přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří

Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří

ubuntu_circle.png

Vydání nové verze distribuce Ubuntu je vždy očekávaná událost. Dnes to platí dvojnásob – Precise Pangolin je verze s prodlouženou podporou a někteří uživatelé s ní budou žít mnoho let. Kontroverzní rozhraní Unity zároveň slaví první narozeniny. Povedlo se?


Představení

Co by to bylo za recenzi Ubuntu, kdybychom si hned na začátku nepověděli, podle jakého zvířátka se jmenuje. Ubuntu 12.04 bylo pojmenováno Precise Pangolin, česky precizní luskoun. A precizní by tato verze opravdu měla být, jedná se totiž o LTS vydání, tedy vydání s prodlouženou podporou. Tentokrát bude doba podpory ještě delší, namísto tří let rovnou pět. Ubuntu 12.04 se zkrátka na některých počítačích uvelebí na dlouhou dobu a uživatelé od něj očekávají, že dětské nemoci spojené hlavně s rok starým rozhraním Unity už nechá za sebou.

Luskoun, autor: Piekfrosch, CC BY-SA 3.0 Luskoun, autor: Piekfrosch, CC BY-SA 3.0

I tentokrát se nové Ubuntu ještě vměstnalo na obyčejné CD. Co se týče procesorové architektury, Ubuntu následuje ostatní distribuce a od této verze začne doporučovat 64bitovou verzi systému. Před pár lety se uživatelé 64bitové verze ještě mohli setkat s mnoha nepříjemnostmi, ale dnes už jsou všechny zažehnány a i 64bitový Flash Player šlape jako hodinky.

Pod kapotou

V nitru Ubuntu 12.04 najdeme Linux ve verzi 3.2.0.24.26 opravující chybu, která zvyšovala spotřebu energie až o dvacet procent. To by se mělo projevit hlavně v lepší výdrži notebooků při běhu na baterii. Žádné odborné měření jsem neprováděl, ale ze zkušenosti mohu říct, že je výdrž skutečně o kousek lepší.

Běžně jsou 32bitové systémy schopné pracovat maximálně se 4 GB operační paměti. Linux to ale dokáže „obejít“ díky technologii PAE. Dříve se jádro s podporou PAE automaticky instalovalo právě jen na počítače s více než 4 GB RAM, od této verze už se bude instalovat všem. Většina uživatelů si ničeho nevšimne, pokud se však někdy rozhodnou pro upgrade operační paměti, ušetří jim to starosti.

Prostředí a rozhraní

Prohlídku začneme tradičně u prostředí a rozhraní. S tím prostředím je to trochu zamotané. V základu jde o GNOME 3.4, ale některé balíčky jsou kvůli stabilitě ve starší verzi z GNOME 3.2 nebo dokonce 3.0. Pokud používáte výchozí rozhraní Unity, verze GNOME vás moc zajímat nemusí.

Prostředím se zde rozumí klasické desktopové prostředí, jak ho znáte, například GNOME nebo Xfce. Rozhraní je naopak nadstavbou nad ním, tedy například Unity nebo GNOME Shell.

Unity

Jak už jsem nakousl, výchozím rozhraním samozřejmě zůstává Unity (verze 5.10). O novinkách v něm se dočtete níže.

Hlavní rozhraní Unity Hlavní rozhraní Unity

Unity 2D

Unity 2D je bratříček výchozího Unity, který nevyžaduje grafickou akceleraci. V minulé verzi oproti svému vzoru působilo poněkud chudě, ale na tom vývojáři zapracovali a nyní už vypadá skoro stejně dobře. Hlavně díky přebírání barvy tapety. Unity 2D už lze i částečně konfigurovat, ale stále to není žádný zázrak.

Unity 2D pro počítače bez grafické akcelerace Unity 2D pro počítače bez grafické akcelerace

GNOME Classic

Rozhraní GNOME Classic je v podstatě GNOME Panel. Bylo k mání již ve verzi 11.10, ale celkem jsem ho zkritizoval jako poslepovanou „nouzovku“ s chybami. Ačkoliv se tím Ubuntu moc nechlubí, v Precise Pangolin už je na tom mnohem lépe. Dobře funguje, celistvě vypadá, můžete si hrát s panely a applety. Při používání jsem sice narazil na pár problémů, ale nešlo o nic zásadního. Ohlasy uživatelů jsou většinou velmi pozitivní. No vida, máme tu první nečekaný bonus. Že by Ubuntu 12.04 uspokojilo i zarputilé odpůrce Unity? GNOME Classic se nenachází ve výchozí instalaci, je potřeba nainstalovat balíček gnome-panel.

GNOME Classic – GNOME Panel skoro jako zastara GNOME Classic – GNOME Panel skoro jako zastara

GNOME Shell

Jelikož je Ubuntu založeno na GNOME třetí řady, můžete využít také rozhraní GNOME Shell, a to v nejnovější verzi 3.4. Opět budete muset sáhnout do repozitářů pro balíček gnome-shell.

GNOME Shell GNOME Shell

Novinky v Unity

Launcher

Launcher se nově ve výchozím nastavení neskrývá. Jde o přiblížení se „starému“ principu ovládání a ústupek konzervativnějším uživatelům.

Launcher je neustále na očích Launcher je neustále na očích

Pro několik hlavních aplikací přibyly takzvané „quicklisty“. To znamená, že když na ikonou aplikace kliknete pravým tlačítkem myši, zobrazí se další možnosti. U ikony Dashe je to možnost přesunout se na jeho konkrétní kartu (lens), souborový správce Nautilus vám tam nabídne třeba záložky.

Nautilus a „quicklist“ Nautilus a „quicklist“

Když kurzorem najedete na ikonu aplikace, ihned se zobrazí její popisek – obvykle název. Dříve se zobrazil až po chvilce podržení kurzoru na místě. Nejsem si jistý, jestli se jedná o chybu nebo vlastnost, každopádně to působí rušivě.

Dash

Z Dashe zmizel úvodní lens s několika velkými ikonami. Proč ne, moc využití asi neměl. Na místo něj je jako výchozí užitečnější lens s naposledy spuštěnými aplikacemi, otevřenými soubory a staženými soubory.

Dash – úvodní lens Dash – úvodní lens

V lensu s aplikacemi nově můžete vypnout zobrazování nenainstalovaných aplikací z Centra softwaru. V hudebním lensu zase můžete vybrat zdroj dat – databáze přehrávačů Rhythmbox nebo Banshee.

Dash – lens s aplikacemi Dash – lens s aplikacemi

Head-Up Display

Úplnou novinkou je originální Head-Up Display (HUD). Při stisku klávesy Alt se navrchu obrazovky zobrazí vyhledávací pole, které prohledává nabídky systému a aktuálně spuštěné aplikace. Jedná se o alternativní metodu, klasické rozbalovací nabídky zůstaly. Jak asi tušíte, HUD se hodí hlavně tam, kde jsou rozbalovací nabídky rozsáhlé. To mohou být například grafické editory a kancelářské balíky. HUD asi nebude využíván masově, ale v některých oblastech uplatnění a uživatele určitě najde. A jsou to právě tyto nápady, pro které máme Ubuntu rádi.

HUD najde využití například v GIMPu HUD najde využití například v GIMPu

Inteligentní posuvníky

Tzv. inteligentní posuvníky už také slaví rok existence. Vtip je v tom, že obyčejně vidíte jen tenký indikátor pozice, interaktivní posuvník se zobrazí až při najetí kurzorem do oblasti. Posuvník má nový design a nabral na velikosti, takže se lépe „chytá“.

Větší „inteligentní posuvníky“ Větší „inteligentní posuvníky“

Nastavení

Věřte nebo ne, Unity „oficiálně“ dostalo možnosti nastavení. Dříve šlo nastavit pouze přes doinstalovatelný Manažer nastavení Compizu (compizconfig-settings-manager). Nastavení najdete v menu Nastavení systému | Vzhled. Je jich sice jenom pár, ale zato jsou tam všechna důležitá: Velikost ikon Launcheru, přepínač automatického skrývání Launcheru, pozice pro zobrazení Launcheru (levá strana, nebo levý horní roh) a citlivost při zobrazování.

Nastavení Unity Nastavení Unity

Manažer nastavení Compizu můžete využívat stále, ale při jeho spuštění budete upozorněni, že různé kombinace nastavení nejsou otestovány a můžete něco rozbít. Dokonce se z tohoto důvodu objevily návrhy na úplné odstranění nástroje z repozitáře, ale to naštěstí neprošlo.

Podpora více monitorů

V Nastavení systému | Displeje přibyla jedna, ale velmi důležitá volba, pro uživatele více monitorů. Můžou nastavit, zda zobrazovat Launcher jenom na jenom vybraném monitoru, nebo na všech.

Nastavení displejů Nastavení displejů

Nastavení soukromí

Ubuntu pomocí nástroje Zeitgeist zaznamenává aktivitu uživatele. Toho potom využívá například při vypisování nedávných akcí v Dashi. Abyste předešli zobrazení choulostivých informací, je k dispozici Nastavení systému | Soukromí. Můžete zde zaznamenávání činností kompletně vypnout, případně pouze zapomenout činnosti za určitý časový úsek. Zaznamenávání budoucích akcí potom můžete filtrovat podle aplikace, typu souboru či konkrétních složek. Přehledný a užitečný nástroj.

Volby soukromí – 1 Volby soukromí – 1

Volby soukromí – 2 Volby soukromí – 2

Aplikace

Centrum softwaru

Centrum softwaru pro Ubuntu je nekorunovaným králem uživatelsky přívětivých správců balíčků, ale jeho velkým problémem bylo pomalé spouštění i odezva. Nebylo nic zvláštního, když nabíhalo třeba patnáct sekund. Verze 5.2 obsažená v novém Ubuntu už je na tom výrazně lépe, start je několikrát rychlejší, na nových strojích nemusí zabrat ani dvě sekundy. Rozhraní se bohužel od minula prakticky nezměnilo a působí na mě nedotaženě.

Centrum softwaru Centrum softwaru

Centrum softwaru přináší ještě pár menších zajímavých novinek. Na stránce aplikace například najdete doporučení na podobné aplikace. Komentáře nově můžete řadit od nejnovějšího, nebo nejužitečnějšího. Také můžete vybrat, v jakém jazyku se komentáře mají zobrazovat: Čeština (respektive jazyk prostředí), angličtina, nebo jakýkoliv jazyk. Šikovné – mnoho uživatelů s angličtinou nemá problém a dostanou se tak rychle k více recenzím.

Centrum softwaru – filtrování komentářů Centrum softwaru – filtrování komentářů

Dříve se nově nainstalované aplikace přidávaly na Launcher pouze s vaším souhlasem, nyní to dělají automaticky. Jakmile kliknete na tlačítko Nainstalovat, ikona aplikace se přidá na Launcher a navíc se na ní zobrazuje progressbar s postupem instalace. Co si budeme povídat, vypadá to hezky, jenže v praxi bychom tuto novinku mohli nazvat „jak zasvinit Launcher snadno a rychle“. Automatické přidávání na Launcher jde naštěstí vypnout v nabídce Zobrazit | Nové aplikace v Launcheru.

Centrum softwaru – instalovaná aplikace v Launcheru Centrum softwaru – instalovaná aplikace v Launcheru

LibreOffice 3.5

Precise Pangolin nabízí kancelářský balík LibreOffice v aktuální verzi 3.5. Ta přinesla hromadu novinek, podrobnosti najdete v článku Nové vlastnosti LibreOffice 3.5 na partnerském webu OpenOffice.cz. Zde jen letmo zmíníme například podporu sedmé verze Javy, intuitivnější formátování záhlaví a zápatí, lepší vyhlazování křivek v diagramech nebo navýšení limitu na deset tisíc listů a 1024 sloupců v sešitu.

LibreOffice 3.5 – úprava zápatí LibreOffice 3.5 – úprava zápatí

Hudební přehrávač Rhythmbox je zpět

Dlouhá léta se o přehrávání audia v Ubuntu staral přehrávač Rhythmbox, od verze 11.04 jej však nahradil podobný, ale progresivnější, Banshee. Po roce se opět vrací Rhythmbox. Důvodem zatracení Banshee zřejmě byly táhnoucí se problémy se stabilitou a hardwarová náročnost. Vývojáři raději vsadili na jistotu.

Starý dobrý přehrávač Rhythmbox Starý dobrý přehrávač Rhythmbox

Facelift Ubuntu One

Klient synchronizační služby Ubuntu One za svou relativně krátkou existenci prošel mnoha úpravami vzhledu. Teď tu máme další a snad na nějaký čas definitivní. Rozhraní se sjednotilo s verzí pro Microsoft Windows založenou na frameworku Qt. V Ubuntu tak působí lehce cizorodě, na druhou stranu je přehlednější než předchůdce.

Nové rozhraní Ubuntu One Nové rozhraní Ubuntu One

Další novinky

Grafická témata Ambiance (výchozí) a Radiance se opět dočkala malých změn. Myslím, že o kvalitě těchto vzhledů není pochyb, ale designéři Ubuntu je s každou verzí posunou ještě o kousek dál. Přirovnal bych to k vybrušování diamantu. Stejně tak přihlašovací obrazovka byla lehce poupravena k lepšímu. Ikony by však mohly být lepší – třeba sada čtvercových ikon Faenza by do Ubuntu sedla perfektně. Na vzhledu mi ještě vadil přehnaně růžový Launcher a Dash při výchozí tapetě.

Nabídky zobrazené pravým tlačítkem myši jsou nově světlé Nabídky zobrazené pravým tlačítkem myši jsou nově světlé

Souborový správce Nautilus konečně umí vracet akce. V praxi to vypadá tak, že když například nechtěně někam přesunete hromadu souborů, rychle to napravíte klávesovou zkratkou [Ctrl+z] nebo přes nabídku Upravit | Zpět.

Verdikt: LTS jak se patří

Unity se opět posunulo směrem k lepšímu, co se týče svižnosti i rozvržení prvků. I když ze své podstaty asi nikdy nesedne všem uživatelům, považuji ho za reprezentativní linuxový desktop. Důležité je, že vývojáři nezapomněli ani na další rozhraní: Unity 2D a GNOME Classic. Druhé jmenované se kvalitou přiblížilo tolik uctívanému GNOME Panelu. Když mu odpůrci Unity dají šanci, myslím, že od Ubuntu nebudou muset odcházet.

Mám pocit, že při tvorbě tohoto vydání se více než dříve naslouchalo uživatelům. Alespoň výsledek tak vypadá. Místo přidávání revolučních funkcí byl kladen důraz na vylepšení současného. A to se, i přes některé mé výhrady, povedlo. Mnoho uživatelů se pustilo do testování betaverzí i alfaverzí a už v tu dobu hlásili relativně slušnou stabilitu. Dnes už byste se s většími problémy setkat neměli. Ubuntu 12.04 Precise Pangolin splnilo to, co se od něj jako od verze s prodlouženou podporou očekávalo.

Nahoru

Příspěvky

Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
thomasek 26. 04. 2012, 02:45:52
Odpovědět  Odkaz 
To je recenze na betu? :) v tuto chvili jeste nebyla final verze uvedena a neni na mirrorech.
Vojtěch Trefný Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 26. 04. 2012, 08:16:52
Odpovědět  Odkaz 
Final sice ještě není, ale už dávno se nepřidávají nové vlastnosti a od minulého čtvrtka se prakticky už jen sestavuje a testuje finální ISO a nemění se nic.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vaše jméno 26. 04. 2012, 05:15:18
Odpovědět  Odkaz 
Unity, GNOME Classic, GNOME Shell, Launcher, Dash, Lens, Head-Up Display...a Češi pos..te se z toho... :-) S tolika anglicizmy se Ubuntu u nás asi neprosadí. :-) Názvy aplikací ani nezmiňuji...
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Christian 26. 04. 2012, 23:48:14
Odpovědět  Odkaz 
Zato windows, aero, explorer, office ap. jsou ryze česká slova. ;)
František Bártík Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
František Bártík 27. 04. 2012, 08:50:21
Odpovědět  Odkaz 
Skutečnost, že stejným nedostatkem trpí i MS Windows, není omluva. Recenze může být pro značnou frekvenci nečeských slov (launcher, quicklist...) mluvčímu češtiny nesrozumitelná. Nechápu třeba, proč psát cizácky "quicklist", když zjevný přesný překlad je "rychlý seznam".

(Mimochodem slova aero a office čeština zná. Viz online verze Příručního slovníku jazyka českého 1935–1957 http://bara.ujc.cas.cz/psjc/ )
Cizáci
pH 77 27. 04. 2012, 11:52:35
Odpovědět  Odkaz 
Upřímně řečeno, až budu prolézat fóra nebo pročítat novinky na OMG! Ubuntu!, budu rád, že nemusím dumat, co je to lens, dash, launcher nebo HUD. Slova jako internet, mail, start, stop, escape, backspace, delete, insert, end, control i shift používám bez uzardění a jsem si téměř jist, že je nepřekládáš ani ty. Nerad bych se dočkal toho, že dojde k dalšímu nesmyslu jako když se ze social net stala sociální síť (přestože nikdo nikdy nikoho nespatřil na sociální akci v sociálním obleku tančí sociální tance, ani o tom následně nečetl v sociální rubrice sociálního týdeníku). Fundamentalismus není dobrý k ničemu.
Re: Cizáci
Vaše jméno 28. 04. 2012, 11:31:58
Odpovědět  Odkaz 
Babičko, tak tohle je Launcher, tohle je Dash, tohle je Lens a tohle Head-Up Display. Hlavně se to nepokoušej vyslovit! Pojmenovali to tak, kvůli fanouškům OMG! Ubuntu!. To jsou takoví ti dnešní milovníci kláves escape, backspace, delete, insert, end, control a shift. ;-)
Re: Re: Cizáci
fri 28. 04. 2012, 13:53:01
Odpovědět  Odkaz 
Slovník na seznamu jí pomůže, i v tom, co má dělat, i v tom, jak a čím to má udělat. :)

launcher

granátomet - grenade launcher
raketomet - rocket launcher

dash [dæʃ]

uhánět , hnát se , řítit se kam
letět , běžet , spěchat
mrsknout , hodit , mrštit čím kam
úprk , pádění kam
špetka koření ap.
kapka , krapet oleje ap.
sprint
pomlčka v psaném textu
tah perem
úder , rána
hrome! , zatraceně!

lens [lenz]

čočka

head [hed]

hlava
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Mrmla 17. 05. 2012, 11:53:45
Odpovědět  Odkaz 
Ano, tupá česká trubka musí mít tuzemský intelektuální fekál, kterému budou rozumět tak akorát češtináři a podobná hovada.

Angličtina je v IT jazykem odborné terminologie jako latina v medicíně. Pomocí těchto termínů si můžeme rozumět s celým světem a né jen z omezenými bohémskými kravkami a voly.

Mozkomrdům zmar.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Tomáš Kvasnica 26. 04. 2012, 06:22:10
Odpovědět  Odkaz 
To zvíře není pásovec, ale luskoun - nejsou příbuzní.
12.04 mám od beta1 a dnes je tam jádro 3.2.0.23
Miroslav Hrončok Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Miro Hrončok 26. 04. 2012, 08:43:51
Odpovědět  Odkaz 
Děkujeme, máte samozřejmě pravdu.
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Luskoun 26. 04. 2012, 10:02:41
Odpovědět  Odkaz 
Příznivci Ubuntu ví, že pojmenování podle luskouna vymyslel MS, když pozoroval luskouny v Africe na poušti. Takže žádný pásovec (mimochodem pásovci jsou ve světě hodnoceni asi jako u nás potkani).

Ale my luskouni jsme tolerantní, takže autorovi článku a redakci chybu rádi promineme.
Roman Bořánek Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 26. 04. 2012, 10:10:05
Odpovědět  Odkaz 
Ach, to byla blbá chyba, díky. :) Já jsem instaloval duhou alfu a mám kernel 3.2.0-16. Vypadá to, že už se neaktualizují nebo co. Aktuálně by tam měl být 3.2.0.24.26.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Lukáš 26. 04. 2012, 08:06:27
Odpovědět  Odkaz 
Nevíte, jestli byl nějak vylepšen výkon svobodného Radeon ovladače, konkrétně u pre-HD řady (X300 - X1900)? Na těchto GPU je akcelerované Unity docela pomalé :-(
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Luskoun 26. 04. 2012, 09:51:57
Odpovědět  Odkaz 
Já mám Unity docela pomalé i s grafikou nVidia, což mne nutí používat klasický Gnome panel...
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Skvor 26. 04. 2012, 09:10:58
Odpovědět  Odkaz 
Dobrá práce, díky. Teď jen doufejme, že se do recenzování časem nepustí i Mr. Čížek :)
Tomáš Mores Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Tomáš Mores 26. 04. 2012, 09:24:30
Odpovědět  Odkaz 
Dnes má vyjít finální verze,že ano?
Vojtěch Trefný Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 26. 04. 2012, 09:59:54
Odpovědět  Odkaz 
Ano.

(A to máme na stránkách i na fóru odpočty a dokonce česky.)
Tomáš Mores Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Tomáš Mores 26. 04. 2012, 10:04:19
Odpovědět  Odkaz 
Díky za info :). Já věděl, že jsem ty odpočty někde viděl, jen jsem je teď nemohl najít. Předpokládám, že to vyjde jako vždycky až kolem 16:00... :).
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Luskoun 26. 04. 2012, 10:11:47
Odpovědět  Odkaz 
Já už Ubuntu mám. Je to beta a potom si udělám upgrade, takže budu mít bez problémů final.

Servery budou brzy totálně přetížené.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Marv-CZ 26. 04. 2012, 09:36:12
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě, jak změnit velikost ikon v Launcheru. V nastavení vzhledu to není, jak tvrdí článek - a to dokonce ani na přiloženém screenshotu. Na změnu přes Compiz ani přes GConf to nereaguje.
Vojtěch Trefný Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 26. 04. 2012, 09:41:18
Odpovědět  Odkaz 
Chce to pořádně se koukat -- není to na kartě Chování, ale Vzhled (tam kde se nastavuje wallpaper) úplně dole.
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
verca 3. 06. 2012, 11:52:37
Odpovědět  Odkaz 
Ono to tam ale opravdu není. Přítel to tam má ale mě to zmizelo.
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Petr 4. 06. 2012, 13:18:34
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,

Bohužel už po instalaci 12.04 jsem tam možnost změnit velikost icon v launcheru neměl.
Když do instaluji compiz managera, tak tam možnost změnit je, ale nereaguje.
Díky za případné návrhy.
Petr
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Marv-CZ 26. 04. 2012, 10:45:59
Odpovědět  Odkaz 
Asi koukám málo pořádně, ale ani tam to není. Tam je akorát „Pozadí“ a „Motiv“.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
martin 26. 04. 2012, 10:59:32
Odpovědět  Odkaz 
Díky za recenzi - v úvodu čtu že to je 64bitovou verzi systému, já mám ještě 32 bit verzi, můžu přesto 12.04 použít a nebo mám smůlu?
Roman Bořánek Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 26. 04. 2012, 11:06:33
Odpovědět  Odkaz 
32bitová verze samozřejmě je. Změna je jen v tom, že když třeba na 64bitovém počítači půjdete stáhnout Ubuntu, tak se vám nabídne rovnou 64bitová verze.
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Payne 26. 04. 2012, 12:04:52
Odpovědět  Odkaz 
64-bitovém počítači? 32-bitové procesory se nevyrabí minimálně 5 let. To co máš doma je téměř jistě 64-bitový PC. Jde o OS. Ty jsou stále 32-bitové kvůli RAM atd.
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Jaryn 27. 04. 2012, 07:25:29
Odpovědět  Odkaz 
A kdo tvrdí, že nemá starší počítač než 5 let?
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Pavel Šimerda 29. 04. 2012, 23:03:38
Odpovědět  Odkaz 
Ale 32-bitové kousky se prodávají (a taky kupují!) dodnes :). Nevím, jak je to s novými, ale repasy se prodávají převážně 32bit.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
laik 26. 04. 2012, 11:13:05
Odpovědět  Odkaz 
Aky je rozdiel medzi GNOME Classic a GNOME Shell?

Poradte mi prosim kde najdem informacie o sucastnom pouzivani Ubuntu dvoma, alebo troma usermi sucasne na jednom PC. Skusam cez google, ale nejak sa mi nedari. Chcem mat v kancelarii 1 PC pre 2/3 pracovnikov, ktori budu pracovat sucastne /kazdy svoj monitor, klavesnica, mys, prostredie, dokumenty,... Dakujem
Roman Bořánek Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 26. 04. 2012, 11:22:28
Odpovědět  Odkaz 
GNOME Classic je rozvržením rozhraní podobné Windows a Mac OS X, GNOME Shell už je docela něco jiného. Nejlepší bude, když se podíváte do našich článků nebo třeba vyhledáte videa na YouTube.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Peter Fodrek 26. 04. 2012, 16:24:12
Odpovědět  Odkaz 
V princiope ide mat vicero userov naraz vzdy. Na to je ten system stavany(ako kazdy Unix)

Potrebne je len

viac grafickych kariet(kartu s voiacerymi vystupmi), USB/klavesnic a usb/mysi

a sparvne nastvenie,

Alebo pouzittenky klient (napr. netvoyger ciz Wyse) pri kazdom monitore)..
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
laik 27. 04. 2012, 08:13:17
Odpovědět  Odkaz 
Takze pre viacerych sucasne pracujucich userov na 1PC v Ubuntu mi staci bezny procesor /i3,i5/ a graficka karta s dvoma vystupmi /napr.HDMI A DVI/? Pracovat sa bude s Thunderbird, Firefox a LibreOffice. Bude to v pohode stihat? Monitory 2x 22". Porate mi este prosim, kde najdem info, ako to nastavit? Dakujem
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Pavel 28. 04. 2012, 11:57:36
Odpovědět  Odkaz 
Zkus forum.ubuntu.cz nebo Google. Tohle není na diskuzi pod recenzi.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Radek 26. 04. 2012, 11:13:42
Odpovědět  Odkaz 
Jak na to : Schovávat launcher (jako u 11.10) .
Roman Bořánek Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 26. 04. 2012, 11:18:49
Odpovědět  Odkaz 
Nastavení systému | Vzhled | Chování | přepínač Automaticky skrývat...
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 26. 04. 2012, 12:10:27
Odpovědět  Odkaz 
V 12.04 mozes mat nastavene iba skryvanie launcheru,alebo bez skryvania. Dodge si musis doinstalovat
http://www.webupd8.org/2012/04/real-window-dodge-unity-launcher.html
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
tazy 26. 04. 2012, 11:17:39
Odpovědět  Odkaz 
kde ji mohu stáhnout?
Roman Bořánek Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 26. 04. 2012, 11:19:53
Odpovědět  Odkaz 
Vyjde až někdy během odpoledne.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
sew 26. 04. 2012, 12:36:21
Odpovědět  Odkaz 
http://linux.softpedia.com/progDownload/Ubuntu-Precise-Pangolin-Download-76997.html
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 26. 04. 2012, 13:40:39
Odpovědět  Odkaz 
Alebo: http://releases.ubuntu.com/precise/
Lukáš Zapletal Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
lzap 26. 04. 2012, 17:42:34
Odpovědět  Odkaz 
Gratulujeme kolegům z "jižní Afriky" k nové verzi "studentské" distribuce ;-)
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Luk 26. 04. 2012, 22:49:08
Odpovědět  Odkaz 
Tak nějak váhám, zda opět nainstalovat Ubuntu, nebo zkusit něco jiného. Naposledy jsem zkoušel "narychlo" pár dister, ale vždy jsem se vrátil. Hlavně se mi líbí na ubuntu jeho "Centrum softwaru", to je prostě dokonalé a wiki, dle které si vše rychle dokážu nastavit. Jediné co mě mrzí je, že Ubuntu "nepodporuje" Gnome shell a vymyslel si vlastní napodobeninu Unity.... Takže tentokrát asi počkám a vyzkouším Fedoru, protože se rýsuje docela slibně, podporuje Gnome shell, má teď už nějakou dobu rozsáhlé stránky v cz. Akorát bohužel ještě nemá něco tak SUPER, co by bylo jako "Centrum softwaru" v Ubuntu. Taky škoda, že nejsou obě distra rolling a že mají "de..lní" názvy, proč prostě nemůže být Ubuntu, prostě jen Ubuntu, proč tam cpou ty zvířata, to samé Fedora a jiné distra.... :-/
Jiří Eischmann Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Jiří Eischmann 27. 04. 2012, 00:02:58
Odpovědět  Odkaz 
O software center se uvažuje, diskutovalo se o tom už mnohokrát a SUSE snad rozjelo nějaký projekt, který by měl být sdílený více distribucemi a ke kterému by se přidala i Fedora. Nicméně zatím nic takového Fedora nemá i kvůli tomu, že poptávka mezi uživateli nebyla tak velká. Je potřeba se ozvat.
Vojtěch Trefný Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 27. 04. 2012, 00:14:35
Odpovědět  Odkaz 
Pokud jsem to správně pochopil z toho, co mi říkal Michal Hrušecký, tak v SuSE přímo berou Software Center a frontend nechávají a jen nahrazují backend z aptdeamon/python-apt na PackageKit. Je ale možné, že si to pamatuju špatně.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Jiří Eischmann 27. 04. 2012, 00:26:35
Odpovědět  Odkaz 
To je možné. Po pravdě to zase tak moc nesleduji, není to ve Fedoře tak žhavé téma. Jen se někdo občas v devel-listu ozve, že by něco takového bylo dobré mít, rozvíří se debata, ale přijde mi, že nějaký jasný plán to mít není. Většina uživatelů stejně jako já stejně instaluje přes konzolový yum.
Lukáš Zapletal Re: Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
lzap 27. 04. 2012, 09:03:27
Odpovědět  Odkaz 
Zatím není snaha ze strany core vývojářů se do něčeho takového pustit. Nikdo by se nebránil tomu, kdyby něco začlo vznikat živelně, ale zatím to nevypadá, že by se to rozjelo jako oficiální projekt už od začátku.

Je to hodně o tom, že drtivá většina uživatelů Fedory jsou linuxově více gramotní lidé, kteří chápou, že Yum už v podstatě je takový App Store. Jen má podstatně lepší a pro ně přijemnější ovládání.

Naprosti tomu Ubuntu, tam takové Centrum má smysl. Přicházejí moře uživatelů frustrovaných situací na poli Windows a MacOS (těch je míň :-) a něco podobného očekávají.
Re: Re: Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Luk 27. 04. 2012, 19:56:24
Odpovědět  Odkaz 
No, já taky sice instaluji většinou apt-get v Ubuntu, ale ve Fedoře jsem chtěl minule instalovat tuším LibreOffice a nějak jsem nevěděl jak (vím, moje blbost, mám si to dohledat). Spustil jsem něco jako "software center" a ono tam to Libre Office bylo snad na 8krát - writer, calc, base, core, nebo tak nějak..... myslel jsem, že jenom "kliknu" na "LibreOffice" a je to :-D Ale zase je pravda, že jsem tomu moc nedal a taky jsem nehledal jak to instalovat přes yum (teď jsem našel že stačí: yum groupinstall "Office/Productivity"), ale kde že je ve Fedoře něco jako "Software Center". Na Fedoře se mi právě líbí, že má v základu Gnome shell, což znamená, že ho podporují a ladí přímo na něj. Ještě by se mi líbilo, kdyby byla Fedora rolling.... Taky je Fedora modrá (moje oblíbená, i když fialová taky:) a zdá se mi hodně pokroková, např. teď v 17 má být BRTFS... Asi letos vyzkouším více dister a budu více experimentovat :-D
Re: Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Radek 30. 04. 2012, 12:49:35
Odpovědět  Odkaz 
Chvili se premyslelo o presunu na web a o necem jako je http://apprepo.org/
Miroslav Hrončok Re: Re: Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Miro Hrončok 30. 04. 2012, 13:02:40
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem ten web prozkoumal a nerozumím, k čemu by to mělo být dobré :(
Rozporuplné dojmy
Hor 26. 04. 2012, 23:35:55
Odpovědět  Odkaz 
Tak mé dojmy jsou poněkud rozporuplné. Zkoušel jsem ho od bety a mám pár postřehů.
1) Rychlost - čekal jsem výraznější zrychlení práce v prostředí Unity. Vše trvá neskutečně dlouho, otevírání aplikací, reakční doba spouštění dashe a HUDu - hrůza. Překvapilo mě ale nové Gnome a - světe div se Kubuntu - které sice startuje déle, ale jeho reakce jsou rychlejší než u Unity!
2) Animace - plynulost základních animací v Unity se nezlepšila - vypnout. Není plynulá, okna se trhají, zpomalují. Když už "eyecandy" prostředí - pak Kubuntu, tam je vše OK!
3) Launcher - nevím, kdo vymyslel tu ohavnost - která se tu objevila s 12.04 - jde konkrétně o jeho skrývání. nesmysl v podobě - Buď je vidět stále nebo jen po jeho aktivaci patřičným gestem je hrozná! Maximalizované okno nalepené na launcher - nic moc!
Doufám, že se jedná o porodní bolesti, a s prvními aktualizacemi se vše vyřeší. Jinak jedu na Lenovo IDEAPAD G565.
Jiří Eischmann Re: Rozporuplné dojmy
Jiří Eischmann 27. 04. 2012, 00:08:52
Odpovědět  Odkaz 
Nepředpokládám, že se bude Unity nějak výrazně zrychlovat. Je založené na Compizu, což už je docela překonaná věc. Ubuntu je vlastně jedinou distribucí, která do budoucna sází na Compiz. GNOME má Mutter a KDE KWin a tam je cítit, že je vývoj mnohem živější než u Compizu. Např. rychlost Mutteru se za poslední rok zlepšila opravdu výrazně.
Vojtěch Trefný Re: Re: Rozporuplné dojmy
Vojtěch Trefný 27. 04. 2012, 00:20:35
Odpovědět  Odkaz 
Je to docela ironie, protože první Unity (Ubuntu 10.10, tenkrát ještě jen jako Netbook Remix) bylo postavené na Mutteru a právě kvůli jeho děsivému výkonu (tenkrát) se celé Unity přepisovalo do Compizu.

Začíná se ale mluvit o možnosti, že se opustí i Compiz a zůstane se jen u Qt/QML verze Unity (současné Unity 2D).

Jinak ale já osobně nemám pocit, že by byl výkon samotného prostředí špatný a to nemám žádné "super dělo" (NVidia 8600 GT) a i na netbooku mi nepřijde Unity pomalejší než GNOME Panel.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Rozporuplné dojmy
Jiří Eischmann 27. 04. 2012, 00:55:05
Odpovědět  Odkaz 
Ano, ale v té době byl Mutter teprve v plenkách. Byl ve fázi, kdy se makalo především na funkcionalitě. Někdy kolem podzimu 2010 dosáhl Mutter potřebné robustnosti a začalo se makat na optimalizaci. Od té doby se to fakt výrazně změnilo.
Jinak Qt/QML jsou přece jenom perspektivnější technologie, ale to je ještě samo o sobě nezbaví Compizu. Pokud vím, tak Unity 2D pořád používá jako window manager Compiz, jen v neakcelerované podobě. Qt/QML se pouze stará o vykreslování panelů, nabídek atd.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Re: Rozporuplné dojmy
Vojtěch Trefný 27. 04. 2012, 08:15:36
Odpovědět  Odkaz 
Já vím. On taky výkon nebyl jediný důvod, proč se z Mutteru přecházelo, ale to by vydalo na jeden další článek :)

V Qt je vlastně jen Unity 2D, takže panel, launcher, dash atp. Jako správce oken je ale mám pocit použité Metacity.
Re: Re: Re: Rozporuplné dojmy
nechtej 3. 05. 2012, 09:43:00
Odpovědět  Odkaz 
12.04 mi běhá bezproblémově i na mé integrované ATI 4200. (zkoušel jsem live z USB). Spokojenost, jednoduché ovládání, jen vnímám jistou nelogičnost že panel s ikonama je na levé straně, takže při pokusu o zavření okna vždycky vyleze :-)
Re: Re: Rozporuplné dojmy
bibri 27. 04. 2012, 00:33:29
Odpovědět  Odkaz 
Musím potvrdit - na starém, Thinkpadu s integrovanou Intel grafikou lítá GNOME shell o poznání rychleji než Unity...
Re: Re: Re: Rozporuplné dojmy
rs 27. 04. 2012, 22:40:27
Odpovědět  Odkaz 
Aj na novom stroji je rozdiel žiaľ citeľný. M)a osobne to teda mrzí, lebo Unity mi pripadá ľahko ergonomickejšie. Na SHELLi sa na môj vkus musí lietať moc často sprava doľava.
Re: Rozporuplné dojmy
ubunto 27. 04. 2012, 08:40:50
Odpovědět  Odkaz 
(Vše trvá neskutečně dlouho, otevírání aplikací, reakční doba spouštění dashe a HUDu - hrůza.)

Neda sa nesuhlasit a pomalu reakciu dashu som videl aj v prezentacnych videach noveho ubuntu. Unity je znova vyrazne pomalsie ako bolo v predoslej verzii aj napriek reciam o zrychleni a to je velka skoda.Pomale reakcie dashu v unity a obcasne zasekavanie je pre mna dost velky problem,ktory ma nuti opustit unity a aj ked som sa noveho ubuntu nevedel dockat.Mam sice starsi dual-core notebook s 256mb Nvidiou a so 4GB ram - http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-9100M-G.11351.0.html,ale gnome shell a KDE mi idu o dost rychlejsie ako unity. Asi prejdem na unity 2d,alebo na gnome shell,pretoze gnome panel v ubuntu vyzera ako nedokonceny a uz mi nefunguje ani nastavovanie panelov pomocou alt+tlacitko mysi.

A nefunguje mi zmena farby dashu.Po cerstvej instalacii ubuntu 12.04 mi fungovala,ale po updatoch to prestalo korektne fungovat.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 27. 04. 2012, 09:12:14
Odpovědět  Odkaz 
Pri pouzivani unity mam teplotu gpu okolo 71 a pri aktivnejsom pouzivani dash sa vysplha az na 76. Pri pouzivani gnome shell je teplota 59-65 pri aktivnom pouzivani.Rozdiel v narocnosti prostredia dava poznat aj ventilator v notebooku.Reakcie gnome shellu su vyrazne lepsie a posun okien plynulejsi.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Rovano 27. 04. 2012, 12:12:34
Odpovědět  Odkaz 
Unity 3D(5.10), Nvidia binary G210.
Stav k 26.4.
Po spuštění 3D fullscreen aplikace tato aplikace "laguje". Nijak výrazně, ale je to nepříjemné.
Ostatní prostředí nebo i Unity 2D to nedělají. (Velká chyba je i v Nvidia ovladači, Nouveau je kompatibilnější/plynulejší.)

Stav k 26.4. po updatu kernelu z #36 na 3.2.0-24-generic #37.
Sekání ve fullscreen se jen zhoršilo.
Ostatní prostředí nebo i Unity 2D to nedělají. (Velká chyba je i v Nvidia ovladači, Nouveau je kompatibilnější/plynulejší.)

Tak a teď nezbývá než počkat až se vyřeší drobnosti ostatních prostředí jako kradení focusu, nesprávné barvy apod. pro použití Unity 2D nebo Gnome-panelu/shellu(nebo si sám řádně otestovat dostupné alternativy). Unity 3D tímto netrpí. Na to se soustředili řádně.

Cinnamon nestabilní.
MATE ... nejsem si jist.
KDE 4.8 beta... nevěřím, že se to zlepšilo.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 27. 04. 2012, 14:00:47
Odpovědět  Odkaz 
Mozno elementary os bude dobrou alternativou pre ludi sklamanych distribuciou ubuntu.
http://www.youtube.com/watch?v=mY97_H6c9Hs
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 27. 04. 2012, 14:14:26
Odpovědět  Odkaz 
Tu je návod ako nainstalovat elementary os do ubuntu 12.04 ale nerucim za vysledok.Ja to idem skusit.

http://www.techdrivein.com/2012/02/how-to-install-elementary-luna-os-in.html
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 30. 04. 2012, 19:22:29
Odpovědět  Odkaz 
Neodporucam to instalovat. Zatial to nebezi tak ako ma.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
volani.webnode.cz 27. 04. 2012, 12:24:39
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, jaký je rozdíl mezi mate a GNOME Classic a co je lepší? :D
Pokud by někdo nechtěl zatěžovat oficiální mirrory(například čvut mirroru je pořád ještě beta) a chtěl 32 bit verzi, tak může stahovat tady:
http://www.multiload.cz/stahnout/589944/ubuntu-12-04-desktop-i386-iso/
http://www.multiload.cz/stahnout/590017/xubuntu-12-04-desktop-i386-iso/
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vašek 27. 04. 2012, 14:07:44
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem si to instaloval a opět zklamání. Zase budu asi používat gnome shell. Ten ubunťácký DASH je odporná změť chaosu. Pokud člověk nezná jméno programu a je nucenej ho hledat, tak to je na dlouhý lokte a nedej bože, když se člověk splete, spustí nevhodný program a musí hledat jiný. Dash je smutná a taky pomalá záležitost. Nechápu proč je tak neergonomický a chaotický. Když si člověk spustí gnome panel, xfce nebo kde, má všechno k práci na talíři. I gnome shell je přehlednější. Co pak jsou Ti vývojáři Ubuntu tupci? Prostě to nechápu...
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
alfonz mucha 27. 04. 2012, 19:29:56
Odpovědět  Odkaz 
bohužel většina váš názor nesdílí a starším lidem se Unity líbí, takže to asi tak hrozné, jak říkáte nebude ;)
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
me 28. 04. 2012, 10:43:08
Odpovědět  Odkaz 
Ano, starsim lidem se Unity libi. A taky jsem uz cetl nekolik clanku na tema, ze kdyz muze Linux pouzivat moje babicka, muze jej pouzivat kazdy. Ale pozor! Co znamena, ze Linux muze pouzivat vase babicka? A proc s tim mam problem ja, IT expert pracujici s PC vice nez 20 let??

Je mozne, ze pokud nainstalujete Linux na PC cloveku, ktery nema s pocitaci zkusenosti, ukazete mu jak ma spustit email, jak internet, jak prehrat film a jak se to vypne a zapne, tak mu to k zivotu staci. A pro tyto trivialni cinnosti je Unity temer idealni.

Problemy zacinaji, kdyz na pocitaci provadite skutecny multitasking, tdy brutalne prpinante mezi nekolika aplikacemi. Existuji stuie, ktere dokumentuji, ze v techto pripadech nove desktopova prostredi ztaci proti klasickemu GNOME2 (Gnome2 bylo efektivnejsi, pro stejne cinnosti bylo potreba mene akci, pripaden kratsi pohyby mysi po plose).

Uvidime jak Linux na desktopu dopadne, ale je mozne, ze to bude zakladni system pro nenarocne uzivatele a konzumni uzivatele obsahu, vicemene internetovy kiosek a profici budou pouzivat Windows anebo MacOS anebo neco jineho. Situaci podobnou jako dnes, ale propast se jeste vice prohloubi. MS si to pred casem uvedomil, kdyz zacal nabizet OS ve verzi Profesional a Home...

Slyseli jste nekdy o systemu Sugar? System pro OLPC. Sugar je navrzeny tak, aby s nim mohli pracovat i pocitacove negramotni uzivatele. Naisnatlujete si jej na desktop a zkuste s tim chvili pracovat. A po tydnu si zkuste zhodnotit, jak vam stoupla produktivita prace... ;-)
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Pavel 28. 04. 2012, 12:06:46
Odpovědět  Odkaz 
A proto stále funguje sudo apt-get install gnome-panel. ;-)
Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Tom F. 28. 04. 2012, 12:56:35
Odpovědět  Odkaz 
A proc s tim mam problem ja, IT expert pracujici s PC vice nez 20 let?? ... pravděpodobně jste si sám odpověděl... Ubuntu prostě není pro IT experty pracující s PC více než 20 let... :-)
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Josef 27. 04. 2012, 20:26:30
Odpovědět  Odkaz 
Zkus si doinstalovat nejnovější Cairo dock a budeš mít přehled o programech jako nikdy předtím :)
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
me 28. 04. 2012, 17:34:48
Odpovědět  Odkaz 
Az se za par tydnu odhodlam k upgrade, zrejeme udelam tento "downgrade":

sudo apt-get install gnome-session-fallback

http://www.zdnet.com/blog/perlow/i-hate-ubuntu-but-my-mother-in-law-loves-it/20373
Stále bez podpory GMA3650 (Intel Atom Cedarview)
PL 29. 04. 2012, 11:14:51
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel pro Linux stále nejsou ovladače pro "nové" Atom procesory Cedarview (D2500/2700). Ne že by to na Windows byla o moc lépe, tam Intel zase dělá ovladač pouze pro Win 32bit (ačkoliv je D2700 64bit CPU)...
Nicméně v Linuxu ovladač ve stádiu experimentu, takže rozlišení max. 1280x1024 (na 22" 1680x1050 nic moc), video na youtube ve fullscreen trhané a s artefakty no prostě lahůdka. Zbytek běží v pohodě, spotřeba D2700 famózní, bohužel grafika se zatím ani s novou verzí nekoná.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Anonymus 29. 04. 2012, 12:54:15
Odpovědět  Odkaz 
Pri štarte Vám ide úvodna zvučka alebo nie . Mne to nejde . Mám ubuntu od verzie 9.04 a pri verzii 12.04 som sa dočkal , že nejde zvučka má s tým niekto skúsenosti ako to opäť zapnúť alebo kde je chyba ??? Veľmi pekne ďakujem za radu - info ...
Problém s proprietálními ovladači - viz. Rozporuplné dojmy
Hor 29. 04. 2012, 21:38:12
Odpovědět  Odkaz 
Tak právě jsem přišel na jednu docela zásadní věc. To sekání, neplynulé animace, pomalé otevírání oken apod. je způsobený proprietálním ovladačem fglrx na grafiku ATI Mobility Radeon HD 5470! Se svobodnými ovladači je práce s prostředím docela svižná, bez sekání. Máte s tím někdo také problém?
Další zajímavost - při použití fglrx jedou obě jádra CPU v rozpětí 20 - 40% zatížení, se svobodnými 5 - 8%.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Radek 30. 04. 2012, 08:57:02
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

i já si dovoluji přidat zkušenost s novým Ubuntu.

1. delší výdrž baterie Dell vostro 1310
2. Unity je stabilnější
3. jsem max... spokojen, jen bych byl rád, kdyby do budoucna šlo lištu s ikonkama přesunout na spodní stranu obrazovky
4. nic se neseká
5. co bych uvítal a klidně i zaplatil instalaci mé TV karty Aver TV Volar HD. Byl by někdo ochotný? Prosím napište na r.sery"zavináč"seznam"tečka""cézet"
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Radek 3. 05. 2012, 05:49:13
Odpovědět  Odkaz 
Jo, tak už vím co mi vadí. Když běží notebook na baterku, tak se vypíná HDD. Tohle mi dost vadí, brzdí to počítač a likviduje HDD. Nevíte zda jde tato hloupá funkce vypnout? Děkuji.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
rs 4. 05. 2012, 10:30:00
Odpovědět  Odkaz 
Neslobodné ATI ovládače si nerozumejú s grafickou akceleráciou na GNOME 3, je to známa chyba už dlho. Takže nefunguje poriadne ani UNITY ani GNOME Shell. Najlepšie riešenie je používať slobodný ovládač - tam je funkčnosť bez problémov. Prípadne sa vzdať akcelerácieš a prejsť na Gnome Panel bez efektov či Unity 2D - tam neslobodný FLGRX funguje dobre. To je moja skúsenosť.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Petr Jakeš 7. 05. 2012, 10:41:55
Odpovědět  Odkaz 
3. http://wiki.ubuntu.cz/Cairo-Dock
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Lovap 30. 04. 2012, 09:07:15
Odpovědět  Odkaz 
No ... mneUbuntu 12.04 padá ako jesenné lístie :-), resp. padajú programy. Každú chvíľu je tam nejaké hlásenie o páde: nautilus, compiz, hocičo ... Sranda je, že to ale nejako funguje, takže mi to až tak nevadí. Budúcimi aktualizáciami sa to iste spraví.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
ubunto 30. 04. 2012, 19:25:31
Odpovědět  Odkaz 
Pripajam sa k tomu. Tiez mi vyhodilo zopar chybovych hlaseni, ale pocitam s tym, ze sa to rychlo vyriesi. V tom nevidim ziadny problem, ale dnes som pozeral dlhsie video na youtube a obcas hroza. Zasekavanie a sekanie videa kazdu chvilku. Neskor sa to trochu zlepsilo.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
tazy 30. 04. 2012, 10:37:45
Odpovědět  Odkaz 
ahoj
Takže, mám notebook hp 4530s a opět po nainstalování nové 12.04 problém s grafikami intel/ati.Po nainstalování ovladačů ze stránek od AMD se ventilátor roztočil na max a teplota na horu. Odinstalace ovladačů a zkouška nesvobodných ovladačů, po restartu ubuntu nenajelo. Po druhém naistalování vypínám ati grafiku v ubunbtu a jedu jenom na intel. ve WIn 7 žádný problém.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Kamil 30. 04. 2012, 12:14:23
Odpovědět  Odkaz 
Pre mňa je 12.04 sklamaním. Po čistej inštalácii z 11.10 sa NTB neskutočne prehrieval, nepomohlo ani doinštalovanie ovládačov - to bolo ešte horšie, teplota vždy presahovala 60 stupňov, pri internete sa vyšplhala cez 70. Ventilátory hučali jedna radosť.A to mám pod NTB chladiacu podložku. O pádoch aplikácií ani nehovorím. Takže späť k 11.10.
UBUNTU 12.04 gnome remix
ubunto 30. 04. 2012, 19:27:28
Odpovědět  Odkaz 
Vyslo UBUNTU 12.04 gnome remix
http://www.webupd8.org/2012/04/ubuntu-gnome-shell-remix-1204-available.html
http://ubuntu-gs-remix.sourceforge.net/p/download/
Re: UBUNTU 12.04 gnome remix
._. 2. 05. 2012, 13:05:07
Odpovědět  Odkaz 
V čem je to lepší?
Re: Re: UBUNTU 12.04 gnome remix
ubunto 2. 05. 2012, 23:02:46
Odpovědět  Odkaz 
Netvrdil by som, že je lepší, ale vhodný pre tých, ktorí dávajú prednosť gnome-shellu. Je bez unity a sú tam minimálne zmeny. Napríklad emailovým klientom je evolution a nie thunderbird, prihlasovanie je cez GDM a nie LightDM, prehrávač je banshee a nie rhytmbox.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Pokky 2. 05. 2012, 12:21:09
Odpovědět  Odkaz 
Oni zrušili instalátor ve Windows wubi? Jelikož na obrazu disku už není a když si ho stáhnu zvlášť je tam pouze Ubuntu verze 11.10.
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Pokky 2. 05. 2012, 12:33:15
Odpovědět  Odkaz 
Moje chyba na českých stránkách je ještě zastaralá verze wubi ... a co se týká obrazu disku buď už to nepřikládají k obrazu nebo je asi nějaká blokace instalování 32bit Ubuntu na 64bitových Windowsech. Právě zkouším stáhnout 64bit verzi.
Vojtěch Trefný Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 2. 05. 2012, 20:39:34
Odpovědět  Odkaz 
Sakra, taková debilní chyba. Že to ale nikdo nenahlásil...

Jinak ano, Wubi už není na CD, oznamovalo se to už někdy v březnu (mám pocit). Důvodů bylo víc, především se tím ale usnadní vývoj samotného Wubi, protože nebude tak pevně svázané s cyklem Ubuntu. Jedním z důvodů jsou taky Windows 8 -- 12.04 tu s námi bude ještě dlouho a bůhví, jak by Wubi vydané 26.4. spolupracovalo právě s "osmičkami".
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Martin 2. 05. 2012, 15:17:12
Odpovědět  Odkaz 
Nechci vypadat jako hnidopich, ale zrovna jsem si tuhle věc nainstaloval, jako čerstvý uživatel linuxu - graficky a celkovým řešením se mi to líbilo, ovšem až to toho momentu, kdy jsem se pokusil spustit doinstalovat něco z ubuntu software centra. NIC NELZE STÁHNOUT A NAINSTALOVAT. U všeho mi to hlásí chybu spojení, i když prohlížečem po internetu lézt můžu normálně. Na to abych lezl všude možně a zjištoval, jak pokoutně nainstalovat i nejzákladnější věci nemám čas. Zajímalo by mě, kde udělali soudruzi chybu a proč pouští do světa něco, co ještě nemá odzkoušené ani nejzákladnější základ, jako doinstalování dalšího softwaru.
nefunguje instalovanie
rs 4. 05. 2012, 16:03:20
Odpovědět  Odkaz 
Toto riesim pri kazdej instalacii Ubuntu uz od roku 2009. U mna je chyba v nastaveni DNS serverov. Pomoze mi, ked nahodim do nastavenia siete servery openDNS zo stranky http://www.opendns.com/ IP address: 208.67.222.222 208.67.220.220

Potom mi uz funguje vsetko. Zaujimave je, ze nastavenie DNS vyyrazne zrychli start OpenOffice.org :-)
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Martin 2. 05. 2012, 15:36:52
Odpovědět  Odkaz 
Ke svému příspěvku dodávám update, že jsem si našel návod a pokusil se nainstalovat VLC player přes terminál. Vypadalo to slibně až do momentu, kdy se to pokusilo něco stáhnout ze serveru cz.archive.ubuntu.com, který zřejmě neexistuje. Dodávám, že jsem si nainstaloval system s anglickou lokalizaci, takže nechápu, proč se ta věc musí pokoušet stahovat něco z české pod-domény, která nota bene asi ani neexistuje. To mi hlava nebere. Momentálně je tudíž tento systém nepoužitelný vůbec k ničemu.
Vojtěch Trefný Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 2. 05. 2012, 20:46:13
Odpovědět  Odkaz 
Někteří uživatelé hlásili nedostupnost českého zrcadla (cz.archive.ubuntu.com), ačkoli podle všeho funguje bez problémů. Pokud nějaký problém máte, můžete si vždy z Centra softwaru (nabídka Upravit → Zdroje softwaru) ručně zvolit jiný server (například hlavní archive.ubuntu.com).

Co se výběru server ("zrcadla"), ze kterého se stahují aplikace (instalační balíky), tak ten je vybrán vždy při instalaci dle vaší aktuální polohy.
Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Martin 2. 05. 2012, 23:36:31
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za reakci. Zjistil jsem kuriozní problém. Z win jsem schopen na stejném počítači adresář cz.archive.ubuntu.com otevří bez problémů, ale z nabootovaného ubuntu ne. Hlásí neexistující server. Lze pouze otevřít cs.archive.ubuntu.com, en.archive.ubuntu.com... atd Jako kdyby to byla zakázaná adresa. Nechápu, kde je zakopaný pes, ale tohle to dělá. Není divu, že to pak nemůže nic nainstalovat. Zkusím změnit zdroj podle vaší rady. Děkuji.
Roman Bořánek Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 3. 05. 2012, 08:28:25
Odpovědět  Odkaz 
Poslušně hlásím, že mám ten samý problém. Zvláštní - ještě před pár dny to běželo.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Vojtěch Trefný 3. 05. 2012, 11:31:31
Odpovědět  Odkaz 
A z prohlížeče se na cz.archive.ubuntu.com dostaneš? Jinak zrcadlo teď aktuálně neběží u nás, ale u Canonicalu a výpadky hlášený nejsou.
Roman Bořánek Re: Re: Re: Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Roman Bořánek 3. 05. 2012, 13:42:13
Odpovědět  Odkaz 
Už to jede. :) Ale předtím to nešlo ani přes web.
spodní panel v GNOME
gunter@seznam.cz 3. 05. 2012, 10:06:50
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, může mi prosím někdo poradit, jak odstranit z Ubuntu 12.04 s prostředím Gnome spodní panel? Pravé tlačítko myši jako ve verzi 10 v tomto případě nefunguje... Díky
Re: spodní panel v GNOME
rs 3. 05. 2012, 11:01:51
Odpovědět  Odkaz 
Myslíte pri nastavení GNOME Classic? V to prípade by malo pomôcť, keď budete pri klikaní pravým tlačidlom myši držať zároveň stlačený ALT.
Re: Re: spodní panel v GNOME
gunter@seznam.cz 3. 05. 2012, 12:52:37
Odpovědět  Odkaz 
Díky moc za radu, která pomohla. Ušetřil jsem pár důležitých pixelů na jinak prťavém displeji u notebooku... Servus
Použitelnost Ubuntu 12.04 Precise Pangolin
Tomas 3. 05. 2012, 10:32:52
Odpovědět  Odkaz 
Je určitě dobře, že se najdou uživatelé, kteří pomáhají odlaďovat a případně reportují problémy, nicméně pro každého, kdo nechce být 'bleeding edge' a má problém s otravnými chybami bych doporučil začít používat novou verzi každé distribuce nejdříve po 6 měsících, kdy cca 70% těchto chyb bývá odladěno...
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
anonymus 3. 05. 2012, 18:01:12
Odpovědět  Odkaz 
Pri štarte Vám ide úvodna zvučka - znelka alebo nie . Mne to nejde . Mám ubuntu od verzie 9.04 a pri verzii 12.04 som sa dočkal , že nejde zvučka má s tým niekto skúsenosti ako to opäť zapnúť alebo kde je chyba ??? Veľmi pekne ďakujem za radu - info ...
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
mYse|f 6. 05. 2012, 20:45:45
Odpovědět  Odkaz 
Banshee byl nahraden Rhythmbox-em ne proto ze byl nestabilni a mnel vysoky narok na HW, ale proto ze byl zavisly na Mono(implementace C#/.NET Framework pre GNU) a ve vysledku by nove Ubuntu nebylo mozne vmestnat na 700M CD. Podobne pochodily GBrainy a Tomboy ktery su taktez zavisly na Mono.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Rikudou_Sennin 13. 05. 2012, 15:58:23
Odpovědět  Odkaz 
Celkem se mi nelíbí, že se Ubuntu inspirovalo ve Windows s tím otravným skákáním hlášek "Chcete odeslat hlášení o chybě?" poté, co spadne nějaký program :) Jinak jsem s novým Ubuntu na téměř 100% spokojen :)
Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
David 2. 06. 2012, 01:00:00
Odpovědět  Odkaz 
Rozdíl je v tom, že když z ubuntu pošleš hlášení, vývojáři s tím mohou něco udělat. Sice je malá pravděpodobnost, že byste s hlášením dané chyby přišel jako první, ale i tak. Ve windows je to jen otravné okénko s naštěstí funkčním tlačítkem neodesílat. Opačný případ by znamenal modrou smrt z důvodu porušení ega pana Billa Gatese.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
hoola 13. 05. 2012, 22:36:08
Odpovědět  Odkaz 
LTS jak se patri?

1. Po pripojeni notebooku na nabijecku se nezobrazi ikonka nabijeni (az za 20min).
2. Na internetu jsou clanky ze Linux 3.2 vylepsuje spotrebu az o 20% s Ubuntu 12.04 je to spis zhorseni, zadne zlepseni se nekona.
3. Vse strasne pomale oproti 10.04.
4. Nejde presunovat ikonka prepinace ploch v unity panelu tak jako ostatni ikonky.
5. Skype neprida do horniho menu ikonku, takze nejde videt, ze je spusten. Jde ukoncit jedine zabitim procesu.
6. Ubuntu Software Center nebo Dash jsou hrozne pomale a to i na silnych strojich.
7. Cekaci kurzor mysi se neobevuje pri spousteni aplikaci.

Nebudu dal pokracovat je toho mnohem vice. LTS je jako beta verze. Ted ji budou 5 let vylepsovat na uroven jakou uz davno mela mit.
Petr Valach Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Petr Valach 2. 06. 2012, 01:35:20
Odpovědět  Odkaz 
1: A máte nastaveno, aby se zobrazovala trvale?
2. Obávám se, že máte velkou míru pravdy...
3. 10.04 jsem moc nezkoušel, ale určitý posun k horšímu pociťuji.
4. Tak nevím, jestli to šlo i předtím, každopádně mně je ta ikona k ničemu...
5. Máte aktivovaný oznamovací panel? Nejlépe v Gnome Classic.
6. Software Center ani ne, ale Dash, to je příšerné... jak se mi Unity líbí, tak rychlost Dash je smrtící.
7. No, je to tak, co vám můžu k tomu říct...

A jak píše pisatel dále, ano, rychlost startování, přihlašování, spouštění programů... v porovnání s Windows 7 nebe a dudy. Zkoušeno na stejném poči. Jestli je Win 7 dvakrát rychlejší, tak je to možná ještě málo. Objektivní testy jsem nedělal, ale je to tak dramatický rozdíl, že to není třeba.

Jestli Ubuntu teď něco potřebuje, tak určitě naprosto radikálně zmenšit dobu odezvy a urychlit celý systém. A taky, a to platí obecně pro Linux, nějak omezit nutnost neustále zadávat heslo... to kritizoval i Shuttleworth.
Petr Valach Re: Re: Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Petr Valach 3. 06. 2012, 13:01:48
Odpovědět  Odkaz 
S tím heslem mě napadlo následující. Byl by velký problém a velké bezpečnostní riziko, kdyby se místo hesla zadávalo nějaké číslo? Představuju si to tak, že by se generovala náhodná čísla, která by musel uživatel vepsat. Bylo by posichrováno, že daný vir nebude mít instrukci "po zobrazení dotazu klepni na OK", tedy bude aktivita ze strany uživatele a jeho potvrzení zajištěna, ale on nebude muset vepisovat sáhodlouhé heslo.

Mimochodem absolutně nechápu, proč heslo musí v Linuxu být, např. pro přihlašovací účely je na nic, když tam je safe mode. To heslo je tam skutečně jen jako bezpečnostní prvek při instalaci programů apod. Nahradit ho něčím podobným přece nemůže být takový problém....
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
juvor 24. 05. 2012, 18:28:35
Odpovědět  Odkaz 
No, musím říct, že mě Ubuntu 12 zklamalo. A to hlavně rychlostí. Samotné bootování systému je dvakrát tak pomalejší než u Win 7, rychlost samotných aplikací, zejména jejich start také za Windows zaostává. Docela mě to překvapilo, neboť předchozí verze Ubuntu v tomto ohledu mívaly oproti Win navrch. Další věc, která se mi ne úplně líbí je absence pokročilého nastavení systému. Pravda, základní nastavení tu je, ale jakákoli lehká nadstavba chybí. Zmíním např. nastavení vzhledu - pro obyčejnou úpravu velikosti písma je třeba nainstalovat Gnome Tweak...
Jestli Ubuntu, tak derivát Xubuntu, který se mi celkem osvědčil i na starších strojích.
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
Tyna 28. 09. 2012, 20:16:39
Odpovědět  Odkaz 
Mám takový problém, nemohl by mi někdo poradit co mám udělat, když mám své uživatelské jméno, ale bohužel jsem zapomněla heslo. Nyní mi nezbývá nic jiného než se přihlašovat na hosta. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Jak získat heslo staré nebo nějakou jinou vychytávku jak se dostat ke starému účtu? Díky moc :)
Re: Heslo
Tomas F. 28. 09. 2012, 21:51:00
Odpovědět  Odkaz 
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/U%C5%BEivatel%C3%A9_a_skupiny
Recenze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: LTS jak se patří
okolo iduci x 28. 03. 2013, 22:16:03
Odpovědět  Odkaz 
Je to ako vianočný stromček.A v krabici utrpenie.Ja viem je to free ale jednoducho nedá sa s tím pracovať.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz