přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled

Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled

mdv.png

Jedna z linuxových distribucí, která je v Česku hojně používaná, nese jméno Mandriva Linux. Vychází dvakrát ročně, na podzim vždy verze, která má číslovku o jednu větší, než je aktuální rok. Na jaře vychází verze s přídomkem Spring, tedy jaro. I letos tomu tak je – v dubnu vyšel Mandriva Linux 2008 Spring.


Všechny články Mandriva Linux 2008.1


Pro Mandrivu je tento rok jubilejní. Je to totiž 10 let, co se objevila první verze. Za celou tu dobu prošla několika krizovými momenty. Nejzávažnější nastal v lednu 2003. Společnost vyvíjející Mandrakelinux, tedy MandrakeSoft, požádala o ochranu před věřiteli a stála na pokraji bankrotu. Jeho hrozba pominula už v březnu 2004, kdy ochrana přestala platit. V únoru 2004 přišla další rána v podobě žaloby a soudní spor o původní jméno Mandrake. Zlí jazykové tvrdili, že to je konec, ale nebyl – vznikla Mandriva. Jako „veselá“ historka pak působí fakt, že původní tvůrce Mandrakelinuxu a zakladatel MandrakeSoftu, Gaël Duval, byl v březnu 2006 z firmy „odejit“ v rámci snižování nákladů.

Gaël Duval však nezahálí a v linuxové oblasti podniká dál, je zakladatelem společnosti Ulteo, která se snaží přinést revoluční operační systém. Momentálně je výsledkem možnost provozu OpenOffice.org přes internetový prohlížeč, v budoucnu by to měl být celý operační systém na bázi linuxové distribuce.

První verze Mandrakelinuxu byla uvedena v červenci 1998 a byla postavena na distribuci Red Hat s KDE 1.0. Poté začal původní tvůrce Gaël Duval postupně přidávat své vlastní uživatelsky přívětivé nástroje.

I přes tyto celkem drsné skutečnosti je dnes Mandriva Linux vnímán jako jedna z nejpřívětivějších distribucí, protože obsahuje řadu vlastních a originálních nástrojů, které práci se systémem zjednodušují. Spousta uživatelů oceňuje velmi dobře provedenou lokalizaci a také velmi slušnou českou podporu, ke které se ještě dostaneme.

Soudní spor byl veden se společností Hearst Corporation, která vlastnila ochrannou známku na komiksovou postavu „Mandrake the Magician“ a které se použití tohoto jména nezamlouvalo. Soudní spor vyhrála a MandrakeSoft byl nucen své produkty přejmenovat.

Po vyhlášení „skorobankrotu“ se tvůrci obrátili na komunitu a požádali ji, zda může společnost podpořit, především finančně. Jednou z forem byl nákup členství v tzv. Mandrake klubu a možnost zakoupení speciálních distribucí za peníze. Komunita přání vyslyšela a společnost se povedlo zachránit.

Mandriva Linux je nabízen v několika variantách, některé jsou zdarma, jiné si můžete koupit a podpořit tak jeho vývoj. Základní se nazývá Free a je volně dostupná na internetu buď ve formě tří CD obrazů, nebo jednoho DVD. Obsahuje jen a pouze svobodný software (žádné proprietární ovladače NVIDIA/ATI, žádná Java či Flash). Je vytvořena pro milovníky svobodného softwaru, z repozitářů je samozřejmě možné později kdykoliv cokoliv dalšího doinstalovat.

Pokud se chcete dostat k distribuci, která vám nainstaluje slušný základ, zkuste verzi označenou One. Jde o live CD distribuci, která obsahuje proprietární ovladače a další „kontroverzní“ software. Tuto verzi je možno také nainstalovat a později přidat vše potřebné. Je vydávána v několika modifikacích, české prostředí je obsaženo ve verzi extra-i18n.

PowerPack – to je první verze za peníze. Je založena na Free verzi, navíc jsou k dispozici některé komerční aplikace, jako je např. Cedega (běhové prostředí pro provoz her napsaných pro MS Windows) či kodeky pro GStreamer, umožňující přehrávání některých Windows specifických multimediálních formátů. Standardně jsou výrobcem prodávány za 28 euro, Powerpack je má předinstalovány v ceně.

To je stručný informační přehled. Co však přináší Mandriva 2008 Spring nového? Pokud jste začátečník, asi vás to tolik zajímat nebude, jako dlouholetého uživatele Mandraku/Mandrivy mne však velmi zajímá, proč si Mandrivu 2008 Spring nainstalovat. Změn je docela dost, i když jsem si zprvu nedokázal představit, co mi asi tak může chybět, protože od vydání verze 2007 je systém velmi povedený a bez zjevných nedostatků. Když jsem nahlédl do seznamu změn, byl jsem ohromen tím, co je nového. Budu změny probírat postupně.

Vzhledem k vydávání jednotlivých verzí se Mandriva Linuxu v minulosti "podařilo" propást některé významné verze aplikací (letmo si vzpomínám na Mozilla Firefox řady 2.x, který přišel pár dní po vydání Mandriva Linuxu, podobně to bylo i s OpenOffice.org). Tentokrát byla jistá konzervativnost potlačena a Mandriva Linux je opravdu nabit novinkami. Nepřekvapí kancelářský balík OpenOffice.org 2.4, desktopové prostředí GNOME 2.22, 3D desktopové prostředí Compiz Fusion 0.7.2 nebo celkem aktuální jádro 2.6.24.4. Co se týká desktopového prostředí KDE, chová se Mandriva Linux jako chytrá horákyně.

Předchozí verze obsahovala sice stabilní, ale poněkud starší linuxové jádro a byla za to uživateli hodně peskována. Novější verze jádra totiž obvykle přidává podporu novějšího hardwaru a čím je jádro starší, tím větší problémy můžete mít.

Obrázek:  1.jpg

Prostředí KDE řady 4

Jako výchozí je předinstalována poslední stabilní verze 3.5.9, ale je možno přepnout na novinku řady 4, konkrétně 4.0.3. Pokud však v diskuzích zaznamenávám ohlasy na tuto poněkud revoluční verzi, není to ještě ono a zlom se očekává s příchodem verze 4.1. Proto je dle mne volba starší verze 3.5.9 dobrým krokem. Kdo ale chce „čtyřku“, má ji k dispozici. Jako výchozí se s ní počítá až v Mandriva Linuxu 2009. Příznivci jiných desktopových prostředí (než GNOME a KDE) mají k dispozici XFCE 4.4.2.

Obrázek:  2.jpg

Prostředí KDE verze 3.5.9

Jako velká novinka je také zmiňována integrace PulseAudio, což je zvukový server, který zajišťuje správu audio zařízení. Měl by do systému přinést možnost přesně určit, jaký zvukový kanál bude používán kterým zvukovým zařízením detekovaným v systému. Měl by umožňovat přehrávat hudbu na jednom počítači a po síti posílat na jinou zvukovou kartu jiného počítače v síti.

To vše PulseAudio splňuje, ne však některé programy. Nejbolestnější je zřejmě nefunkčnost Skype, který si s PulseAudio vůbec nerozumí. Chybu by měli opravit vývojáři Skype, dejme jim vědět, že o opravu stojíme. Pozn. šéfred.

Pokud jste vlastníkem tolik populárního subnotebooku Asus Eee, mohli byste se o Mandriva Linux 2008 Spring také zajímat, protože se tvůrci chlubí tím, že je s ním systém plně kompatibilní. V rámci vývoje byly do Mandrivy zaneseny některé rutiny snižující spotřebu a konfigurační nástroje byly upraveny tak, aby se vešly na specifickou obrazovku Asusu Eee.

Asus Eee - Mandriva 2008.1

Asus Eee a Mandriva Linux 2008.1 na Linuxexpo 2008

Jsem vlastníkem PDA s operačním systémem Windows Mobile verze 5, konkrétně Fujitsu-Siemens C550. Tvůrci Mandriva Linuxu se chlubí tím, že integrovali nástroje, které umožňují bezproblémové připojení těchto zařízení a jejich následnou synchronizaci. Konkrétně se jedná o SynCE a měla by to být náhrada ActiveSyncu z Windows. Proto mne tato část velmi zajímá. Praktické zkušenosti zmíním v dalším díle.

V rámci instalačního procesu dokáže Mandriva detekovat Microsoft Windows a nabídne převod uživatelských dat. Obdobně se zachová, pokud najde nainstalovanou jinou linuxovou distribuci.

Po tomto přehledu je asi dobré zmínit, jak se Mandriva Linux 2008 Spring jeví jako nainstalovaný operační systém. Protože toho je dost, bude to popsáno v dalším díle.

Všechny články Mandriva Linux 2008.1

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled
monkey´s 19. 05. 2008, 10:02:06
Odpovědět  Odkaz 
Mandriva 2008 Spring je povedené distro a na PC mi funguje k plné spokojenosti. Jse taky vlastníkem Asus Eee 4G (512MB RAM)Surf, a zkusilo jsem Mandrivu i na tomto stroji, ale byl jsem zklamaný, protože na Eeečku mi to jelo hodně pomalu a např. poslouchat hudbu bylo skoro nemyslitelné, pro časté opakované "lupance" zřejmě způsobené nedostatkem paměti. Vyzkoušel jsem více Linux dister na Eee, a Mandriva byla opravdu nejlínější. Ale to je pouze moje subjektivní zkušenost.
Vlastimil Ott Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled
Vlastimil Ott 19. 05. 2008, 10:22:37
Odpovědět  Odkaz 
Lupance nejsou důsledkem nedostatku paměti. Přehrávání má v režii zvukový server, takže bych se zajímal o jeho nastavení.
Ivan Bíbr Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled
bibri 20. 05. 2008, 08:32:04
Odpovědět  Odkaz 
Vypněte v Ovládacím centru v nastavení hardwaru (zvuk) PulseAudio a bude klid.
Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled
Petr 19. 05. 2008, 22:13:22
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim Mandriva 2008_1 je zas o krucek dal bohuzel nektere vychytavky jako vyse zminene PulseAudio jsou dle meho nazoru vice k vzteku nez k uzitku. To same je hlavni prehravac multimedii. 2008_0 Kaffeine nova 2008_1 Totem atd atd ...
Nejvic me u Mandrivy mrzi problamaticke V4L pripadne V4L2 v souvoslosti jak s TV tak s webkamerou.

Abych si jen nestezoval tak smeknu pred precizne odvedenou dokumentaci od p. Bibra a velmi dobrou podporu od p. Cyrone diky nim se tesim pokazde na dalsi verzi a i pres ty zmeny ji pokazde rad vyzkousim.
Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - přehled
Vít Profant 22. 05. 2008, 18:00:20
Odpovědět  Odkaz 
Pokud mohu doporučovat, všecko to vyhoďte a dotáhněte si z repository SMPlayer.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME