přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux Parrot Security OS 3.11

Linux Parrot Security OS 3.11

Parrot Security OS

Snem každého administrátora nebo počítačového experta je mít po ruce několik nástrojů, které může použít při svých každodenních operacích, ať už se jedná o záchranu či obnovu systému, otestování Wi-Fi, webové analýzy, anonymní přístup na web, případný reset hesla…. Právě distribuce Linux Parrot Security OS 3.11 by vám mohla uvedenými problémy pomoci.


Speciál pro záchranu, vývoj a PEN testing

Distribuce Parrot Security OS obsahuje nástroje pro odborníky na bezpečnost a digitální či forenzní analýzu, ale také zahrnuje vše, co potřebujete k vývoji vlastního softwaru nebo ochraně soukromí při surfování po síti. Je toho rozhodně dost, abychom tuto distribuci vyzkoušeli.

Distribuce Parrot Security OS je tvořena italským týmem a je velkým konkurentem více známé distribuce Kali Linux, která pochází ze Švýcarska. Oblíbil jsem si tuto distribuci, protože patří mezi live distribuce a nabízí kolem tří set nástrojů určených pro sběr informací, testování zranitelnosti OS, pro analýzu webových aplikací, pro databázové analýzy, aplikace pro útoky na systémová hesla, nástroje pro Wi-Fi sítě(testování, útoky na přístupová hesla ...), nástroje pro zachytávání a následnou analýzu síťového provozu a mnohé další. Jak už jsme zmínil, jde o live distribuci a není ji tedy nutné instalovat, stačí ji pouze stáhnout, vypálit a spustit z CD/DVD nebo z flash disku.

Zkuste si některý z nabízených programů a třeba najdete to, co potřebujete a co vám pomůže. Těžko jeden člověk obsáhne a využije tolik nástrojů, ale najde si zde a vybere jeden nebo více nástrojů, či aplikací každý správce, nebo expert pro výpočetní techniku.

Dodejme, že Linux Parrot Security OS není určena pro hackery, crackery a další osoby snažící se obohatit na úkor jiných. Tato kategorie počítačových „expertů“ totiž používá jiné distribuce upravené pro své konkrétní účely a se svými nástroji a aplikacemi.

Základní data

Distribuce Parrot Security OS je založena na Debianu – Testing. Je dostupná pro 32bit i 64bit architekturu procesorů. Taktéž je podporována i platforma armhf.

V ISO obrazu distribuce s označením 3.11 je implementována verze jádra 4.14.13, desktopovým prostředím je Mate ve verzi 1.18. Firefox ve verzi s číslem 58, LibreOffice verze 5. Programy pro běžné operace, textové editory Atom a Geany a další.

Jelikož se jedná o distribuci založenou na Debian-testing, je k dispozici ve většině případů téměř nejnovější vydání populárních aplikací a ještě něco navíc.

Tvůrci píší, že podporují pouze lokalizaci pro angličtinu a některé další jazyky (češtinu neuvádí). Nicméně, protože se jedná o distribuci Debianu, tak počeštění není velkým problémem.

Volba distribuce

Ještě před samotným spuštěním Parrot Security OS je před nás postaven úkol, kterou variantu si vybrat, jsou celkem tři, tedy vlastně čtyři (tak jako mušketýři):

  • Security – instalace včetně nástrojů určených pro záchranu, penetrační testování, zabezpečení, forenzní analýzu a další
  • Home/Workstation – pro normální desktopové prostředí určené ke každodennímu použití.
  • Parrot studio - určené všem multimediálním, kreativním „tvořivcům“.
  • Kryotherapie – je určena pro jinou hardware platformu – armhf (RPI, Orapnge Pi, Pine64)

Spuštění operačního systému

Po spuštění CD nebo USB s obrazem tohoto operačního systému dostaneme nabídku s několika možnostmi spuštění.

Volba po zavedení instalačního media Volba po zavedení instalačního media

Nejjistější volbou je spustit Live mode a nebo přímo instalaci s grafickým prostředím (napoprvé rozhodně nedoporučuji). Instalace je stejná jako u kteréhokoliv jiného systému založeném na Debianu. Průvodce instalací je i v češtině a instalaci zvládne každý uživatel zasvěcený Linuxu.

Nástroje obsažené v systému

Po nabootování si zvolíme klávesnici pro používání v systému. Nastavíme síť a můžeme systém začít používat. Česká klávesnice funguje bez problémů. I při spuštění Live modu je odezva jednotlivých programů vcelku rychlá, protože se nejedná o velké aplikace (až na pár výjimek jako LibreOffice, Firefox ... ). Po spuštění lze používat nástroje, které jsou v této verzi dostupné a není jich zrovna málo.

Nabídka nástrojů je opravdu bohatá Nabídka nástrojů je opravdu bohatá

Wi-Fi sítě a co s nimi Wi-Fi sítě a co s nimi

Samozřejmě máme k dispozici i aplikace pro běžnou práci na desktopu. Do každé kategorie, ať už se jedná o kancelářské aplikace, nebo aplikace pro práci s Internetem, či systémových nástrojů, je k dispozici vždy i několik dalších, méně známých aplikací.

Zachytávání a následná analýza síťového provozu Zachytávání a následná analýza síťového provozu

Dle přiložených obrázků máte možnost posoudit, že aplikací a nástrojů je opravdu hodně. Máme k dispozici nástroje pro prolomení hesel, test webových aplikací a stránek, pro zachytávání a následnou další analýzu síťového provozu.

Zkuste si, jak máte chráněnou svou Wi-Fi síť Zkuste si, jak máte chráněnou svou Wi-Fi síť

Závěrem

Na závěr bych řekl, že tato distribuce stojí minimálně za vyzkoušení. Asi nebude moc atraktivní pro běžné uživatele, kteří používají základní aplikace pro kancelář, web a mail, i když ti by si mohli vyzkoušet verzi Workstation. Hlavní skupinou uživatelů, pro které je Parrot Security OS určen, jsou administrátoři, IT specialisté a další „šťouralové“ a zvědavci. Většina aplikací je určena pro ovládání z konzole a nemá grafické rozhraní. Právě díky konzolovým scriptům a aplikacím je práce s Parrot Security OS velmi rychlá i při spouštění z CD.

Já sám se věnuji hlavně sítím, záchraně dat a údržbě systému, a proto si myslím, že spousta nástrojů v Parrot Security OS je užitečných a zajímavých. Rozhodně bych ji proto doporučil k vyzkoušení v Live modu. Bude vás to sice stát chvíli námahy, ale třeba najdete to, co občas potřebujete.

Nahoru

Příspěvky

Vojtěch Zeisek Linux Parrot Security OS 3.11
V. 8. 03. 2018, 13:59:49
Odpovědět  Odkaz 
A co nějaké informace o těch speciálních nástrojích? Nějaké praktické příklady? To je to, co je na té distribuci zajímavé, ne snímky nabídky programů...
Linux Parrot Security OS 3.11
Marek H. 8. 03. 2018, 16:20:13
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s připomínkou od "V" a dále bych se přimlouval, pokud by autor udělal porovnání s Kali Linuxem.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz