přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují

Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují

grygov.jpg

Místostarosta hanácké obce Grygov Petr Chramosta považuje rozhodnutí používat open-source software i po letech za výborné. Ve své práci vidí každý den výhody, které otevřenost softwaru přináší, a to zejména občanům. Nezanedbatelné jsou také finanční úspory, veřejné prostředky zde totiž velmi efektivně použili pro vytvoření a úpravy softwaru na míru obci. A nebylo to vůbec drahé.


V Grygově používají OpenOffice.org a další open source

Po volbách v roce 2006 čelilo tehdejší nové zastupitelstvo různým problémům, jedním z nich byla legálnost softwaru použitého na obecním úřadě. Zaměstnanci provedli audit a zjistili, že k některým aplikacím nelze dohledat licenční smlouvy. Takový software proto považovali za tzv. nelegální, tedy pořízený či používaný v rozporu s licenční smlouvou.

© Grygov © Grygov

Po této revizi byl nalezený software zlegalizován a v zájmu odstranění podobných situací v budoucnu byl jako kancelářský balík použit volně šiřitelný OpenOffice.org, který má neomezující licenční smlouvu. Ta umožňuje šíření a používání bez ohledu na počet instalací nebo typ operačního systému. Balík klíčových kancelářských aplikací tak obec pro své zaměstnance pořídila zdarma (a používá se stále). Mezi dalším open-source softwarem, který je na úřadě nasazen, najdeme prohlížeč Firefox a poštovní program Thunderbird. V něm se používají moduly pro synchronizaci kalendáře Google a modul Zindus pro správu kontaktů.

V místní knihovně provozuje obecní úřad informační středisko, kde na počítačích běží linuxový operační systém s aplikacemi. „Nainstalovali jsme na ně Ubuntu. Děti pravděpodobně vůbec netuší, že používají Linux, ovládají vše bez problémů, nikdo nepřišel s žádným problémem nebo požadavkem.

Hlavní službu tvoří přístup na internet a kancelářský balík, občas tam vídám také nějakého studenta, který si dodělává své úkoly,“ uvádí místostarosta Chramosta. Protože se nejedná o žádný specializovaný software, jde o běžný informační a internetový kiosek, lze toto řešení doporučit každé obci a knihovně.

Ubuntu na počítači v místní knihovně slouží jako informační kiosek. Služba je hojně využívaná a funguje bez problémů.

Obec jako poskytovatel připojení

Obecní úřad provozuje internetovou síť pro celou obec. Funguje tedy jako poskytovatel připojení. Na fyzickém serveru běží několik virtuálních strojů (virtualizace je založená na VMware). První z nich tvoří webhostingový server běžící na Debian GNU/Linuxu, poskytuje služby DNS, FTP, databázového serveru, poštovního serveru a doménového serveru. Funguje zde také servisní rozhraní ISP Control pro správu hostingu; na tomto serveru běží stránky obce www.grygov.cz realizované v redakčním systému Typo3 („obecní“ fórum běží na phpBB).

Grygov Grygov

Druhý virtuální stroj je taktéž poháněn Debian GNU/Linuxem, běží na něm Radius server, který řídí autentizaci všech uživatelů v síti. Každý uživatel, který se chce v obci připojit k síti, aktivuje své bezdrátové připojení, připojí se na jakýkoliv veřejný hotspot, kde získá na 10 minut připojení zdarma. Pokud chce trvalé připojení, zaregistruje se na obecním úřadě, kde se přidá záznam do Radius serveru a uživatel se může kdekoliv v obci do sítě přihlásit. Celá obec je pokryta vysílači Mikrotik, které jsou provázané s Radius serverem, údaje se mění prostřednictvím jednoduchého rozhraní (napsaného na míru v PHP). Obec je do světa připojena optickým kabelem.

Obec poskytuje internetové připojení a webhosting pro všechny své občany. Návštěvník se může na několik minut připojit zdarma.

Oceněný informační SMS a e-mailový systém

Třetí virtuální stroj, také Debian GNU/Linux, poskytuje jedinečnou a originální službu – informační systém AIS. Jeho účelem je informování občanů prostřednictvím SMS zpráv a e-mailů. Ovládá se jednak z webového rozhraní, jednak servisní SMS zprávou. Při odeslání z webu se zadá text zprávy a vybere se způsob přenosu – e‐mailem, nebo esemeskou. Dále se zvolí cílová skupina, např. podle ulic, částí obce nebo speciální skupiny jako „hasiči“. Typický příklad použití: když se plánuje odstávka vody, vedení obce informuje občany s předstihem prostřednictvím SMS a/nebo e-mailu.

Náklady na provoz jsou minimální. Je to velmi přínosná služba jak pro vedení obce, tak pro občany. Díky vlastnímu hardwarovému modulu je nezávislá na internetu, nevyužívá veřejnou internetovou bránu. Dokud funguje telefonní operátor, je v provozu. Zprávy je dokonce možné posílat nejen z radnice, ale také odjinud.

© Sanja Gjenero © Sanja Gjenero

Rozesílání e-mailů se používá pro přímé informování lidí v obci, např. o chystaných akcích, nebo se tak posílají vzkazy členům místních spolků.

Tento způsob informování je spojen s vysíláním místního rozhlasu. Občané, kteří hlášení neslyší, si mohou přihlásit obecní newsletter, v němž získají stejné informace ve formě e-mailu. Každý, kdo má účet v informačním systému, si může vybrat množství a typ informací, které chce přijímat a jakým způsobem. Jde např. o havarijní hlášení, hlášení místního rozhlasu nebo interní zprávy pro členy místního zastupitelstva nebo zmíněné hasiče. Systém navíc funguje obousměrně – občané mohou na zprávy odpovídat a ty se dostanou zpět k vedení obce.

Software AIS vyvinutý na míru získal druhé místo v krajském kole soutěže Zlatý erb 2009 v části Nejlepší elektronická služba a od té doby funguje bez zásahu lidské ruky. Mohl vzniknout díky tomu, že je postavený na open source a že ho tedy lze „ohnout“ na míru.

Důvody pro použití open source jsou pragmatické

Jako všude, i tady hrály významnou roli peníze. Po nástupu současného vedení se finance ukázaly jako hlavní problém. Obec na tom byla finančně špatně a použití bezplatného softwaru se jevilo jako vhodné řešení vedoucí z těžké situace. Jenže finanční situace se – naštěstí pro Grygov – změnila a v současnosti je rozpočet obce v dobré kondici. „Dnes máme možnost zakoupit si cokoliv – obec je na tom finančně dobře –, ale používáme open source, protože nám vyhovuje a zvykli jsme si na něj. Já osobně ho používám i doma a všem ho doporučuji,“ uvádí Petr Chramosta.

„Překvapuje nás, že jiné obce utrácejí množství prostředků za systémy, které umí zlomek toho, co software náš,“ podivuje se místostarosta Chramosta.

Prokázalo se tedy, že nízké náklady na pořízení kancelářského balíku OpenOffice.org nebo serverového operačního systému Debian GNU/Linux jsou sice významným, ale nikoliv jediným důvodem pro používání open source. Tento software má zkrátka funkce, které uživatelé oceňují. Například OpenOffice.org disponuje klíčovou výhodou pro koncové uživatele, kterou je rychlé uložení dokumentu ve formátu PDF. Jak vysvětluje Petr Chramosta: „V mnoha případech nemáme důvod kupovat uzavřený software, protože by nám stejně neposkytl to, co nabízí open source.“

Důležitým aspektem také je, že open source je pravidelně aktualizován a obohacován o nové funkce. „Všechen software se pravidelně aktualizuje. Pokud se objeví nějaký problém, aktualizace ho vyřeší, člověk se taky může podívat na stránky projektu, kde bývá napsané, že se na řešení pracuje. Od té doby, co jsme open source nainstalovali, nemáme s IT vybavením problémy,“ říká místostarosta Grygova.

Výsledný finanční efekt: vítězí open source

Grygov má přibližně 1 400 obyvatel a na obecním úřadě zhruba deset počítačů. Do místní počítačové sítě je připojeno 160 domácností. Ve způsobu komunikace s občany a využití softwarových nástrojů by se mohl stát příkladem pro stovky podobně velkých obcí. Komunikuje několika cestami, nabízí občanům kvalitní připojení k internetu, provozuje jako mnoho jiných obcí knihovnu a zajišťuje pravidelný přísun aktuálních informací. Kolik to vše stálo? Nebo obráceně – kolik se ušetřilo tím, že se vybralo trochu nezvyklé řešení?

Srovnání kancelářských balíků OpenOffice.org, Microsoft Office a LibreOffice naleznete v článku na LinuxEXPRES.cz.

Jak udává místostarosta Petr Chramosta, nebylo nutné kupovat licence kancelářského balíku OpenOffice.org, který je dostupný bezplatně. Tím se při pořízení ušetřilo bezmála 40 000 Kč, aktualizace balíku jsou taktéž zdarma, což ovšem nemusí platit pro konkurenční software. Výrazných úspor se ale dosáhlo v případě serverové infrastruktury, kde je použit operační systém Debian GNU/Linux, jehož pořizovací cena je také nulová. Zde je ovšem nutno započítat náklady na práci správce systému a jednotlivých služeb. Obec spolupracuje s kvalifikovaným odborníkem, jehož práci je nutno zaplatit, jedná se o standardní částky. Mnoho služeb stačí nastavit a fungují i několik let bez zásahu.

Software použitý v infrastruktuře a jeho cena (není započítána cena práce a náklady na servis) Software použitý v infrastruktuře a jeho cena (není započítána cena práce a náklady na servis)

Vývoj informačního systému AIS stál 14 000 Kč bez DPH, GSM brána přišla na cca 3 500 Kč. Použitím a úpravou open-source softwaru na míru obec ušetřila veřejné prostředky, protože peníze byly investovány do funkcí, které jsou plně využívány, a nedochází tedy k plýtvání; program byl nabídnut k využití jiným obcím (bez většího zájmu). I zde platí, že licence konkurenčního programu, který navíc nevyhovoval po funkční stránce, stojí výrazně více (cca 100 000 Kč). Vývoj vlastního řešení na open source je výhodnější.

Porovnání cen v e‐shopech, 26. 2. 2012, s DPH, zdroj, zdroj Porovnání cen v e‐shopech, 26. 2. 2012, s DPH, zdroj, zdroj

Obce se nemají čeho bát

Místostarosta Grygova Petr Chramosta je příznivcem open-source softwaru z přesvědčení. Ale také zkušenosti agendy úřadu mu dávají za pravdu – volně dostupný software a jeho úpravy na míru se obci nejen vyplatily finančně, ale především jí poskytují funkce a vlastnosti, kterými jiný software vůbec nedisponuje.

Obec Grygov

Grygov je obec se zhruba 1 400 obyvateli ležící 7 km jižně od Olomouce, založená ve 14. století. Obec používá open-source software pro většinu svých potřeb, a dokonce s využitím open source vyvinula ceněný informační systém. Vizte také grygov.cz.

Svoboda softwaru

Otevřenost zdrojového kódu (open source) je klíčovou vlastností tzv. svobodného softwaru. Svobodný software charakterizují čtyři hlavní vlastnosti (svobody pro uživatele): (1) možnost šířit, sdílet nebo prodávat software, (2) možnost používat program jakýmkoliv způsobem, (3) vylepšovat (k tomu je potřeba právě zdrojový kód) a sdílet svá vylepšení s ostatními, (4) studovat program a upravit podle svých potřeb.

Výzva pro starosty a jejich obce

Zajímá vás podrobně, jak funguje SMS brána AIS? Chtěli byste ji používat ve své obci? Kontaktujte pana Petra Chramostu na e-mailové adrese mistostarosta@grygov_cz. Software je možné instalovat také u vás, navíc vám Grygovští rádi předají své zkušenosti.

Výměna dokumentů funguje

Kancelářský balík OpenOffice.org nebo jiné programy nijak nebrání komunikaci s okolním světem. Místostarosta obce potvrzuje, že žádné problémy s výměnou dokumentů nezaznamenali. Zcela běžně v OpenOffice.org vyplňují tabulky a formuláře zasílané z ministerstev nebo krajského úřadu. OpenOffice.org obvykle zpracuje dokumenty, které konkurenční program zobrazí nesprávně.

Článek vyšel v pátém čísle magazínu Open source & praxe.

Nahoru

Příspěvky

Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Jenda 19. 06. 2012, 09:43:59
Odpovědět  Odkaz 
To je přesně důvod, proč by se používání open source mělo uzákonit. Byli jste někdy na úřadě? Co tam ty ženský používají? Internet a Word s Excelem. Kvůli tomu přece nemusí mít Windows. Pořád kupovat novější a novější Office a antivirus. Linux je navíc blbuvzdornější a ty slepice ho nemůžou jen tak lehce shodit. Pokud jim tam ještě nainstalujete motiv, který imituje Windows, ani nepoznají, že na Win nejedou.
Tomáš Crhonek Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Tomáš Crhonek 19. 06. 2012, 12:05:42
Odpovědět  Odkaz 
*Office tam snad nepotřebují vůbec. Co přijdu na úřad (pravda, městská správa na tom může být jinak), tak vždy pracují ve spec programu pro danou činnost, velmi často webové app (tam už je OS zcela nepodstatný). Je to logické, protože se vesměs pracuje se strukturovanými údaji. Není mi jasné, na co by tedy měli mít jakkékoliv Office.

Perfektní článek, snad to bude nakopnutí pro další obce.
Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Pavel Šefránek 19. 06. 2012, 13:36:19
Odpovědět  Odkaz 
To by byl velice dobrý nápad, neboť státní správa s tisícovkami počítačů a hlavně jako velice atraktivní a chtěný zadavatel veřejných zakázek v IT by mohla svou vyjednávací silou přimět výrobce SW přemýšlet i o jiných platformách než jen Windows. V dnešní době je to právě nedostatek alternativ programů pro Linux (což samozřejmě trochů smazává přestup na webové technologie) a kvalitních ovladačů.

Čeho si naopak velice cením, je vysoká otevřenost standardů a maximální upravitelnost/přizpůsobitelnost prostředí. Microsoft totiž již léta nevyhrává kvalitou, ale právě stavem tzv. uzamčení (vendor lock-in), který si chytře vydobil a stále si ho velmi udržuje (a ví moc dobře proč: o něco podobného se dnes snaží Apple - uzavřít nebohou ovci do jejího ekosystému).
Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Přemek 14. 12. 2012, 22:39:39
Odpovědět  Odkaz 
Nešlo by ty slepice vynechat? Hlavně na jejich snaze záleží, zda se Linux prosadí či ne.
Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
motorcb 19. 06. 2012, 09:45:16
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavé, ovšem autorovi chybí započítaná cena za licenci VMware...
František Bártík Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
František 19. 06. 2012, 10:53:59
Odpovědět  Odkaz 
Z článku mi není jasné, zda zmíněný fyzický server provozuje sama obec nebo si pronajímá VPS od nějaké hostingové společnosti. V případě vlastního fyzického by mě zajímal důvod upřednostnění VMwaru před svobodnými řešeními (KVM, Xen...). V případě pronájmu VPS je cena licence VMwaru asi již zahrnuta v ceně služby.
Ivan Bíbr Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
bibri 19. 06. 2012, 22:23:31
Odpovědět  Odkaz 
Podle mne je možné používat VMware server zadarmo.
Tomáš Crhonek Re: Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Tomáš Crhonek 21. 06. 2012, 15:46:32
Odpovědět  Odkaz 
Upřesním. VMWare Server je již nepodporovaný produkt. Je možné používat ESXi hypervizor zdarma. Pro menší projekty je to plně dostatečné řešení. Jak začně být železa víc, je třeba vysoká dostupnost a migrace, je možné přejít na licencované vSphere (často jen zadáním licenčního čísla do stávajících systémů a napojením na vCenter).

Pokud je k disposici dobrý správce, je ideálním řešením použít KVM přímo v Linuxovém jádře. Rychlost ekvivalentní ESX (obojí je HW virtualizace) a je to kompletně opensource.
Re: Re: Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
zdenek 22. 06. 2012, 18:20:41
Odpovědět  Odkaz 
Typ VMWare reseni je uveden v tabulce pouziteho svobodneho software - VMWare ESXi
Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
ondro 19. 06. 2012, 22:38:44
Odpovědět  Odkaz 
to motorcb: tvoja poznamka je zle polozena lebo vmware ponuka aj zadarmo verziu (ma limit na 32GB RAM a chybaju jej nadstandartne funkcie). V clanku niesu blizsie informacie o vmware. Ak sa pouzila platena verzia, tak to tam malo byt uvedene, ak bola pouzita free verzia, tak to malo byt tiez uvedene.

Frantisek dobre poznamenal preco nepouzili aj tam nejake open-source riesenie.
Milan Kozák Re: Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Milan Kozák 5. 07. 2012, 13:45:07
Odpovědět  Odkaz 
Ve srovnávací tabulce je jasně uvedeno pod položkou "virtualizační platforma" VMware ESXi (jedná se tedy o neplacený Bare-Metal Hypervizor od VMware).

Důvody této volby jsou víceméně historické. V době kdy se na obecním úřadě instalovaly první servery KVM prostě nebylo (nebylo použitelné v produkčním nasazení). Následně se pokračovalo v zaběhnuté řadě VMware GSX server -> VMware server 2 -> VMware ESXi.

Pokud by VMware změnil licenční politiku, není problém stroje vypnout a následně spustit pod jinou virtualizační technologií.

OU Grygov má svůj vlastní server (tuším že se jedná o HP ML150G6).
Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Honza 20. 05. 2015, 13:43:13
Odpovědět  Odkaz 
To by mě zajímalo jak pořešili Czechpoint spisovou službu - u spisové služby bych ještě věřil že používají Spisovka3.cz, ale to ostatní haraburdí, ačkoli je často přes web, má bez Internet Exploreru (ActiveX) problém :(
Kéž by se to takto skutečně dalo udělat všude... ale to by se v první řadě muselo vyházet haraburdí od Gordicu a zprovoznit slušně hardwarové podpisové tokeny (elektronický podpis) na linuxu...
Re: Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Honza 20. 05. 2015, 13:44:46
Odpovědět  Odkaz 
* pardon, "Czechpoint A spisovou službu"
Grygov díky open source vyčnívá nad okolím, občané profitují
Vlastimil Ott 21. 05. 2015, 09:15:15
Odpovědět  Odkaz 
Článek v HN:

http://archiv.ihned.cz/c1-64037280-it-grygov-aneb-jak-mala-obec-vyzrala-na-microsoft-pred-osmi-lety-presla-na-svobodny-software

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz