přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Také jsme byli na LinuxExpu

Také jsme byli na LinuxExpu

...a zapomněli jsme se vyfotit. :-( Reportáž tedy několika slovy. Pokud nás máte na fotce, budeme rádi, když nám ji zapůjčíte. ;-)


Pěkné články o LinuxExpu si můžete přečíst na portálech abclinuxu.cz a root.cz a  věřím, že víte, o co se jedná - největší konferenci a veletrh věnovaný Linuxu, kam všichni jedou hlavně proto, aby se zase viděli a aby navázali nové kontakty. Loňský článek jsem končil skepticky slovy:

Trochu rozpačitý byl výstavní prostor, o kterém všichni říkali, že je rok od roku menší a menší a že vlastně není co prezentovat. Na druhou stranu - než jste jej prošli, potkali jste buď svého dalšího známého, nebo člověka, kterého znáte jako autora nějakého produktu či portálu. Přednáškové sály ale byly velmi slušně zaplněné a nutno říct, že byl důvod - prezentované informace byly velmi zajímavé a každý si našel to své téma. Otázkou zůstává, zda není přece jen efektivnější pásmo přednášek. Uvidíme za rok.

A rok uběhl a další ročník je za námi. Logicky tedy vyvstává otázka, jak to dopadlo letos.

Narvané sály

Sály, kde probíhaly přednášky, byly narvané k prasknutí a zejména u menšího sálu č. 2 tvořili zájemci snažící se dostat dovnitř pěkný hrozen u vchodových dveří. Jakmile někdo zevnitř z nějakého důvodu odešel, pohltil sál někoho "z hroznu". Asi dvakrát jsem stál skoro uprostřed sálu v uličce mezi židlemi a doufal jsem, že někdo odejde (jednou mě vyslyšeli dva šestnáctiletí chlapci, jednou jsem to vzdal).

Podle programu jsem nabyl dojmu, že sál č.1 je "business" a sál č. 2 je "nebusiness", i když to může být opravdu jen dojem. Kromě prezentace nového Ubuntu 9.04 (ODP), která byla v prvním sále, mě zajímal zejména sál druhý, namátkou vybírám:

Známé i nové tváře

Jednoznačným kladem celé akce pro mě byly nejen staré známé tváře, které jsem znovu rád spatřil (někdy více než po roce), ale především nové kontakty. Jak uživatelé, kteří se na stánku zastavili s dotazem nebo "na pokec", tak lidé, kteří přicházeli s nabídkou spolupráce. Poznal jsem lidi, které znám jen z mailů a ani jsem nečekal, že na LinuxExpu budou a "že se staví". Stavili se, díky, člověka to mile překvapí.

Foto je přímo z portálu openSUSE, děkujeme.

Stánek Liberixu

Výstup

Můj výstup byl věnován novému Mandriva Linuxu 2009.1. Okolnosti mi nepřály a ačkoliv jsem řekl vše, co jsem chtěl a neztratil jsem se, nejsem vůbec spokojený. Už první den dělal dataprojektor problémy, jak jsem viděl u Luďka Jandy. Nicméně po připojení mého netbooku se nestalo vůbec nic, a to ani po restartu systému, kdy se dataprojektor obvykle "chytne". Nepomohlo ani přepínání výstupů, takže jsem nakonec přesvědčil asistenta, že problém není u mě.

Až po řádné chvíli (uběhlo bezmála 15 minut, to už jsem skoro 10 minut mluvil "naslepo") se podařilo dataprojektor přesvědčit, aby zobrazoval to, co mu netbook posílá. Jenže jak jsem předtím zkoušel funkčnost, zůstalo na netbooku nějaké pofidérní rozlišení 640*480. Po připojení projektoru spadla Plasma a s ní widget pro přepínání rozlišení. Protože je tam vývojová verze Mandriva Linuxu 2009.1, dalo se to čekat. Jenže:

  • po ručním spuštění šla Plasma do kytek přímo;
  • nový X server má vypnuté přepínání pomocí Ctrl-Alt-+ a Ctrl-Alt--, takže tohle nefunguje;
  • na příkaz xrandr -s 1024x600 jsem si v ten okamžik opravdu nevzpomněl (a čas letěl...).

Musel jsem tedy "prezentovat" pomocí náhledu na nespuštěnou prezentaci, protože spuštěná se nevešla do obrazu.. Přeskočil jsem prvních x slajdů a snažil se navázat na to, co jsem řekl naslepo. Pořád jsem omlouval fakt, že na systému, který mi jede týden v kuse a bez větších problémů, nejsem schopen ukázat KDE4. Moc uvěřitelné to nebylo, ale myslel jsem na jedno - je třeba to okecat a dokončit, protože tohle je trest za něco... :-( Celkový výsledek byl špatný, publikum naštěstí trpělivé. Díky.

LinuExpo 2009

Moc se mi líbilo. Po loňsku jsem se bál, že se smysl vytratil, ale naštěstí tomu tak není. Pořád se něco děje - netbooky, technologie, Microsoft, nové nápady, noví nováčci, nové požadavky a potřeby. Věřím, že se expo našlo a za rok se sejdeme zase. Smysl to má, ať už je forma jakákoliv.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz