přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ohlédnutí za konferencí eGovernment 20:10, Mikulov 2011

Ohlédnutí za konferencí eGovernment 20:10, Mikulov 2011

Tento týden proběhla na zámku v Mikulově výroční konference zaměřená na eGovernment, tedy na elektronizaci veřejné správy.


Hlavím tématem konference byl aktuální stav projektu základních registrů. Pokud netušíte co to je a zdá se vám, že se vás to netýká, tak se jedná o největší IT projekt v oblasti státní správy v historii ČR. Už podle velikosti by se dalo čekat, že to bude zase další tunel, jak už to u velkých projektů bývá. Netrofám si to úplně hodnotit, ale myslím že tentokrát se jedná o užitečný systém, který by opravdu mohl prospět.

Z pohledu opensource je dobrou zprávou, že základní registry ani komunikace s nimi nejsou vázány na konkrétní platformu. Jsou využity běžné standardy, jako např. SOAP. Očekává se, že integrace se základními registry se týká až šesti tisíc systémů a standardní rozhraní zde bude opravdu potřeba. Pokud jste vývojáři, kterých se to týká, tak informace postupně přibývají zde.

Z pohledu bezpečnosti se zdá, že systém bude také dobře navržen. Mezi ty potěšující drobnosti patří, že rodné číslo nebude použito jako vazební informace mezi jednotlivými systémy. Nebo také logování přístupů k vašim údajům. Kdo, kdy a proč.

Pokud vás zajímají přednášky z konference, tak prezentace naleznete na:

Videa z přednášek budou doplněny později.

P9070342.JPG Na Mikulovských hodinách je sice pět minut po dvanácté, ale pokud vyvíjíte pro státní správu, tak ještě máte pár měsíců na seznámení se základními registry

Mezi další témata (videa budou také k dispozici) patří nasazení cloud řešení ve státní správě, stav systému datových schránek a Czech point a na konec dlouhodobá archivace dokumentů. Doporučuji obzvlášť přednášku Oskara Macka.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog