přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Opera party v Praze

Opera party v Praze

Včera Opera otevírala pobočku v Praze a při té příležitosti udělali menší (nakonec mnohem větší než jsem předpokládal) setkání fanoušků a uživatelů Opery s Jonem (CEO Opery) a dalšími lidmi z Opera ASA


kce se konala v Novoměstském pivovaru ve Vodičkově ulici, tedy kousek od nové kanceláře Opery, která sídlí na Karlově náměstí. Na místo jsem dorazil asi pět až deset minut před osmou, kdy měla akce začínat. Byl jsem tam snad první a musím říct, že to ze začátku nevypadalo na pečlivě připravenou akci. Personál restaurace vůbec nevěděl o nějaké akci Opery. Restaurace to je rozsáhlá, takže tam bylo několik rezervací, ale ani jedna nezněla na Operu. Prý tu byl včera akorát nějaký anglicky mluvící pán, který si tu domluvil rezervaci pro šedesát lidí. Začalo přihořívat. Nakonec jsem byl požádán, ať se posadím a chvíli počkám. Za chvíli se začali do místnosti hrnout další lidi a také konečně Tor z Opery, který měl celou akci na starost. Hned ukázal, že je v Opeře člověkem na správném místě, akci začal organizovat, vyvěsil velké logo Opery. Během akce běhal mezi stoly a s každým byl okamžitě velký kamarád
Původně jsem čekal komornější atmosféru a tak 20 příchozích. Nakonec přišlo 70 lidí. My jsme si našli stůl uprostřed a sestava byla víceméně poskládaná z lidí z Operačesky.net. Byl jsem tam já, Polov, Lynn, ATom a Vessan. Jen Trof a Case došli trochu později a seděli jinde. Akci zahájil proslovem Jon von Tetzscher, CEO a spoluzakladatel Opery a také největší osobnost setkání. Během akce se pak poctivě zastavil u každého stolu a povídal si s osazenstvem.
U našeho stolu se nejdříve zastavil Tor, s kterým byl největší kamarád Vessan, a potom JAX, který celou dobu nosil baret s logem W3C a který nás překvapil slušnou češtinou. Moc česky mluvících Norů člověk nenajde. V Praze žije už nějaký čas a bude nadále pracovat v české pobočce. Ta má momentálně 6 zaměstnanců, ale měla by mít 19. Její náplní by měl být vývoj Opery pro mobily a přenosné zařízení.
Po nějakém čase si k nám přisedl konečně také Jon a strávil u nás dobrou hodinu povídáním úplně o všem. Témat se probralo opravdu hodně. Jen ty, na které si vzpomínám: podpora Flashe a spolupráce s Adobe, řešení nahlášených chyb, Opera a One Laptop Per Child, stížnost Opery na MS u Evropské komise (bylo dobré slyšet vysvětlení stížnosti přímo u zdroje, doporučoval bych to všem českým komentátorům, kteří mnohdy celou věc úplně překroutili), vývoj Opery, vztah Jona k Praze (považuje ji za jedno z nejpěknějších měst na světě a rád se sem vrací, je prý dokonce z 25% Čech), komunitní stránky MyOpera (momentálně mají přes milion registrovaných uživatelů a pracuje na nich jen pár lidí, kteří jsou ale neuvěřitelně zapálení pro věc a chtějí být lepší než giganti jako Yahoo nebo Google, když jsem si stěžoval, že 300MB pro uživatele v dnešní době není mnoho, řekl mi, že pokud chci, tak mu mám napsat mail a že zařídí, abych dostal víc ). Bavili jsme se také o tom, proč si vybrali právě Prahu. Prý to je místo, kde se dají najít šikovní vývojáři. Na otázku, jestli spíše nehledají levnější vývojáře, Jon odpověděl, že cena nepatří mezi hlavní kritéria, jde jim především o to, aby měli kvalitní a spokojené zaměstnance a cena je až druhořadá. Dodal, že kdyby jim šlo o cenu, tak nejsou v Norsku, které je snad nejdražší zemí na světě. Kvalitní pracovníci, kteří rádi pracují pro Operu, jsou prý podmínkou pro to, aby relativně malá Opera ASA mohla soupeřit s giganty jako je Microsoft. Další pro ně důležitou věcí je komunita, protože bez té by prý nebyli nic. To také souvisí se zaměstnanci Opery, protože většina jejích zaměstnanců se rekrutuje z komunity fanoušků, kterým se tak plní jeden ze snů a prací v Opeře opravdu žijí. Na závěr jsme se dostali také k takovým netechnickým tématům jako je příroda na Islandu (Jon je původem z Islandu).
 o celou dobu byli návštěvníci hoštěni domácím pivem a nějakým tím jídlem k pivu. Uprostřed akce byl pak vylosován jeden z nás, který získal smartphone Sony Ericsson s pod podmínkou, že na něm bude brouzdat pouze v Opeře Já jsem vsadil na "šťastné" číslo 13, bohužel to byla desítka
Na závěr akce ještě došlo na fotky Jona s členy Czilly, kteří došli v tričkách Mozilly a Firefoxu. Na další fotce se pak nechali vyfotit s tričcích Opery, které si mimochodem každý účastník odnesl domů, s tím, že po pár pivech je všechno možné Potom už jsme museli všichni ven, vedoucí restaurace začínal být docela nerudný, protože jsme asi hodně přetáhli. Více fotografií zde.

CEO Opery

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog