přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Hromadné přejmenování souborů jinak

Hromadné přejmenování souborů jinak

Přejmenovat soubory můžete i ve svém oblíbeném textovém editoru ..


Nástrojů pro hromadné přejmenování souborů existuje celá řada a tak platí, že snad každé opravdové grafické prostředí má k dispozici alespoň jeden. Já jsem potřeboval přejmenovat soubory obsahující "pokaženou diakritiku", tedy soubory obsahující ve svých názvech nějaké ty otazníky a tak podobně. (Je pravdou, že mě k tomu donutil souborový systém NTFS, kterému ty otazníky vadily.)

Po zadání příkazu

apt-cache search "soubor" "přejm"

se mi mimo jiné objevil balíček renameutils, který jsem si v zápětí nainstaloval. (pro tento způsob vyhledávání (v češtině) potřebujete napojit balíčkovací systém Debianu, aby používal nové české popisy balíčků, na kterých se stále intezivně pracuje - http://ddtp.debian.net/.)

Součástí balíčku je program qmv což znamená "quick move", tedy rychlý přesun - v našem případě i přejmenování. Tento program je vcelku jednoduchý, k výpisu obsahu adresáře (adresářů) používá ls, z tohoto výpisu vytvoří textový soubor a pokud ho ve svém oblíbeném editoru upravíte, pak provede i odpovídající přejmenování.

Tím oblíbeným editorem se samozřejmě rozumí editor určený proměnnou shellu $EDITOR. Tuto hodnotu zjistíte snadno zadáním příkazu

echo $EDITOR

a na editor vim změníte např. pomocí příkazu

export EDITOR=vim

Protože program standardně vytváří textový soubor ve kterém se na jedné straně nachází původní jméno souboru a na straně druhé jeho nové jméno (což mi nevyhovovalo), tak jsem si díky volbě --format příkaz upravil následovně:

qmv -R  --format destination-only

Tato volba zajistí, že se v nově vytvořeném textovém souboru (který se vám bezprostředně poté otevře ve zvoleném textovém editoru) bude nacházet pouze kýžený název upravovaných souborů. Pro úplnost ještě dodejme, že volba -R provede rekurzivní prohledání adresáře. Po zavření (ukončení) textového editoru dojde k přejmenování souborů.

V balíčku se nachází další užitečné programy, stručné informace o nich najdete v souboru /usr/share/doc/renameutils/README.gz. No a pro konkrétní použití programu slouží přiložená nápověda, tedy:

qmv --help

resp.

man qmv 

Věřím, že vám balíček usnadní hromadné přejmenování souborů stejně jako mně. ;-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux