přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Simply Mepis - systém pro 21. století?

Simply Mepis - systém pro 21. století?

mepis.png

Simply Mepis (dále jen Mepis) je americká distribuce založená na Debianu. Je zaměřená na snadnou instalaci a konfiguraci. Instalační CD je možné použít i jako live CD a distribuci tak snadno před případnou instalací vyzkoušet. Má též velmi dobrou podporu hardwaru (např. obsahuje přímo programy pro podporu iPodu) a obsahuje všechny důležité audio a video kodeky.


Na domovských stránkách distribuce naleznete seznam zrcadel s obrazy instalačních CD či DVD. Jistě vás potěší, že jedno z zrcadel je i na ČVUT v Praze. K dispozici máte několik variant. Můžete si stáhnout běžné instalační CD jak ve verzi pro i386 tak pro amd64. K nim si můžete stáhnout tři další CD s extra balíky a zdrojovými kódy programů. Anebo si můžete rovnou stáhnout DVD, které toto vše obsahuje.

Myslím si, že většina z vás si vystačí se základním CD. Výhodou tohoto CD je, že se jedná vlastně o live CD a umožňuje vám tak vyzkoušet si Mepis nanečisto. Po nabootování z CD máte možnost vybrat si z následujících instalačních voleb: Normal, Vesa, Old a Very old, dle vašeho počítače. Pokud nemáte důvod (= starší počítač), použijte volbu Normal. Po vybrání volby klávesou [Enter] začne systém bootovat. Na obrazovce se objeví logo Mepisu a pod ním „teploměr“ ukazující postup při natahování systému. Toto logo můžete potlačit klávesou [F2] a objeví se textový režim, kde se zobrazuje posloupnost bootovacího procesu v procentech. Zjistil jsem, že tato procenta se získávají z adresáře /etc/rcX.d/. Např. po spuštění všech skriptů s číslem 11 až 20 se zobrací údaj booting proces 20 %.

Po nastartování XWindow systému se zobrazí přihlašovací okno KDM. Pokud chcete distribuci pouze vyzkoušet, přihlásíte se jako uživatel demo s heslem demo. Nyní můžete Mepis bezproblémově otestovat a zjistit, nakolik podporuje váš hardware. Většinu uživatelů, kterým jsem Mepis ukázal, zaujalo na první pohled malé <<šipka 1.png na akvárko>> akvárium na KDE panelu vpravo dole (aplikace kaquarium – můžete ji doinstalovat i do Debianu a Ubuntu), pohled na něj je docela dobré odreagování.

Pro případnou instalaci použijte jméno i heslo root. Pozadí po přihlášení do KDE je červené, protože pracujete jako root. Pokud nepoužíváte DHCP a jste připojeni k síti, je vhodné síť před vlastní instalací nastavit. Buď přímo editujete soubor /etc/network/interfaces anebo použijte konfigurační nástroj v panelu vlevo dole. Po editaci je nutné restartovat síť příkazem /etc/init.d/network restart.

Nyní spusťte instalační skript. Odkaz na něj naleznete na ploše jako ikonu INSTALL ME. Zde mám jedno důležité upozornění. Celá instalace je v angličtině a tento fakt nelze nijak změnit. Na druhou stranu jedná se o jednoduchou angličtinu. Pokud si však nejste zcela jisti, vezměte si k ruce slovník.

Obrázek:  1.jpg

Prostředí live CD Mepis se spuštěným instalačním skriptem

Instalace probíhá v několika krocích. Na začátku si vyberete disk, na který budete instalovat. Je možné spustit program QtParted – grafický program pro úpravu diskových oddílů, který např. umožňuje i změnit velikost stávajících oddílů. Pokud vám tedy celý disk zabírají Windows, můžete si takto vytvořit volný prostor pro Mepis.

Program QtParted je například obsažen i v live distribuci systém Rescue CD. Jedná se vlastně o klon programu Partition Magic. Nezapomeňte připravit i oddíl pro swap.

Máte-li oddíly připravené, je čas říci systému, které a jak má použít. Rovněž tak i které se mají formátovat. Po tomto potvrzení se systém začne instalovat. Není zde žádný výběr balíků. Nainstaluje se více méně stejná množina programů, jako je obsažena na instalačním CD. Počítejte s tím, že instalace trvá zhruba deset až třicet minut dle rychlosti počítače.

Obrázek:  2.jpg

Prostředí programu QtParted

Dalším krokem je instalace zavaděče Grub. Dostanete na výběr MBR a kořen oddílu, na který jste instalovali. Nyní zadáte heslo uživatele a roota a vyberete si, zda se bude bootovat do textového režimu, nebo grafického režimu (KDM). Další volbou je nastavení jména počítače a domény a dotaz, zda se má spouštět Samba server a pro jakou doménu Windows. Následuje nastavení lokalizace. Zde můžete nastavit cs_CZ.utf8. Dále výběr klávesnice pro textový režim. Zde doporučuji ponechat americkou klávesnici, protože v grafickém režimu se o přepínání klávesnic postará KDE. Ještě zde nastavíte čas a časové pásmo. Uživatelé grafických karet NVidia a ATI si zde mohou nastavit podporu pro tyto karty. Na poslední obrazovce si pak ještě můžete vybrat, které z následujících služeb se mají spouštět při startu: firewall, ppp, bluetooth a CUPS. Nyní již zbývá restart, při kterém samozřejmě nezapomenete vyjmout CD z mechaniky.

Zkušenosti s používáním

Mepis je upravený Debian a jako s takovým je třeba s ním nakládat. Je používán grafický správce balíků Aptitude, ale je možné pracovat i s příkazovým řádkem a příkazem aptitude. Doporučuji upravit si soubor /etc/apt/sources.list podle www stránky uvedené v závěrečných odkazech a případně si něco přečíst o balíčkovacím systému Debianu. Pak již můžeme spustit dvojici příkazů apt-get update a apt-get upgrade, která provede kompletní upgrade systému. Není problém například dopsat mezi zdroje odkazy z Ubuntu a Kubuntu a vytvořit si tak zajímavého míšence z obou systémů.

Obrázek:  3.jpg

Pracovní plocha Simple Mepis

Používání Mepis je jinak bezproblémové, nenarazil jsem na žádné potíže. Distribuce mne natolik zaujala, že jsem si ji na počítači, na který jsem ji zkušebně nainstaloval, ponechal. Myslím, že systém mohu doporučit i jako první linuxovou distribuci pro nováčky. Jediný problém pro ně může být angličtina během instalačního procesu.

Možná vás bude zajímat, že jsem Mepis rovněž použil jako klientské počítače pro síť založenou na XDMCP. Původně používané openSUSE si přestalo rozumět s novou verzí Xorg na serveru s Gentoo. Ubuntu ve verzi 6.10, které jsem chtěl původně použít náhradou, zase přestalo používat soubor /etc/inittab a neměl jsem čas na pochopení nového systému upstarts.

Jedná se o moderní distribuci, která je zajímavou alternativou jak k Debianu tak k Ubuntu. Její výhodou oproti Debianu je vyšší aktuálnost použitých balíků (zejména pokud použijete repozitáře Ubuntu). Oproti Ubuntu je výhodu přidržení se tradičnějších postupů Linuxu a uživatel nemá po instalaci pocit, že mu po desktopu přeběhla tlupa malých Billů jako u nových verzí Ubuntu.

Na Mepisu je velmi cenná možnost systém nejprve vyzkoušet jako live CD, dále skutečnost, že systém obsahuje všechny běžně potřebné video i audio kodeky. Rovněž jsem ocenil velmi snadnou instalaci, která však nepomíjí důležité skutečnosti (jako třeba kam se bude instalovat zavaděč). Myslím si, že tato distribuce má velkou budoucnost a doporučuji ji vaší pozornosti.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Martin Šín Simply Mepis - systém pro 21. století?
Martin Šín 9. 01. 2008, 21:31:25
Odpovědět  Odkaz 
Docela by mě zajímalo jak to je s počeštěním. Z obrázků vidím, že je něco anglicky, něco česky... Resp. disponuje systém nějakou volbou (balíčkem) zjednodušujícím lokalizaci, nebo to je ponecháno na balíčkovacím systému Debianu, resp. čeština prostě místy chybí (oproti Debianu).
Také by mě zajímalo, co Mepis přinese uživateli začátečníkovi (oproti Debianu), tedy proč je třeba lepší začít s Mepisem než s Debianem, resp. proč se vyplatí z Debianu přejít na Mepis?
Ten Debian zmiňuju především proto, že jsem koukal, že většina zdrojů Mepisu je napojen právě na Debian...
Re:Simply Mepis - systém pro 21. století?
Vin 12. 01. 2008, 13:14:03
Odpovědět  Odkaz 
No, zkoušel jsem ji, a Mepis Asistents zůstali nepočeštěni...

Mimochodem, je to distribuce s asi nejlepším vyhlazováním fontů, co jsem na Linuxu viděl (na PCLinuxOSu se to snažím napodobit, ale buď to nejde jako na Mepisu, anebo si ty vzpomínky na fonty na Mepisu moc přikrašluju :-/)
Simply Mepis - systém pro 21. století?
Ilfirin 10. 01. 2008, 00:10:46
Odpovědět  Odkaz 
Takže nyní je Simply Mepis opět založen na Debianu?
Že bych se k němu vrátil. Jeho přechod k Ubuntu mě velmi zklamal.
Vlastimil Ott Re:Simply Mepis - systém pro 21. století?
Vlastimil Ott 10. 01. 2008, 08:17:01
Odpovědět  Odkaz 
Článek vyšel v dubnovém čísle, tj. vznikal na jaře 2007.
Simply Mepis - systém pro 21. století?
Botanicus 11. 01. 2008, 15:19:49
Odpovědět  Odkaz 
Neni nahodou Mepis a Simply Mepis neco jineho? Pak by totiz to zkraceni jen na Mepis (viz zacatek clanku) bylo docela nestastne. Ale jinak pekne :)
Re:Simply Mepis - systém pro 21. století?
Vin 12. 01. 2008, 13:10:09
Odpovědět  Odkaz 
Mepis je placený, Simply Mepis je zadarmo...
Jiří Eischmann Re:Re:Simply Mepis - systém pro 21. století?
Jiří Eischmann 12. 01. 2008, 14:04:19
Odpovědět  Odkaz 
Bejvávalo, pokud mám dobré informace, tak už je jenom Simply MEPIS. Placená verze už není.
Simply Mepis - systém pro 21. století?
Petr Volejnik 11. 05. 2008, 21:17:50
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den, s Mepisem jsem si taky trochu hral, celkem me tento system oslovil.
Pouze by me zajimalo, jestli se na tomto systemu pracuje, nebo je v utlumu? Navstivil jsem webove stranky, a posledni news nese datum 21.2.2008, na foru jsem taky nezaznamenal zadne cerstve prispevky.
Simply Mepis - čeština v KDE
Jirka 19. 04. 2009, 15:28:54
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den. S počeštěním KDE není žádný problém. Jelikož jsem sám linuxovým novicem, kouzel linuxu neznaje, s velikou nadějí jsem dal v Synapticu vyhledat všechny soubory obsahující "-cs" a ehhle, ono na mně vykouklo mnoho mající příponu -cs, mezi jinými i balíček s českým překladem KDE. Stačí naistalovat a máte česky mluvící systém, opravdu vhodný i pro nováčky, který se svými HW nároky výborně hodí i pro starší PC ( v mém případě Celeron 800MHz, 512MB RAM).
Vlastimil Ott Re:Simply Mepis - čeština v KDE
Vlastimil Ott 19. 04. 2009, 16:25:41
Odpovědět  Odkaz 
Nepřestane mě udivovat, kolik lidí je schopno psát "novinku" do rok a více starých vláken... Ano, díky, ale je vám jasné, že se poměry od položení dotazu mohly podstatně změnit? Navíc počeštění KDE s počeštěním distribuce příliš nesouvisí, vývojáři dister berou, co je a překlady KDE a GNOME probíhají po úplně jiné linii. A v Mepisu je KDE4? (Podle mě ne.) Tam totiž probíhá vývoj, KDE3 je mrtvé.
Re:Re:Simply Mepis - čeština v KDE
Jirka 19. 04. 2009, 19:34:32
Odpovědět  Odkaz 
Vaše odpověď je důkazem toho, že se stále vyplatí psát i do starých vláken :-) , Nemluvě o tom, že Google smazává rozdíly v datech, a proto se vyplatí rozvinout i starou diskusi Ale teď vážně. Právě proto, že se věci mění, tu jsou diskuse pod článkem. A právě proto, že tu scházela odpověď na první dotaz od M. Šína je i můj, možná neučesaný doplněk na místě. Před pár dny jsem právě takovou odpověď hledal na Inetu i já = pokud by pomohla mě, pomůže pravděpodobně i druhému - to je vše. Tak už se nezlobte :-) .
Jinak KDE4 se ještě nazbavilo dětských nemocí ( sám mu držím palce - všech 20 ), proto zcela jistě KDE3 není mrtvé a dlouho ještě nebude - tedy pokud, kdy vůbec někdy umře :-)
Měte se hezky
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Simply Mepis - čeština v KDE
Vlastimil Ott 20. 04. 2009, 01:27:56
Odpovědět  Odkaz 
Nemám důvod se zlobit, jen tomu nerozumím... A mám pocit, že mnohé uživatele by to mohlo mást, protože si nevšimnou časového rozdílu mezi dotazem a odpovědí...

Nechcete napsat komentář ke článku o KDE4? :-)

;-)
Re:Re:Re:Re:Simply Mepis - čeština v KDE
Jirka 21. 04. 2009, 19:23:50
Odpovědět  Odkaz 
To víte, že bych rád - jednou. Obavám se však, že moje znalosti jsou příliš povrchní = článek by byl pouze zhodnocením z uživatelského hlediska. Něco na způsob: tohle se mi v KDE3 líbí a v KDE4 mi to schází. Takových názorů je na Inetu celá řada a Linuxexpres by si zasloužil něco "fortelnějšího". Na to abych fundovaně zhodnotil "střeva" systému v tomto čase opravdu nemám - přiznávám.
Zatím se mějte.
Mepis asi zije
jackie4u 26. 06. 2009, 20:07:39
Odpovědět  Odkaz 
Ja osobne jsem za tyhle nekolikalete diskuse vdecny. Napriklad prave hledam nejakou vetsi a aktivni distribuci ktera by mela prednastavene KDE (staci 3) a vychazela z Debianu. Narazil jsem na Mepis a vzhledem k tomu ze o ni vetsina zde zucastnenych hovori priznive, tak jej asi vyzkousim. Nehlede na to, ze toto je asi jeden z nejmladsich clanku o Mepisu psany v cestine.
Jinak to vypada ze vyvoj i forum je stale aktivni, akorat pravdepodobne ne na oficialnim webu, ale na: http://mepislovers.org/forums/index.php
vice na: http://distrowatch.com/table.php?distribution=mepis

Kdyby tohle nahodou cetl nejaky vicelety zkuseny uzivatel Mepisu, tak bych (pravdepodobne nejen ja) mu byl prevelice vdecny za postrehy formou nejakeho clanku.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Pech

(*1967), Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde také v současné době vyučuje na katedře informatiky předměty Operační systémy a Kancelářské aplikace. Neboť kdo umí, umí, kdo neumí, učí a kdo neumí učit, učí učitele. Ve volném čase se věnuje své přítelkyni a Psounovi. Jeho koníčky jsou futsal (po operaci kolene už aktivně nehraje), sci-fi a hudba, zejména Mike Oldfield.