přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný

PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný

Vývoj mezi linuxovými distribucemi je velmi dynamický. Distribuce vznikají, zanikají, jejich popularita roste, klesá. Stačí se podívat například na příběh Ubuntu. Dnes je na vrcholu popularity a v oblíbenosti začíná přerůstat Debian. Kdo by to v roce 2004, kdy začalo právě na základech Debianu, čekal? Podobný příběh zažívá i PCLinuxOS, který bych vám chtěl představit. Oddělil se od Mandrivy v době její největší slávy, dnes zažívá boom a v mnoha zemích její popularitu překonává.


Obrázek:  1.jpg

Při seznámení s distribucí se sluší zabrousit krátce do historie. Ta není, ač je u nás PCLinuxOS ještě relativně málo známá distribuce, úplně krátká. Jeho začátky se datují do roku 2000. V onom roce začal Texasan s přezdívkou Texstar vytvářet RPM balíčky pro populární Mandrakelinux. Své repozitáře udržoval až do roku 2003, kdy se rozhodl od Mandraku oddělit a vytvořit na jeho verzi 9.2 vlastní distribuci zvanou PCLinuxOS. Od té doby se tato distribuce vyvíjí nezávisle, ač určité části systému s Mandrivou synchronizuje.

Obrázek:  2.jpg

Instalace z live CD na disk

Instalace systému

PCLinuxOS si můžete stáhnout v podobě ISO souboru pro jedno CD. Na českých stránkách PCLinuxOS naleznete odkaz na české zrcadlo, na anglických stránkách pak na dalších 13 z celého světa. Funguje podobně jako například Ubuntu. Jedná se tedy o live systém, který nabootujete z CD, můžete vyzkoušet a pokud se vám zalíbí, tak ikonou na ploše můžete spustit instalační proces. Že PCLOS vychází z Mandrivy, lze zpozorovat již při instalaci, je totiž téměř totožná s tou v Mandrivě a každý, kdo někdy dělal v Mandrivě, se bude v PCLOS velmi dobře orientovat, podobnost je opravdu veliká.

Obrázek:  3.jpg

Průběh instalace

Při instalaci narazíte pravděpodobně na největší nevýhodu této distribuce – instalace nenabízí češtinu. Instalací tak musíte chtě nechtě projít v angličtině. Pro někoho to nepředstavuje žádný problém, pro někoho to naopak může být dosti významná komplikace. Pozitivní zprávou je, že systém lze po instalaci počeštit do pěti minut. Stačí nainstalovat lokalizační balíčky a češtinu nastavit v Ovládacím centru KDE a systému. Abyste počeštili Ovládací centrum, stačí jen přeinstalovat balíček drakconf. Bohužel ne všechny programy se automaticky počeští. U nich zpravidla pomůže přeinstalace.

Prostředí

Příliš dobrou zprávou pro uživatele jiných grafických prostředí není to, že PCLinuxOS je zaměřen na KDE. Jiná prostředí lze dodatečně nainstalovat z repozitářů, ale pouze v surové verzi. Svítá však na lepší časy, verze s GNOME se již připravuje a pro příznivce XFce je tu SAM Linux, což je prakticky PCLinuxOS s grafickým prostředím XFce. KDE v PCLOS je laděno do tmavomodra, přihlašovací dialog zase do černa a musím říct, že vzhled působí příjemně.

Obrázek:  5.jpg

Start systému

Správa softwaru

Správa softwaru je oblastí, kde se PCLinuxOS odlišuje od Mandrivy zásadně. Autoři kompletně opustili urpmi a zvolili z Debianu osvědčený APT, jako jeho grafickou nadstavbu pak taktéž osvědčený Synaptic. Obě tyto volby považuji za šťastné. Instalace z repozitářů funguje bez problémů a Synaptic pracuje svižně. PCLinuxOS je zajímavý tím, že má pouze jeden repozitář, který je rozdělen do čtyř částí – main, extra, nonfree a kde, přičemž všechny tyto části jsou přednastaveny, uživatel tak nemusí vymýšlet, jaké přidat repozitáře, a automaticky má všechny dostupné balíčky k dispozici. Tohle ocení především začátečníci.

Momentálně je k dispozici zhruba 6500 balíčků, počet se může zrcadlo od zrcadla lehce lišit. Mně se osvědčilo české zrcadlo na serverech ČVUT, u kterého jsem neměl nikdy problémy s dostupností balíčků. Čerstvou novinkou je část testing, která obsahuje asi 60 balíčků a jako jediná není automaticky aktivována, není totiž určena běžným uživatelům.

Obrázek:  8.jpg

Synaptic – správa softwaru

Jelikož tým vývojářů kolem PCLOS není zrovna nejpočetnější, ulehčují si práci tak, že kromě tvorby vlastních balíčků přebírají balíčky z jiných distribucí, především Mandrivy. I když to může vyvolávat dojem nestability a problémů, v praxi jsem se s žádnými problémy nesetkal.

Zatímco jiné distribuce se z různých důvodů vyhýbají defaultní podpoře uzavřených multimediálních formátů, PCLinuxOS toto příliš neřeší a snaží se nabídnout co nejširší podporu multimédií okamžitě po instalaci. Zbytek balíčků pro podporu multimédií pak může uživatel nainstalovat několika kliknutími z repozitáře. Podobná situace panuje i u uzavřených ovládačů grafických karet. Opět jsou k dispozici ihned po instalaci a v případě dobré podpory karty je 3D akcelerovaný desktop k dispozici ihned. Snadnou správu 3D desktopu má PCLOS převzatu z Mandrivy.

Obrázek:  6.jpg

Prostředí a hlavní nabídka aplikací

Instalační CD obsahuje 700 MB komprimovaných dat, což představuje zhruba 2 GB softwaru. Instalátor se neptá, co má nainstalovat, ale prostě nainstaluje všechno. Tento trend, nezatěžovat uživatele výběrem balíčků, ale nainstalovat mu to, co považují autoři za vhodné, není jen záležitostí PCLOS, ale prosazuje se ve více distribucích. Musím konstatovat, že v případě PCLOS je výběr autorů naštěstí dobrý. Ač je distribuce zaměřena na KDE, neomezují se pouze na Qt programy, ale naopak v případě existence lepší alternativy ji neváhají použít, takže se jedná o opravdu dobrý a vyvážený výběr.

Správa systému

Pokud znáte ovládací centrum z Mandriva Linuxu, v ovládacím centru PCLinuxOS se budete cítit jako doma. Jsou si totiž velmi podobné. Největší rozdíl je v tom, že je vyjmuta správa softwaru. Jak už jsem psal výše, o ni se stará Synaptic jako samostatný program. Kompaktní ovládací centrum považuji za silnou zbraň Mandrivy a vývojáři udělali rozhodně dobře, že ji z Mandrivy převzali. Uživatel si tak může drtivou většinu věcí naklikat a všechny konfigurační prvky systému má na jednom místě. Problém může nastat při ruční konfiguraci nebo kombinaci ruční konfigurace a konfigurace v „klikátku“. V tomto PCLOS převzal nepříjemnou vlastnost Mandrivy a může se stát, že ruční konfiguraci prostě přepíše. Některé konfigurační soubory jsou dokonce přímo doplněny komentáři jako #DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN.

Obrázek:  7.jpg

Ovládací centrum

Lze srovnávat

Velmi mě překvapila rychlost distribuce. Ač je založená na nabobtnalém KDE, běží a startuje velmi svižně. Subjektivně mi přijde jako to nejrychlejší „klikací“ distro, s jakým jsem se zatím setkal. Běhá solidně i na starším hardwaru. Ne nadarmo se o PCLinuxOS říká, že má velmi dobře optimalizovaný kernel. Pokud potřebujete ještě něco méně náročného, můžete zkusit derivát SAM Linux, který kombinuje rychlost PCLinuxOS a lehkost XFce (SAM má lepší podporu češtiny, již od instalace). SAM není jediným derivátem, za všechny další jmenujme např. Amarok LiveCD nebo VideoLinux.

Celkově považuji PCLinuxOS za povedenou distribuci, bere si dobré věci z Mandrivy a přidává další. Zaměřuje se na začátečníky a uživatele, kteří konfigurací systému nechtějí trávit mnoho času. Jejich požadavky se mu daří naplňovat velmi dobře. Achillovou patou je úroveň podpory češtiny. Většinu systému lze sice jednoduše a rychle počeštit, ale není to dokonalé, občas člověk při práci narazí na nepřeložené části programů. Podpora češtiny je zatím v Mandrivě nesrovnatelně lepší. Nevýhodou může být také to, že za PCLinuxOS nestojí žádná velká firma, počet vývojářů je spíše menší než větší a do jisté míry distribuce stále stojí a padá se zakladatelem Texstarem. Že se dá ale PCLinuxOS dlouhodobě věřit, dokazuje to, že se ho rozhodlo nasadit filipínské ministerstvo sociální péče a rozvoje.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
uživatel PCL 29. 10. 2007, 22:19:04
Odpovědět  Odkaz 
Cbybí tu praktické zkušenosti, upozornění na problémy při používání, kterých je u PCL nemálo...
Jirka Vrba Prakticke zkusenosti
baf 30. 10. 2007, 09:36:01
Odpovědět  Odkaz 
PCLinuxOS pouzivam denne asi 4 mesice, prakticke zkusenosti s nim mam velmi dobre. Pouzivam ho pro kancelar, video, hudbu, dig. televizi, zpracovani fotografii, php. Ocenuji hlavne aktualizace, mandriva mivala vzdy stary firefox, amarok, ...

Jedina vec ktera mi nejede (a v mandrive na stejnem hw jela) je wine, ale temer ho nepotrebuju.
Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
staha 7. 12. 2007, 11:26:48
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, mám několik malých postřehů z používání PCLinuxOScz. Předchozí mnou používaná distr. byla Mandriva 2007.1CZ (předtím Billova okénka). Celkově se mi PCLOS oproti Mandrivě zdá mnohem doladěnější a běh mnohem svižnější (ntb celeron 1,3G, jen 256MB ram), náběh systému PCLOS 20s, Mandriva 35s a pro srovnání WinXP 4,5 min. :). Instalace téměř shodná, u PCLOS netřeba přidávat zdroje. Detekce hw na stejně úrovni, problém s tiskárnou HP1510 u Mandrivy - špatně rozpoznaná, provozuschopná až po několika pokusech a při jejím používání systém velmi často zamrzal, u PCLOS bez problémů (byl jsem značně potěšen) i instalace i následná práce. Nastavení internetu a dalších věciček bez problémů. Používám PCLOS již v lokalizované verzi, čímž se dostává na úroveň Mandrivy. Momentálně mi tedy více vyhovuje PCLOS a nějakou dobu tomu tak bude.
Jirka Vrba Re:Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
baf 7. 12. 2007, 14:34:17
Odpovědět  Odkaz 
instalace je z liveCD, coz mandriva nema, a tak je hned videt pripadny problem s kompatibilitou hardware. To mi vyhovuje.
Re:Re:Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
Jirka H. 5. 01. 2008, 18:37:25
Odpovědět  Odkaz 
to baf: Instalaci z Live CD má Mandriva snad od dob, co začala Live CD vydávat ;-). Kromě toho má samozřejmě i ne-Live DVD/CD.
Jirka Vrba Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
baf 5. 01. 2008, 18:55:41
Odpovědět  Odkaz 
LiveCD je pouze Mandriva One, normalni ceska Mandriva neni liveCD, nebo mi neco uniklo. Verzi 2008 jsem v ruce nemel, predchozi to urcite neumely.
PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
Radek Matěj 30. 10. 2007, 11:25:32
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za pěkný přínosný článek. Rozhodoval jsem se, co nainstaluji na starší notebook a zdá se, ze PCLinuxOS je ideální volba.
PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
Dragst 30. 10. 2007, 13:10:42
Odpovědět  Odkaz 
Jedu pár měsíců na SAMovi a nemůžu si jej vynachválit.Jede skutečně vše a navíc velice rychle i na mém historickém kompu(1GHz) . Dokonce i obstarožní analogová TV karta byla záležitostí několika kliků a bez problému funguje.Bez škubání lze provozovat i Beryl, zkusil jsem jej, ale protože nejsem zastánce pouťových atrakcí, za den jsem jej vypnul .
Jirka Vrba Re: PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
baf 30. 10. 2007, 14:29:03
Odpovědět  Odkaz 
Nechtěl by jsi napsat recenzi o SAM?
Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
fracty 5. 11. 2007, 16:12:15
Odpovědět  Odkaz 
bych se divil, kdyby to na 1Ghz nejelo....> má přítelkyně ma CF na 800mhz starým duronu a jak maká...:)
Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
Helios 2. 01. 2008, 15:11:16
Odpovědět  Odkaz 
Zdar,
já instaloval SAM 2007 na tohle:
Targa Traveller, PII 366 MHz, 6.4GB HDD, 128MB Ram, graf. karta ATI Rage LT Pro AGP 4MB Video SDRAM,
a taky to běhá obstojně - systém nastartuje do práceschopného stavu za cca 3 min, Abiword za cca 10s, OOo za 2 min. Důvodem volby systému byl kompromis kvůli pomalému hardwaru a nutnost nastavení pro slabozrakého uživatele. Pár screenshotů je třeba tady:
http://www.limitland.de/comixcursorsvast.html
(kurzory po konzultaci se mnou upravil autor na patřičnou velikost a barvu)
Re:Re:PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
pavel 22. 02. 2008, 21:35:28
Odpovědět  Odkaz 
PCLinuxOS jsem zkoušel jako live-CD. Je skutečně rychlé oproti Mandiva-live-CD (obzvlášť poslední verze je šnek...), navíc obsahuje Open-SSH server (Mandriva ne). Líbí se mi i vzhledově.
Jinak já jsem zkoušel na P2/366Mhz/64Mb RAM/HD2Gb/Windows98 spustit Go-OpenOffice - první start 30 sekund, druhý do 5 sekund.
PCLinuxOS - trochu stejný, trochu jiný
luboš 20. 11. 2007, 11:07:03
Odpovědět  Odkaz 
Nějakou dobu jsem na svém starém stroji používal SAMA a na to stačí jen jedno slovo-PECKA, no ale po čase jsem přesedlal na hlavní distro: PClinuxOS a šlape perfektně.Dělám na něm doopravdy vše co si od práce na PC představuji, je stabilní, pohodový a s žádným problémem jsem se u něj zatím nesetkal.Jinak na stránkách PClinux SAM fórum, je postup(dva příkazy do terminálu) kterým perfektně počeštíte pclinuxos po instalaci(není podmínkou).Mají tam i ISO PClinuxOS kompletně počeštěné(nedávno),takže s češtinou je to lepší jak by se zdálo z výše uvedeného a jinak perfektního článku.Já jsem se s příjemnějším distrem ještě nesetkal.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog