přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zajímavé aplety pro Ubuntu

Zajímavé aplety pro Ubuntu

I když se říká, že prostředí Gnome není tak konfigurovatelné jako KDE, i s ním se dají dělat zajímavé věci. Osobně si myslím, že výchozí prostředí Ubuntu je opravdu pěkné a vyladěné, pokud však rádi zkoušíte nové věci, mám tu pro vás aplety na lištu, které stojí minimálně za zmínku.


Prvním z nich jsou tzv. mezinárodní hodiny, standardně jsou v Gnome docela povedené hodiny s kalendářem, na kterých oceňuji především provázání s Evolution, takže mimo času a kalendáře také ukazují úkoly nebo události aktuálního dne. Mezinárodní hodiny pak umožňují to, že si můžete vložit více než jeden čas a navíc máte k dispozici náhled světa, kde vidíte lokaci jednotlivých časů a také rozložení denního světla. Docela pěkná fíčůrka. Jelikož se tato věc ještě nedostala do Ubuntu, nenachází se ani v jeho repozitářích. Nenašel jsem ani na internetu volně ke stažení deb balíček, proto ho dávám tu:

International clock (intl clock) - download 

Stačí onen balíček nainstalovat a potom vložit na lištu aplet pod názvem International clock, už by měl být v nabídce. Pokud jím chcete nahradit původní aplet, tak stačí obyčejné hodiny z lišty odstranit a dát na jejich místo nový aplet.

intl_clock.png 

Dalším zajímavým apletem je tzv. SUSE "start" menu. Oproti klasickému menu v Ubuntu nabízí trochu jinou filozofii, je možná trochu více interaktivnější. Nyní jsem zjistil, že toto menu je k dispozici i pod Ubuntu. Stačí doinstalovat balíček gnome-main-menu, který je standardně v repozitářích. Poté je opět potřeba umístit nový aplet na lištu. Tentokráte se jedná o aplet s názvem Main menu, ale ten s ikonkou počítače, ne s logem Ubuntu, protože jsou tam pod tímto názvem dva. Pokud jím chcete kompletně nahradit Ubuntu nabídku, stačí odstranit aplet, v kterém jsou Aplikace, Místa a Systém na liště a místo něj dát příslušný nový aplet, který i šetří místo, protože si vystačí s jedním slovem,v mém případe Computer. Zajímavé je, že to otevírá konfigurační nástroje Ubuntu v kompaktním podobě pod Ovládacím centrem, což je podle mně lepší řešení než výchozí. Určitě je to jistě zajímavá alternativa k výchozímu menu.

suse_menu.png 

 

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog