přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Wiimote s ubuntu

Wiimote s ubuntu

K vánocům jsem svým dcerám pořídil Nintendo Wii a tím se spustila celá lavina dalších událostí. Tak třeba televize, tu jsme jsme roky ignorovali. Stačila televizní karta a připojit počítač k zesilovači. Televizní nábytek nebo DVD přehrávač. K čemu to je?


Když už se Wii zabydlelo v obýváku tak se vše změnilo, a najednou už se nám nechtělo koukat na filmy na monitoru, stěhoval se nábytek, no prostě revoluce. Situace se otočila, už ne televize v počítači, ale počítač k televizi. Připojil jsem notebook k televizi a z internetu mám jiný pocit. Youtube ve lepším rozlišení a solidním zvukem, archív české televize, ... Jediné co tomu chybělo je dálkové ovládání.

Zkoušel jsem zatím dvě varianty, dálkové ovládání pomocí mobilu (o tom napíšu příště) a ovládání pomocí wiimote.

Ovladač WiimoteOvladač Wiimote


Wiimote (přesněji Wii Remote) je unikátní dálkový ovladač k herní konzoli Nintento Wii. Ovladač skvěle padne do ruky a k ovládání počítače by se vcelku hodil. Komunikace mezi konzolí a wiimote má rádiovou část a optickou část. Očekával jsem, že se bude jednat o naprosto proprietární formáty. Ale není tomu tak. Rádiová část je postavena na bluetooth a optická část je IR a pouze jednosměrná (ovladač snímá). Díky tomu je poměrně jednoduché ovladač použít pro komunikaci s počítačem.

Budeme potřebovat bluetooth adaptér který přijímá informace od ovladače a volitelně buď originál sensor bar, který pouze udává polohu monitoru. Senzor bar lze jednoduše nahradit, pro oklamání ovladače stačí dokonce dvě svíčky (ale to by bylo nepraktické a nebezpečné).

A jak na to?

V ubuntu stačí nainstalovat aplikaci wmgui. Přepněte ovladač do discovery módu (tlačítko 1 a 2, dolní kontrolky začnou blikat). Nyní je možné spustit aplikaci a pokud máte funkční bluetooth měla by se navázat komunikace. Tato testovací aplikace vizualizuje všechny funkce ovladače. Vidíte stisknutí jednotlivých tlačítek, zrychlení v jednotlivých osách, body sensor baru atd. Tímto způsobem lze otestovat, že komunikace probíhá.

Aplikace wmguiAplikace wmgui



K ovládání počítače pak slouží aplikace wminput. V konfiguračním souboru lze nastavit jaké operace se spouští na jednotlivé tlačítka.

Pokud ovladač budete používat a máte sensor bar nebo jeho náhradu, pak se hodí ho přidat do konfigurace X.

Section "InputDevice"
Identifier      "Wiimote"
Driver          "evdev"
Option          "Name"          "Nintendo Wiimote"
EndSection

a do sekce ServerLayout přidat jeden řádek (wiimote), např:

Section "ServerLayout"
Identifier      "layout1"
InputDevice     "Wiimote" "AlwaysCore"
Screen          "Default Screen"
EndSection

Po restartu X pak je třeba spustit:

sudo wminput -c ir_ptr 

a nyní by vše mělo fungovat.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog