přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim

Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim

gajimcc.png

V dnešní době existuje celá spousta Jabber klientů, a tak vybrat toho správného, není zrovna snadným úkolem. V následujícím článku se podíváme na Gajim a Coccinellu. Jejich výhodou je především podpora různých operačních systémů a jednoduché grafické uživatelské rozhraní.


Základem je jméno

Gajim je "zkratka" - Gajim (is) a Jabber Instant Messenger i když podle některých uživatelů také znamená Gtk Absolute Jabber Instant Messenger. Coccinella (přesněji Coccinella septum punctata) je latinsky beruška (pro znalce slunéčko sedmitečné). Odtud tedy jména obou programů, jeden si ho vypůjčil ze světa počítačů a druhý ze světa zvířat.

Rozhraní programu

Oba programy mají nenáročné grafické uživatelské rozhraní (používající komponenty GTK resp. Tcl/Tk) vhodné pro taková desktopová prostředí jako je Xfce nebo GNOME a grafickou ikonu do oznamovací oblasti hlavního panelu, která usnadňuje ovládání programu a signalizuje různé stavy včetně nových zpráv. Obě prostředí jsou téměř kompletně počeštěny. Programy jsou to multiplatformní a poběží vám v Linuxu i ve Windows. Coccinella kromě toho umí uložit nastavení do adresáře, kde je nainstalován vlastní program a tak ji můžete snadno přenášet a spouštět třeba z flash disku, více na webu Coccinelly.

GajimGajim

CoccinellaCoccinella

Komunikace s přáteli

Komunikační okna jsou více či méně standardní. Na první pohled Coccinella nabízí více tlačítek, ale tlačítka takových možností jako je odeslání souboru, uložení textu, zobrazení historie nebo sezvání kontaktů k rozhovoru (chatu) najdete v obou programech.

Komunikační okénko v GajimuKomunikační okénko v Gajimu

Komunikace v CoccinelleKomunikace v Coccinelle

Coccinella jde v oblasti komunikace ještě dál, a tak vám navíc umožňuje pracovat s tabulí, kde můžete kreslit své představy, vkládat obrázky nebo si jednoduše zahrát třeba šachy.

Bílá tabule v podání CoccinellyBílá tabule v podání Coccinelly

Abyste nad tím taháním figurek nebádali stejně dlouho jako já, rovnou vám prozradím jak to provést. Šipkou označím figurku a pak musím v levém panelu nástrojů zvolit tlačítko pro přesun. Je to trochu krkolomné, ale jinak mi to nešlo.

Kromě bílé tabule umí Coccinella také komunikaci naživo (telefonování), tuhle komunikaci jsem nezkoušel, ale v principu se používá rozšíření XMMP s názvem Jingle. Videohovory přitom ještě nejsou podporovány.

Kreslící tabuli ani telefonování v Gajimu nehledejte. Telefonování je plánováno, ale zatím je ve vývojové větvi k dispozici pouze první nástřel.

Historie zpráv

I když je komunikace přes Jabber zpravidla šifrovaná, nikdo vám nebrání si takový rozhovor uložit v podobě jakési historie komunikace na disk. Ta má své výhody podobně jako historie internetového prohlížeče a tak když si vzpomenete, že vám před týdnem někdo vyprávěl něco zajímavého, pak není nic snazšího než do ní nahlédnout. Jak vypadá historie v podobě obou programů se můžete podívat na dalších obrázcích, zde má navrch zřejmě Gajim.

Historie v GajimuHistorie v Gajimu

Historie v CoccinelleHistorie v Coccinelle

Přidání kontaktu a prohlížení služeb

Jak vypadají dialogová okna pro přidání kontaktu, o tom se můžete přesvědčit na následujících obrázcích. Komunikace s ostatními sítěmi (např. ICQ) probíhá standardně prostřednictvím transportů, oba klienti jsou určeni výlučně pro síť Jabber. Pokud budete mít ovšem touhu přidat kontakt používající jinou komunikační síť, oba klienti vám v případě dostupnosti tohoto transportu na vašem Jabber serveru s celým procesem jeho registrace pomohou.

Přidání kontaktu v CoccinellePřidání kontaktu v Coccinelle

Přidání kontaktu v GajimuPřidání kontaktu v Gajimu

Nastavení a práce s více účty

Mám rád jednoduché programy, a tak u mě vítězí Gajim, který má o něco méně voleb aniž bych ty opravdu důležité postrádal. Nastavení obou programů je nicméně bohaté a obsahuje snad vše co můžete od programů tohoto typu vyžadovat.

Nastavení GajimuNastavení Gajimu

Nastavení CoccinellyNastavení Coccinelly

Co mě překvapilo, je nemožnost přihlášení k více účtům najednou v programu Coccinella. V něm jste vždy přihlášeni pouze k jednomu komunikačnímu serveru. U Gajimu je naproti tomu přihlášení k více serverům najednou možné.

Hraní si se stavy

Rádi ukazujete ostatním, co zrovna děláte nebo neděláte, kde se nacházíte a v neposlední řadě také, jakou máte náladu? Tady má zřejmě Coccinella trochu navrch před Gajimem. Vše zmiňované se totiž nachází přímo v hlavním okně programu a tak provést změnu stavu je vcelku hračkou. U Gajimu to je trochu krkolomnější, uživatel musí z nabídky Stav vybrat jeden z přednastavených stavů nebo vytvořit/zvolit stav nový. Nově lze i zde také přidávat symbolické ikony jednotlivých stavů.

Změna stavu v GajimuZměna stavu v Gajimu

Zhodnocení

Coccinella je snadno přenositelný Jabber klient s řadou moderních možností (tabule, telefonování), program přímo svádí k tomu, aby uživatel dával okolnímu světu najevo své stavy a nálady. Gajim je oproti tomu poněkud konzervativní a nenápadný - řada voleb zůstává uživateli skryta až do chvíle kdy je po programu chce.

A pro koho je ten který program určen? To zřejmě záleží na tom, zda je daný program přímo součástí vaší distribuce nebo ho budete muset stahovat/aktualizovat ručně, zda ho chcete používat na svém počítači nebo ho přenášet na flash disku, konečně také, jaké chování a ovládání programu vám více vyhovuje. Kolik času nás takový kecálkovský program stojí, to je dnes dost těžké spočítat, tak vybírejte pečlivě!

Nahoru

Příspěvky

Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim
yed_ 1. 04. 2010, 00:51:44
Odpovědět  Odkaz 
Jiz delsi dobu pouzivam gajim. Libi se mi na nem to, ze umi spojit roster i okno chatu do jednoho, a take moznost nastavovat status pro kazdeho uzivatele zvlast. Umi to nejaky jiny klient?
Re:Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim
Neel 1. 04. 2010, 23:41:19
Odpovědět  Odkaz 
Nejspíš jen Tkabber
Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim
wolf09 1. 04. 2010, 11:05:20
Odpovědět  Odkaz 
U mne také vítězí gajim. Je multiplatformní - existuje i Windows verze. Konfigurace se dá snadno přenášet například na flashdisku - extistuje totiž přepínač --config-path , který ukazuje cestu ke složce .gajim, kde je celá konfigurace.

Pro mne je také velkou výhodou, že historie není uložena jako u většiny ostatních kilentů ve spleti textových souborů ale v sqlite databázi.
Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim
Visgean Skeloru 1. 04. 2010, 20:25:46
Odpovědět  Odkaz 
V recenzi mi pár věcí chybí: podpora pro pgp/šifrování, podpora pro rozšíření, technická podpora, správa paměti a otázka nastavení pokročilejších věcí.

Osobně používám gajim a jsem spokojený se stabilní verzí..
Martin Šín Re:Klienti pro Jabber Coccinella vs. Gajim
Martin Šín 2. 04. 2010, 14:56:25
Odpovědět  Odkaz 
Podpora šifrování ano (oba), PGP (Gajim), rozšíření je těžké jenom najít, ale podporu pro rozšíření programy mají... Technickou podporu neznám, chyby se hlásí obvyklým způsobem a pokud vývojářům něco zaplatíte, snad vám to i naprogramují. Paměť spravuje operační systém, v operační paměti ale v základu zaberou oba shodně kolem 30 MB. Jak bylo řečeno v komentáři výš, Gajim používá pro historii databázi (.db soubor na disku), no a Coccinella pak změť ;-).xml souborů. Pokročilejší věci jsem asi ještě nepotřeboval, tak o nich nevím.

Také používám/preferuji Gajim. ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux