přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?

PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?

pclos.png

V dnešní době se o dění kolem Linuxu vůbec nedá mluvit jako o klidném období. Gnome3 si stále hledá své příznivce, Unity v Ubuntu připravilo tento systém o mnoho uživatelů a všechny konkurenty již delší dobu v oblíbenosti válcuje Linux Mint. V tuto dobu přichází změny také v českém Ubuntu, které opouští „vedoucí komunity“, a stále je velké množství uživatelů, kteří nenašli náhradu za dříve oblíbené Gnome2. A tak věřím, že určitě nepohrdnete mou nabídkou společně se podívat na jednu méně užívanou distribuci, která má ale dobrou českou podporu a třeba pomůže zrovna vám při hledání té pravé linuxové. 


Stabilní KDE a velké množství aplikací

PCLinuxOS CZ je česko-slovenskou komunitou upravená verze systému PCLinuxOS. Základním prostředím pro český PCLOS je KDE ve verzi 4.9.5 a jádro 3.2.18 bfs. Distribuci získáte na domácí stránce české komunity a dále s ní pracujete jako s každým jiným live DVD. Věnovat se samotné instalaci není nutné, jelikož o instalačním procesu se již napsalo v různých recenzích linuxových distribucí až dost a navíc je pro instalaci systému připraven velmi přehledný grafický instalátor, s nímž zvládne instalaci opravdu každý.

Jen si dovolím poradit úplným začátečníkům, aby nevyužívali možnosti instalace systému ještě před spuštěním live verze a raději instalovali až ze spuštěného systému po přečtení nápovědy k instalaci.

Průvodce instalací pomůže i s dělením disku na vašem PC Průvodce instalací pomůže i s dělením disku na vašem PC


Po spuštění živé verze systému zjistíte hned na první pohled dvě podstatné záležitosti. Na úvodní obrazovce jsou kromě ikony spouštěče pro zahájení instalace ještě umístěné ikony průvodce systému a nápovědy k instalaci. Tento krok já osobně považuji jako dobré řešení, a to zejména pro uživatele, kteří nemají s Linuxem moc zkušeností. Po kliknutí na tyto spouštěče se automaticky otevře webová stránka nápovědy nebo průvodce. Jednu malou výtku však k tomuto mám. Pokud by vývojáři uložili tyto dokumenty přímo na DVD, bylo by možné tyto prohlížet i bez připojení k webu.

Připojení k síti je hračka, a to bez ohledu, jaký způsob zvolíte Připojení k síti je hračka, a to bez ohledu, jaký způsob zvolíte


Druhou nepřehlédnutelnou věcí je fakt, že DVD hned po spuštění obsahuje velké, a myslím tím opravdu velké množství aplikací. Já osobně jich napočítal téměř sedmdesát, a to už je pořádná porce. Jistě chápete, že není možné, abych zde vypisoval všechny aplikace, ale jen namátkou bych mohl vyjmenovat ty nejzajímavější. Kancelářský balík Calligra suite 2.6, přesněji řečeno jeho součásti WordsSheets, které umožňují okamžitou tvorbu textových dokumentů a tabulek. Pro práci s fotografiemi a grafikou nechybí digiCamGIMP. Většinu předinstalovaných aplikací s určitou samozřejmostí zastupují aplikace vyvíjené právě pro prostředí KDE – webový prohlížeč Konqueror, Ktorrent pro sdílení souborů prostřednictvím sítě internetu a další aplikace, které naleznete na stránkách prostředí KDE.

Vyprávět vám čtenářům o vzhledu pracovního prostředí, to by bylo asi trochu stejné, jako kdybych chtěl v autoservisu popisovat, jak vypadá Škoda Felicia. Prostě jasné a v základním provedení stejné u všech distribucí s KDE. Jak už bude distribuce vypadat po úpravách uživatelů – to je věc zcela jiná.

Klidný ničím nerušivý vzhled prostředí KDE je základem PCLOSu Klidný ničím nerušivý vzhled prostředí KDE je základem PCLOSu

Když předinstalované nestačí

Mimo těchto běžných aplikací je tu ještě jedna velice zajímavá aplikace, u které se chci pozastavit déle. Jedná se o instalátor z dílny českých vývojářů PCLOSu. Tato aplikace slouží pro rychlou instalaci programů, a to bez nutnosti znalostí balíčků nebo závislostí a bez nutnosti znalosti příkazů pro terminál. Jednoduše spustíte Rychlou instalaci programů, zadáte heslo správce a pak již počkáte na aktualizaci balíčků. Poté si vyberete dle svého požadavku sekci a v ní požadovaný nástroj. Práce s instalátorem je naprosto jednoduchá a přehledná. Další možností, jak tento nástroj využít, je aktualizace systému. V záložce Ostatní zvolíte položku Aktualizovat systém, no a to je vše.

Možná trochu drze se tento nástroj pokusím srovnat s centrem softwaru pro Ubuntu. Installer v PCLOSu má jednu velkou výhodu v tom, že nemusíte aplikaci vyhledávat pomocí psaní nebo kontrolovat rozšíření a přídavné moduly před instalací. Na druhou stranu se centru softwaru v Ubuntu nevyrovná množstvím nabízených aplikací. Tak jako tak u mě má velké plus za vzhled a jednoduchost.

Nástroj Installer slouží i ke snadné aktualizaci systému Nástroj Installer slouží i ke snadné aktualizaci systému

Ne a ne spadnout

Aby bylo možné využívat aplikaci pro instalaci nových programů, je samozřejmě nutné být připojen do sítě internetu. Zde žádné překvapení nehledejte, stačí pouze zastrčit kabel, a je to. V případě připojení prostřednictvím WiFi stačí otevřít síťové centrum a vyhledat tu pravou síť. Vše funguje spolehlivě a bez problémů.

V tuto chvíli je již možné systém plně využívat, přidávat nové aplikace, surfovat po webu nebo komunikovat s přáteli prostřednictvím některého messengeru. Připravený je Pidgin podporující celou řadu protokolů nebo Skype, který je ihned možné spustit, a samozřejmostí je i česká lokalizace.

V průběhu užívání PCLOSu jsem se pokusil najít nějakou vyslovenou slabinu systému, nějakou díru, která mi dá odpověď na to, proč není tato distribuce více rozšířená, ale nepovedlo se mi to. Systém mi nezamrzl, nespadl, nebyl nutný restart. Po doinstalování aplikací, které mi v původním nastavení scházely, jsem nemusel provádět žádné další úpravy a systém prostě běžel a běžel. To platí jak o aplikacích instalovaných pomocí „rychlé instalace programů“, tak běžným způsobem pomocí správce balíčků. Rozhodl jsem se tedy pro instalaci balíčku mimo originální repositáře a stáhl jsem si libovolný balíček ve verzi*rpm, což je instalační balíček vytvořený systémem, který právě PCLOS využívá. Tento stažený balíček jsem otevřel pomocí RPM Installer a opět bezproblémově nainstaloval.

Instalace Chrome prostřednictvím RPM Installer s výpisem činnosti v terminálu Instalace Chrome prostřednictvím RPM Installer s výpisem činnosti v terminálu


Další velkou výhodou této distribuce je fakt, že pokud vám bude nějaká aplikace přece jenom scházet, stačí napsat žádost o zařazení této přímo do repozitářů, a to na stránkách české podpory.

Návrat do minulosti

Pokud má někdo z vás chuť na trochu nostalgie, může si ze stránek české verze systému stáhnout i Gnome verzi, a to se „starým dobrým“ Gnome 2. Ale hned druhým dechem je nutné říci, že toto sestavení je již více než rok staré, a navíc Gnome 2 již není dále vyvíjené a nemá potřebnou podporu. Proto je zde zcela reálné riziko bezpečnostních děr a chyb s podporou nového hardwaru.

I když se moha lidem staré Gnome 2 líbí a nostalgicky na něj vzpomínají, mějte na paměti, že jde o zastaralý, neudržovaný a překonaný software, který obsahuje bezpečnostní rizika. Nedoporučujeme ho používat.

Pokud by však někoho tato verze opravdu zajímala, dovoluji si podat pár dalších informací. Gnome2, jádro 2.6.38.8, Firefox, Skype a Thunderbird. Dále pak Brasero, VLC, GIMP a LibreOffice. K tomu všemu celá řada dalších aplikací a musím uznat, že i zde nebylo s množstvím předinstalovaných aplikací šetřeno. Zkrátka, pro milovníky prostředí Gnome úplná pohádka, ale bohužel již poněkud stará a ohraná.

Gnome 2 je již opravdu trochu zastaralé Gnome 2 je již opravdu trochu zastaralé

Aspoň malé minus na závěr

PCLinuxOS je stabilní distribuce plná zajímavých i když někdy ne zcela potřebných aplikací. Vývojáři s množstvím opravdu nešetří, ale to nemá v žádném případě vliv na svižnost a stabilitu celého systému. Problém může nastat jen ve chvíli, kdy nějakou potřebnou aplikaci hledáte a zapomenete, kde vlastně je. Systém plně využívá výhody prostředí KDE a možností jeho maximálního nastavení dle představ jednotlivých uživatelů. Navíc vývojáři toto vyladěné prostředí obohatili o zajímavé produkty z vlastní dílny. Pomyslnou třešničkou na dortu je otevřená česko-slovenská komunita, která zajišťuje domácí podporu tohoto distra. A tak pokud by se někdo zeptal, jestli PCLOS instalovat, nebo ne, nemohu odpovědět jinak než: klidně proč ne! Jako drobné minus mohu označit poněkud zastaralou komunitní verzi s prostředím Gnome2.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Marv-CZ 13. 06. 2013, 02:57:04
Odpovědět  Odkaz 
A k čemu je dobré, že se PCLinuxOS upravuje na PCLinuxOS CZ. Proč nepřispějí podporou češtiny do originální distribuce?
Václav Hejda Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Venca Hejda 14. 06. 2013, 09:50:40
Odpovědět  Odkaz 
Je to proto, že se v České podpoře nejedná pouze o implementaci jazyka, ale hlavně o využití vlastních aplikací a úprav. Viz. rychlá instalace programů.
Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
migelo 15. 06. 2013, 12:45:03
Odpovědět  Odkaz 
Soustředíme se na požadavky uživatelů z naší kotliny. Náš repozitář neobsahuje velké množství aplikací. Od toho je repozitář distribuce. Soustředíme se na aplikace blízké českým a slovenským uživatelům a také na jejich požadavky. Je potřeba nezapomínat, že je velký rozdíl mezi českým a americkým uživatelem, odkud distribuce pochází.

Na vleké přizpívání do lokalizace je nás málo, přesto se ale snažíme v zásadních věcech pomoci. Naštěstí jsou prostředí a aplikace překládány v rámci jednotlivých projektů a tak se spíše bavíme o konkrétních aplikací PCLOSu a implementace některých technologií.
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
davkol 13. 06. 2013, 03:59:03
Odpovědět  Odkaz 
Pořád to používá děsivě pomalý apt-get pro RPM?
Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Rover623 13. 06. 2013, 09:29:49
Odpovědět  Odkaz 
Používá, ale pomalé už to není. Docela se na tom vyřádili a funguje to celkem svižně.
Václav Hejda Re: Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Venca Hejda 14. 06. 2013, 09:52:27
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak, netroufám si na přesné čísla, ale nevidím rozdíl v rychlosti apt-get s *.deb (například Ubuntu) a *.rpm zde. :)
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Inquisitor 13. 06. 2013, 12:51:05
Odpovědět  Odkaz 
Vyzkoušejte i 64 bit verzi. To je nepoužitelná věc. Např. oproti Mageii - to se nedá vůbec srovnat...
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Dima 13. 06. 2013, 17:29:40
Odpovědět  Odkaz 
PCLinuxOS tutiz vychazi z Mandrivy a po dnesni dobu rozdil mezi nim a Mandrivou nebo Mageia Linux spociva nejvice v tom ze pouziva apt-get a synaptic. A tim padem se to neda srovnat s Ubuntu software centre na odmenu od Mageia.
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
luboš 13. 06. 2013, 22:06:35
Odpovědět  Odkaz 
PClinuxOS je určitě dobré distro,zkoušel jsem ho několikrát(různé verze) ale nikdy mi nepřirostlo k srdci.Prostě mi u něj vadí,že co funguje jinde hned po instalaci tak u něj vůbec, nebo sem tam(jinak nevím jak bych to popsal)-třeba pokud máte ještě jiný op.systém na disku třeba linux,tak při instalování zavaděče při dokončování instalace prostě systém ten druhý linux nenajde(konkrétně se mi to stalo při instalaci s fedorou) a vy ho musíte do grubu zavést sami.Nebo se mi často stávalo,že po aktualizaci se občas něco rozbilo(jednou mi nenaběhl správce obrazovky a musel jsem to řešit přes terminál,tohle by se prostě nemělo stávat).Dle mého byla nejlepší verze 2007.
Souhlasím s názorem že distro Mageia je lepší(stabilita,bezproblémovost po aktualizacích atd..)ale tím nechci nikoho od tohoto distra odradit je to jen můj názor a komunita na pclosu je vynikající vždy mi někdo ochotně poradil! Já osobně po letech přeskakování z jednoho distra na druhé jsem se ustálil na fedoře a zatím nelituji(po několika měsících provozu fedory).
Václav Hejda Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Venca Hejda 14. 06. 2013, 09:59:07
Odpovědět  Odkaz 
PCLOS jsem instaloval jako dual boot s Win8 a vše proběhlo naprosto korektně, stejně tak jsem neměl problém z podporou hardware, vše co jsem potřeboval (včetně tiskárny Epson)běhalo v pořádku. Ale to neznamená, že jsem měl štěstí :oD
Václav Hejda Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Venca Hejda 14. 06. 2013, 10:00:16
Odpovědět  Odkaz 
PCLOS jsem instaloval jako dual boot s Win8 a vše proběhlo naprosto korektně, stejně tak jsem neměl problém z podporou hardware, vše co jsem potřeboval (včetně tiskárny Epson)běhalo v pořádku. Ale to neznamená, že jsem neměl štěstí :oD
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Darth-VADERr 13. 06. 2013, 22:54:15
Odpovědět  Odkaz 
PCLOS používam už više dvoch rokou a nedám na neho dopustiť. Možno pre nejakých expertov na Linux to neni to pravé orechové, ale pre začiatočníkov a pokročilích neni čo riešiť. Skúsil som na skúšku aj iné distrá, ale vždy som sa vrátil k PCLOS. Môžem len vrelo doporučiť!!!
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Pivrnec 14. 06. 2013, 11:04:55
Odpovědět  Odkaz 
Me se na PCLOS kdysi líbilo že používal tak nejak jako jeden z prvnich Enlightment, jen pak doslo k tomu ze bylo potreba sifrovani pro home a tehdy to byl pro mne neresitelny problem hrabat se v jadru a lilu nebo co to melo. takze sem presel k ubuntu protoze sem chtel PC pouzivat a ne si hrat stale s nastavovanim kdeceho... faktem je ze Ubuntu taky neni uplne ideal uz z duvodu ze pouziva defaultne zbytecne sitove sluzby ktere nikdy nepouziju a nejdou jednoduchym frontend klikatkem odpalkovat. Ale co neni muze jednou byt
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
migelo 15. 06. 2013, 12:34:01
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

kolega z naší komunity (Mank) mne na tento článek upozornil, čímž na mne nenápadně přesunul poděkování za to, že se věnujete i menším distribucím.

Dovolím si objasnit problematiku okolo prostředí Gnome. PCLinuxOS je KDE distribucí, přičemž jsou dostupná další prostředí (Gnome, LXDE, XFCE, Enlightenment, Razor-Qt a další). Vycházejí komunitní vydání LiveCD postavená na některých z nich.
Stejně jako s prostředím KDE SC 4, také s Gnome 3 vývojáři nijak nespěchají do repozitáře a nechávají jej dozrát. Asi proto se v něm nyní objevilo prostředí MATE, které má ambice Gnome 2 plně nahradit. Připomeňme si, že KDE se do repozitáře PCLOSu dostalo až ve verzi 4.3.4. Nepřísluší mi hovořit za vývojáře, mohu jen z vlastní zkušenosti dění okolo PCLOSu říci, že se zásadní věci, včetně prostředí, do repozitáře dostanou, až jej shledají vývojáři jako stabilní. Mají svá kritéria a díky nim má tato distribuce stabilní pověst.
PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
Aip 16. 06. 2013, 10:22:21
Odpovědět  Odkaz 
PCLos je skvělá distribuce, to co mě nejvíc zaujalo byl správce nastavení kde bylo možné naklikat jaké úlohy můžu uživatel provádět, tj. měnit například práva pro instalaci. Takový nástroj mě v Ubuntu chybí.

To co mě u PClos chybí je málo software, Ubuntu v tomhle jasně vede.

Jinak nadpis je dost divnej, věta "...Unity v Ubuntu připravilo tento systém o mnoho uživatelů a všechny konkurenty již delší dobu v oblíbenosti válcuje Linux Mint..." Nevím jestli těmi všemi konkurenty myslí autor i Ubuntu, jestli ano tak je to blbost, Distrowatch není měřítko používání ač se tak prezentuje.
Re: PCLinuxOS – nedoceněná linuxová distribuce?
w4rr10r 16. 06. 2013, 11:55:27
Odpovědět  Odkaz 
oblíbenost != používanost

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog