přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0

Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0

mdv.png

Novinky ve zkratce: KDE4.3.2, Gnome 2.28, pro netbooky vytvořený Moblin. Rychlejší start DrakRPM či drobnosti v DrakNetConfig. Nový systém pro grafický start operačního systému, v KDE nyní bude možné hodnotit soubory, dělat si k nim poznámky, prohledávat je a mnohé další.


Jak dostat tučňáka do polepšovny aneb Instalace, povýšení, aktualizace…

Mandriva Linux je distribuce vyvíjená a udržovaná firmou Mandriva S.A., sídlící ve Francii. Tato země patří mezi špičku, co se týče designu, což se odráží především v grafickém vzhledu. Nový Mandriva Linux 2010.0 je opět elegantní a svěží, což se projeví už ve chvíli, kdy začnete bootovat instalační DVD. Instalátor byl už v minulé verzi 2009 Spring přepsán do lehkého Webkitu, nyní jsou jen dolaďovány a upravovány jednotlivé moduly.

Nový vzhled automatického rozdělování oddílů na diskuNový vzhled automatického rozdělování oddílů na disku

Po zvolení jazyka, kterým bude instalátor komunikovat, a přijetí licence je možné rozvrhnout disky. Toto místo je významně přepracováno, jak je vidět na obrázku. Instalátor prohlédne disky a rozvržení souborových systémů na oddílech a nabídne několik automatických možností, přičemž samozřejmě zůstává možnost ruční konfigurace oddílů. Při té je nutné ocenit možnost procházet zvlášť jednotlivé oddíly, protože ne vždy si uživatelé pamatují, jaká data na kterém oddíle měli. Posouvání oddílů v rámci instalace nedělá instalátoru problém, přičemž se mi při testování neztratila žádná data. Nyní již je možné mít všechny oddíly se souborovým systémem Ext4, tedy nejnovější verzí linuxového Ext. Zatímco v minulé verzi šlo spíše o možnost, je nyní souborový systém Ext4 volen jako výchozí pro nově vytvořené oddíly. Instalátor nově obsahuje i ovladač pro souborový systém NTFS, takže je možné s ním upravovat i tyto oddíly.

Procházení oddílu v průběhu instalaceProcházení oddílu v průběhu instalace

Neměl bych zapomenout na drobnosti jako integrovaný systém pro ověření hesla — zda-li je heslo dostatečně silné či nikoli. Přiznám se, že jsem nezkoumal a ani nehledal algoritmus, kterým se toto ověření řídí, takže nemohu tvrdit, že ‘zabezpečená’ hesla jsou dobrá hesla, ale na hrubý odhad to vypadá dobře.

Pokud systém aktualizujete pomocí instalačního DVD a jste uživateli KDE3, měli byste se připravit na to, že KDE3 již není podporovaným prostředím a nenachází se už ani ve zdrojích softwaru. Instalátor (resp. funkce aktualizace) při aktualizaci provede zálohu adresářů .kde na .kdeOLD nacházející se v domovských adresářích uživatelů a následně přeinstaluje KDE3 na verzi novou, KDE4.3.2.

Instalátor se vždy zachoval podle mých představ a očekávání, přesto doporučuji provést zálohu domovských adresářů na externí médium dříve, než se do povyšování pustíte. Přeci jen jsou výsledná data, fotky a další dokumenty tím nejdůležitějším (nebo snad jediným důležitým), co v počítači opravdu je.

Instalátor se mi zdá již opravdu robustní. Neselhal jediný z mnoha a mnoha pokusů, které jsem v přípravě na edici Mandriva Linux 2010.0 CZ provedl. Některé záměrně způsobené havárie, jako vypnutí počítače v průběhu formátování disku či vytažení (pravda, dosti násilné) instalačního média, skončily v nejhorším případě opětovným startem instalace. Nikdy poškozením jiných oddílů disku nebo dokonce celého disku.

Po instalaci více jader si v nabídce GRUB vyberete buďto starší, nebo volbou 'Zavést Mandriva Linux 2010' nejnovější jádroPo instalaci více jader si v nabídce GRUB vyberete buďto starší, nebo volbou 'Zavést Mandriva Linux 2010' nejnovější jádro

Start počítače je příjemně svižný díky SpeedBootu, tedy funkci, díky které se co nejdříve zobrazí obrazovka, přičemž služby, které to dovolují, se spouštějí na pozadí.

V čem budeme pracovat — grafická prostředí

Co se grafických prostředí týče, byl Mandriva Linux vždy orientovaný na KDE, což ovšem neznamená, že by se to projevilo u podpory dalších prostředí. Mandriva Linux těží například i z toho, že oproti jiným distribucím nasadil Gnome až v opravné verzi 2.28.1 nebo KDE ve druhé opravné verzi 4.3.2. Tím je zajištěno, že ty největší chyby jsou opraveny a zbývají většinou jen drobnosti.

Kdo řekne wow teď: KDE 4.3.2

Před rokem zařadila Mandriva do distribuce prostředí KDE4 a nahradila jím KDE3. To bylo ve verzi 2009.1 přesunuto do repozitářů Contrib a ve verzi 2010.0 je odstraněno úplně. Přechod z KDE3 na KDE4 zvládne při povyšování (pomocí appletu nebo DVD) automaticky instalátor, jak jsem již psal. Odebrání KDE3 a s ním všech Qt3 knihoven bohužel vedlo k tomu, že v distribuci zatím nejsou přítomny aplikace, u kterých se nestihlo převedení na Qt4, tedy grafický engine KDE4.

Uživatelem vyladěné KDE 4.3.2 -- upozorňuji, že toto není vzhled ihned po instalaci, ale s jistými uživatelskými úpravami (copylUživatelem vyladěné KDE 4.3.2 -- upozorňuji, že toto není vzhled ihned po instalaci, ale s jistými uživatelskými úpravami (copyl

O KDE4 již bylo napsáno mnoho. KDE4.3.2 již je naprosto stabilní (nezaznamenal jsem jediný pád Plasmy nebo jiných aplikací v KDE4). Velice příjemným překvapením pro mě byla svižnost celého prostředí. Sice to není typický odlehčený desktop pro netbooky, ale nebojím se jej použít i na procesoru o taktu nad 1200 MHz — a znám mnoho těch, kteří KDE4 používají i na slabších strojích.

Další příjemné překvapení pro mě byl KrandR, tedy applet, který dynamicky mění rozlišení plochy dle připojeného externího monitoru i v případě, že zařízení připojíte ‘za běhu’ (tzv. hot-plug).

Velký kus cesty učinil program Amarok. Od verze 2.0, kdy byl plný nedodělků, chyb a polofunkčních možností, přes novorozenecké neduhy, z něj vyrostl opět mladý aspirant na krále přehrávačů. Dále je do distribuce zařazen Digikam verze 1.0, již stabilní a uživatelsky přívětivý program pro správu fotografií. Digikam umí pracovat s mnoha typy fotoaparátů a zvládá jak protokol MassStorage, tak i PTP.

Přehrávač AmarokPřehrávač Amarok

Velikým krokem kupředu je server Nepomuk a jeho integrace do KDE4. Jedná se o nový ‘’sociální sémantický desktop“: představuje zcela nový pohled na práci se soubory. Dovoluje přímo z Dolphinu soubory štítkovat, připojovat komentáře, ale také hledat nejen podle jména, ale i podle obsahu či vztahů mezi soubory — při správném zacházení (štítky, komentáře, hodnocení) je s to rozpoznat soubory jednoho projektu, ačkoli jsou na různých místech adresářové struktury.

Zbytek recenze si můžete přečíst na našem partnerském portále MandrivaLinux.cz.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
123 8. 11. 2009, 09:47:49
Odpovědět  Odkaz 
K čemu jsou taková torza recenzí? To aby bylo čím zaplnit místo?
Vlastimil Ott Re:Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
Vlastimil Ott 8. 11. 2009, 13:52:00
Odpovědět  Odkaz 
Ne, chceme upozornit na portál MandrivaLinux.cz
Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
123 8. 11. 2009, 09:47:55
Odpovědět  Odkaz 
K čemu jsou taková torza recenzí? To aby bylo čím zaplnit místo?
Re:Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
jirka 8. 11. 2009, 13:16:51
Odpovědět  Odkaz 
taky nechapu. Zrejme jde o to pritahnout lidi na mandrivalinux.cz a tam jde o penizky. Jen nechapu proc to na linuxexpres necheji zverejnit cele? Je to divna politika a boj o zakazniky :)))))))))
Vlastimil Ott Re:Re:Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
Vlastimil Ott 8. 11. 2009, 13:51:31
Odpovědět  Odkaz 
Jaký boj o zákazníky? Všechny spravuje Liberix. Potřebujeme upozornit na portál MandrivaLinux.cz, ano. Ale nevím, co myslíte těmi těmi "penízky" - reklama na knihy je tady i tam, stejně jako další reklamy. Takové řeči mě dojímají, myslíte, že to celé funguje na vodu?
Re:Re:Re:Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
jirka 8. 11. 2009, 14:14:49
Odpovědět  Odkaz 
Penizky jsem myslel zvysit prodej Mandrivy CZ. Ale to jsem psal jen jako, ze si to tak vysvetluji a ne ze by mi to vadilo. Mozna to tak vyznelo a tak to se omlouvam.
Taky me prekvapilo ze jste to nedali cele, ale uznavam ze je to vase vec a respektuji to.
Obsáhlá recenze Mandriva Linuxu 2010.0
tomas 5. 12. 2009, 20:43:03
Odpovědět  Odkaz 
Autor evidentne nezkusil system k necemu praktickemu pouzit. Jinak by jiste nezajasal nad faktem, ze KDE verze 4 je stale silne nedopecenym pokusnym kralikem, ve kterem se neda napriklad pouzit kdevelop - je z nej zatim funkcni jen torzo, ktere podporuje pouze jazyk C a i pro nej zmizela vetsina drive dostupnych sablon, takze se muzete rozloucit i s necim tak "svazanym" s konkretni verzi KDE, jako je tvorba textovych konzolovych aplikaci... Spise, nez podporu ext4 bych osobne vyzvedl moznost pouzivat skutecne bytelne souborove systemy, jako XFS, nebo JFS. Pravda stabilita se jiz zlepsila, prvni verze KDE rady 4 byly na mnohem HW prakticky nepouzitelne, ale ze nove verze Mandrivy budou nabizet mene aplikaci, nez verze drivejsi, to jsme opravdu od linuxu necekali.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Petr Šafařík

Petr Šafařík

Toho času student astrofyziky, vášnivý fotograf a náruživý kajakář. Ve světě OS se pohybuji především na serveru mandrivalinux.cz, kde jsem zastupce šefredaktora.


  • Distribuce: Mandriva Linux
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog