Pro­tec­tion), tento rok spus­ti­la ostrý pro­voz nové SaaS ver­ze své­ho pro­duk­tu – Safe­tica NXT. Ta fun­gu­je pří­mo z clou­du bez potře­by in­s­ta­la­ce na za­ří­ze­ní a pla­tí se pro­s­třed­nict­vím pra­vi­del­né­ho před­plat­ného.

Redakční blog

Pavel Fric, 10. April

Zapojte se do tvorby distribuce Mageia

Podílejte se na vytváření balíčků pro Mageiu, dělejte, co je potřeba, staňte se baličem

Pavel Fric, 13. March

Lollypop

Lollypop je hudební přehrávač navržený, jak ukazuje jeho podoba, aby výborně zapadl do pracovního...

Pavel Fric, 26. February

QElectroTech

Kreslení elektrotechnických i jiných výkresů

Všechny blogy »

Public Relations

Malá bedýnka velkých možností vCube AiO TSP – kompaktní, ekonomické, bezpečné IT

vCubeV této malé kostce se skrývá vše, co potřebuje firemní IT. Systém vCube AiO, byť je kompaktní, poskytne nekompromisní výkon. Má silné procesory, dostatek operační paměti, velká výkonná úložiště, pro komunikaci využívá rychlou 10Gbit síť. Systém poskytuje dostatečný výkon pro provoz firemních virtuálních serverů a uživatelských pracovních stanic.